Plemena psůPLEMENA PSŮ INDIVIDUÁLNĚ

Pražští krysaříci: charakteristika plemene

Pražský krysařík, známý také jako pražský krysařík, je malé plemeno psa, které pochází z České republiky. Toto starobylé plemeno existuje již od středověku a původně se používalo k lovu hlodavců v městských oblastech. Dnes je pražský krysařík díky své malé velikosti a živé povaze oblíbeným psem společníkem.

 

Praha Crysiarik

 

Praha Crysiarik

 

Pražský krysařík je velmi malý pes s kompaktním a hranatým tělem. Mají krátkou lesklou srst v různých barvách, včetně černé s pálením, hnědé, žluté a červené. Navzdory své malé velikosti jsou velmi aktivní a mrštní, takže se skvěle hodí do malých bytů nebo domů s omezeným prostorem. Jsou také známí tím, že jsou inteligentní a snadno se cvičí, takže jsou skvělou volbou pro začínající majitele psů.

Pražský krysařík sice není uznaný FCI, ale v České republice i mimo ni je stále oblíbeným plemenem. V češtině jsou často označováni jako „ratlíci“ a jejich obliba vedla ke zvýšenému chovatelskému úsilí o zachování jedinečných vlastností tohoto plemene. Ať už hledáte věrného společníka nebo mazlíčka, který miluje zábavu, pražský krysařík je skvělou volbou pro každého, kdo hledá malého psa s velkou osobností.

 

Původ a historie

 

Původ a historie

 

Pražský krysařík je malé plemeno domácího psa původem z České republiky. Toto plemeno je považováno za nejstarší české národní plemeno a jeho historie sahá až do středověku. Pražská krysa se v minulosti používala k hubení hlodavců a byla ozdobou královských dvorů českých knížat a králů.

Historie plemene pražský krysařík je velmi zajímavá. Zmínky o tomto miniaturním plemeni lze nalézt již v nejstarších písemných pramenech k českým národním dějinám. Četné historické prameny dokládají jeho existenci již od středověku. Z královských dvorů se pak dostala do domů měšťanů a mezi prostý lid.

Dnes je pražský krysařík mezinárodně uznávaný a registrovaný u Mezinárodního kynologického svazu (FCI). Toto plemeno se vyznačuje velkou inteligencí a přizpůsobivostí. Pražský potkan je velmi láskyplný a oddaný svému majiteli. Jeho výchova musí být mírná, ale důsledná.

Celkově je pražský krysařík jedinečné plemeno psa, které má velmi bohatou historii a je velmi oblíbené nejen v České republice, ale i v zahraničí. Česká plemena psů Top 6 plemen psů z České republiky

 

Vzhled

 

Vzhled

 

Pražský krysařík, známý také jako pražský krysařík, je malé plemeno psa, které pochází z České republiky. Její vzhled je hranatý a kompaktní a navzdory svému malému vzrůstu je dobře pohyblivá a odolná.

 

Hlava a uši

Hlava pražského krysaříka je malá a jemná, se stopem, který se mírně liší od nosu. Uši jsou v porovnání s hlavou velmi velké, mají trojúhelníkový tvar a jsou vzpřímené. Nos je malý a černý, s jemnými nozdrami. Oči jsou tmavé, velké a oválné, s jemným výrazem.

 

Tělo

Tělo pražského krysaříka je kompaktní a hranaté, se silným krkem a krátkými, silnými tlapami. Hrudník je hluboký a široký, s dobře zaoblenými hrudními končetinami. Ocas je vysoko nasazený a vzpřímený.

 

Srst a barva

Srst pražského krysaříka je krátká, jemná a lesklá, v základních barvách černá, hnědá, lila a červená. K dispozici jsou také barvy opálení – černá s opálením a hnědá s opálením.

