Plemena psůPLEMENA PSŮ INDIVIDUÁLNĚ

Norský buhund: charakteristika plemene

Norský buhund je středně velké plemeno špicovitého typu, které pochází z Norska. Jsou známí svým živým a upřímným výrazem, vztyčenýma a špičatýma ušima a pevně zatočeným ocasem. Norský buldok je všestranné plemeno, které se původně používalo jako hlídací, pastevecký a lovecký pes.

 

Norský buhund

 

Norský buhund

 

Norský buldoček je přátelské a energické plemeno, které je vynikajícím rodinným mazlíčkem. Jsou známí svou odvahou a věrností, což z nich dělá ideální hlídací psy. Jsou také inteligentní a snadno cvičitelní, takže se hodí pro různé psí sporty a aktivity. Norský buhund je nenáročný pes, který vyžaduje mírný pohyb a péči.

Pokud hledáte středně velké plemeno psa, které je všestranné, inteligentní a snadno se cvičí, pak je norský buhund vynikající volbou. Je to věrné a přátelské plemeno, které je vynikajícím rodinným mazlíčkem. Se svým živým a upřímným výrazem, vztyčenýma a špičatýma ušima a pevně zatočeným ocasem je norský buhund krásné a jedinečné plemeno, které si jistě získá vaše srdce.

 

Historie a původ

 

Historie a původ

 

Norský buhund je jedním z nejstarších skandinávských plemen psů a jeho původ sahá až k Vikingům. Tito psi se používali k různým účelům, například k lovu, ochraně domácností a hospodářských zvířat nebo jako společníci. Jejich původ je však stále nejasný a o tom, jak se plemeno vyvinulo, je jen málo informací.

Existuje teorie, že norský buhund pochází ze psů, kteří doprovázeli Vikingy na jejich cestách a sloužili k lovu a ochraně. Tito psi byli později kříženi s místními plemeny, aby se vytvořily typické vlastnosti plemene.

 

V roce 1880 byly v oblasti Gokstadu objeveny vikinské pohřby, vedle kterých byly nalezeny kostry a psí kůže. Pozůstatky tohoto zvířete byly mylně považovány za předka moderního buchunda. Tento pes se také nazývá norský čabrakový a je nejstarším skandinávským plemenem.

Norský buldoček je dnes považován za vzácné plemeno a chová se především v Norsku, Velké Británii a Austrálii. Toto plemeno je známé svou odvahou, inteligencí a přátelskou povahou. Jeho vzhled je typický pro plemeno severský špic: vztyčené uši, krátká hrubá srst a zatočený ocas.

 

Fyzické vlastnosti

 

Fyzické vlastnosti

 

Velikost

Norský buhund je středně velký pes, který dosahuje výšky 41-47 cm a hmotnosti 12-18 kg. Jeho stavba těla je robustní a dobře vyvážená.

 

Uši

Toto plemeno má středně velké trojúhelníkové uši, které jsou vztyčené a mají zaoblený vrchol. Uši jsou pokryté hustou srstí a mají tmavou barvu.

 

Kabát

Norský buhund má dvouvrstvou srst, která ho chrání před nepříznivým počasím. Vnější vrstva vlasů je hrubá, rovná a hustá, zatímco vnitřní vrstva je jemná a hustá. Barva srsti může být pšeničná nebo černá.

 

Majáky

 

Norský buhund má silné a krátké drápy, které je třeba pravidelně stříhat. Majitel by měl být opatrný, aby neodstřihl příliš mnoho, protože by to mohlo způsobit bolest a krvácení.

Celkově je norský buhund středně velký pes s robustní stavbou těla a dvouvrstvou srstí. Jeho trojúhelníkové uši jsou vztyčené a jeho nehty jsou silné a krátké.

 

Osobnost a temperament Norský buhund

 

Osobnost a temperament Norský buhund

 

Norský buhund je energický, aktivní a odvážný pes, který má velmi láskyplnou povahu. Je inteligentní a rychle se učí, což usnadňuje jeho ovládání. Toto plemeno je velmi oddané a věrné svému majiteli a rodině.

