Plemena psůPLEMENA PSŮ INDIVIDUÁLNĚ

Laponský pes: charakteristika plemene

Laponský pes, známý také jako finský laponský pes nebo lapinkoira, je středně velké plemeno psa, které pochází z Finska. Toto plemeno patří do čeledi špicovitých a je známé svou hustou a dlouhou srstí v různých barvách. Laponský pes je všestranné plemeno, které bylo původně vyšlechtěno jako pastevecký pes, ale vyniká i v dalších aktivitách, jako je agility a výcvik poslušnosti.

 

Laponský pes

 

Laponský pes

 

Laponský pes je vysoce inteligentní a přátelské plemeno, které je skvělým rodinným společníkem. Jsou známí svou silnou pracovní morálkou a jsou nejšťastnější, když mají práci. Navzdory svému pracovnímu původu je laponský kůň také skvělým rodinným mazlíčkem, který je něžný a láskyplný k dětem. Jejich hustá srst vyžaduje pravidelnou péči, aby byla v dobré kondici, ale jinak jsou to psi s poměrně nízkými nároky na údržbu.

Ve Finsku je laponský pes oblíbeným plemenem uznaným FCI. Díky své inteligenci, věrnosti a přizpůsobivosti jsou skvělou volbou pro různé majitele, od aktivních jedinců až po rodiny s dětmi. Laponský pes je plemeno, které jistě přinese radost a společnost do každé domácnosti, ať už jako pastevecký pes, nebo jen jako milující společník.

 

Historie a původ

 

Historie a původ

 

Laponský pes, známý také jako finský laponský pes nebo Suomenlapinkoira, je plemeno psa pocházející z Finska. Jeho historie sahá až do roku 17. století, kdy ji Laponci používali k pasení sobů a jako strážce svých stád. Původní plemeno se jmenovalo karenský medvědí pes a byl to silný a odolný pes, který dokázal pracovat i v obtížných podmínkách.

Postupem času se však plemeno změnilo a vznikly dva odlišné typy – švédský laponský a finský laponský. Finský laponec byl oficiálně uznán v roce 1993 a později se stal velmi oblíbeným psem nejen pro pasení, ale také jako domácí mazlíček.

 

Laponský pes má kořeny v severských špicích a pasteveckých plemenech z jižní Evropy. Jeho zvláštností je hustá srst a špičaté uši, které mu dodávají osobitý vzhled.

Dnes je laponský ohař uznán Mezinárodní kynologickou federací (FCI) jako samostatné plemeno a patří do skupiny 5 – špicové a primitivní typy. Její zemí původu je Finsko a původní platná norma byla vydána v roce 1996.

Vzhledem ke své historii a původu je laponský ohař považován za silného a odolného psa, který dokáže pracovat i v obtížných podmínkách. Jeho povaha je energická a velmi pozorná, hodí se spíše do aktivní rodiny. Kdy je pes dospělý: vývojové fáze a znaky dospělosti

 

Vzhled

 

Vzhled

 

Laponský pes je středně velký pes s mohutnou postavou a dlouhou hustou srstí. V této části se podrobněji podíváme na jeho vzhled.

 

Hlava

Hlava laponského psa je středně velká a v poměru k tělu dobře vyvážená. Má špičatý tvar s mírně zaobleným čelem a rovnými rty. Uši jsou středně velké a špičaté, nesené vzpřímeně. Oči jsou středně velké a tmavé.

 

Trup a končetiny

Tělo Laponce je silné a dobře vyvážené. Hrudník je hluboký a široký, s dobře zaoblenými žebry. Končetiny jsou silné a dobře osvalené, s rovnými předními i zadními končetinami. Krk je středně dlouhý a silný, s dobře vyvinutými svaly. Ocas je nesen nad úrovní hřbetu a má dlouhou, hustou srst.

Srst a barva

Srst laponského psa je středně dlouhá, rovná a hustá. Má hustou podsadu, která psa chrání před chladem. Barva srsti může být černá nebo tmavší hnědá. Na bradě, hrudi, břiše a vnitřní straně nohou má obvykle bílé zbarvení.

V následující tabulce jsou uvedeny základní informace o vzhledu laponského psa:

Funkce Popis
Výška 48 – 54 cm
Kohoutková výška 49 – 54 cm
Hmotnost 25 – 30 kg
Vzhled Středně velký pes s mohutnou postavou a dlouhou hustou srstí
Hlava Středně velký, špičatý s mírně zaobleným čelem a rovnými rty.
Trup Silný a dobře vyvážený, s hlubokým a širokým hrudníkem
Končetiny Silné a dobře osvalené, s rovnými předními i zadními končetinami
Krk Středně dlouhý a silný, s dobře vyvinutými svaly
Ocas Nosí se nad úrovní zad, s dlouhými hustými vlasy.
Kabát Středně dlouhá, rovná a silná, s hustou podsadou
Barva Černá nebo tmavší hnědá s bělavým zbarvením na bradě, hrudi, břiše a vnitřní straně končetin.

