Plemena psůPLEMENA PSŮ INDIVIDUÁLNĚ

Jemnosrstý pšeničný teriér: popis plemene

Jemnosrstý pšeničný teriér je plemeno psa, které patří mezi nejstarší teriéry. Je to středně velký pes s jemnou srstí barvy pšenice, od níž je odvozeno jeho jméno. Toto plemeno je blízce příbuzné s dalšími irskými teriéry, jako jsou irský, kerrský modrý a Glen of Imaal. Definitivně se s nimi však rozešel až ve 30. letech 20. století. let tohoto století.

 

Fine Coated Wheaten teriér

 

Fine Coated Wheaten teriér

 

Původ tohoto plemene se předpokládá v okolí hrabství Kerry a Cork v Irsku. Tento pes byl původně vyšlechtěn jako univerzální pes, který mohl lovit hlodavce, hlídat dům a být společníkem svého majitele. V dnešní době se však tento pes často používá jako společník a rodinný pes. Jeho povaha je temperamentní a rozhodná, ale zároveň dobromyslná, submisivní a velmi oddaná svému majiteli. Velmi inteligentní pes, který se rychle učí a snadno se přizpůsobuje novým situacím.

 

Historie a původ

 

Historie a původ

 

Jemnosrstý pšeničný teriér je plemeno psa, které pochází z Irska. Předpokládá se, že je to nejstarší plemeno teriéra v Irsku, které se vyskytuje v hrabství Kerry a Cork. Byla založena kolem roku 18. století a bývá označován za předka irského teriéra a kerry blue teriéra.

 

Původ jemnosrstého pšeničného teriéra je úzce spřízněn s dalšími irskými teriéry, jako je irský teriér, Kerrův modrý teriér nebo teriér Glen of Imaal. Teprve ve 30. letech 20. století se od těchto plemen definitivně oddělil. letech tohoto století s měkkou srstí plavé barvy, od níž bylo odvozeno její jméno – soft coated wheaten.

Jemnosrstý pšeničný teriér byl uznán jako samostatné plemeno v roce 1937 Mezinárodní kynologickou federací (FCI) a zařazen do skupiny 3 pod číslem 40. Uznávají ji i další chovatelské organizace, jako je AKC (American Kennel Club), ANKC (Australian National Kennel Club) nebo CKC (Canadian Kennel Club).

V minulosti se tento pes používal k lovu hlodavců a malých zvířat, ale také k hlídání a ochraně domácnosti. Dnes se používá hlavně jako společník a rodinný pes. Jemnosrstý pšeničný teriér je známý svou věrností, inteligencí a hravostí, ale také nezávislostí a tvrdohlavostí.

 

Charakteristika a temperament

 

Charakteristika a temperament

 

Jemnosrstý pšeničný teriér je živý, hravý a energický pes, který má tendenci řešit situace individuálně. Je to pes, který potřebuje pevnou ruku a důslednost při svém temperamentu, ale v žádném případě ne boj.

Je vhodný zejména pro aktivní lidi, kteří mu mohou věnovat dostatek pohybu a stimulace. Tento pes je inteligentní, chytrý a učenlivý, což z něj dělá ideálního společníka pro rodiny s dětmi.

Jemnosrstý pšeničný teriér je veselý, přátelský a věrný pes, který zbožňuje své lidi. Je to skvělý rodinný pes, který dobře vychází s ostatními domácími zvířaty.

Protože se jedná o psa s loveckým původem, může být stále trochu temperamentní, ale je méně ostrý a bojovný než ostatní teriéři. Tento pes je vynikajícím společníkem pro aktivní lidi, kteří mu mohou poskytnout dostatek pohybu, stimulace a důslednosti.

 

Fyzická charakteristika Jemnosrstý pšeničný teriér

 

Fyzická charakteristika Jemnosrstý pšeničný teriér

 

Jemnosrstý pšeničný teriér je středně velký pes s mohutným tělem a pestře zbarvenou srstí. Vzhledově se podobá ostatním irským teriérům, ale lze ho rozeznat podle jemnější srsti.

 

Výška a hmotnost

Jemnosrstý pšeničný teriér má výšku asi 46-48 cm u psů a 43-46 cm u fen. Jeho hmotnost se pohybuje mezi 16-20 kg.

