Plemena psůPLEMENA PSŮ INDIVIDUÁLNĚ

Laekenois: charakteristika plemene

Belgický ovčák laekenois je hrubosrstá varieta belgického ovčáka, která je ze všech čtyř variet nejméně početná. Toto plemeno se v České republice vyskytuje jen zřídka, především kvůli náročné péči o srst. Laekenois má plavou srst se stopami černého kouře a trochu bílé na hrudi a prstech je povoleno.

 

Laekenois

 

Laekenois

 

Belgický ovčák laekenois má atletickou postavu a špičaté uši. Jeho srst se skládá z dvojité srsti z drsných kudrnatých chlupů. Toto plemeno je považováno za jedno z nejvzácnějších plemen na světě a je známé svou věrností a inteligencí. Belgický laekenois byl původně vyšlechtěn k ochraně ovcí a dobytka, ale dnes se používá také jako služební pes a společník.

 

Historie

 

Historie

 

Belgický ovčák pochází z Belgie a je jednou z nejméně početných variant belgického ovčáka. Plemeno bylo pojmenováno podle hradu Laeken, který se nachází v belgickém městě Brusel. Belgická královna Henrietta si tyto psy oblíbila, a proto se toto plemeno začalo specializovat na práci s ovcemi.

Belgický ovčák laekenois se stal populárním během první světové války, kdy byl používán jako poštovní pes. V té době byl považován za jedno z nejlepších plemen pro práci v armádě. Po válce se plemeno stalo populárním v USA, kde byla založena Americká asociace belgických ovčáků.

Po druhé světové válce se počet laekenoisů výrazně snížil a plemeno se stalo ohroženým. Ve snaze o zachování plemene byly založeny organizace na jeho chov a ochranu.

Dnes je belgický ovčák laekenois stále vzácný a jeho chov je obtížný. V České republice se toto plemeno téměř nevyskytuje, ale v Belgii a USA je stále populární.

 

Funkce

 

Funkce

 

Belgický laekenois je středně velké plemeno se silnou, ale lehkou kostrou. Jeho dominantním znakem je hustá a huňatá srst, která je na těle psa dlouhá přibližně 6 cm. Na hřbetě nosu, čele a končetinách je kratší a vyznačuje se tvrdostí a matnými a chomáčovitými chlupy. Barva srsti se může lišit od plavé přes šedou až po černou.

Toto plemeno má vynikající vlastnosti, které z něj činí ideálního společníka pro aktivní majitele. Belgický laekenois je velmi inteligentní a aktivní, a proto potřebuje hodně pohybu a stimulace. Tento pes byl původně vyšlechtěn k ochraně a pasení ovcí, a proto má silný ochranářský instinkt. Je to vynikající strážce domu a majitele.

Belgický ovčák laekenois je vynikající pastýř a ochránce dobytka a majetku. Díky svým vynikajícím vlastnostem je ideálním společníkem pro lidi, kteří se zajímají o práci se zvířaty. Toto plemeno je velmi citlivé a věrné, a proto je skvělým společníkem pro rodiny s dětmi.

Belgický ovčák laekenois je vzácné plemeno, které se vyskytuje jen zřídka. Jedná se o čistokrevné plemeno, které se vyznačuje vynikajícími vlastnostmi. Belgický ovčák laekenois je skvělým společníkem pro aktivní a zodpovědné majitele, kteří mají zájem o práci se zvířaty. Belgický ovčák: Charakteristika, péče a výcvik

 

Školení Laekenois

 

Školení Laekenois

 

Belgický laekenois je učenlivý a inteligentní pes, který se rychle učí novým věcem. Jeho výcvik by měl být pozitivní a motivující, s využitím odměn a pochval. Negativní tréninkové metody by mohly ovlivnit jeho sebevědomí a sebeúctu.

Výcvik by měl začít co nejdříve, nejlépe v raném věku. Důležité je poskytnout mu přiměřenou socializaci, aby se naučilo chovat v různých situacích a s jinými zvířaty. Belgický laekenois má vrozený hlídací instinkt, proto je důležité naučit ho poslušnosti a zvládat jeho agresivní chování vůči cizím lidem a zvířatům.

Belgický ovčák je velmi aktivní pes a potřebuje dostatek pohybu a fyzické aktivity. Proto je důležité do jeho výcviku zahrnout cvičení a tréninkové aktivity. Belgický ovčák laekenois je vhodný pro různé psí sporty, jako je agility, výcvik poslušnosti, ale také pro práci s jinými zvířaty.

Je důležité si uvědomit, že belgický ovčák laekenois má vysoký lovecký pud, a proto by měl být chován na vodítku nebo v oploceném prostoru, aby se předešlo útěku. Belgický ovčák laekenois je velmi přizpůsobivý pes, který se dokáže adaptovat na různé situace a prostředí. Šampon na hnojení vlasů: zlepšení zdraví vlasů

 

Péče

Belgický ovčák vyžaduje pravidelnou péči, aby byl zdravý a spokojený. Tento pes má hrubou a drsnou srst, která může mít pšeničnou nebo červenou barvu. Laekenois je nejméně rozšířeným poddruhem belgického ovčáka a je nejméně známý.

Jednou z hlavních starostí belgického ovčáka laekenois je péče o jeho srst. Malinois a laekenois potřebují kartáčovat přibližně jednou týdně, zatímco Groenendael a Tervueren potřebují kartáčovat několikrát týdně kvůli své dlouhé a husté srsti. Když belgický ovčák mění srst, což se děje dvakrát ročně, výrazně líná a je nutná intenzivnější péče o srst.

