PÉČE A UŽITEK PŘI VÝSADBĚUžitečné rostliny

Kdy sázet jahody? Nejlepší doba pro výsadbu

Kdy sázet jahody. Bez jahod by léto prostě nebylo létem. V supermarketech je lze koupit po celý rok, ale i v sezóně jsou drahé a málokdy chutnají tak dobře jako domácí ovoce. Jahody rostou velmi dobře v květináčích, okenních truhlících, závěsných košících, pěstebních sáčcích a jahodnících i v zemi, takže je lze pěstovat v malých zahradách, na balkonech a dokonce i na okenních parapetech. Jejich pěstování s dětmi je zábavné.

 

Úkoly pro každý měsíc

 

  • Duben: výsadba nových rostlin z holých kořenů
  • duben až červen: vysazujte rostliny pěstované v květináčích
  • Červen až červenec: zasíťujte rostliny a dejte kolem nich slámu nebo rohože. Sklizeň ovoce
  • Červenec-srpen: po skončení plodů odstraňte pletivo a odstraňte slámu nebo rohože. Začněte množit z oddenků
  • Září: vysazujte čerstvé rostliny z doma vypěstovaných podnoží nebo sázejte prostokořenné podnože, které lze objednat poštou.

 

Kdy sázet jahody

 

Kdy sázet jahody

 

Jahody si můžete koupit v létě v zahradnickém centru v květináčích nebo na jaře či na podzim v zásilkovém obchodě. V různých ročních obdobích se pěstují různé odrůdy jahod – k dispozici jsou rané, střední a pozdní odrůdy. Pokud si vyberete směs odrůd, můžete je sklízet delší dobu.

Alternativou jsou stáleplodící, remontantní nebo věčné odrůdy, které se sklízejí po celé léto a dávají menší plody. Jsou vhodnou volbou pro menší zahrady, protože mají dlouhou sklizňovou sezónu a nezabírají příliš mnoho místa. Alpské jahody jsou kompaktní rostliny s malými plody. Jsou vhodnou volbou pro polostinné místo nebo předsunutý okraj zahrady a velmi dobře rostou v květináčích.

Jahody obvykle dobře rodí přibližně tři až čtyři roky, než začnou vyčerpávat své síly. Snadno se však množí z oddenků, takže budete mít vždy čerstvou zásobu nových rostlin.

 

Jak pěstovat jahody

 

Jak pěstovat jahody

 

Pěstujte jahody na dobře připraveném záhonu, v květináči, v pěstebním sáčku nebo v jahodníku na chráněném místě s dostatkem slunce, abyste získali sladké a šťavnaté plody. Před výsadbou přidejte do půdy velké množství dobře shnilého koňského hnoje nebo zahradního kompostu. Rostliny dobře zalévejte, zejména v horkém počasí, a od časného jara je pravidelně přihnojujte hnojivem s vysokým obsahem potaše. Sklízejte, když jsou všechny plody červené. Každé tři až čtyři roky rostliny vyměňte, a to vysazením čerstvých rostlin nebo množením nových rostlin z řízků.

 

Jak sázet jahody do země

 

Jak sázet jahody do země

 

Koncem jara a v létě můžete v zahradnickém centru zakoupit rostliny jahodníku. Nejprve dobře připravte půdu a přidejte do ní velké množství dobře shnilého zahradního kompostu nebo hnoje. Poté půdu pohnojte univerzálním hnojivem s vysokým obsahem potaše. Rostliny jahodníku sázejte 30-45 cm od sebe, do řádků vzdálených 75 cm, aby kořeny byly právě zahrabané, a utužte kolem nich půdu. Během prvních týdnů je dobře zalévejte a udržujte je v dobrém stavu.

 

Pěstování jahod v květináčích

 

Pěstování jahod v květináčích

 

Jahodám se velmi dobře daří v květináčích, závěsných košících a okenních truhlících. Vyberte hluboký květináč o šířce alespoň 15 cm a do každého květináče zasaďte jednu jahodu. Nejlépe se jim daří ve vlhkém, ale dobře odvodněném prostředí, proto použijte kompost na bázi půdy s hlubokou vrstvou štěrku nebo rozdrcených kostek na dně. Pro podporu kvetení a nasazování plodů hnojte od časného jara každý týden až dva týdny tekutým krmivem s vysokým obsahem draslíku (např. krmivo pro rajčata).