 

Hlava, oči a uši

Pes má dlouhou a štíhlou hlavu s mohutnými čelistmi a tmavýma očima. Jeho uši jsou středně velké, visí dolů a jsou pokryté měkkou srstí.

 

Tělo a ocas

Tělo psa je silné a svalnaté s krátkýma nohama. Jeho záda jsou rovná a silná. Ocas je středně dlouhý a vysoko nesený.

 

Vzhled Jemnosrstý pšeničný teriér

 

Vzhled Jemnosrstý pšeničný teriér

 

Jemnosrstý pšeničný teriér má měkkou srst pšeničné barvy. Barva srsti se může lišit od světlejších odstínů po tmavší, ale vždy by měla být jednobarevná.

 

Celkově je jemnosrstý pšeničný teriér pohledný pes s pestře zbarvenou srstí a jemnými konturami.

 

Péče

 

Jemnosrstý pšeničný teriér je plemeno, které vyžaduje pravidelnou péči a údržbu. Níže uvádíme základní informace o tom, jak o něj pečovat.

Péče o kabát

 

Srst jemnosrstého pšeničného teriéra je měkká a hedvábná. Pravidelné kartáčování pomáhá udržovat srst v dobrém stavu a předchází kožním problémům. Doporučuje se kartáčovat srst alespoň jednou týdně. Kromě toho je třeba pravidelně kontrolovat a čistit uši, oči a zuby. Neplazí psi : 15 hypoalergenních plemen psů

 

Kartáčování

 

Čištění srsti jemnosrstého pšeničného teriéra je velmi důležité. Pomáhá odstraňovat odumřelé chlupy, předchází kožním problémům a udržuje srst hebkou a lesklou. Doporučuje se používat kartáč s měkkými štětinami a postupovat opatrně, aby nedošlo k poškození srsti.

 

Střih

 

Jemnosrstý pšeničný teriér nepotřebuje časté stříhání, ale srst na nohách a v okolí anální oblasti by se měla pravidelně zastřihávat. Stříhání srsti by měl provádět profesionál alespoň jednou za šest měsíců.

 

Omalovánky

 

Srst jemnosrstého pšeničného teriéra má charakteristické pšeničné zbarvení. Je důležité chránit srst před slunečním zářením, aby barva nevybledla. Kromě toho je třeba pravidelně kontrolovat srst na přítomnost blech a klíšťat.

Celkově je péče o jemně osrstěného pšeničného teriéra poměrně snadná, ale vyžaduje pravidelnost a trpělivost. Klíčem k udržení dobré kondice srsti je pravidelná péče a pravidelné návštěvy profesionálního kadeřníka. Šampon na vlasy: nejlepší rady a účinky

 

Výcvik a aktivity Soft Coated Wheaten Terrier

 

Jemnosrstý pšeničný teriér je energické plemeno a vyžaduje pravidelný pohyb a výcvik. Je důležité mu dopřát dostatek fyzické aktivity, aby bylo zdravé a spokojené.

Práce s tímto plemenem může být pro psa i majitele velmi zábavná a podnětná. Teriér je inteligentní a rychle se učí, což znamená, že je vhodný pro různé kynologické aktivity.

Agility a flyball jsou skvělé aktivity, při kterých může jemnosrstý pšeničný teriér ukázat svou energii a dovednosti. Tento pes je také skvělý tanečník a dokáže se naučit různé taneční kroky.

Je důležité, aby výcvik jemnosrstého pšeničného teriéra byl pozitivní a motivující. Toto plemeno se nehodí pro drsnou výchovu a styl „vyžaduj a poslouchej“ mu nevyhovuje.

Výcvik jemnosrstého pšeničného teriéra by měl být založen na pozitivním posilování a odměňování. Při výcviku se doporučuje používat hračky a pamlsky jako odměnu za dobré chování.

 

Štěkání může být pro některé majitele problém, ale s dostatečným výcvikem a výchovou se dá zvládnout. Je důležité naučit psa, kdy má a kdy nemá štěkat, aby se minimalizovaly problémy se sousedy a sousedstvím.

