KrálíciZAJACE

Jak dlouho žijí králíci?

Králíci jsou velmi oblíbenými domácími mazlíčky a jejich životnost se v průběhu let prodloužila. Víme, že životnost domácího zvířete může ovlivnit mnoho věcí, a králíci nejsou výjimkou. Přečtěte si, jak dlouho žijí králíci.

 

Historie domestikovaných králíků

 

Domestikovaní domácí králíci nejsou stejní jako divocí králíci, které můžete vidět ve volné přírodě. Oryctolagus cuniculus je latinský název pro druh zajíce domácího, zatímco zajíc divoký je Lepus sylvaticus. To znamená, že králíci domácí a králíci divocí jsou různé druhy, i když jsou vzdáleně příbuzní a patří do stejné čeledi.

 

  Historie domestikovaných králíků

 

V průběhu let byli králíci využíváni jako potrava a kožešina. V 19. století se o ně pečovalo také jako o milované domácí mazlíčky. Na konci Ve 20. století se králíci začali stávat stále častějšími domácími mazlíčky po celém světě a od té doby si získávají stále větší oblibu.

Plemena a délka života králíků

Průměrná délka života králíka je přibližně 8 až 14 let, některá plemena králíků však žijí déle než jiná. Stejně jako psi mají zakrslá plemena králíků tendenci žít déle než obří plemena. Zakrslí králíci, mini králíci a další malí králíčci se obvykle dožívají dvouciferného věku, zatímco velká plemena, jako jsou francouzští a vlámští obři, nikoli.

 

Plemena a délka života králíků

Výživa a délka života králíků

 

Délku života králíka ovlivňuje jeho strava . Králíci, stejně jako jiná zvířata, mají specifické požadavky na výživu. Víme, že to, čím krmíme naše domácí mazlíčky, má velký vliv na délku jejich života. Pokud strava neobsahuje správné vitamíny, minerální látky, vlákninu a další složky, není dostatečně zdravá, což zkracuje délku života zajíce. Krmivo pro domácího králíka by se mělo skládat ze speciálních granulovaných krmiv, sena a zeleniny. Některé lahůdky, např. ovoce by se mělo podávat s mírou. Někteří lidé dávají králíkům pouze krmivo ze zverimexu, které však může být chudé na vitamíny a minerály, které králík potřebuje.

 

  Výživa a délka života králíků Jak dlouho se králíci dožívají

Zdraví a délka života zajíce polního

Kromě krmiva, kterým králíky krmíte, hraje pro zdraví králíka roli i mnoho dalších věcí. Králíci mohou onemocnět např. pro parazity. Pokud se tyto zdravotní problémy neléčí, mohou zkrátit život králíka. Pravidelné prohlídky u veterináře také pomohou zachytit případné problémy králíka dříve, než bude pozdě. Přečtěte si také Nejčastější nemoci králíků .

 

Zdraví a délka života králíka Jak dlouho žijí králíci?

 

Kastrace králíka může prodloužit jeho život. Samice králíků jsou náchylné k rakovině prsu a dělohy a samci králíků mohou mít rakovinu varlat. Pokud necháte králíka vykastrovat, výrazně snížíte pravděpodobnost výskytu rakoviny a zvýšíte tak pravděpodobnost dlouhého života.

Životní styl a život zajíce

Králíci potřebují hodně prostoru a duševní stimulace, ale bohužel si mnoho lidí myslí, že jim vyhovuje, když jsou celý život drženi v kleci. Králíci , ačkoli mohou žít uvnitř i venku, potřebují velké plochy, hračky, věci na žvýkání a předměty k okusování. Králíci, kteří nemají dostatek prostoru, obvykle nejsou tak zdraví jako ti, kteří mají dostatek prostoru, a proto se nemusí dožít takového věku, jakého by měli. Králíci do bytu – chov a péče

 

  Životní styl a život králíka Jak dlouho žijí králíci?

Důležité je také zajistit králíkovi klidný domov. Extrémně velký stres může způsobit smrt králíka. Chycení králíka kočkou nebo psem může mít za následek šok a jeho smrt. Kožní onemocnění králíků: příznaky a léčba

Nejstarší rekordní zajíc

Po 16. narozeniny 9. Dne 2. února 2019 byl králík Hazel uznán Guinnessovou knihou rekordů jako nejstarší králík. Hazel, zakrslý šedý králík, který byl rekordmanem jako nejstarší králík, který kdy žil, zemřel ve věku 16 let ve Velké Británii. Před Hazel vytvořil rekord jiný zajíc, který se dožil 14 let. Většina králíků se nedožívá dvouciferného věku, takže mít takového králíka je docela úspěch.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button