Okrasné rostlinyPÉČE A VÝSADBA OKRASNÝCH

Jak množit levanduli

Jak se levandule množí? Může být levandule někdy dost? Tento článek vysvětluje, jak množit levanduli z řízků. Tento projekt nevyžaduje žádné speciální vybavení a je dostatečně jednoduchý i pro začátečníky. Přečtěte si další informace.

 

Jak množit levanduli

 

Jak množit levanduli

 

Množení rostlin levandule Levanduli můžete založit z řízků z tvrdého nebo měkkého dřeva. Řízky z měkkého dřeva se odebírají z měkkých, poddajných vrcholků nového porostu. Jak se levandule množí? Tvrdé dřevo je silnější než měkké a odolává ohýbání. Může se zlomit, pokud ho nutíte k ohýbání.

 

Kdy rozmnožovat levanduli

 

Kdy rozmnožovat levanduli

 

Nejlepší typ řízků závisí na druhu levandule a ročním období. Jak množit levanduli.Na jaře je měkkých řízků dostatek a můžete jich odebrat více, aniž byste zničili mateřskou rostlinu. Kdy rozmnožovat levanduli? Rychle zakořeňují, ale nejsou tak spolehlivé jako řízky z tvrdého dřeva. Zatímco řízky z měkkého dřeva jsou k dispozici pouze na jaře, řízky z tvrdého dřeva lze odebírat na jaře nebo na podzim.

 

Množení levandule ve vodě

 

Množení levandule ve vodě

 

Užívání levandulových řízků Bez ohledu na typ řízku byste vždy měli pro zakořenění odříznout zdravé, rovné a silné stonky. Vybírejte stonky s dobrou barvou a bez poupat. Množení levandule ve vodě. Ostrým nožem odřízněte 3 až 4 palce (8 až 10 cm) dlouhý plátek tvrdého nebo měkkého dřeva. Stonky tvrdého dřeva seřízněte těsně pod hrbolkem, který označuje listový uzel. Odstraňte všechny listy ze spodních 2 cm stonku a poté nožem jemně seškrábněte slupku ze spodní části stonku na jedné straně. Během přípravy nádoby řez odstraňte. Je pot pro vlasy nebezpečný?

 

Kolikrát kvete levandule

 

Kolikrát kvete levandule
Kolikrát kvete levandule

 

Naplňte malou nádobu komerčním startovacím substrátem nebo doma vyrobenou směsí z poloviny vermikulitu nebo perlitu a poloviny rašelinového mechu s trochou kůry pro usnadnění drenáže. Kolikrát levandule kvete? V případě potřeby namočte odříznutou špičku řízku do zakořeňovacího hormonu. Zakořeňovací hormon pomáhá předcházet hnilobě špiček a podporuje rychlý a silný vývoj kořenů, ale levandule dobře koření i bez něj. Zapíchněte spodní konec řízku asi 5 cm do půdy a zpevněte půdu tak, aby řízek stál vzpřímeně. Přikryjte ji igelitem, abyste pro řízky vytvořili prostředí podobné skleníku. Péče o řízky levandule Řízky levandule z měkkého dřeva zakoření za dva až čtyři týdny, řízky z tvrdého dřeva potřebují o něco více času. Jemným zatažením za stonky zkontrolujte, zda zakořenily. Pěstování levandule

 

Jak množit levanduli

 

Jak množit levanduli

 

Pokud cítíte odpor, stonek má kořeny, které ho drží na místě. Mezi jednotlivými vytahováními počkejte několik dní, protože příliš časté vytahování může poškodit křehké mladé kořínky. Jak se levandule množí? Jakmile řízek zakoření, vyjměte plastový sáček. Novou rostlinu umístěte na slunné místo a zalévejte ji, když je půda suchá, asi palec (2,5 cm) pod povrchem. Jednou týdně rostlinu přihnojujte tekutým hnojivem o síle jedné čtvrtiny.
Jak zasadit ořešák
?

Pokud plánujete ponechat rostlinu v květináči déle než dva nebo tři týdny, přesaďte ji do většího květináče s normální půdou, která dobře odvádí vodu. Komerční půdy pro pěstování v květináčích obsahují dostatek živin, aby rostliny vydržely i bez dalšího přikrmování. Množení levandule z řízků je snadné a má větší šanci na úspěch než pěstování rostlin ze semen. Při použití řízků si můžete být jisti, že vaše nové rostliny budou přesně stejné jako rodičovské rostliny.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button