Plemena psůPLEMENA PSŮ INDIVIDUÁLNĚ

Plovoucí bretaňský baset: charakteristika plemene

Bretaňský baset, známý také pod názvem Basset Fauve de Bretagne, je malé, ale živé plemeno psa, které pochází z Francie. Tito psi jsou vášnivými lovci, ale jsou také vynikajícími společníky pro lidi. Jsou ceněni pro svou společenskost, náklonnost a vyrovnanost. Snadno se přizpůsobí jakémukoli zvířeti i terénu.

 

Plovoucí bretaňský baset

 

Plovoucí bretaňský baset

 

Toto plemeno je známé svými výjimečnými loveckými schopnostmi, díky nimž získalo řadu ocenění v terénu. Jsou to malí, robustní psi, kteří jsou navzdory své velikosti velmi aktivní a energičtí. Kombinace jejich neúnavnosti a temperamentu z nich udělala jedny z nejlepších loveckých psů ve Francii. Jsou obzvláště zdatní v lovu drobné zvěře, jako jsou králíci, zajíci a lišky.

Bretaňský baset je skvělou volbou pro lidi, kteří chtějí věrného a láskyplného společníka. Snadno se cvičí a dobře se přizpůsobují různým prostředím. Dobře se snášejí i s dětmi a jinými domácími zvířaty, takže jsou skvělým doplňkem každé rodiny. Ať už hledáte loveckého společníka nebo věrného přítele, bretaňský baset je vynikající volbou.

 

Historie a původ

 

Historie a původ

 

Bretaňský baset pochází z Francie, kde byl vyšlechtěn k lovu drobné zvěře, jako jsou králíci, zajíci a bažanti. Tento pes se stal oblíbeným společníkem francouzských lovců v roce 19. století.

Původ tohoto plemene se datuje do roku 16. století, kdy byl vyšlechtěn z různých loveckých psů. Poprvé byl oficiálně uznán v roce 1907 v Paříži. Jeho původním plemenem byl svatohubertský honič, který byl křížen s jinými loveckými psy, aby získal požadované vlastnosti.

V 16. století byl baset oblíbeným psem francouzského krále Karla IX. V té době se používal k lovu králíků a jiné drobné zvěře. Dnes je toto plemeno oblíbené po celém světě a používá se nejen k lovu, ale také jako společník a rodinný pes.

Dnes se bretaňský baset chová v mnoha zemích včetně Slovenska. Většina chovatelů se snaží zachovat původní vlastnosti plemene a zároveň zlepšit jeho zdraví a povahu. Plovoucí bretaňský baset je živý, rychlý a spojuje v sobě pozoruhodnou energii s výjimečnou silou.

 

Vzhled

 

Vzhled

 

Bretaňský baset je malý pes s robustní konstitucí a svalnatým tělem. Jeho výška se pohybuje od 32 do 38 cm a hmotnost mezi 16 a 18 kg. Tito psi mají krátký a široký hřbet, silná bedra a hluboký hrudník. Jejich ocas je středně dlouhý a zužuje se do špičky. Šampon na vlasy

 

Hlava

Hlava bretaňského baseta je v porovnání s tělem poměrně velká a má výrazné rysy. Jejich oči jsou tmavé a oválné. Čenich je široký a dobře vyvinutý. Zuby jsou silné a dobře vyvinuté. Stopka je mírně výrazná.

 

Tělo

Tělo bretaňského baseta je svalnaté a dobře vyvážené. Jejich hrudník je hluboký a široký, s dobře vyvinutými žebry. Jejich hřbet je krátký a rovný. Boky jsou silné a dobře vyvinuté.

 

Kabát

 

Bretaňský baset má krátkou a hustou srst, která je měkká na dotek. Jejich barva může být plavá nebo zlatá s bílými nebo černými znaky. Na hrudi mají obvykle bílou skvrnu a na ocase bílou špičku.

Celkově je bretaňský baset vyrovnaný pes s výraznými rysy. Jejich vzhled je důležitý pro jejich schopnost lovit zvěř, ale také pro jejich vynikající společenskost a náklonnost. Bernský salašnický pes – charakteristiky a vlastnosti

 

Temperament a chování Frisky Bretonský baset

 

Temperament a chování Frisky Bretonský baset

 

Bretaňský baset je skvělým společníkem svého majitele. Svou energií a temperamentem dokáže rozveselit každého, kdo se s ním setká. Toto plemeno je velmi přátelské a má rádo společnost lidí. Je to ideální pes pro rodiny s dětmi, protože dobře vychází s dětmi i ostatními psy.

Tento pes je velmi energický a potřebuje dostatek pohybu. Dobrým způsobem, jak mu dopřát dostatek pohybu, je procházka, běh nebo hra. Bretaňský baset je neúnavný lovec, stopař a vrhač. Školení proto musí být důsledné.

Toto plemeno je také velmi oddané svému majiteli a má rádo blízkost lidí. Rádi si hrají a mají rádi pozornost. Jsou velmi inteligentní, což znamená, že mají velkou schopnost učit se novým věcem. Je však důležité, aby se jim dostalo odpovídajícího vzdělání a výcviku, aby se zabránilo jejich nežádoucímu chování.

Celkově se zdá, že létající bretaňský baset je skvělým společníkem pro každého, kdo má rád energické a přátelské psy. Svou oddaností a inteligencí si dokáže získat srdce každého, kdo se s ním setká.