Norský buhund je přátelský a milý k dětem, což z něj dělá skvělého společníka pro rodiny s dětmi. Tento pes je velmi ostražitý a chrání svůj domov a rodinu před nebezpečím. Jeho povaha mu umožňuje být dobrým pastýřem, protože je velmi pozorný a má výborný sluch.

Norský buhund je velmi důvěrný a miluje kontakt s lidmi. Jeho schopnost komunikovat pomocí různých zvuků a gest je fascinující. Tento pes má velmi silnou osobnost a potřebuje důslednou výchovu. Jeho výchova by měla být založena na pozitivním posilování a trpělivosti.

Celkově je norský buhund skvělým společníkem pro rodiny, které mají rády aktivní životní styl a milují zvířata s výraznou osobností. Tento pes je velmi inteligentní, přátelský, odvážný a věrný, což z něj činí jedno z nejoblíbenějších plemen v Norsku.

 

Zdravotní problémy

Norský buhund je relativně zdravé plemeno psa, ale může trpět některými zdravotními problémy. Mezi nejčastější problémy patří dysplazie kyčelních kloubů a oční problémy.

Dysplazie kyčelních kloubů je genetický problém, který postihuje klouby psů. U postižených psů se klouby nevyvíjejí správně a mohou se deformovat. To může způsobit bolest a omezení pohybu. Norský buhund může být náchylný k dysplazii kyčelních kloubů, proto je důležité, aby byl před chovem na tento problém testován.

Kromě dysplazie kyčelních kloubů může mít norský buhund také problémy s očima, zejména šedý zákal. Šedý zákal je oční onemocnění, při kterém dochází ke zkalení oční čočky. To může způsobit zhoršení zraku nebo dokonce úplnou slepotu. Norský buhund může být náchylný k šedému zákalu, proto je důležité, aby byl pravidelně testován na oční problémy.

Kromě těchto problémů mohou mít někteří norští buhundi také problémy s klouby a kostmi. Je důležité, aby majitelé své psy sledovali a nechávali je pravidelně kontrolovat veterinářem, aby se předešlo vzniku závažných zdravotních problémů.

 

Péče Norský buhund

 

Péče Norský buhund

 

Norský buhund je skvělým společníkem pro ty, kteří mají rádi aktivní životní styl. Tento pes má vyrovnanou povahu a je velmi oddaný svému majiteli. V této části se dozvíte více o péči a údržbě tohoto plemene.

 

Školení

Norský buhund je plemeno, které se velmi snadno cvičí. Má velkou chuť do práce a rychle se učí novým věcem. Je důležité začít s tréninkem již od útlého věku. Tito psi milují výzvy a jsou velmi chytří při řešení problémů. Pro udržení jejich duševního a fyzického zdraví je důležité je pravidelně cvičit. Kdy začít s výcvikem psa – věk, kdy můžete začít s výcvikem

 

Catering

Norský buhund potřebuje stravu, která mu poskytne všechny potřebné živiny. Je důležité vybrat kvalitní stravu, která bude vyhovovat jeho potřebám. Je důležité dodržovat správné porce, aby se pes necítil hladový nebo překrmený. Důležité je také zajistit, aby měl po celý den přístup k čisté vodě.

 

Hygiena

Norský buhund má hustou srst, která vyžaduje pravidelnou péči. Důležité je česat ji několikrát týdně, aby se zabránilo tvorbě rohoží a žíní. V období línání by se měla denně česat. Důležité je také pravidelně kontrolovat uši a zuby a zajistit pravidelné očkování a odčervení.

Celkově je norský buhund nenáročný pes, který vyžaduje pravidelný výcvik a péči. Při pravidelném cvičení a správné péči může být skvělým společníkem pro celou rodinu. Kdy je pes dospělý: vývojové fáze a znaky dospělosti

 

Vhodnost pro rodiny a životní styl

Norský buhund je vynikajícím společníkem pro rodiny s dětmi, které mají rády aktivní životní styl. Toto plemeno má přirozeně hodně energie a potřebuje hodně pohybu, takže bude skvělým společníkem pro rodiny, které mají rády venkovní aktivity, jako je turistika, běh nebo jízda na kole.

