Plemena psůPLEMENA PSŮ INDIVIDUÁLNĚ

Holandský pinč: charakteristika, chov a výchova

Holandský pinč je malé plemeno psa, které pochází z Nizozemska. Je to svalnatý a čtvercově stavěný pes, jehož ideální výška v kohoutku odpovídá délce hřbetu. Pro plemeno je charakteristická drátovitá, rovná, na dotek drsná a huňatá srst. Holandský pinč je malé plemeno psa a váží přibližně 9-10 kg.

 

Holandský pinč

 

Holandský pinč

 

Tito psi jsou kompaktní a vytrvalí a mají inteligentní a mazanou povahu. Jsou přátelští a dobře se hodí jako společníci. Holandský pinč má splývavou srst a výšku 35-42 cm. Při výchově a výcviku je důležité být trpělivý a důsledný, protože jsou to velmi chytrá zvířata.

Holandský pinč má kořeny v Nizozemsku a byl vyšlechtěn na konci 19. století. století. Jedná se o lovecké plemeno psa, které se původně používalo k lovu krys. Dnes se však většinou chovají jako společníci a rodinní mazlíčci. Holandský pinč je vhodný pro lidi, kteří mají rádi aktivní a energické psy, kteří se rádi baví a užívají si společnosti svého majitele.

 

Původ holandského pinče

 

Původ holandského pinče

 

Holandský pinč, známý také jako Hollandse Smoushond, je malé plemeno psa pocházející z Nizozemska. Jeho původ není zcela jistý, ale předpokládá se, že byl vyšlechtěn v 19. století. staletí jako stájový pes pro pány.

Obchodník se psy v Amsterdamu prodával tyto psy jako společníky pro návštěvníky amsterdamské komoditní burzy. Holandský pinč byl oblíbený pes, který vynikal svou inteligencí a chytrostí.

Plemeno se vyznačuje drsnou srstí a plavou barvou. Holandský pinč je velký asi jako malý pes, váží 9-10 kg a měří přibližně 35 cm.

V současné době je holandský pinč uznán Mezinárodním kynologickým svazem (FCI) ve skupině dvě, pinčové, knírači. Jak naučit psa skákat – 7 tipů do začátku

 

Fyzické vlastnosti

 

 

Fyzické vlastnosti

 

Holandský pinč je malé a svalnaté plemeno psa s hranatou stavbou těla. Tito psi jsou kompaktní, houževnatí a mají ideální výšku lopatky rovnající se délce hřbetu. Pro plemeno je charakteristická drátovitá, rovná, na dotek drsná a huňatá srst. Chlupy jsou dlouhé asi 5 až 6 cm a zbarvené v různých odstínech žluté, od plavé po krémovou.

Holandský pinč má dobře vyvinutou hlavu s výrazným obočím, vousy a bradkou, které psovi dodávají bujarý, veselý a bezstarostný vzhled. Uši jsou středně velké, trojúhelníkového tvaru a jsou vzpřímené.

Pes má krátký, silný krk, svalnatá ramena a krátký, rovný hřbet. Hrudník je hluboký a široký, zatímco břicho je mírně vtažené. Ocas se nosí vysoko a může být buď zkrácen, nebo ponechán v přirozené délce.

Holandský pinč má silné a svalnaté nohy s kulatými tlapkami, které jsou dobře chráněny hustou srstí. Celkově se jedná o malé plemeno, samec váží 9-10 kg a měří 35-42 cm, samice váží 7-8 kg a měří 33-40 cm.

Díky své kompaktní stavbě těla a krátkým nohám je holandský pinč vynikajícím společníkem pro lidi žijící v bytě nebo menším domě. Jeho drátovitá srst vyžaduje minimální údržbu, ale je třeba ji pravidelně kartáčovat a občas stříhat.

 

Charakter a chování

 

Holandský pinč je veselý, hravý a skotačivý pes, který miluje společnost svého majitele. Je velmi živý, bystrý a snadno se učí. Jeho povaha je vyrovnaná, přátelská, otevřená a nebojácná. Holandský pinč se málokdy chová nervózně nebo agresivně.

Holandský pinč vychází dobře s dětmi a ostatními domácími zvířaty. Je výborným rodinným společníkem, protože není náročný a nemá rád agresivitu. Díky své povaze je ideálním psem pro rodiny s dětmi.

Tento pes je také velmi věrný a oddaný svému majiteli. Ráda s ním tráví čas a dokáže se přizpůsobit jeho životnímu stylu. Holandský pinč je také schopen chránit svého majitele a jeho majetek, i když to není jeho hlavní úloha.

Holandský pinč má velmi dobrý sluch a dokáže svého majitele upozornit na potenciální nebezpečí. Není to však pes, který se snadno toulá a nevrací se domů.

Vzhledem ke své velikosti a temperamentu není holandský pinč vhodný pro každého majitele. Potřebuje dostatek pohybu a cvičení, aby byl fit a spokojený. Pokud máte rádi aktivní životní styl a máte dostatek času na péči o psa, může pro vás být holandský pinč ideální volbou.

 

Péče o holandského pinče

Holandský pinč není náročné plemeno, pokud jde o péči o něj. Stačí mu zajistit pravidelnou základní péči, jako jsou procházky, koupání, péče o zuby a nehty, aby byl zdravý a spokojený.