 

Jahody můžete pěstovat také v pěstebních sáčcích. Jeden pěstební sáček vydrží šest až osm rostlin jahodníku, zejména pokud položíte jeden sáček na druhý a kolem sáčku vyřežete otvory, aby kořeny pronikly do celé hloubky.

 

Pěstování jahod z holých kořenů

 

Konsignační běhouny jsou levnějším a tradičnějším způsobem nákupu jahodníků a jsou dobrou volbou, pokud zakládáte nový záhon s jahodami. Půdu si připravte předem a jahody zasaďte tak, aby jejich kořeny byly těsně pod zemí, asi 30-45 cm od sebe, a poté půdu kolem nich utužte. Během prvních týdnů dobře zalévejte.

 

Jahody potřebují pro začátek kvetení a plodů chladné období – ideálně dva týdny s teplotami pod 7 °C. Pokud tedy můžete, objednejte si a zasaďte jahody na podzim. Kdy sázet jahody. Pokud svou šanci propásnete, kupte si uměle chlazené „chlazené“ podnože, které jsou k dostání od poloviny jara a začínají plodit asi 60 dní po výsadbě.

 

Jahody pravidelně zalévejte, zejména při zakládání nových rostlin nebo v horkém počasí. Vyvarujte se namáčení středu rostliny nebo namáčení dozrávajících plodů, abyste zabránili vzniku šedé plísně.

 

Kdy sázet jahody

 

Brzy na jaře rozetřete univerzální hnojivo kolem rostlin v zemi podle pokynů na obalu. Od časného jara podpořte kvetení a nasazování plodů tím, že jahody každý týden nebo dva přihnojíte krmivem s vysokým obsahem draslíku (např. krmivem pro rajčata) (postupujte podle pokynů na obalu).

 

Těsně před nasazením plodů srolujte kolem rostlin slámu nebo kolem každé rostliny položte podložku z jahodníku. To pomůže udržet ovoce čisté a odradí slimáky a plže. Pomáhá také udržet plevel na uzdě.

 

Sítě mohou být použity k odradení ptáků a drobných savců od konzumace plodů. Toto pletivo je třeba pečlivě upevnit, protože se do něj mohou zachytit a uhynout ptáci, ježci, pomalí červi a další zvířata. Ideální je použít pevnou síťovou klec s dostatečně velkými otvory pro přístup opylovačů ke květům jahodníku, které se nemohou roztáhnout a zamotat. Kdy sázet jahody. Pokud však budete věnovat velkou pozornost volnému pletivu, můžete zajistit, že se v něm zvířata neuchytí.

 

Abyste podpořili silný růst pro úrodu v příštím roce, seřízněte po odkvětu listy asi 5 cm nad zemí a rostliny dobře pohnojte univerzálním hnojivem (opět se řiďte pokyny na obalu). Odstraňte všechnu starou slámu kolem rostlin, abyste zabránili hromadění škůdců a chorob. Odstraňte všechny sítě, aby ptáci mohli sežrat všechny škůdce v zemi.

 

Po třech až čtyřech letech se velikost a kvalita plodů snižuje, takže je třeba rostliny nahradit novými. Nejjednodušší je rozmnožit si vlastní rostliny z oddenků, které vytvářejí.

 

Sklizeň jahod – Kdy sázet jahody?

 

Sklizeň jahod - Kdy sázet jahody?

 

Před sklizní vyčkejte, dokud bobule zcela nezčervenají, protože po sklizni již dále nedozrávají. Stonky jednoduše stiskněte prstem a palcem, abyste zabránili otlakům na plodech. Protože jahody podléhají zkáze, je nejlepší jíst je přímo z rostliny, nejlépe ještě teplé od slunce. Neoprané bobule můžete několik dní skladovat v lednici. Přečtěte si také tento lahodný recept a návod
jak vařit jahody
.

 

Rozmnožování jahod z oddenků

 

Krok 1

 

Rozmnožování jahod z oddenků

Vyberte si zdravý oddenek, který vytvořil jeden nebo více listů, a odstraňte všechny stonky vyrůstající z nových listů a nechte je stále připojené k mateřské rostlině. Květináče naplňte univerzálním kompostem. Řez jahod položte na plochu a přidržte jej sponkou ve tvaru U nebo kouskem drátu.

 

Krok 2

 

Množení jahod z oddenků 2

Stonek, který spojuje novou rostlinu s mateřskou, neodřezávejte – ponechte jej, dokud nová rostlina nevytvoří silné kořeny. Kompost udržujte stále vlhký. Kdy sázet jahody.

