O ZEMÍCHZajímavosti

19 nejzajímavějších faktů o Španělsku

Zajímavosti o Španělsku. Čtení zajímavostí o Španělsku není totéž jako cestování po Španělsku. Neexistuje však lepší způsob, jak podnítit své toulky a získat základní znalosti o místní kultuře života. A španělská kultura je rozhodně něčím výjimečná.
Pečlivě jsme pro vás vybrali následujících 20 faktů o Španělsku, které vás nejen pobaví, ale také vám přiblíží, jak se v této sluncem zalité zemi skutečně žije. Většinou se však jedná o zábavu, takže nečekejte nudné statistiky o produkci olivového oleje, nejdelších řekách (Ebro) nebo obnovitelných zdrojích energie.

 

19 nejzajímavějších faktů o Španělsku

 

1.  Španělsko objevuje pomeranče a čokoládu

 

Španělsko objevuje pomeranče a čokoládu

No, ne tak docela „objevil“, ale rozšířil je po celém světě. Sladké pomeranče byly do Evropy dovezeny koncem 15. století. století italští a portugalští obchodníci. Španělé však ovoce odvezli do Latinské Ameriky, Mexika a na Floridu. První pomerančovník v Americe údajně zasadil Kryštof Kolumbus během své druhé cesty v roce 1493.
Čokoláda šla opačným směrem. Neznámého dne v roce 1520 se z přístavu Nueva España dostala na španělské pobřeží první zásilka kakaa. Ačkoli hořké kakao nebylo zpočátku příliš oblíbené, když ho Španělé začali sladit cukrovou třtinou, stalo se velmi ceněným zbožím a oblíbenou pochoutkou šlechty.

 

2. Zajímavá fakta o Španělsku Novoroční hrozny

Novoročních tradic je tolik, kolik je na světě zemí. Zatímco u nás doma sledujeme, jak prezident pronáší projev a jí s boháči banici, v Ekvádoru lidé pálí strašáky, zatímco Dánové rozbíjejí talíře. Španělsko má samozřejmě své vlastní bizarní tradice.
O půlnoci hodiny na madridském náměstí Puerta del Sol nejprve čtyřikrát zazvoní (což byste měli ignorovat) a po mírné pauze začnou odbíjet sérii 12 zvonění – pro každý měsíc nového roku jedno.
Pokud jste opravdový macho, musíte si dát pozor, abyste za každý prsten snědli hrozen. Ačkoli to zní jednoduše, mezi jednotlivými dongy je jen několik sekund a předpokládá se, že ho celý rozžvýkáte a spolknete, ne jen vložíte do úst. Pokud se vám to podaří, čeká vás skvělý rok.

 

3.  Španělština je všude

Asi nikoho nepřekvapí, že španělština je druhým nejpoužívanějším mateřským jazykem na světě. Všichni přece víme, že Španělé kdysi hodně cestovali a šířili svůj jazyk a kulturu po celém světě. Se 460 miliony rodilých mluvčích ji překonává pouze mandarínská čínština (1,3 miliardy).
Zajímavým faktem je, že ne všichni obyvatelé Španělska mluví španělsky. Pouze 72 % Španělů považuje španělštinu za svůj mateřský jazyk. Galicijštinou se mluví v Galicii, baskičtinou ve španělském Baskicku a katalánštinou v Katalánsku a na Baleárských ostrovech.

 

4. Zajímavá fakta o Španělsku Nahota je v pořádku

Jednou z nejzajímavějších skutečností o Španělsku je, že je tam opravdu horko. Zajímavé je, že v zemi v současné době neplatí žádné zákony o nahotě, protože je tam tak horko. Můžete chodit nazí na jakémkoli veřejném místě a nikdo vás nezatkne.
Vím, že v zámoří je klišé, že Evropané rádi chodí venku nazí, ale upřímně řečeno, žádná země nemá tak uvolněné zákony o nahotě jako Španělsko. A ani ve Španělsku jsem nikdy neviděl nahé lidi v parku nebo na náměstí.

 

5. Zajímavá fakta o Španělsku Španělé žijí hodně

Nevím, jestli je to jejich pohodovým životním stylem, slunečným počasím nebo fantastickým jídlem, ale Španělsko stále patří k zemím s nejvyšší průměrnou délkou života. Do roku 2040 se dokonce předpokládá, že budou mít nejdelší očekávanou délku života, a předstihnou tak dlouholetého lídra, Japonsko. Podle této studie společnosti Predimed je hlavním důvodem středomořská strava bohatá na olivový olej, která úžasně bojuje proti obezitě, vysokému krevnímu tlaku a cukru v krvi.

