Plemena psůPLEMENA PSŮ INDIVIDUÁLNĚ

Evropský tažný pes: popis, historie a využití

Evropský saňový pes, jinak známý jako evropský saňový pes, je plemeno psa, které bylo vyšlechtěno z německého krátkosrstého ohaře, ohaře a chrta. Tito psi se vyznačují vynikajícím čichem a mírnou povahou, kterou zdědili po ohařích. Od malamuta a huskyho získávají sílu, zatímco od chrtů rychlost.

 

Evropský tažný pes

 

Evropský tažný pes

 

Evropský saňový pes má velkou vytrvalost a je velmi soutěživý. Jsou to neuvěřitelně inteligentní psi, kteří se snadno učí a jsou vhodní pro celou řadu psích sportů, včetně poslušnosti. Kromě toho jsou to nekonfliktní psi, kteří dobře vycházejí s ostatními zvířaty a jsou skvělými společníky pro děti. Rádi aportují a plavou.

Evropský saňový pes není uznané plemeno, takže tito psi mohou vypadat jinak. Nejčastěji však připomínají velkou německou žábu stavitelku a dorůstají výšky kolem 70 cm. Původně pocházely z Norska, kde táhly jednoho běžkaře nebo pulkaře na malých saních. Dnes se tito psi používají pro různé psí sporty, například pro běžecké závody, kde jsou schopni utáhnout více než 100 kg.

 

Původ a historie

 

Původ a historie

 

Evropský saňový pes, známý také jako ESP, pochází z Norska, kde byl poprvé představen na soutěži. Její historie není zcela jasná, protože saňové psi se chovají již od starověku. Původně se tito psi používali k tahání běžkařů nebo tzv. pulkáry, což byly saně s nákladem tažené psem a mužem na lyžích.

ESP vznikl křížením různých plemen psů, včetně německého krátkosrstého ohaře a ohaře. Tito psi byli vybráni pro svou sílu, vytrvalost a rychlost. Postupně se začaly používat pro sportovní účely, například pro závody psích spřežení.

Rodokmen evropského saňového psa není zcela znám, ale v současné době se v Evropě chovají plemena s podobnými vlastnostmi jako evropský saňový pes. ESP mají protáhlý obličej, hladkou a krátkou srst a především dlouhé a svalnaté nohy, které jim umožňují rychlý běh. Hluboký hrudník a sílu býka zdědili po německém krátkosrstém ohaři.

Dnes se evropští saňoví psi stále používají k tahání saní, ale stali se oblíbenými i jako společníci a závodní psi. Díky své síle, vytrvalosti a snadné ovladatelnosti jsou oblíbení mezi majiteli psů a sportovci po celém světě.

 

Fyzické vlastnosti

 

Fyzické vlastnosti Evropský saňový pes

 

Evropský saňový pes je středně velké plemeno, jehož vzhled je elegantní a vyvážený. Tento pes má silné a dobře vyvinuté svaly, které mu umožňují vykonávat náročné fyzické aktivity, jako jsou psí dostihy. Následující podkapitoly obsahují podrobné informace o fyzických vlastnostech evropského saňového psa.

Hlava a oči

Hlava evropského saňového psa je středně velká a v porovnání s tělem dobře vyvážená. Má široký a hluboký čenich, který je obvykle černý nebo hnědý. Oči jsou hnědé nebo modré a mandlového tvaru. Jejich výraz je inteligentní a pozorný.

 

Končetiny a tělo

Evropský saňový pes má silné a dobře vyvinuté končetiny, které mu umožňují rychlý pohyb a vysokou vytrvalost. Tělo má podobnou stavbu jako obratlovci, hluboký hrudník a dobře klenutý hřbet. Výška samců se pohybuje od 65 do 78 cm a samic od 60 do 75 cm. Hmotnost se pohybuje od 20 do 38 kg.

 

Srst a barva

Srst evropského saňového psa je krátká a hustá, s jemnou podsadou, která psa chrání před chladem. Barva srsti může být černá, hnědá, béžová nebo žlutá. Někteří jedinci mohou mít bílé skvrny na hrudi a tlapkách.

 

Ocas

 

Ocas evropského saňového psa je středně dlouhý a silný. Obvykle se nosí vysoko a může být zakřivený nebo rovný. Mastné vlasy : 5 domácích prostředků

 

Povaha a temperament

 

Povaha a temperament

 

Evropský saňový pes je temperamentní a inteligentní plemeno. Velmi snadno se učí, a proto je vhodný pro různé psí sporty včetně poslušnosti. Jsou to velmi soutěživí psi a mají neuvěřitelnou výdrž.

Charakterové vlastnosti tohoto plemene jsou mírumilovnost a nekonfliktnost. Evropský saňový pes dobře vychází s ostatními zvířaty a dětmi. Jsou to skvělí společníci, kteří rádi aportují a plavou.

 

Díky své mírumilovné povaze a inteligenci se evropský saňový pes snadno učí a rychle se přizpůsobuje novým situacím. Jsou to psi s vynikajícím čichem, takže jsou vhodní i pro lov.

Evropský tažný pes má sílu a rychlost, které jsou důležité pro jeho původní funkci, tedy tahání saní. Jsou to vynikající tahouni, kteří mají obrovskou výdrž. Díky svým povahovým vlastnostem se však mohou přizpůsobit i jiným psím sportům a aktivitám.

 

Síla a energie

Evropský saňový pes je plemeno, které má neuvěřitelnou sílu a energii. Jsou to velmi soutěživí psi a jsou ideálními společníky pro lidi, kteří hledají psa, který má vytrvalost a odolnost. Tito psi se skvěle hodí pro různé psí sporty včetně obedience, agility a samozřejmě tahání saní.