 

Krok 3

 

Rozmnožování jahod z oddenků

Jakmile rostlina pevně zakoření, odřízněte stonek, který ji spojuje s mateřskou rostlinou, a zasaďte ji do většího květináče nebo do připravené půdy. Pivo na vlasy.

 

Pěstování jahod a jejich škůdci

 

Pěstování jahod a jejich škůdci

 

  • Slimáci a hlemýždi : jahody jsou náchylné na slimáky a hlemýždě. Sláma kolem plodů je může udržet na uzdě nebo můžete vyzkoušet jiné ekologické metody ochrany proti škůdcům.
  • Ptáci: Ptáci, zejména kosi, milují jahody. Přikryjte plody bezpečnou sítí, aby se k nim nedostaly.
  • Šedá plíseň: Šedá plíseň může být na jahodách problémem, zejména za vlhkého počasí. Právě když plody začínají dozrávat, může je zničit houba zvaná botrytida. Na slupce se vytvoří malé hnědé skvrny, které se pak rozšíří na celý plod, změknou a zhnědnou. Jak se ovoce kazí, vytváří se na něm šedá, rozmazaná vrstva plísně. Rostliny zalévejte spíše ráno než večer, aby měly čas oschnout, a dávejte pozor, abyste při zalévání nepotřísnili plody vodou. Také udržujte půdu kolem rostlin čistou (houba přežívá na rostlinných zbytcích) a odstraňte poškozené plody, abyste zabránili šíření problému.
  • Moučnatost: Pokud má povrch listů v létě bílý, práškovitý vzhled, jedná se o moučnatost. Může být problémem v horkém a suchém počasí. Udržujte půdu vlhkou a okamžitě odstraňte všechny napadené listy. Rostliny rozmístěte tak, aby se nepřeplnily a zlepšilo se proudění vzduchu. Odstraňte plevel, který může houbu šířit.
  • Poškození mrazem: Jahody jsou odolné rostliny, ale pozdní květnové mrazy mohou poškodit růst. Pokud je to možné, přikryjte rostliny vrstvou rouna nebo v případě předpovědi mrazů přemístěte květináče pod přístřešek.
  • Snovačka révová: Plíseň révy vinné může být obzvláště nepříjemná pro jahody pěstované v květináčích. Dospělci dělají zářezy na listech, ale největší škody způsobují larvy, které žijí v kompostu a vyžírají kořeny, čímž oslabují růst a často nakonec rostliny zahubí. Poprvé si problému můžete všimnout, když rostliny vadnou, chřadnou a odumírají.

Dospělé hraboše révové lze chytit rukou a rozmačkat. Nejlepším řešením je zakoupení biologického přípravku na ničení larev. Nejlépe se aplikuje koncem léta a na podzim. Kdy sázet česnek? Nejlepší doba pro výsadbu.

 

Skvělé jahody k pěstování – Kdy sázet jahody?

 

Skvělé jahody k pěstování - Kdy sázet jahody?

 

  • ‚Elvira‘ – vysoký výnos a dobrá odolnost vůči chorobám. Raná odrůda
  • ‚Elsanta‘ – silná úroda s velkými, chutnými, červenými plody. Středně raná odrůda
  • ‚Hapil‘ – velké lesklé plody i za sucha. Středně stará odrůda
  • ‚Honeoye‘ – plodná odrůda s velkými, pevnými plody. Středně raná odrůda
  • ‚Pegasus‘ – sladké, šťavnaté plody nejvyšší kvality. Středně stará odrůda
  • ‚Symphony‘ – dobré výnosy. Pozdní odrůda

Stále plodí jahody:

 

  • ‚Aromel‘ – sytě tmavě červené, šťavnaté bobule
  • ‚Christine‘ – sladké plody dozrávající koncem května
  • ‚Mara des Bois‘ – velké, lahodně aromatické plody

Recepty na jahody

 

Jahody se dají jíst různými způsoby: samotné, se smetanou, jako přísada do koktejlů, dortů a dalších dezertů. Vlhké jahody rychle plesniví, proto omyjte jen ty, které můžete jíst, a osušte je na kuchyňském papíře. Před použitím je oloupejte (odstraňte zelený kalich) – jednoduše ho odřízněte nožem. Pokud se vám poštěstí sehnat dostatek jahod, rozmixujte je do lahodného smoothie nebo z nich vyrobte džem.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button