Plemena psůPLEMENA PSŮ INDIVIDUÁLNĚ

Border teriér: charakteristika plemene

Border teriér je malé plemeno psa, které pochází z pohraniční oblasti mezi Anglií a Skotskem. Toto plemeno je známé pro své dovednosti a schopnost lovit lišky a vydry. V dnešní době se však často používá jako společník a rodinný pes.

 

Border teriér

 

Border teriér

 

Border teriér měří přibližně 30 cm a jeho hmotnost obvykle nepřesahuje 10 kg. Má štíhlou hlavu a celkově spíše obdélníkové, ale ne příliš protáhlé tělo. Toto plemeno má drátovitou srst, která je hrubá a tvrdá na dotek. Barva srsti může být různá, od černé po hnědou nebo šedou.

 

Border teriér je známý svou inteligencí a věrností. Toto plemeno vyžaduje hodně pohybu a zábavy, protože je to aktivní pes. Je však také dobrým společníkem pro děti a rodiny a dokáže se dobře přizpůsobit různým životním podmínkám. Pokud hledáte malého, chytrého a věrného psa, border teriér by pro vás mohl být tou správnou volbou.

 

Původ

 

Původ

 

Border teriér pochází z pohraniční oblasti mezi Anglií a Skotskem. Zmínky o jeho existenci máme již od 17. století. století. Plemeno bylo vyšlechtěno k lovu lišek a vyder. Předpokládá se, že na jeho vzniku se podíleli dandie dinmont teriér a bedlington teriér.

Plemeno bylo oficiálně uznáno v roce 1920 Anglickým kynologickým klubem. Dnes je toto plemeno oblíbené po celém světě.

Border teriér je jedním z nejoriginálnějších moderních plemen teriérů. Jeho vzhled se příliš nezměnil a zachoval si svůj původní charakter.

 

V současnosti je toto plemeno oblíbené zejména pro svou neutuchající energii a inteligenci. Jeho schopnost učit se a houževnatost z něj dělají skvělého společníka pro aktivní rodiny.

 

Charakteristika border teriéra

 

Charakteristika border teriéra

 

Border teriér je malý, ale robustní pes s charakteristickou hustou, volnou kůží a srstí, která může být červená, pšeničná nebo modrá. Toto plemeno je přibližně 30 cm vysoké a jeho hmotnost obvykle nepřesahuje 10 kg. Kdy pes dospívá ? Kdy se ze štěněte stává pes

 

Výška a hmotnost

Border teriér má štíhlou hlavu a celkově spíše obdélníkové, ale ne příliš protáhlé tělo. Jeho nohy jsou rovné a nepříliš silné. Průměrná výška tohoto psa se pohybuje kolem 30 cm a jeho hmotnost by neměla přesáhnout 10 kg.

 

Barva

Barva srsti tohoto plemene může být červená, pšeničná nebo modrá. Barva srsti by tedy měla být stejnoměrná a bez skvrn.

Velikost

Border teriér je jedním z plemen psů se standardní velikostí. Její výška by neměla přesáhnout 30 cm a hmotnost do 10 kg.

 

Hlava

Hlava border teriéra je štíhlá a má výrazné obočí. Má černý nos a tlusté rty. Uši jsou malé a trojúhelníkové. Když má pes zuby – Zuby psa od štěněte po psího seniora

 

Oči

Oči tohoto psa jsou malé a tmavé. Měly by mít oválný tvar a být umístěny hluboko v lebce.

 

Uši

Uši border teriéra jsou malé a trojúhelníkové. Jsou umístěny vysoko na hlavě a obvykle jsou zastřižené.

 

Ocas

Ocas tohoto psa je krátký a silný. Je rozříznuta na polovinu a vynesena do výšky.

 

Krk

Krk border teriéra je krátký a silný.

 

Hrudník

Hrudník tohoto psa je hluboký a široký. Měla by být dobře vyvinutá a umožňovat pohyb.

Border teriér je živý a inteligentní pes, který miluje pohyb. Díky své milé povaze a snadné ovladatelnosti je tento pes skvělým společníkem pro každého majitele. Pochází z pohraniční oblasti mezi Anglií a Skotskem a předpokládá se, že se na jeho vzniku podílela plemena bedlington teriér a dandie dinmont teriér. Proč pes líná – důvody a ochrana srsti

 

Charakter Border teriér

 

Charakter Border teriér

 

Border teriér je živý a inteligentní pes, který má velmi milou a pracovitou povahu. Je to skvělý společník pro aktivní majitele, kteří mu mohou dopřát dostatek pohybu a stimulace. Toto plemeno má velmi silné pouto ke svému majiteli a je ochotno pro něj udělat cokoli.