 

Velikost

Pražský krysařík je trpasličí pes, který dosahuje výšky 20 až 23 cm a hmotnosti 1,5 až 3 kg. Toto plemeno bývá často srovnáváno s jinými malými plemeny, jako je ruský toy, miniaturní pinč a trpasličí pinč.

Celkový vzhled pražského krysaříka je elegantní a jemný a toto plemeno je často považováno za jedno z nejkrásnějších malých plemen psů na světě. Díky své velikosti a temperamentu je skvělým společníkem pro každého, kdo hledá malého, ale energického a věrného psa.

 

Povaha a temperament Praha Crysiarik

 

Povaha a temperament Praha Crysiarik

 

Pražský krysařík je živý a temperamentní pes. Rád se hýbe a je velmi aktivní. Rád si hraje a má spoustu energie, kterou potřebuje vybít. Je to pes, který se rychle učí a má dobrou paměť. Je velmi oddaný své rodině a miluje společnost svých pánů.

Pražský potkan je velmi přítulný a přátelský. Miluje pozornost a rád si s lidmi povídá. Je to pes, který je velmi citlivý na kritiku a potřebuje, aby ho majitelé měli rádi. Pokud se necítí dobře, může být velmi tichý a uzavřený.

Pražský krysař je také velmi temperamentní. Dokáže být velmi aktivní a hravý, ale také velmi tvrdohlavý a nezávislý. Je to pes, který potřebuje, aby mu páníček dal jasná pravidla a ukázal mu, co je správné a co ne.

Celkově je pražský krysařík velmi živý a temperamentní pes, který se rád hýbe a je velmi aktivní. Miluje pozornost a je velmi citlivý na kritiku. Pokud mu dáte jasná pravidla a ukážete mu, co je správné a co ne, bude z něj velmi věrný a milující pes. Šampon na hnojení vlasů

 

Zdraví a péče Praha Crysiarik

 

Ačkoli je pražský krysařík malý, je to velmi odolný pes, který netrpí dědičnými chorobami. Nicméně i u něj se v průběhu života mohou vyskytnout některé nemoci.

Jedním z nejčastějších onemocnění, které se může u pražského potkana vyskytnout, je luxace patelárního kloubu. K tomuto stavu dochází, když se čelist psa nedokáže správně vyrovnat s kolenem, což může vést k bolesti a nepohodlí. Je důležité pravidelně kontrolovat stav kloubů a v případě potřeby navštívit veterináře.

Pražští krysaříci mohou navíc trpět onemocněním zubů a dásní, které může vést k zánětům a infekcím. Důležité je pravidelně čistit zuby psa a provádět preventivní ošetření, například odstraňování zubního kamene.

Hypotyreóza, epilepsie a různé formy alergií jsou dalšími onemocněními, která se mohou vyskytnout v pražském Crysiariu. Je důležité věnovat pozornost příznakům a včas zasáhnout, aby se stav psa nezhoršil.

Při péči o pražského krysaříka je důležité věnovat pozornost jeho stravě a pohybu. Malá plemena jsou více ohrožena obezitou, proto je důležité dodržovat správnou stravu a pravidelně psa venčit. Kromě toho je důležité pravidelně navštěvovat veterináře a podstupovat preventivní zákroky, jako je očkování a odčervení.

 

Vhodné prostředí

 

Pražský krysařík je malý pes, což znamená, že může být vhodný pro život v bytě. Stejně jako u každého psa je však důležité zajistit mu dostatek pohybu a podnětů. Pražský krysařík je aktivní pes, který potřebuje každodenní procházky a hry, aby se udržel v kondici a nerozvíjel destruktivní chování.

Pražský krysařík se může dobře přizpůsobit bydlení v bytě, ale majitelé mu musí zajistit dostatek prostoru a podnětů. Pokud majitelé pracují celý den, může být dobrým řešením najmout si venčitele nebo nechat psa u přátel či rodiny, aby mu poskytli potřebný pohyb a interakci.

