Plemena psůPLEMENA PSŮ INDIVIDUÁLNĚ

Welsh Corgi: Vše o plemeni

Velšský corgi, známý také pod názvem Pembroke Welsh Corgi, je malé plemeno psa, které pochází z Walesu. Toto plemeno je známé svým nízkým vzrůstem, robustní stavbou těla a ostražitou povahou. Pembroke Welsh Corgi je oblíbeným rodinným mazlíčkem díky své přátelské a společenské povaze.

 

Velšský corgi

 

Velšský corgi

 

Historie plemene velšský corgi sahá až do 10. století. století, kdy se ve Walesu používali jako pastevečtí psi. Pembroke Welsh Corgi je bratranec velšského corgiho Cardigan a obě plemena mají podobný vzhled. Navzdory své malé velikosti jsou pembroke welsh corgi známí svou atletickou povahou a často se používají v soutěžích agility.

Pembroke Welsh Corgi má charakteristický vzhled s liščí hlavou a krátkým ocasem. Vyrábějí se v různých barvách včetně červené, sobolí a černé s pálením. Toto plemeno je známé svou inteligencí a učenlivostí, takže je oblíbené pro výcvik poslušnosti. Velšský corgi je celkově oblíbené plemeno, které si získalo srdce mnoha milovníků psů po celém světě.

 

Historie a původ

 

Historie a původ

 

Velšský corgi je plemeno psa, které pochází z Walesu ve Spojeném království. Toto plemeno má velmi bohatou historii a jeho počátky sahají až do 10. století. století.

Původ v hrabství Pembrokeshire

Velšský corgi se vyvinul v oblasti Pembrokeshire v jihozápadním Walesu. Tito psi se původně používali k pasení dobytka a ovcí. Jejich malé nohy a dlouhé tělo jim umožňovaly snadný pohyb mezi stády a vyhýbání se kopcům.

 

Vliv vlámských tkalců

V 12. století přišli do Walesu vlámští tkalci a přivedli s sebou své psy. Tito psi se křížili s místními psy, včetně velšského corgiho. Toto křížení vedlo ke vzniku dvou druhů corgi – pembroke a cardigan.

Vztah k britské královské rodině

Velšský corgi se stal v Británii oblíbeným plemenem a často se vyskytoval ve společnosti britské královské rodiny. Královna Alžběta II. má dokonce svého velšského corgiho. Toto plemeno se stalo populárním i v dalších zemích včetně Spojených států a Kanady.

Dnes se velšský corgi stále používá k pasení a je oblíbeným společníkem rodin po celém světě.

 

Fyzické vlastnosti velšského korgiho

 

Fyzické vlastnosti velšského korgiho

 

Velikost a hmotnost

Velšský corgi (Pembroke) je nízkonohý pes malého vzrůstu, který může dorůstat výšky 10 až 12 palců a vážit 24 až 30 kilogramů. Přestože je to malý pes, má mohutné a robustní tělo, které působí dojmem mohutnosti a houževnatosti.

Barvy a kabát

Velšský corgi může mít různé barvy srsti, například červenou, plavou, sobolí a bílou. Jejich srst je dvouvrstvá, přičemž vnější vrstva je hrubá a vnitřní jemná a hustá.

Zdravotní problémy

Velšský corgi (Pembroke) je zdravé plemeno, ale jako u všech plemen se mohou vyskytnout určité zdravotní problémy. Mezi nejčastější zdravotní problémy patří dysplazie kyčelních kloubů a problémy s páteří. Kromě toho mohou velšští corgiové trpět dalšími zdravotními problémy, jako jsou oční problémy a alergie.

Většina velšských corgiů je ve výborném zdravotním stavu a může se dožít dlouhého a zdravého života. Aby se minimalizovaly zdravotní problémy, je důležité zajistit jim odpovídající péči a výživu. Je třeba je také pravidelně kontrolovat u veterináře a cvičit, aby se udrželi v dobré kondici.

