O ZEMÍCHZajímavosti

Zajímavá fakta o Begicku 31 faktů, které jste o Belgii nevěděli

Zajímavá fakta o Begickovi. Otestujte si své znalosti o Belgii pomocí těchto 30 nejzajímavějších belgických faktů – věděli jste, že v Belgii vznikla Teorie velkého třesku a hra kriket?

Přinášíme vám směs poučných a zajímavých informací, které vás připraví na návštěvu Belgie nebo na život v ní.

 

Zajímavá fakta o Begicku 31 faktů, které jste o Belgii nevěděli

Obsah článku:

1. Teorie velkého třesku vznikla v Belgii Zajímavá fakta o Begickovi

Byl to Belgičan, kněz a fyzik (což si zřejmě neodporuje) Georges Lemaitre, který v roce 1927 poprvé přišel s teorií vzniku vesmíru, která se dnes nazývá teorie velkého třesku. Tato teorie je často připisována Edwinu Hubblovi, ačkoli podle záznamů Lemaitre publikoval podobnou teorii dva roky před Hubblem.

2. Letiště Brusel Charleroi South je nejpřesnějším letištěm v Evropě

Ve zprávě OAG o dochvilnosti bylo vyhodnoceno jako druhé nejlepší letiště na světě, hned za japonským mezinárodním letištěm v Ósace.

3. Kriket je považován za belgický, nikoli britský vynález.

Vědci se domnívají, že hru mohli do Británie přivézt přistěhovalci ze severní Belgie, a to na základě básně, o níž se předpokládá, že byla napsána v roce 1533 a v níž jsou vlámští tkalci označováni jako „králové sucharů“ a jsou v ní zmíněni i „kreténi“, což předchází anglickým zmínkám z roku 1600.

4. Belgičané jsou druzí nejvyšší na světě Zajímavá fakta o Begickovi

S výškou 181,7 cm jsou vyšší pouze Nizozemci (182,5 cm). Totéž však nelze říci o Belgičankách, které v 21 letech měří 165,5 cm. spot.

5. Nejvyšší bod Belgie je nižší než nejvyšší budova světa

Signal de Botrange na náhorní plošině High Fens na samém východě Belgie je se svými 694 m nejvyšším bodem, který je nižší než nejvyšší budova světa Burdž Chalífa v Dubaji (828 m). Belgie je spolu s Nizozemskem a Lucemburskem historicky známá jako Nízká země.

6. Belgie jako druhá země na světě legalizovala manželství osob stejného pohlaví.

Belgie zavedla manželství osob stejného pohlaví v roce 2003 po Nizozemsku. V roce 2002 byla legalizována také eutanazie. Chcete vědět, jak přestat kouřit?

7. Soudní dvůr v Bruselu je největším soudem na světě.

S rozlohou přibližně 26 000 m2 je o 5 000 m2 větší než bazilika svatého Petra v Římě. Z hlediska konstrukce je fasáda bruselského královského paláce o 50 % delší než Buckinghamský palác.

8. Belgičané jsou považováni za vynálezce indexu tělesné hmotnosti (BMI), saxofonu a plastu.

Belgičané se mimo jiné podíleli na vynálezech, které změnily svět, jako je World Wide Web, Imodium, inline brusle nebo bezpečná antikoncepční pilulka. Přečtěte si o všech vynálezech, o kterých jste nevěděli, že jsou belgické.

9. Belgičané platí jedny z nejvyšších daní v Evropě Zajímavá fakta o Begickovi

Podle zprávy CGI, která ukazuje, že belgické daňové sazby jsou čtvrté nejvyšší v Evropě po Francii (66,6 %), Itálii a Španělsku, přičemž OECD zařadila Belgii na třetí místo v žebříčku nejvyšších daňových sazeb mezi svými 34 členy. Daňové příjmy Belgie patří k nejvyšším v Evropě a tvoří přibližně 48 % HDP země.

10. První mrakodrap v Evropě byl postaven v Belgii.

 

Zajímavá fakta o Begicku První mrakodrap v Evropě byl postaven v Belgii.

známý jako Torengebouw v roce 1928 v Antverpách. S výškou přibližně 96 m (26 pater) je  stále nejvyšší budovou v Antverpách. Stavba ve stylu art deco, nyní známá jako Boerentoren nebo KBC Tower, –  nejvyšší budova na kontinentu až do roku 1940, kdy byla v italském Janově otevřena věž Terazza Martini. 