 

6. Španělsko dalo světu první moderní román

Pokud jde o fakta o Španělsku, ta jsou poněkud kontroverzní. Za první román se prohlašuje mnoho knih, přičemž za nejčtenější je považován Příběh o Gendži paní Murasaki (11. století). Mistrovské dílo Miguela de Cervantese Don Quijote je však považováno za nejvlivnější literární dílo, které kdy bylo vydáno, a za první moderní román.
Příběh, který je v podstatě fiktivním vyprávěním, dává čtenáři možnost nahlédnout na svět prostřednictvím jeho výstředních postav. Mnoho lidí tvrdí, že Don Quijote je nejvýznamnějším přínosem Španělska světu. Pomníky tohoto svérázného rytíře (a jeho věrného panoše Sancho Panzy) jsou téměř všude.

 

7. Španělsko je bohaté na památky UNESCO

Španělsko je se 48 památkami UNESCO na druhém místě v Evropě a na třetím místě na světě (za Itálií a Čínou). Mezi nejznámější patří pevnost Alhambra v Granadě, díla Antoniho Gaudího (včetně chrámu Sagrada Familia) v Barceloně a poutní cesta Camino de Santiago.

 

8. Zajímavá fakta o Španělsku Španělé bojují s rajčaty

 

Zajímavá fakta o Španělsku Španělé bojují s rajčaty

Každý rok v srpnu se ve valencijském městečku Buñol koná jeden z nejbláznivějších festivalů na světě, La Tomatina, který se promění v největší hřiště pro boj s jídlem na světě.
Festival se těší velké oblibě a každoročně přiláká téměř 40 000 lidí. Přestože boj trvá jen hodinu, bude použito více než 150 000 rajčat, která promění ulice Buñolu v šarlatové Benátky.
Podle pověsti se festival začal konat v roce 1945, kdy se na ulici strhla rvačka mezi jedním z místních obyvatel a skupinou mladých lidí. Následující rok se bitva opakovala (tentokrát záměrně) a zrodila se tradice.

 

9. Zajímavá fakta o Španělsku Zubní víla je myš

 

Zajímavá fakta o Španělsku Zubní víla je myš

To je jedna z nejpodivnějších skutečností o Španělsku. Víte, jak v anglicky mluvících zemích (a v Dánsku), když děti ztratí zub, nechají si ho pod polštářem a během noci jim ho víla Zuběnka nahradí penězi? Ve Španělsku mají místo víly myš. Tento malý škůdce jménem Ratoncito Pérez byl součástí příběhu „Cuentos, oraciones, adivinanzas y refranes populares“ z roku 1877, ale součástí španělského folklóru se stal až v roce 1894, kdy byl Luis Coloma pověřen napsáním příběhu pro krále Alfonse XIII, který právě přišel o zub ve věku 8 let.
Ratoncito Pérez je ve většině španělsky mluvících zemí známý jako Zoubková víla, ale ne všude ve Španělsku. V Katalánsku se jim říká „Els Angelets“ (andělíčci), zatímco v Baskicku je myš nahrazena Mari Teilatukoa (Marie ze střechy).

 

10. Zajímavá fakta o Španělsku Španělská hymna nemá žádná slova.

Pokud posloucháte jen hymny na olympijských hrách, možná vám to nepřijde tak bizarní, ale ve skutečnosti má většina státních hymen text. Kromě „Marcha Real“ nemají oficiální text pouze hymny Bosny a Hercegoviny, Kosova a San Marina.

 

11. Zajímavá fakta o Španělsku Španělsko nejsou jen pláže

Tohle není jedna z nejúžasnějších informací o Španělsku, ale určitě to nevíte. Je všeobecně známo, že Španělsko má mnoho pláží (přibližně 8000). Vzhledem k tomu, že zabírá většinu Pyrenejského poloostrova a posiluje i několik ostrovů, není to až tak velké překvapení.
 Ve Španělsku se nachází osm hlavních pohoří – Pyreneje, Kantaberské pohoří, Pyrenejský poloostrov, pohoří Sierra de Cuenca, pohoří Serrania de Cuenca, pohoří Montes de Toledo, pohoří Cordillera Betica a pohoří Sierra Nevada. Nejvyšší horou je El Teide (3 718 m/12 198 stop), která se zajímavě nenachází na pevnině, ale na Kanárských ostrovech.

 

12.  Španělsko je barový národ

V současné neklidné době bary vznikají a zanikají neuvěřitelně rychle, takže si nedělám nárok na velkou přesnost, ale Španělsko zřejmě drží evropský rekord v počtu barů na obyvatele. Jen v Andalusii je tolik barů jako v Irsku, Dánsku, Finsku a Norsku dohromady.
A v Andalusii se nachází jen pětina barů v zemi, kterých je téměř 300 000!