Evropský saňový pes se snadno učí a je velmi inteligentní, což znamená, že se rychle naučí nové triky a povely. Tito psi mají vynikající čich, což z nich dělá skvělé lovecké psy. Mají také výbornou fyzickou kondici, což jim umožňuje být skvělými společníky pro lidi, kteří hledají psa, který má vytrvalost a odolnost.

Evropský tažný pes má neuvěřitelnou výdrž a je schopen běžet celé hodiny bez přestávky. Tito psi jsou také velmi rychlí a mají neuvěřitelnou sílu. Jsou to psi, kteří mají jen velmi malé problémy s vytrvalostí a jsou schopni tahat těžká břemena na dlouhé vzdálenosti. Aljašský malamut: popis plemene

 

Síla a energie evropského saňového psa je proto ideální pro lidi, kteří hledají psa, který má vytrvalost a odolnost a který se může účastnit různých psích sportů. Tito psi jsou také skvělými společníky pro lidi, kteří hledají psa, který má spoustu energie a rád si hraje a cvičí.

 

Školení a vzdělávání

Evropský saňový pes je živé a inteligentní plemeno, které se velmi snadno učí. Proto je důležité, abyste byli řádně vzděláni a vyškoleni. Výcvik a výchova jsou proto klíčem k tomu, aby pes byl poslušný a zvládal různé psí sporty, včetně psích spřežení.

Při výcviku a výchově evropského saňového psa je důležité mít na paměti několik základních pravidel. Prvním krokem je začít s výcvikem co nejdříve, když je pes ještě štěně. Tím se vytvoří silné pouto mezi majitelem a psem a zároveň se usnadní učení. Velká plemena psů : 10 nejlepších velkých psů na světě

Při výcviku se doporučuje používat pozitivní metody, které zahrnují odměnu a pochvalu za správné chování. To posiluje pozitivní chování a zlepšuje vztah mezi majitelem a psem. Negativní metody, jako jsou fyzické tresty, mohou vést k nežádoucímu chování a dokonce k agresi.

 

Evropský saňový pes je velmi soutěživý a má neuvěřitelnou výdrž. Proto je důležité, abyste byli dostatečně fyzicky i psychicky stimulováni. To zahrnuje pravidelné procházky, běhání a cvičení. Důležitá je také dostatečná socializace, aby se pes dokázal sžít s ostatními zvířaty a lidmi.

Výcvik a výchova evropského saňového psa je základem jeho poslušnosti a schopnosti zvládat různé psí sporty. Pravidelným výcvikem a pozitivními metodami lze dosáhnout vynikajících výsledků a zdravého vztahu mezi majitelem a psem. Finský špic: Vše o plemeni

 

Péče

 

Evropský saňový pes vyžaduje dostatek pohybu a aktivity, takže je vhodný pro majitele, kteří mají rádi sportovní aktivity a časté výlety do přírody. Jeho srst není tak náročná na péči, ale vyžaduje pravidelnou úpravu.

Při péči o srst se doporučuje pravidelné kartáčování, které pomáhá odstraňovat odumřelé chlupy a zabraňuje tvorbě uzlíků. Důležitá je také kontrola čistoty uší, kde se může objevit velké množství ušního mazu.

Kromě toho je třeba věnovat pozornost také zubům a nehtovému systému. Evropský saňový pes je náchylný k tvorbě zubního kamene, proto se doporučuje pravidelné čištění zubů. Doporučuje se nehty pravidelně vytrhávat, aby se zabránilo jejich přílišnému prodloužení a deformaci.

 

Při výcviku a péči o evropského saňového psa je důležité mít na paměti, že se jedná o temperamentní a inteligentní plemeno, které se snadno učí. Jeho výcvik by měl být založen na pozitivním posilování a trpělivosti.

Pokud se majitel rozhodne věnovat se psímu sportu, je důležité věnovat pozornost jeho fyziologické přípravě a zajistit mu dostatek odpočinku a regenerace. Protože je evropský saňový pes velmi soutěživý a má neuvěřitelnou vytrvalost, je třeba dbát na jeho zdraví a kondici.

 

Odstranění

 

Sáňkařský pes je odolný a silný pes, který se používá k těžké práci, například k tahání těžkých nákladů, ale také k zapřahání a zapřahání saní. Nejčastěji se používá pro mushing, což je psí sport, který spočívá v tahání saní na sněhu nebo na suchu. Kromě toho se používá také na výrobu pulque, což je druh sáněk, které se používají v horských oblastech.

 

Mushing a Pulka

Mushing je psí sport, který se provozuje na sněhu nebo na suchu. Pes je zapřažen do saní a táhne vozík nebo saně, které mohou být vybaveny brzdami nebo řídicím mechanismem. Pulka je druh sáňkování používaný v horských oblastech. Pes táhne vozík se saněmi nebo saně, které jsou menší než při mushingu. Pulka se používá k přepravě nákladu nebo k cestování v zasněžených horských oblastech.

 

Křížení s jinými plemeny

 

Evropský saňový pes byl vyšlechtěn z německého krátkosrstého ohaře, ohaře a chrta. Postupem času byli kříženi také aljašští malamuti a sibiřští huskyové. Díky ohařům mají evropští saňoví psi vynikající čich a mírnou povahu, sílu převzali od malamuta a rychlost od chrta.

Evropský saňový pes je uznán jako samostatné plemeno Mezinárodní kynologickou federací (FCI) a Národním kynologickým svazem (NKO). Je to skvělý pes pro lidi, kteří mají rádi aktivní životní styl a rádi provozují psí sporty.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button