11. Název „Belgie“ pochází od Římanů Zajímavá fakta o Begicku

když svou provincii v severní Galii pojmenovali Gallia Belgica podle jejích předchozích obyvatel, keltských a germánských Belgů. Dnešní oficiální název Belgie je Belgické království, které se ve třech úředních jazycích nazývá Koninkrijk België (nizozemsky), Royaume deBelgique (francouzsky) a Königreich Belgien (německy). Současným panovníkem je belgický král Filip.

12. Belgická rozvodovost je nejvyšší v západní Evropě

Míru rozvodovosti v Belgii, která se odhaduje na 70 %, překonává pouze Lotyšsko a Litva. Přibližně dvě třetiny všech sňatků v Belgii tvoří páry, které uzavírají manželství poprvé, zatímco ve zbývající třetině je alespoň jedna osoba rozvedená.

13. V Belgii je více komiksových umělců na kilometr čtvereční než kdekoli jinde na světě.

V Belgii, kde na jeden kilometr čtvereční připadá více komiksových tvůrců než kdekoli jinde na světě, vznikly slavné komiksové série Šmoulové (Pierre Culliford) a Tintinova dobrodružství (Hergé), z nichž druhá byla přeložena do více než 100 jazyků. Originální obálka Tintina v Americe se stala nejcennější na světě, když se prodala za 1,3 milionu eur. Dnes se návštěvníci mohou projít po bruselské komiksové stezce.

15. Belgie je bez vlády déle než válkou zmítaný Irák Zajímavá fakta o Begickovi

Belgie převzala od Iráku rekord v nejdelším sestavování vlády v historii – strany potřebovaly 541 dní na sestavení koalice a 48 dní na finální sestavení kabinetu. Belgická vláda je také známá tím, že v roce 1990 na žádost krále na 36 hodin sesadila svého krále z trůnu, aby mohla schválit propotratový zákon, proti kterému král nesouhlasil a nechtěl ho podepsat.

16. Nejdelší tramvajovou tratí na světě je belgická pobřežní tramvajová trať

Kusttram projíždí celých 68 km belgického pobřeží mezi francouzskými a nizozemskými hranicemi, má přibližně 68 zastávek z Knokke-Heist do De Panne a v letní špičce jezdí každých 10 minut.

17. Úroveň mezinárodní přítomnosti v Bruselu je po New Yorku druhá nejvyšší.

V zemi působí přibližně 120 mezinárodních vládních organizací, 1 400 nevládních organizací a 181 velvyslanectví, na nichž pracuje 3 000 diplomatů. V Bruselu sídlí také evropské centrály více než 2 000 nadnárodních organizací a ústředí Evropské unie a Organizace Severoatlantické smlouvy (NATO).

18. Belgický architekt Victor Horta byl vůdčí osobností secesního hnutí. 19. století

 

Belgický architekt Victor Horta byl vůdčí osobností secesního hnutí 19. století.

Čtyři z jeho měšťanských domů v Belgii jsou dnes na seznamu světového dědictví UNESCO; v jednom z nich je nyní muzeum a ostatní byly hotely. Přispěl také k rozvoji hnutí Art Deco.

19. Belgie má největší počet urbanizovaných obyvatel v Evropě

kde 98 % obyvatel žije v městských oblastech a městech, což je také jeden z nejvyšších podílů na světě. Belgie je také jednou z nejpropojenějších zemí na světě – kabelovou televizi má přibližně 97 % belgických domácností.

20. Belgická dálnice je vidět z Měsíce Zajímavá fakta o Begicku

Téměř stoprocentně osvětlená dálniční síť,  jedna z mála staveb vytvořených člověkem, která je v noci vidět tak daleko. Belgie patří mezi 10 zemí s největší hustotou silniční a železniční dopravy, přestože společnost TomTom řadí Brusel na sedmé místo v Evropě podle hustoty dopravy.

21. Z belgického města Spa pochází slovo „lázně“.

První moderní evropské lázně a kasino „la Redoute“ byly ve Spa otevřeny v 18. století. století, ačkoli slavné prameny byly údajně využívány ke zdravotním a léčebným účelům již v římských dobách.

