ZdravíZDRAVÍ A VÝŽIVA

Proč jíst třešně – 7 zdravotních výhod

Proč jíst třešně – 7 zdravotních přínosů. Zdravější jen o trochu snadněji – a zábavněji!
Třešně jsou jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce, a to z dobrého důvodu. Jsou nejen chutné, ale také plné vitamínů, minerálů a rostlinných sloučenin, které jsou zdraví prospěšné.

 

Proč jíst třešně

 

Proč jíst třešně

 

Zde je 7 působivých zdravotních účinků třešní.

 

1. Plný živin

 

Plný živin

Třešně jsou drobné peckovice, které mají různé barvy a chutě. Existují dvě hlavní kategorie – hořké třešně a sladké třešně, tj. Prunus cerasus L. a Prunus avium L.

Jejich barva může být od žluté až po tmavě černočervenou. Všechny druhy jsou velmi výživné a plné vlákniny, vitaminů a minerálů. Jeden šálek (154 gramů) sladkých syrových třešní bez pecek poskytuje:

  • Kalorie: 97
  • Bílkoviny: 2 gramy
  • Sacharidy: 25 gramů
  • Vláknina: 3 gramy
  • Vitamin C: 18 % denní hodnoty
  • Draslík: 2,5 g vitaminu D (denní hodnota): draslík: 10 % denní hodnoty
  • Měď: 5 % denní hodnoty
  • Mangan: 5 % denní hodnoty
  • Tyto živiny, zejména vláknina, vitamin C a draslík, jsou zdraví prospěšné v mnoha ohledech.

Vitamin C je nezbytný pro udržení imunitního systému a zdraví pokožky, zatímco draslík je potřebný pro svalové kontrakce, nervové funkce, regulaci krevního tlaku a mnoho dalších důležitých tělesných procesů.

Třešně jsou také dobrým zdrojem vlákniny, která pomáhá udržovat zdravý trávicí systém tím, že podporuje tvorbu prospěšných střevních bakterií a pravidelnost střev. Pivo na vlasy: jak pomocí piva docílit zdravých, hebkých a lesklých vlasů

Kromě toho poskytují vitaminy skupiny B, mangan, měď, hořčík a vitamin K.

2. bohaté na antioxidanty a protizánětlivé látky

 

bohaté na antioxidanty a protizánětlivé látky

Vysoká koncentrace rostlinných látek v třešních může být příčinou mnoha zdraví prospěšných účinků tohoto ovoce.

Ačkoli se množství a druh třešní může lišit v závislosti na odrůdě, všechny třešně jsou plné antioxidantů a protizánětlivých látek.

Vysoký obsah antioxidantů pomáhá v boji proti oxidačnímu stresu, který je spojován s řadou chronických onemocnění a předčasným stárnutím.

Jeden přehled zjistil, že konzumace třešní účinně snižuje zánět v 11 ze 16 studií a markery oxidačního stresu v 8 z 10 studií.

Třešně mají obzvláště vysoký obsah polyfenolů, což je velká skupina rostlinných chemických látek, které pomáhají v boji proti poškození buněk, snižují záněty a podporují celkové zdraví.

Strava bohatá na polyfenoly totiž může chránit před mnoha chronickými onemocněními, včetně srdečních chorob, cukrovky, duševního úpadku a některých druhů rakoviny.

 

3. Mohou podpořit regeneraci během cvičení

 

Mohou podpořit regeneraci během cvičení

Výzkum ukazuje, že protizánětlivé a antioxidační látky obsažené v třešních mohou pomoci zmírnit bolest, poškození a zánět svalů způsobený cvičením.

Hořké třešně a jejich šťáva se zdají být účinnější než sladké odrůdy, i když obojí může sportovcům pomoci.

Bylo zjištěno, že višňová šťáva a koncentrát urychlují regeneraci svalů, snižují bolestivost svalů způsobenou cvičením a zabraňují ztrátě síly u vrcholových sportovců, jako jsou cyklisté a maratonci.

Některé důkazy navíc naznačují, že třešňové produkty mohou zlepšovat výkon při cvičení.

Studie na 27 vytrvalostních běžcích ukázala, že ti, kteří konzumovali 480 mg višní v prášku denně po dobu 10 dnů před půlmaratonem, dosáhli v průměru o 13 % rychlejšího času v závodě a pociťovali menší bolestivost svalů než skupina s placebem.

Ačkoli většina studií zkoumajících souvislost mezi třešněmi a cvičením se týká trénovaných sportovců, třešňová šťáva může být prospěšná i pro nesportovce. Kolik máme žeber – vše o žebrech

Studie na 20 aktivních ženách zjistila, že ty, které pily 60 ml třešňové šťávy dvakrát denně po dobu 8 dnů, se rychleji zotavily a měly menší poškození a bolest svalů po absolvování opakovaných sprinterských cvičení ve srovnání se skupinou, která dostávala placebo.

 

Ačkoli jsou tato zjištění slibná, týkají se koncentrovaných třešňových produktů, jako je šťáva a prášek. Není jasné, kolik čerstvých třešní byste museli sníst, abyste dosáhli podobných výsledků.