Kromě toho má norský buhund velmi dobrou povahu a je velmi přátelský k dětem. Díky svému laskavému a hravému přístupu k dětem se stane skvělým společníkem pro celou rodinu. Užije si každou hru a bude se snažit zapojit do každé aktivity.

Norský buhund je také velmi inteligentní a poslušný pes, což znamená, že se snadno cvičí a rychle se učí novým trikům a povelům. Toto plemeno je také velmi věrné a oddané svým majitelům, takže bude vždy ochotné chránit svou rodinu.

Pokud hledáte vhodného psa pro svou rodinu, který bude skvělým společníkem pro celou rodinu, norský buhund je skvělou volbou. Užije si každou činnost, je přátelský k dětem a chrání svou rodinu.

 

Práce a úkoly

Norský buhund je pes, který byl původně chován na farmách v severozápadním Norsku jako pastevecký pes. Dnes je to vynikající pracovní pes, který se využívá v různých oborech.

Toto plemeno má vlohy pro pasení a je skvělým pomocníkem na farmách. Jeho schopnost shánět a řídit ovce a další zvířata je pro zemědělce nesmírně užitečná. Kromě toho se norský buhund dokáže dobře přizpůsobit různým podmínkám a terénu, což je pro zemědělce důležité.

Díky své přirozené schopnosti chránit svého majitele a jeho majetek se norský buldok stal také skvělým hlídacím psem. Jeho bystré smysly a schopnost reagovat na hrozby z něj dělají vynikajícího hlídacího psa. Jeho přítomnost v domě nebo na pozemku je pro zloděje a nezvané hosty dostatečným varováním.

Kromě toho má norský buhund také skvělou povahu a je věrným a oddaným společníkem. Díky své energii a inteligenci je schopen účastnit se různých aktivit, jako jsou závody agility nebo různé tréninky. Jeho schopnost rychle se učit a spolupracovat s lidmi z něj dělá skvělého psa pro různé úkoly.

Celkově je norský buhund skvělým psem pro ty, kteří hledají věrného společníka, pracovního psa nebo skvělého hlídače. Jeho přirozené vlohy pro pasení a práci na farmě spolu se schopností hlídat a chránit svého majitele z něj dělají skutečně všestranného psa. Šampon na vlasy

 

Různé informace

Norský buhund je vzácné plemeno psa, jehož původ sahá až k Vikingům. Tento pes patří mezi střední plemena a jeho hmotnost se pohybuje od 12 do 18 kg. Norský buhund se dožívá 13 až 14 let.

Toto plemeno je velmi přátelské a společenské, což z něj činí skvělého společníka pro rodiny s dětmi. Norský buhund má také vrozený instinkt ostražitosti, který z něj dělá skvělého hlídače domu.

Tento špičatý pes má krátké a silné nohy s těsnými lokty a jeho tělo je krátké a kompaktní s hlubokým hrudníkem. Jeho srst je krátká a jen o něco delší na krku, ramenou, hřbetu nohou a hrudi. Norský buhund má typický vzhled severského špice, včetně vztyčených, vzpřímených uší, tmavých očí s energickým výrazem a zatočeného ocasu. Jak často krmit štěně – 6 klíčových faktorů

 

Tento pes je velmi inteligentní a energický, takže je ideální pro majitele, kteří mají rádi aktivní životní styl. Norský buhund má vysoké nároky na pohyb a potřebuje hodně pohybu. Toto plemeno má také lovecké instinkty, takže by majitelé měli být opatrní při jejich vystavování v blízkosti malých zvířat.

Norský buldoček je často považován za všestranného psa pro své schopnosti v různých oblastech. Toto plemeno je skvělým pastevcem, hlídačem a společníkem. V současné době je toto plemeno poměrně vzácné a v útulcích nebo v obchodech se psy je obtížné ho sehnat.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button