 

13. Zajímavá fakta o Španělsku Země králíků

 

Zajímavá fakta o Španělsku Země králíků

Ne, dnes se ve Španělsku nevyskytuje velké množství králíků, ale kdysi možná ano. Název Španělsko pochází z římského názvu Hispania. Ačkoli je původ jména Hispania velmi sporný, předpokládá se, že pochází z punského jazyka a v překladu znamená „ostrov hrocha“, což odkazuje na evropského králíka.

 

14. Zajímavá fakta o Španělsku Španělé žijí v jiném rytmu

Kultura Španělů má nezaslouženou pověst lenosti. Světoznámá siesta (odpolední spánek) ukazuje Španěly jako lidi, kteří místo práce raději odpočívají. Pravdou ale je, že mají prostě jiný rytmus než většina Evropanů. Obědy se obvykle konají mezi 13. a 15. hodinu a večeři kolem 22. hodiny. hodin. Tento životní styl z nich však nedělá lenochy. Obrovské sportovní úspěchy země (fotbal, tenis, motoristický sport) a světoznámé značky (ZARA, Mango, SEAT) jsou toho živým důkazem.

 

15. Zajímavá fakta o Španělsku Madrid je fyzickým centrem Španělska

Zábavná fakta o Španělsku pokračují něčím zvláštním. Víte, že Madrid je nejen administrativním, ale i fyzickým centrem Španělska. Na náměstí Puerta del Sol stojí malý kámen, který označuje kilometr 0, od něhož se ve Španělsku měří všechny vzdálenosti a který je zeměpisným středem země.
Pamětní deska umístěná v roce 1950 byla v roce 2002 omylem převrácena, ale v roce 2009 byla znovu upevněna.

 

16. Španělsko má druhý největší průmysl cestovního ruchu na světě.

Musím přiznat, že jsem to nečekal. Vím, že Španělsko je jednou z nejnavštěvovanějších zemí na světě, ale netušil jsem, že je druhou nejnavštěvovanější zemí na světě (po Francii). V roce 2019 navštívilo Španělsko více než 83 milionů turistů (rok 2020 není započítán) a předstihlo tak Spojené státy, Čínu a Itálii.
Vím, že španělské pláže jsou fantastické, ale upřímně jsem si nemyslel, že by mohly překonat Sochu svobody, Velkou čínskou zeď a Koloseum.

 

17. Zajímavosti o Španělsku Běh s býky

 

Zajímavosti o Španělsku Běh s býky

Toto je jedna z nejbláznivějších španělských skutečností. Pravděpodobně víte, že býk je španělské národní zvíře. Možná také znáte koridu (býčí zápasy). Věděli jste ale, že v Pamploně se každoročně koná devítidenní festival, při kterém býci vyrážejí do ulic, aby honili lidi.
Běh s býky je jednou z nejuznávanějších španělských tradic, jejíž počátky sahají až do 14. století. století. Přestože došlo k bezpočtu zranění a dokonce k 15 úmrtím, běží tento závod každoročně téměř 20 000 dobrodruhů.

 

18.  Nejstarší restaurace na světě

Pokračujeme španělským faktem pro gurmány. V Madridu se nachází restaurace Sobrino de Botín, která je také známá jako nejstarší nepřetržitě fungující restaurace na světě. V roce 1725 ji otevřel Francouz Jean Botin se svou ženou a dodnes se zde podává jeho specialita – pečené prase (cochinillo asado). Restaurace se kdysi jmenovala Casa Botín a objevila se také v románu Ernesta Hemingwaye Slunce vychází. Zajímavá fakta o Číně 30 zajímavých faktů a drobností o této zemi

 

18. Zajímavá fakta o Španělsku Město samurajů

Jedna z nejpodivnějších španělských skutečností se týká vesnice, ve které má 700 lidí jinak vzácné příjmení Japonec. V roce 1617 se šest samurajů z delegace Hasekura Tsunenaga věnovalo založení prvního japonského velvyslanectví a Španělsku, které se stalo jejich novým domovem. Usadili se v městečku Coria del Río nedaleko Sevilly a zřejmě se jim žilo dobře, protože dnes zde žije téměř 700 potomků, kteří nesou příjmení Japon.

 

19. Zajímavosti o Španělsku Dvojí příjmení

Poslední ze zajímavostí o španělštině se týká jmen. Každý asi ví, že jména ve španělské kultuře jsou dlouhá a někdy se dokonce opakují. Je to proto, že je zvykem, že Španělé mají dvě příjmení – po otci a po matce. Historicky bylo prvním příjmením příjmení otce a druhým příjmení matky, ale dnes se toto pořadí může změnit.
Díky tomuto zvyku se nezřídka setkáte s Fernandem Fernandezem Fernandezem nebo Gonzalem Gonzalezem Gonzalezem. Vypadávání vlasů? Jezte těchto 9 potravin, abyste zabránili vypadávání vlasů

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button