Celkově je jemnosrstý pšeničný teriér skvělým společníkem pro aktivní majitele, kteří mu dopřávají dostatek pohybu a výcviku. Při pozitivním výcviku a motivaci může být skvělým společníkem pro různé psí aktivity.

 

Zdraví a trvanlivost

 

Jemnosrstý pšeničný teriér je zdravé plemeno s průměrnou délkou života 12 až 15 let. Stejně jako u jiných plemen se však mohou vyskytnout určité zdravotní problémy.

Jedním z nejčastějších problémů jsou problémy se slinivkou břišní, včetně zánětu slinivky břišní. Toto onemocnění může být způsobeno nezdravou stravou, nadměrným příjmem tuků nebo jinými faktory. Pro minimalizaci rizika tohoto onemocnění je důležité dodržovat zdravou stravu a pravidelnou fyzickou aktivitu.

Dalším zdravotním problémem, který se může u jemnosrstých pšeničných teriérů vyskytnout, jsou oční problémy, jako je šedý zákal nebo zelený zákal. Pravidelné veterinární prohlídky mohou pomoci tyto problémy včas odhalit a minimalizovat jejich dopad na zdraví psa.

Kromě těchto zdravotních problémů je také důležité dbát na pravidelné očkování a prevenci proti parazitům, abyste svému jemnosrstému pšeničnému teriérovi zajistili dlouhý a zdravý život.

 

Koupě a adopce Soft Coated Wheaten Terrier

 

Pokud se rozhodnete pořídit si Fine Coated Wheaten teriéra, měli byste se nejprve důkladně informovat o tomto plemeni a jeho potřebách. Je důležité vybrat si kvalitního chovatele, který má s plemenem zkušenosti a dodržuje standardy.

V USA existuje několik organizací, které se zabývají adopcí psů, včetně psů tohoto plemene. Pokud uvažujete o adopci, můžete se obrátit na následující organizace a zjistit, zda mají k dispozici Soft Coated Wheaten teriéra.

Pro štěňata Soft Coated Wheaten Terrier můžete navštívit psí portál, kde najdete nabídky různých chovatelů. Je důležité vybrat si osvědčeného a spolehlivého chovatele, který dbá na zdraví a pohodu štěňat.

Toto plemeno je vhodné jako pes společník, protože je velmi přátelské a miluje lidskou společnost. Měli byste si však uvědomit, že vyžaduje hodně pohybu a aktivity, takže není vhodný pro majitele se sedavým zaměstnáním.

Pokud si Fine Coated Wheaten Terrier pořídíte nebo adoptujete, je důležité věnovat mu dostatek pozornosti a péče, aby byl zdravý a šťastný.

 

Použití v praxi

 

Jemnosrstý pšeničný teriér je původně lovecký pes, který se používal k hubení domácích škůdců a k ochraně před škůdci, jako jsou lasičky, kuny, lišky a tchoři. Je to všestranný pes, který se v současnosti používá jako rodinný pes, společník, sportovní a hlídací pes.

Tento pes je velmi inteligentní a učenlivý, což ho předurčuje k různým činnostem a úkolům. Díky své jemné pšeničné srsti a přirozenému temperamentu je oblíbený mezi majiteli, kteří hledají věrného společníka.

Jemnosrstý pšeničný teriér je vhodný pro aktivní lidi, kteří mu chtějí dopřát dostatek pohybu a podnětů. Díky své povaze je ideální pro rodiny s dětmi, protože děti miluje a je s nimi velmi trpělivý. Kromě toho, že jsou skvělými společníky, mohou být také skvělými sportovci, kteří se věnují agility, obedience a dalším psím sportům.

 

Jemnosrstý pšeničný teriér je také skvělý hlídač, který ochrání své majitele i jejich majetek. Jeho tendence řešit situace individuálně mu umožňuje být připraven na jakékoli nebezpečí a chránit svou rodinu.

Výhodou tohoto plemene je také jejich hebká srst, která je příjemná na dotek a nealergizuje. Srst je třeba pravidelně česat a upravovat stříháním. Jemnosrstý pšeničný teriér je ideální pro lidi, kteří hledají věrného a inteligentního společníka, který se dokáže přizpůsobit různým situacím a úkolům.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button