Chování a temperament

 

Chování a temperament

 

Velšský corgi (Pembroke) je inteligentní, odvážný a chytrý pes, který si obvykle rychle zvykne na své majitele. Obvykle je to veselé a přátelské plemeno, které miluje děti a je skvělým rodinným společníkem.

 

Jako domácí zvíře

Velšský corgi je skvělý domácí mazlíček, který se dokáže přizpůsobit různým životním podmínkám. Vzhledem k malým rozměrům a nízké hmotnosti nemusí mít mnoho prostoru k pohybu. Corgiové jsou obvykle velmi čistotní a nemají tendenci ničit věci v domácnosti. Mastné vlasy : 5 domácích prostředků

Výcvik a poslušnost

Velšský corgi má velký smysl pro humor a je velmi inteligentní, což znamená, že se dá snadno vycvičit. Je důležité začít s výcvikem a tréninkem poslušnosti již v raném věku, aby se předešlo vzniku špatných návyků. Corgi jsou skvělí v agility, flyballu, hooperech, dogdance, pasení a poslušnosti.

 

Interakce s ostatními zvířaty

 

Velšský corgi má velký smysl pro humor a je velmi přátelský k ostatním zvířatům. Corgiové jsou obvykle dobrými společníky pro jiná domácí zvířata, pokud s nimi byli v mládí řádně socializováni. Je důležité, aby se corgiové naučili chovat k ostatním zvířatům, aby se vyhnuli agresivnímu chování.

  • Povaha | Velký smysl pro humor, přátelský, inteligentní
  • Rodinný mazlíček | Skvělý rodinný společník, hodný k dětem
  • Výcvik | Snadný výcvik, skvělý v poslušnosti, agility
  • Poslušnost | Dobrá poslušnost, nutný výcvik
  • Agility | Skvěle ovládá agility, flyball, hoopers, dogdance
  • Hlídací pes | Není to nejlepší hlídací pes
  • Smysl pro humor | Velký smysl pro humor
  • Energetická úroveň | Střední energetická úroveň
  • Hravost | Velmi hravé
  • Úroveň náklonnosti | Velmi přátelský a oddaný

 

Péče a údržba

Velšský corgi pembroke je nenáročný pes, který si rychle zvykne na své majitele a prostředí. Jeho péče a údržba jsou poměrně jednoduché a nevyžadují příliš mnoho času. 10 plemen psů s modrýma očima

Stravování a cvičení

Velšský corgi pembroke je malý pes, který nemá sklony k obezitě. Jeho strava by měla být zdravá a vyvážená, s dostatkem bílkovin, tuků a sacharidů. Měl by dostávat kvalitní granule a maso, které by měl jíst v malých porcích několikrát denně. Velšský corgi pembroke potřebuje pravidelný pohyb, zejména proto, že je to aktivní pes, který se potřebuje udržovat v kondici.

Péče o kabát

Velšský corgi pembroke má krátkou a hrubou srst, která nevyžaduje příliš mnoho péče. Jednou týdně ho vyčesejte, abyste ho zbavili odumřelých chlupů a kůže. V období línání se však počet vypadaných chlupů může výrazně zvýšit, proto je nutné je častěji kartáčovat. Velšský corgi pembroke nepotřebuje koupat příliš často, je třeba ho umýt, jen když je opravdu hodně špinavý.

Přijetí a náklady

Velšský corgi pembroke je poměrně drahý pes, který vyžaduje určitou finanční investici. Jeho cena se pohybuje od 600 do 2 000 eur v závislosti na tom, kde je pes zakoupen a jaký má původ. Kromě toho je nutné zajistit mu kvalitní stravu, veterinární péči a různé doplňky, jako jsou hračky a obojky. Pokud se rozhodnete adoptovat velšského corgiho pembroke, měli byste se nejprve poradit s odborníkem a zajistit mu dostatečnou lásku a péči. 10 nejkrásnějších psích plemen na světě

Plemena a rasy Welsh Corgi

 

Plemena a rasy Welsh Corgi

 

Velšský corgi je malý pastevecký pes, který pochází z Walesu. Existují dvě plemena velšských corgi: pembroke a cardigan. Obě plemena jsou si vzhledově velmi podobná, ale mají několik rozdílů.