Border teriér je velmi živý a hravý pes, který se nikdy neunaví hrou a pobíháním. Je to pes, který se rychle učí a dokáže se naučit mnoho triků a povinností. Má velmi silné lovecké instinkty, a proto se doporučuje výcvik na vodítku, aby se předešlo nežádoucímu chování.

 

Toto plemeno má velmi silnou vůli a je nutné mít u něj pevnou ruku. Pokud se mu nedostává dostatek pozornosti a výcviku, může být velmi tvrdohlavý a protivný. Proto se nedoporučuje nezodpovědným majitelům, kteří nemají zkušenosti s výcvikem psů. Mastné vlasy : 5 domácích prostředků

Celkově je border teriér skvělým společníkem pro aktivní majitele, kteří mu mohou poskytnout dostatek pohybu a podnětů. Je to velmi svéhlavý pes, který potřebuje pevnou ruku a výcvik na vodítku. Pokud se mu bude věnovat dostatek pozornosti a výcviku, bude skvělým a oddaným společníkem pro celou rodinu.

 

Úkol

Border teriér je plemeno vyšlechtěné k lovu lišek a vyder. Je to tedy původem lovecký pes a má loveckou vášeň. Tento pes je však také skvělým pracovním teriérem a aktivním společníkem.

 

Lov

Border teriér je lovecký pes s vášní pro lov. V minulosti se používal k lovu lišek a vyder. I dnes lze tohoto psa využít k lovu drobné zvěře. Jeho silné lovecké instinkty z něj dělají skvělého společníka pro lovce.

 

Pracovní teriér

Border teriér je skvělý pracovní teriér. Jeho energie a nadšení z něj dělají skvělého společníka pro lidi, kteří hledají psa do práce. Tento pes je schopen vykonávat různé práce, včetně stopování, obrany a aportování.

 

Sport

Border teriér je aktivní pes a je skvělým společníkem pro lidi, kteří hledají psa pro sportovní aktivity. Tento pes má spoustu energie a nadšení, což z něj dělá skvělého společníka pro různé sporty, jako je běh, agility a frisbee.

Všechny tyto vlastnosti dělají z border teriéra skvělého společníka pro lidi, kteří hledají psa pro lov, práci nebo sportovní aktivity. Tento pes je skvělým společníkem pro aktivní lidi, kteří hledají psa, který se s nimi bude hýbat a bavit.

 

Zdraví a péče Border teriér

 

Zdraví a péče Border teriér

 

Border teriér je plemeno, které se těší relativně dobrému zdraví a dožívá se vysokého věku. Jako u každého psa se však i u tohoto plemene mohou vyskytnout zdravotní problémy.

Kabát

Srst border teriéra je hustá a hustá. Je důležité ji pravidelně kartáčovat a stříhat, aby byla v dobrém stavu. K tomu je nutné použít speciální nástroje, jako jsou hřebeny a nůžky. Kromě toho je třeba věnovat pozornost hygienickým potřebám psa, jako je čištění uší a zubů, aby se předešlo zdravotním problémům.

 

Pohyb

Border teriér je aktivní pes, který potřebuje dostatek pohybu a pohybu. Proto je důležité, aby měl pravidelné procházky a možnost si hrát. Je vhodné ho cvičit a zapojovat do různých aktivit, jako je agility nebo obedience, aby byl fyzicky i psychicky zdravý.

Kromě toho je třeba věnovat pozornost stravě psa. Je důležité, aby byl krmen kvalitním krmivem, které obsahuje všechny potřebné živiny pro jeho zdraví. Doporučujeme poradit se s veterinářem o správné stravě a množství krmiva.

V případě jakýchkoli zdravotních problémů je třeba kontaktovat veterináře, aby problém co nejdříve vyřešil a zabránil jeho zhoršení.

 

Chov

Border teriér je poměrně zdravé plemeno, které se vyskytuje v různých barvách a velikostech. Při šlechtění je proto kladen velký důraz na výběr vhodných jedinců s ohledem na jejich zdraví a genetiku.

Aby zajistili zdraví a kvalitu chovaných psů, obracejí se mnozí chovatelé na různé organizace a kluby, které se zabývají chovem psů. V případě border teriérů to může být například Klub chovatelů slovenských teriérů.

Chovatelé se snaží produkovat zdravá a dobře socializovaná štěňata, která jsou vhodná jako rodinní společníci nebo pro různé aktivity, například agility.

 

Při chovu se také dbá na zachování typických vlastností plemene, jako je silná volná kůže nebo neuvěřitelná houževnatost.

Ačkoli byl border teriér v minulosti využíván k lovu lišek a vyder, dnes se používá především jako společenský a sportovní pes. Při chovu se proto klade důraz také na to, aby byl pes vhodný pro různé aktivity a měl dostatek pohybu.

 

Pokud máte zájem o chov border teriéra, doporučujeme kontaktovat prověřené chovatele, kteří mají s chovem tohoto plemene zkušenosti a dbají na jeho kvalitu.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button