 

Procházky

Holandský pinč potřebuje každý den alespoň 30 až 60 minut chůze, aby se udržel v kondici. Můžete ho brát na procházky na vodítku nebo ho nechat volně běhat v bezpečném prostředí, například na oploceném dvoře. Je důležité, aby měl dostatek pohybu a podnětů, aby se u něj nezačaly objevovat zdravotní problémy nebo problémy s chováním. Jak naučit psa štěkat – 8 odborných tipů

 

Koupání

Holandského pinče není třeba koupat příliš často, stačí jednou za měsíc nebo podle potřeby. Při koupání používejte šampon určený pro psy a důkladně ho opláchněte, aby na srsti nezůstaly zbytky šamponu.

 

Péče o zuby

Holandský pinč je náchylný k tvorbě zubního kamene a onemocnění zubů, proto je důležité mu pravidelně čistit zuby. Existují různé způsoby, jak toho dosáhnout, například speciální zubní kartáčky pro psy nebo speciální dentální tyčinky.

 

Péče o nehty

Holandský pinč má rychle rostoucí drápky, které je třeba pravidelně stříhat. Pokud necháte nehty růst příliš dlouho, může to psovi způsobit bolest a nepohodlí. Pokud se na stříhání nehtů sami necítíte, můžete se obrátit na odborníka nebo veterináře, který vám je pomůže ostříhat.

Holandský pinč je skvělý společník, který se hodí do rodin s dětmi. Stačí mu věnovat základní péči a on vám to oplatí svou oddaností a přátelskostí.

 

Výcvik holandských pinčů

Holandský pinč je inteligentní, bystrý a rychle se učí. Důležité je poskytnout mu dostatek pohybu a zaměstnání, aby se u něj nerozvinulo destruktivní chování. Při tréninku je důležité být důsledný, ale ne přísný. Holandský pinč se nejlépe učí s pozitivní motivací a hravým přístupem.

Základní poslušnost

Prvním krokem při výcviku holandského pinče by měla být základní poslušnost. Je důležité naučit ho základní povely, jako je sedni, lehni, stůj, přivolání a chůze na vodítku. Tento krok je důležitý pro zajištění bezpečnosti psa a okolí.

Agility

Holandský pinč je aktivní pes a rád se pohybuje. Agility je skvělý způsob, jak ho zaměstnat a posílit vztah mezi psem a majitelem. Agility zahrnuje různé překážky a cviky, které musí pes překonat. Holandský pinč se agility učí rychle a rád.

Poslušnost

Obedience je soutěž, která testuje poslušnost psa. Holandský pinč se tuto soutěž rychle naučí a je velmi úspěšný. Během polední přestávky se testují základní povely, jako je sedni, lehni, stůj, přivolání a chůze na vodítku. Holandský pinč se může účastnit obědových soutěží na různých úrovních. Jak naučit psa chodit na záchod – 9 tipů do začátku

 

Práce s nosem

 

Holandský pinč má vynikající čich a rád pracuje. Práce s nosem je skvělý způsob, jak ho zaměstnat a posílit jeho čichové schopnosti. Práce s nosem spočívá v hledání vůní, které jsou ukryty v různých předmětech. Holandský pinč se rychle naučí práci s nosem a má ji rád.

 

Zdravotní problémy

Holandský pinč je plemeno, které se těší dobrému zdraví až do vysokého věku. Jako každé plemeno však může mít i holandský pinč zdravotní problémy.

Byl zaznamenán zvýšený výskyt nádorů měkkých tkání, které mohou být jak zhoubné, tak nezhoubné. Proto je důležité psa pravidelně kontrolovat a při podezření na nádor okamžitě vyhledat veterinární péči.

Dalším zdravotním problémem, který se může u holandského pinče vyskytnout, jsou zubní problémy způsobené zubním kamenem. Proto je důležité pravidelně čistit psovi zuby a podstupovat preventivní zákroky u veterináře.

Kromě toho může mít holandský pinč také problémy s očima, které se projevují výrazným zánětem spojivek nebo výtokem z očí. Tyto problémy mohou být způsobeny genetickou predispozicí nebo nevhodnými životními podmínkami. Šampon na vlasy: nejlepší rady a účinky

V neposlední řadě může mít holandský pinč také problémy s klouby, zejména dysplazii kyčelních kloubů. Proto je důležité dbát na správnou výživu a pohyb psa a v případě potřeby vyhledat veterinární péči.

 

Kde koupit Dutch Pinscher

Pokud hledáte holandského pinče, můžete se obrátit na některou z následujících možností:

 

Chovatelé

Kontaktování chovatelů je jedním z nejlepších způsobů, jak si holandského pinče pořídit. Chovatelé jsou obvykle odborníky na dané plemeno a mohou vám poskytnout všechny potřebné informace o plemeni a jeho vlastnostech. Na Slovensku a v České republice je několik registrovaných chovatelů holandského pinče. Kontakty na ně si můžete vyhledat na internetu nebo v kynologických klubech.

 

Útulky pro zvířata

Pokud hledáte holandského pinče, můžete se obrátit také na útulky. Přestože holandský pinč není příliš rozšířené plemeno, může se stát, že některý z nich skončí v útulku. Pokud se rozhodnete pro tuto možnost, měli byste si uvědomit, že zvířata v útulcích mohou mít různé zdravotní problémy nebo problémy s chováním.

 

Reklama

Další možností, jak získat holandského pinče, je reklama. Na internetu najdete několik inzertních portálů, kde jsou nabízena štěňata holandských pinčů. Při nákupu přes inzerát byste však měli být opatrní a ověřit si spolehlivost prodejce.

Ať už se rozhodnete pro jakoukoli možnost, měli byste se ujistit, že si vybíráte zdravé a dobře socializované štěně, které pochází od kvalitního chovatele.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button