Srovnání s jinými plemeny

Velšský corgi je často srovnáván s jinými pasteveckými psy, jako jsou border kolie, staroanglický ovčák, kolie, švédský valhund a bouvier des flandres. Ve srovnání s těmito plemeny je velšský corgi mnohem menší a má kratší nohy. Přesto je to stále dobrý pastevecký pes, který se dokáže dobře postarat o stádo.

Kromě pasteveckých psů je velšský corgi často přirovnáván k dalším plemenům, jako je jezevčík, keeshond, pomeranian, samojed a australský ovčák. Velšský corgi se od těchto plemen liší velikostí a tvarem těla.

 

Standardy plemen

 

Velšský corgi má několik standardů plemene, které určují jeho vzhled a temperament. Tyto normy stanovují různé organizace, například Kennel Club a American Kennel Club.

Podle těchto měřítek by měl být velšský corgi robustní, dobře osvalený a s dobrou koordinací pohybu. Zbarvení srsti může být různé, nejčastěji se vyskytuje červená, sobolí nebo černá s bílými znaky.

Velšský corgi by měl mít velkou hlavu, široce nasazené, velké, rovné uši se zaoblenými špičkami. Jeho oči by měly být kulaté, tmavé a nevýrazné. Hrudník by měl být velmi silný, široký a hluboký s výrazným předhrudím. Jak často očkovat psa proti vzteklině

V porovnání s Cardigan Welsh Corgi má Pembroke Welsh Corgi kratší srst a je o něco menší. Cardigan Welsh Corgi má delší srst a větší uši.

 

Zajímavá fakta o velšském corgi

Velšský corgi je malý a statný pastevecký pes, který pochází z Velké Británie. Tento pes má charakteristické rysy, jako jsou krátké nohy a dlouhé tělo. V této části se dozvíte několik zajímavostí o tomto plemeni.

  • Velšský corgi je oblíbený po celém světě a často se objevuje v televizních pořadech, filmech a knihách. Například americká ilustrátorka Tasha Tudorová měla několik corgiů a často je zahrnovala do svých ilustrací.
  • Velšský corgi je poměrně aktivní a atletický pes, který se hodí pro lidi, kteří mají rádi venkovní aktivity. Tento pes byl původně vyšlechtěn pro pasení a má přirozený sklon k pastvě.
  • Velšský corgi je velmi oddaný svému majiteli a je známý svou láskou k dětem. Tento pes se snadno přizpůsobuje různým prostředím a je velmi inteligentní.
  • Velšský corgi byl původně vyšlechtěn jako pastevecký pes k pasení dobytka. Tento pes je stále velmi oblíbený v Anglii a ve Spojených státech.
  • Velšský corgi je často k vidění na výstavách psů, kde soutěží o nejlepšího psa ve své kategorii. Tento pes je na těchto výstavách velmi oblíbený a často se umisťuje na prvních místech.
  • Velšský corgi má houževnatou a odolnou povahu, díky níž je vhodný pro práci na farmě a při pasení. Tento pes je známý svou schopností pracovat v obtížných podmínkách.
  • Velšský corgi má krátké nohy a dlouhé tělo, což ho řadí mezi trpasličí plemena psů. Tento pes je známý svou liščí tváří a často se vyskytuje v černé s pálením nebo žíhané barvě.
  • Velšský corgi bývá hlučný a může mít sklony k agresi, pokud není správně socializován. Tento pes má achondroplastické končetiny a patří do rodiny špiců.
  • Velšský corgi má vysoké standardy plemene, které jsou stanoveny na základě jeho vzhledu a schopnosti pracovat na farmě. Tento pes je známý svou houževnatostí a odolností.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button