22. Společné strany euromincí navržené Belgičanem Zajímavosti o Begickovi

Návrh Belgičana Luca Luyckxe byl vybrán jako vítěz soutěže Evropské unie o nejlepší design. Zkuste si všimnout jeho spojených iniciál „LL“ na všech číselných stranách euromincí.

23. Belgie má nejvíce vítězství na Tour de France ze všech zemí kromě Francie

 

Zajímavá fakta o Begicku

Mezi slavné vítěze belgické Tour patří Eddy Merckx a Philippe Thys. Merckx je jediným cyklistou, který dokázal na jedné Tour vyhrát celkovou, bodovanou i horskou klasifikaci, a patří mezi malou skupinu cyklistů, kteří vyhráli Tour na první pokus.

24. Tomorrowland je největší festival elektronické taneční hudby na světě.

Časopis DJ Magazine jej označil za nejlepší festival na světě a jeho kanál na YouTube odebírá více než pět milionů uživatelů. Festival je proslulý svou působivou scénografií, na níž se vystřídá přibližně 15 pódií a více než 400 účinkujících, vstupenky jsou vyprodány měsíce dopředu a nachází se nedaleko belgického města Boom.

25. Brusel hostil některé z nejslavnějších evropských exulantů

Po vyhoštění z Francie napsal Karel Marx v roce 1848 v Bruselu spolu s Friedrichem Englesem Komunistický manifest a francouzský spisovatel Victor Hugo během svého bruselského exilu v roce 1851 pracoval na Bídnících.

26. Zajímavosti o Begicku Belgie je světovým rekordmanem v počtu hradů a zámků.

Belgie má více hradů na kilometr než kterákoli jiná země na světě.

27. Napoleonův pokus o dobytí Evropy skončil v bitvě u Waterloo v Belgii.

Po dobytí velké části kontinentální Evropy na počátku 19. století. století byl francouzský vojevůdce a císař Napoleon Bonaparte v roce 1815 poražen spojeneckými vojsky, čímž skončila napoleonská éra evropských dějin, napoleonské války a Napoleonova stoletá vláda. Dnes si zde návštěvníci mohou prohlédnout Napoleonovy a další válečné artefakty.

28. V Belgii se zrodily některé z nejslavnějších světových identit.

Patří mezi ně: herci Audrey Hepburnová (rozená Edda van Heemstra Hepburn-Ruston v Bruselu) a Jean-Claude van Damme, umělci Jan Van Eyck, Peter Paul Rubens a René Magritte, módní návrháři Liz Claiborneová a Dries Van Noten, skladatel a zpěvák Jacques Brel a spisovatel Georges Simenon se svým hrdinou inspektorem Maigretem. Nejlepší MMO a MMORPG na PC v roce 2022

29. Belgie vyrábí čokoládu už téměř 400 let Zajímavá fakta o Begicku 

 

Zajímavá fakta o Begicku 

První zmínky o výrobě čokolády v Belgii pocházejí z roku 1635. Belgie v současné době vyrábí více než 173 000 tun čokolády ročně a v zemi je odhadem 2 000 čokoládoven.

30. Antverpy jsou světovým hlavním městem diamantů Zajímavá fakta o Begicku

Její roční obrat se odhaduje na více než 20 miliard eur, což je asi třikrát více než obrat jejího dalšího konkurenta (USA). S diamanty se zde obchoduje již od roku 1447 a dnes se zde zpracovává více než 80 % surových diamantů na světě a 50 % všech vybroušených diamantů. Vlámský klenotník Lodewyk van Bercken se zasloužil o vynález prvního hruškovitého diamantu a škrabky, která používá diamantový prach k broušení diamantů, aby se dosáhlo větší přesnosti a složitějšího řezu. Jeho socha se nachází poblíž antverpské Diamantové čtvrti.

31. Belgie je předním světovým vývozcem kulečníkových koulí.

Téměř 80 % světových kulečníkových koulí se vyrábí v Belgii. Společnost Saluc AC byla založena v roce 1923 a má vlastní chemický závod na výrobu fenolové pryskyřice, která dodává míčům Aramith jejich charakteristický lesklý a tvrdý povrch. 6 receptů na výrobu domácích kondicionérů pro každý typ vlasů

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button