 

4. Mohou být prospěšné pro zdraví srdce – Proč jíst třešně?

 

Mohou být prospěšné pro zdraví srdce - Proč jíst třešně?

Zvýšený příjem ovoce bohatého na živiny, jako jsou třešně, je chutným způsobem, jak chránit své srdce.

Mnohé studie ukazují, že strava bohatá na ovoce je spojena se sníženým rizikem srdečních onemocnění.

Třešně jsou v tomto ohledu obzvláště prospěšné, protože jsou bohaté na živiny a sloučeniny, o nichž je známo, že podporují zdraví srdce, včetně draslíku a polyfenolových antioxidantů.

Pouhý 1 šálek (154 g) vypeckovaných třešní poskytuje 10 % denní dávky draslíku, který je nezbytný pro udržení zdravého srdce. Proč jíst třešně.

Je potřebný k udržení pravidelného srdečního rytmu a pomáhá odstraňovat přebytečný sodík z těla, čímž reguluje krevní tlak .

Vyšší příjem draslíku je proto spojen se sníženým rizikem srdečních onemocnění a mrtvice.

Kromě toho jsou třešně bohaté na silné polyfenolické antioxidanty, včetně antokyanů, flavonolů a katechinů, které mohou přispívat k udržení zdravého srdce tím, že chrání před poškozením buněk a snižují zánět.

Studie na 84 158 osobách ukázala, že vyšší příjem polyfenolů – zejména antokyanů, flavonolů a katechinů – byl spojen s významně nižším rizikem srdečních onemocnění po dobu 5 let.

 

5. Může zlepšit příznaky artritidy a dny – Proč jíst třešně?

 

Může zlepšit příznaky artritidy a dny - Proč jíst třešně?

Díky svým silným protizánětlivým účinkům mohou třešně zmírnit příznaky artritidy a dny, což je druh artritidy způsobený hromaděním kyseliny močové, která může vést k extrémním otokům, zánětům a bolestem kloubů.

 

Mnohé studie ukazují, že třešně pomáhají potlačovat oxidační stres a snižovat zánět tím, že potlačují zánětlivé proteiny, což může pomoci zmírnit příznaky související s artritidou. Proč jíst třešně.

Kromě toho mohou snižovat hladinu kyseliny močové v těle, takže jsou prospěšné zejména pro lidi s dnou.

 

Studie na 10 ženách zjistila, že konzumace 2 porcí (280 g) třešní po nočním půstu snížila hladinu zánětlivého markeru C-reaktivního proteinu (CRP) a významně snížila hladinu kyseliny močové 5 hodin po konzumaci. Kolik máme obratlů – Lidská páteř

Jiná studie na 633 osobách trpících dnou ukázala, že ti, kteří po dobu dvou dnů jedli čerstvé třešně, měli o 35 % méně záchvatů dny než ti, kteří toto ovoce nekonzumovali.

Studie navíc odhalila, že při kombinaci konzumace třešní s lékem na dnu alopurinolem byla pravděpodobnost výskytu dnavého záchvatu o 75 % nižší, než když se nekonzumovaly ani třešně, ani alopurinol.

 

6. Může zlepšit kvalitu spánku

 

Může zlepšit kvalitu spánku

Konzumace třešní nebo pití třešňové šťávy může pomoci zlepšit kvalitu vašeho spánku.

Tyto účinky podporující spánek lze přičíst vysoké koncentraci rostlinných látek v ovoci. Třešně navíc obsahují melatonin, látku, která pomáhá regulovat cyklus spánku a bdění.

Studie na 20 lidech ukázala, že u těch, kteří pili koncentrovanou třešňovou šťávu po dobu 7 dní, se ve srovnání s placebem výrazně zvýšila hladina melatoninu, délka spánku a jeho kvalita.

Podobně dvoutýdenní studie na starších dospělých s nespavostí zjistila. Vypití 1 šálku (240 ml) třešňové šťávy před spaním prodloužilo dobu spánku o 84 minut.

Tyto studie však používaly koncentrované třešňové produkty. Není jasné, zda by konzumace čerstvých třešní před spaním měla stejný účinek.

Nakonec je třeba provést další studie, abychom lépe pochopili, jak může konzumace třešní a višňových produktů prospívat spánku.

 

7. Snadné zařazení do jídelníčku – Proč jíst třešně?

 

  Snadné zařazení do jídelníčku - Proč jíst třešně?

Třešně jsou všestranné a neuvěřitelně chutné.

Sladké i hořké odrůdy se dobře kombinují s mnoha pokrmy. Kromě toho jsou související produkty, jako jsou sušené třešně, třešňový prášek a třešňová šťáva, zajímavým doplňkem mnoha receptů.

Zde je několik způsobů, jak zařadit třešně do svého jídelníčku:

  • Vychutnejte si je čerstvé jako sladkou svačinku.
  • Smíchejte sušené třešně s kousky hořké čokolády, neslazeným kokosem

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button