 

Školení a vedení

Plavý bretaňský baset je živý a rychlý pes, který má spoustu energie a síly. Proto je důležité, abyste byli řádně vyškoleni a vedeni. Výcvik a vedení jsou dvě klíčové oblasti, které musí majitel zvládnout, aby se pes choval správně a byl poslušný.

Výcvik fawn bretaňského baseta je důležitý, aby se pes naučil základní povely a chování. Je to také dobrá příležitost ke zlepšení vztahu mezi psem a majitelem. Výcvik by měl probíhat postupně a měly by se používat pozitivní metody. Majitel by měl být trpělivý a důsledný, aby pes věděl, co se od něj očekává.

Řízení bretaňského baseta zahrnuje kontrolu chování psa v různých situacích. Je důležité, aby byl pes v blízkosti silnice nebo lidí na vodítku. Majitel by měl psa také vycvičit, aby se uměl chovat v různých prostředích, jako jsou parky, lesy nebo města. Psa je třeba naučit, aby se choval klidně a nereagoval agresivně na jiné lidi nebo zvířata.

Při výcviku a vedení létajícího bretaňského baseta je třeba používat pozitivní metody, jako jsou odměny a pochvaly. Majitel by měl být trpělivý a důsledný, aby pes věděl, co se od něj očekává. Důležité je také, aby byl majitel aktivní a věnoval psovi dostatek času a pozornosti. Správný výcvik a vedení může pomoci vytvořit dobrý vztah mezi majitelem a psem a zajistit, že pes bude poslušný a dobře ovladatelný.

 

Použití plovoucího bretonského baseta

 

Použití plovoucího bretonského baseta

 

Bretaňský baset je plemeno psa, jehož hlavním účelem je lov. Tento pes je vytrvalý lovec se silným loveckým instinktem. Jeho hlavním úkolem je stopovat, lovit a lovit zvěř. Díky své malé a robustní postavě je ideálním psem pro lov v obtížném terénu.

Plavající bretaňský baset je známý svou schopností lovit v různých typech terénu, jako jsou hory, lesy a pláže. Jeho výjimečná vytrvalost a síla mu umožňuje lovit zvěř, jako jsou zajíci, srny, lišky a divoká prasata. Jeho lovecký instinkt a schopnosti z něj dělají ideálního společníka pro zkušené lovce.

Kromě loveckých schopností je bretaňský baset také vynikajícím společníkem člověka. Díky své přítulnosti, vyrovnanosti a schopnosti přizpůsobit se jakékoli zvěři a terénu je oblíbeným psem rodin. Aby byl pes šťastný a zdravý, potřebuje dostatek pohybu a podnětů.

Celkově je fawn bretaňský baset vynikající pes pro zkušené lovce i pro rodiny, které hledají aktivního a láskyplného společníka. Jeho lovecké schopnosti a přátelská povaha z něj dělají vynikajícího psa pro nejrůznější využití.

 

Péče

Bretaňský baset je malý pes, který potřebuje řádnou péči a údržbu. Zde je několik tipů, jak o něj pečovat:

 

O kabátu

Srst bretaňského baseta je tvrdá a suchá. Je důležité ji pravidelně čistit a kartáčovat, aby byla zdravá a lesklá. Při kartáčování srsti se doporučuje používat speciální kartáče a hřebeny určené pro tento typ srsti. Kromě toho je nutné pravidelně stříhat měsíčky a čistit klasy.

 

Stravování

Bretaňský baset má sklon k nadváze, proto je důležité sledovat jeho stravu a zajistit mu dostatek pohybu. Vhodné krmivo pro toto plemeno by mělo obsahovat správný poměr všech látek nezbytných pro dobrý vývoj pohybového aparátu, zejména kloubů. Důležité je také nekrmit ho nadměrným množstvím potravy a dodržovat pravidelné časy krmení.

 

Hygiena

Kromě péče a stravy je důležité věnovat pozornost hygienickým potřebám bretaňského baseta. Je třeba mu pravidelně čistit zuby a zajistit mu dostatek pitné vody. Kromě toho by měly být prováděny pravidelné preventivní prohlídky u veterinárního lékaře, aby bylo zajištěno zdraví a pohoda psa.

Všechna tato opatření pomohou zajistit, aby byl váš bretaňský baset zdravý a šťastný.

 

Zdraví a věk

Bretaňský baset je obecně zdravé plemeno a může se dožít vysokého věku. Při správné péči a výživě se může dožít až 12-14 let. Stejně jako u jiných psů se i u fawn bretaňského baseta mohou vyskytnout zdravotní problémy.

Jedním z nejčastějších problémů tohoto plemene je obezita, která může vést k různým zdravotním problémům, jako je cukrovka, kloubní a srdeční potíže. Proto je důležité dbát na správnou výživu a dostatečnou fyzickou aktivitu.

Kromě toho může být fawn bretaňský baset náchylný k některým dědičným chorobám, jako je dysplazie kyčelních kloubů a oční choroby. Proto je důležité, aby rodiče štěňat byli na tyto nemoci testováni a aby štěňata byla kupována od prověřených chovatelů.

Při péči o fawn bretaňského baseta je důležité pravidelně navštěvovat veterinárního lékaře, aby bylo zajištěno, že je pes zdravý, a aby byly včas odhaleny případné zdravotní problémy. Zdravá strava, dostatek pohybu a pravidelná péče o srst pomohou udržet bretaňského baseta zdravého a aktivního po celý život.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button