Povaha a temperament laponského psa

 

Povaha a temperament laponského psa

 

Laponský pes je inteligentní, učenlivý, klidný a věrný pes. Je to přátelský a mazlivý pes, který se snadno přizpůsobuje novým situacím. Má silný hlídací instinkt a dokáže ochránit svého majitele i jeho majetek. Je to velmi věrný pes, který se pevně přimkne k jednomu člověku a stane se jeho věrným společníkem.

Laponský pes má velmi inteligentní povahu, což znamená, že se snadno učí novým věcem a má rád výzvy. Je to velmi přátelský pes, který dobře vychází s dětmi i ostatními zvířaty. Je to pes, který má rád společnost svého pána a rád se zapojuje do rodinných aktivit.

Laponský pes je velmi klidný pes, který se snadno přizpůsobuje různým situacím. Má velmi vyrovnanou povahu a dokáže se snadno uklidnit. Je to pes, který má rád pravidelný pohyb a potřebuje dostatek pohybu. Je to velmi aktivní pes, který je rád venku a rád objevuje nová místa.

Celkově je laponec velmi inteligentní, přátelský, věrný a klidný pes, který se snadno přizpůsobuje novým situacím. Je to pes, který má rád společnost svého pána a rád se zapojuje do rodinných aktivit. Má silný hlídací instinkt a dokáže ochránit svého majitele i jeho majetek.

 

Použití a školení

Laponský pes je plemeno, které bylo vyšlechtěno k pasení sobů a ovcí v chladném a drsném prostředí Laponska. V současnosti se však používá také jako společník a ochranný pes.

Výcvik laponského psa je poměrně snadný, protože je velmi učenlivý a chytrý. Nejlepším způsobem tréninku je hra. Nepotřebují tvrdý výcvik, protože jsou velmi citliví na náladu svého majitele.

Laponský pes je velmi vhodný pro práci ovčáckého psa, protože má základní ovčácké instinkty. Používá se také jako pastevecký, hlídací a ochranný pes.

Kromě toho se laponský kůň velmi dobře hodí i pro agility a další psí sporty. Je to skvělý společník pro aktivní lidi, kteří se svým psem rádi provozují různé aktivity.

Laponský pes je také velmi úspěšný v pracovních zkouškách, kde prokazuje svou inteligenci a vytrvalost. Jeho schopnost učit se a spolupracovat s majitelem z něj dělá vynikajícího pracovního psa.

Vzhledem ke svému původnímu využití má laponský kůň velmi silný pastevecký instinkt. Proto je důležité, aby byl vychován a vycvičen tak, aby nebyl příliš ochranářský vůči cizím lidem.

Celkově je laponec velmi všestranné plemeno, které se používá nejen k pasení ovcí a sobů, ale také jako společník, sportovní a pracovní pes. Jeho inteligence, učenlivost a vytrvalost z něj dělají výborného psa pro aktivní lidi, kteří se se svým psem rádi věnují různým aktivitám.

 

Péče a zdraví

Finský laponec je zdravé plemeno se silnou konstitucí a dobrou ochranou před chladem a nepřízní počasí díky dvojité, dlouhé a husté srsti. Protože u některých jedinců může hrozit generalizovaná atrofie sítnice, je důležité sledovat stav jejich očí.

Kromě toho finský laponský psík potřebuje pravidelnou péči o srst a drápy. Doporučuje se srst kartáčovat a vyčesávat, aby se zabránilo tvorbě chmýří a aby se srst nezamotala. Drápy by se měly pravidelně zastřihávat, aby nedošlo k jejich zlomení nebo jinému poranění.

Důležité je také věnovat pozornost stravě finského laponského psa. Měli by být krmeni kvalitním krmivem s vysokým obsahem bílkovin a nízkým obsahem tuku. Je důležité sledovat jejich hmotnost a podle potřeby upravovat krmení, aby se předešlo obezitě.

V případě jakýchkoli zdravotních problémů by se majitelé měli obrátit na veterináře a nechat psa vyšetřit. Pravidelné návštěvy veterináře a preventivní péče pomohou udržet vašeho finského laponce zdravého a šťastného. Jak často krmit štěně – 6 klíčových faktorů

 

Klasifikace Laponský pes

 

Klasifikace Laponský pes

 

Podle mezinárodní klasifikace FCI (Fédération Cynologique Internationale) patří laponec do kategorie špiců a primitivních plemen a je zařazen do sekce 3 – severští hlídací a pastevečtí psi. Tato organizace je zodpovědná za stanovení standardů pro plemena psů a jejich klasifikaci na celosvětové úrovni.

Podle FCI je Lapinkoira (fin. název) neboli Laponský pes zařazen do skupiny 5 – Špicové a primitivní typy. Tento pes se vyznačuje vytrvalostí, inteligencí a věrností svému majiteli. Díky své povaze je ideálním psem pro hlídání domu a dvora, stejně jako pro pasení ovcí a dobytka. Šampon na hnojení vlasů: zlepšení zdraví vlasů

Laponský pes má velmi hustou srst, která ho chrání před chladem a větrem v drsných podmínkách, v nichž se často vyskytuje. Jeho výška se pohybuje mezi 46 a 52 cm a hmotnost mezi 16 a 24 kg.

Celkově je tento pes velmi zdravý a nemá žádné zvláštní nároky na péči. Její srst je však třeba pravidelně česat, aby se zabránilo tvorbě chomáčků vlny.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button