Je důležité si uvědomit, že pražský krysařík je od přírody nebojácný a dokáže svého majitele a domov velmi chránit. Proto je důležité poskytnout mu dostatek sociálních kontaktů a výchovy, aby se naučilo rozlišovat mezi skutečným nebezpečím a běžnými situacemi.

Celkově lze říci, že pražský krysařík může být vhodný pro život v bytě, pokud mu jeho majitelé poskytují dostatek pohybu a podnětů. Je důležité si uvědomit, že každý pes je jedinečný a může vyžadovat jiné potřeby, proto je vždy dobré se před pořízením tohoto plemene poradit se zkušeným chovatelem nebo veterinářem. Mini psi plemen – 18 mini plemen psů

 

Školení a aktivity Praha Crysiarik

 

Školení a aktivity Praha Crysiarik

 

Pražský krysařík je inteligentní a zvídavý pes, který se rychle učí novým věcem. Proto je trénink s ním zábavný a efektivní. Díky svému temperamentu a velikosti je skvělým společníkem pro lidi, kteří mají rádi aktivní životní styl.

 

Agility

Agility je skvělý způsob, jak udržet pražského krysaříka v dobré kondici a zároveň mu poskytnout duševní stimulaci. Tento sport zahrnuje překonávání různých překážek, jako jsou tunely, skoky a slalomové boudy. Pražský krysařík má vynikající obratnost, protože je rychlý a mrštný.

 

Lov krys

Pražská krysa byla původně chována k lovu krys v pražských pivovarech. Ačkoli už ho k práci nepotřebují, stále má lovecký instinkt. Lov krys pro něj může být zábavnou činností, která mu poskytne fyzickou i duševní stimulaci.

 

Školení

Pražský krysařík je inteligentní pes, který se rychle učí novým věcem. Jeho výcvik by měl být pozitivní a motivující, aby se nezničila jeho zvědavost a touha po učení. Dobrým způsobem, jak motivovat Pražského křižáka, je používat odměny a pochvaly.

 

Dostatečný pohyb

Pražský krysařík je malý pes, ale přesto potřebuje dostatek pohybu. Dlouhé procházky, běhání po dvoře nebo hra s míčem jsou skvělými způsoby, jak ho udržet v dobré kondici. Je důležité, aby byl pohyb přizpůsoben jeho velikosti a stavu.

 

Závěr Praha Crysiarik

Pražský krysařík je aktivní a inteligentní pes, který potřebuje dostatek pohybu a duševní stimulace. Agility a lov krys jsou skvělými způsoby, jak mu poskytnout fyzickou a duševní stimulaci. Jeho výcvik by měl být pozitivní a motivující, aby se nezničila jeho zvědavost a touha po učení.

 

Praha Krysiarik v kultuře a médiích

 

Pražský krysařík, známý také pod jménem Ratlik, je malý pes s velkým charismatem. Toto plemeno se objevuje v mnoha kulturních a mediálních dílech. Pražská krysa se často objevuje v českých filmech a seriálech, kde hraje roli domácího psa. Pražský krysař se navíc objevuje v mnoha reklamách a kampaních.

V roce 2018 se pražský krysařík stal oficiálním maskotem Českého filmového festivalu v Karlových Varech. Pes se stal oblíbeným symbolem festivalu a jeho podoba se objevila na plakátech, tričkách a dalších suvenýrech.

Pražský Krysařík má také svůj profil na sociální síti Instagram, kde ho sleduje více než 100 tisíc lidí. Tento profil obsahuje fotografie a videa tohoto psa, které zajímají fanoušky po celém světě.

Pražský krysařík se navíc často objevuje v různých knihách a článcích o psích plemenech. Tento pes je často uváděn v seznamu nejmenších psích plemen na světě.

Celkově se pražský krysař těší velké oblibě v kultuře a médiích. Díky svému malému a roztomilému vzhledu a přátelské povaze je oblíbeným společníkem mnoha lidí.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button