Kromě péče o srst potřebuje belgický ovčák laekenois dostatek fyzické aktivity a duševní stimulace. Tento pes byl původně vyšlechtěn pro pasení a má silné pastevecké instinkty. Proto se doporučuje, aby byl belgický ovčák vycvičen a využíval své schopnosti při pasení nebo jiných pracovních činnostech.

Belgický ovčák laekenois se používá také jako pes zdrojový a společník. Jeho povaha je obvykle stabilní a vyrovnaná, ale může být také nezávislý a tvrdohlavý. Je důležité, aby byl belgický ovčák vychováván s láskou a důrazem na pozitivní posilování.

Pokud hledáte belgického ovčáka, je důležité najít zodpovědného chovatele. Zodpovědní chovatelé se zaměřují na zdraví a chovné vlastnosti belgického ovčáka a snaží se produkovat zdravá a dobře socializovaná štěňata. Belgičtí psi 7 plemen psů z Belgie

 

Zdraví

Belgický ovčák laekenois se těší velmi dobrému zdraví a je to robustní pes. Stejně jako u velkých psů může být náchylný k dysplazii kyčelních kloubů, ale u tohoto plemene není tak vysoká. Belgičtí ovčáci mají také nízkou náchylnost k mnoha nemocem, které jsou typické pro ostatní psy.

V následující tabulce jsou uvedeny některé zdravotní problémy, které se mohou vyskytnout u belgického ovčáka laekenois:

 

Zdravotní problémy Popis
Dysplazie kyčelního kloubu Abnormální vývoj kloubní pánve a stehenní kosti, který může vést k bolestem a problémům s klouby.
Dysplazie loketního kloubu Abnormální vývoj loketního kloubu, který může vést k bolestem a problémům s klouby.
Hypotyreóza nedostatečná funkce štítné žlázy, která může vést k problémům s metabolismem a nadváze.
Epilepsie Neurologické onemocnění, které může vést k záchvatům a ztrátě vědomí.
Problémy s očima Belgičtí ovčáci mohou trpět různými očními problémy, například šedým zákalem a progresivní atrofií sítnice.

Je důležité, aby majitelé belgického ovčáka laekenois pravidelně navštěvovali veterináře a zajistili psovi odpovídající stravu a dostatek pohybu. Tímto způsobem mohou minimalizovat riziko zdravotních problémů a zajistit svému psovi dlouhý a zdravý život.

 

Vztahy

Laekenois je plemeno psů, které má vynikající vztahy s lidmi, zejména s těmi, které zná. Jsou to velmi oddaní psi a rádi tráví čas se svými majiteli.

S dětmi jsou pro Laekenois velmi dobré. Jsou to hraví a energičtí psi, kteří si rádi hrají s dětmi. Vzhledem k jejich velikosti a energickému chování by však měli být vždy pod dohledem dospělých.

Pokud jde o vztahy s cizími lidmi, jsou laekenové opatrní a nechovají se agresivně. Jsou to velmi inteligentní psi a snadno rozeznají přítele od nepřítele.

Socializace je pro Laekenois velmi důležitá. Pokud budou odmala vystaveni různým situacím a lidem, budou si v různých situacích jistější a sebevědomější.

Vztahy s rodinnými příslušníky jsou pro Laekenois velmi důležité. Jsou to rodinní psi a rádi tráví čas se svými majiteli. Jsou velmi oddaní a rádi se zapojují do všech rodinných aktivit.

U ostatních zvířat může být Laekenois problematický. Jsou to velmi dominantní psi a mohou se snažit ovládat ostatní zvířata v domácnosti. Proto je důležité, aby byli vedeni a cvičeni a naučili se, jak se správně chovat k ostatním zvířatům.

S majiteli jsou pro Laekenois velmi důležité. Jsou to velmi oddaní psi a rádi tráví čas se svými majiteli. Je velmi inteligentní a dokáže si zapamatovat různé povely a triky. Jsou to velmi věrní psi a rádi dělají vše, co mohou. Aby uspokojili své majitele.

 

Plemeno Laekenois

 

Plemeno Laekenois

 

Belgický ovčák laekenois je středně velké plemeno psa patřící do skupiny ovčáckých psů. Toto plemeno je známé svou hrubou kudrnatou srstí, která je charakteristická pro všechny belgické ovčáky. Laekenois byl původně chován k pasení ovcí, ale používal se také k hlídání lnu, který se sušil na polích.

Belgický laekenois je plemeno uznané Americkým kynologickým svazem a je považován za inteligentního a pracovitého psa. Toto plemeno je velmi oddané svému majiteli a je schopné se naučit různé úkoly a triky. Belgický ovčák laekenois má vysokou hladinu energie a potřebuje velké množství pohybu a fyzické aktivity.

Belgický Laekenois má silné mentální schopnosti a dokáže rychle reagovat na různé situace. Toto plemeno je velmi citlivé a může být tvrdohlavé, takže potřebuje trpělivého a důsledného majitele, který mu poskytne jasnou a důslednou výchovu.

 

Díky svým pasteveckým kořenům má belgický ovčák laekenois silný instinkt pro ochranu a hlídání. Toto plemeno je schopné chránit svůj domov a rodinu a je vynikajícím pastevcem. Belgický ovčák laekenois je všestranný a může být využíván také jako záchranářský pes nebo pro práci v armádě či u policie.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button