O PŘÍRODĚZAHRANIČNÍZajímavosti

Největší jeskyně světa – 8 největších jeskyní světa

Největší jeskyně světa – 8 největších jeskyní světa . Když někdo mluví o objevení nového světa, pravděpodobně si představíte vesmír nebo hlubiny oceánu. Ale co když se přímo pod vámi skrývá nový svět, který není vidět. Jeskyně jsou tím pravým místem, kde můžeme stále objevovat nové bohatství přírody, ať už živé či neživé , žádné dvě jeskyně nejsou stejné. Jeskyně odhalují mnoho přírodních zázraků. Přijďte se seznámit s největšími jeskyněmi na světě. Od nejdelší jeskyně světa v Kentucky přes největší sádrovcovou jeskyni na Ukrajině až po tři miliony let starou jeskyni ve Vietnamu .

 

8. Mamutí jeskyně , USA , Kentucky  

 

Mamutí jeskyně , USA , Kentucky

 

Mamutí jeskyně se nachází nedaleko Brownsville v Kentucky a je nejdelší jeskyní na světě. Prohlídky rozsáhlých jeskyní s průvodcem jsou povoleny. V jeskyni se nachází indiánské pohřebiště, několik druhů netopýrů a vápencový labyrint.

Jak změkčit vlasy: 5 přírodních způsobů

7. Pechera Optymistychna , Ukrajina

 

Pechera Optymistychna , Ukrajina

Největší sádrová jeskyně na světě Optymistychna se nachází nedaleko ukrajinského města Korolivka , Borščivský rajón. Jeskyně, která je považována za přírodní div Ukrajiny, je přístupná k průzkumu. Jen si dejte pozor, abyste se vyhnuli obrovským krystalům, stalagmitům a stalaktitům.

6. Jewel Cave , USA , Jižní Dakota

 

  Jewel Cave , USA , Jižní Dakota Největší jeskyně na světě

Více než 300 km zmapovaných chodeb tvoří jeskyni Jewel Cave, šestou největší jeskyni na světě. Jeskyni Jewel Cave se také říká „jeskyně, která dýchá“, protože vzduch do jeskyně vstupuje a vystupuje z ní se změnami atmosférického tlaku. Jeskyně se nachází v Jižní Dakotě nedaleko Black Hills a Badlands.

5. Hang Son Doong, Vietnam 

 

Hang Son Doong, Vietnam Největší jeskyně na světě

Tato tři miliony let stará jeskyně ve Vietnamu je vzácným a relativně neobjeveným pokladem – na horu Mt. Everestu, než kolik jich jeskyni navštívilo. Hang Son Doong, Pro některé největší jeskyně na světě, Hlavní chodba, měřící více než 5 kilometrů na délku a více než 200 metrů vysoká, se vejde celý blok v New Yorku. Jeskyně byla otevřena v roce 2013 a jeskyni mohou navštívit pouze malé skupiny.

Největší hrad světa : 10 největších hradů na světě

4. Gua Air Jernih , Malajsie

 

Gua Air Jernih , Malajsie Největší jeskyně na světě

Nejdelší jeskyně v Asii, Gua Air Jernih, měří více než 189 kilometrů a má labyrinty v pěti úrovních. Spodní patra propouštějí vodu, kterou je jeskyně známá.

3. Sistema Ox Bel Ha , Mexiko – největší jeskyně na světě 

 

  Sistema Ox Bel Ha , Mexiko Největší jeskyně na světě

Tento jeskynní systém v mexickém Quintana Roo se pyšní největší prozkoumanou podmořskou jeskyní na světě. Jeho název znamená „Tři cesty vody“. Mezi suchými jeskyněmi je na třetím místě, takže žádné obavy, pokud se nechcete potápět, můžete jít na souši .

2. Jeskyně Nový Athos , Gruzie – největší jeskyně na světě 

 

Jeskyně Nový Athos , Gruzie Největší jeskyně na světě

Jeskyně Nový Athos, která se nachází ve státě Georgia, leží uvnitř Pyrenejského pohoří. K jeskyni, která je oblíbeným turistickým cílem, se dostanete po železnici. Velkou část jeskyně je třeba ještě prozkoumat, ale největší jeskyně je více než 234 metrů dlouhá a 50 metrů široká.

 

1. Shuanghedong , Čína – největší jeskyně na světě 

 

  Shuanghedong , Čína Největší jeskyně na světě

 

Shuanghedong je nejdelší jeskyně v Číně, která se nachází poblíž města Wenquan v okrese Suiyang v provincii Guizhou. V jeskyni se nacházejí vodopády a řada živočichů včetně krevet a mloka. Je také plný dolomitu a sádrovce.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button