Plemena psůPLEMENA PSŮ INDIVIDUÁLNĚ

Peruánský bezsrstý ohař: charakteristika plemene

Peruánský bezsrstý pes, známý také jako peruánský incký orchidej nebo Perro sin Pelo del Peru, je plemeno psa pocházející z Peru, jehož hlavním znakem je absence srsti na většině těla. Zbarvení může být od černé, břidlicové, slonovinové, modročerné, všech odstínů šedé, tmavě hnědé až po světle plavou. Toto plemeno je zařazeno do 5. skupiny špiců a původních plemen, oddíl 6 původní plemena, bez zkoušky. Standardní č. 310 byl zveřejněn 13. Červen 2001.

 

Peruánský nahý los

 

Peruánský nahý los

 

Peruánský naháč je ideálním společníkem pro majitele, kteří hledají aktivního, inteligentního a věrného psa. Toto plemeno se vyznačuje přátelskostí a hravostí, což z něj dělá skvělého společníka pro děti. Peruánský naháč je velmi dobře cvičitelný a rychle se učí novým trikům. Proto je ideálním psem pro majitele, kteří své psy rádi cvičí. Kromě toho má peruánský naháč nenáročnou údržbu srsti, takže je ideální pro alergiky.

 

Historie a původ

 

Historie a původ

 

Peruánský naháč je plemeno psa pocházející z Peru. Jeho historie sahá až do dob říše Inků, kde byli psi tohoto plemene považováni za posvátné a často uctíváni. Inkové tyto psy používali k lovu, hlídání a jako společníky.

Kromě toho byl peruánský naháč oblíbený také mezi primitivními plemeny, která žila v Andách. Tato plemena používala tyto psy k lovu drobné zvěře a jako ochranu před divokými zvířaty.

O tom, jak se plemeno dostalo do Peru, existují různé teorie. Někteří odborníci tvrdí, že toto plemeno se do země dostalo během čínské imigrační vlny, která následovala po zrušení otroctví v roce 1854. Jiní vědci se domnívají, že plemeno pochází z Afriky a bylo přivezeno kočovníky.

Peruánský naháč byl oficiálně uznán jako plemeno v roce 1985 Federací kynologických svazů a byl uznán i mezinárodně. Zajímavá plemena psů : 11 nejzajímavějších plemen psů

 

Inkové a primitivní plemena

 

Inkové a primitivní plemena

 

Inkové byli velmi zkušení v chovu psů a používali je k různým účelům. Peruánský naháč byl jedním z nejoblíbenějších psů, které Inkové používali. Tito psi byli považováni za posvátné a v říši Inků hráli důležitou roli. Používali se k lovu, hlídání a jako společníci.

Primitivní plemena, která žila v Andách, si oblíbila i peruánského naháče. Tato plemena používala tyto psy k lovu drobné zvěře a jako ochranu před divokými zvířaty. Peruánský naháč byl pro tato plemena velmi cenným společníkem a byl považován za jedno z nejlepších plemen, které mohli mít.

V současné době je peruánský naháč oblíbený po celém světě a používá se jako společník a hlídací pes. Toto plemeno je velmi inteligentní, učenlivé a oddané svému majiteli. Je to vynikající pes pro rodiny, které mají rády aktivní životní styl, a pro ty, kteří hledají jedinečného a originálního psa. Šampon na vlasy

 

Charakteristika a znaky peruánského nudibranche

 

Charakteristika a znaky peruánského nudibranche

 

Výška a hmotnost

Peruánský naháč je štíhlý pes aristokratického vzrůstu s kohoutkem 25 až 50 cm a hmotností 4 až 25 kg. Samice mohou být o něco menší a lehčí než samci.

 

Absence ochlupení a změna barvy

Charakteristickým znakem tohoto plemene je absence srsti na většině těla. Někteří jedinci však mohou mít krátkou a jemnou srst na hlavě, ocase a nohách. Barva kůže může být různá, od černé, břidlicové, slonovinové, modročerné, všech odstínů šedé, tmavě hnědé až po světle plavou.

 

Hlava a rty

 

Peruánský orel nahý má lupenitou hlavu se širokým čelem a středně dlouhými rty. Oči jsou mandlového tvaru, tmavé a výrazné. Uši jsou středně velké a vzpřímené. Zuby jsou silné a nohy dlouhé a štíhlé.

Toto plemeno je klidné, vyrovnané, ušlechtilé a půvabné zvíře, které je velmi vázané na svého majitele a ostražité vůči cizím lidem. Má spíše žárlivou povahu, takže s ostatními domácími zvířaty, zejména s těmi malými, nevychází příliš dobře.

Naked je rychlý a hbitý pes, který potřebuje dostatek pohybu a fyzické aktivity. Je vhodný pro majitele, kteří jsou aktivní a rádi tráví čas venku.

 

Péče o peruánského naháče

Peruánský ohař je plemeno psa, jehož péče vyžaduje určitou pozornost a zodpovědnost. V této části se dozvíte, jak správně pečovat o peruánské nahači.

 

Krmení a zdraví

 

Správná výživa je důležitá pro zdraví každého psa. Peruánský naháč by měl být krmen kvalitním suchým krmivem s převahou masa. Je důležité sledovat jeho hmotnost a nepřekrmovat ho. Pokud pes trpí alergií na určité potraviny, je třeba se poradit s veterinárním lékařem o vhodné dietě.

Kromě správné výživy je důležité věnovat pozornost také zdraví psa. Peruánský ohař má tendenci trpět kožními problémy, proto je důležité pravidelně kontrolovat jeho kůži a uši. V případě zjištění jakýchkoli problémů je třeba kontaktovat veterinárního lékaře.

 

Trénink a pohyb

Peruánský ohař je inteligentní pes a snadno se učí novým věcem. Je důležité zahájit jeho výcvik co nejdříve. Školení by mělo být pozitivní a motivující. Je vhodné používat pozitivní posilování a odměny.

Pohyb je pro peruánský jazyk nahuatl důležitý, ale je třeba dbát na to, aby nedošlo k jeho přetížení. Doporučuje se chodit s ním na pravidelné procházky a nechat ho běhat a hrát si. Je také vhodné zaměřit se na socializaci a zvykání si na ostatní psy a lidi.

Jedná se o základní péči o peruánského Nahacha. Je důležité věnovat pozornost jeho potřebám a zajistit mu správné podmínky pro zdravý a spokojený život.

 

Chov a štěňata Peruánský bezsrstý ohař

 

Chov a štěňata Peruánský bezsrstý ohař

 

Výběr vrhu a kontakt

 

Chovatelé peruánských naháčů jsou zodpovědní a dbají na to, aby štěňata byla zdravá a dobře socializovaná. Pokud hledáte štěně tohoto plemene, je důležité najít renomovaného chovatele, který se věnuje chovu za účelem zlepšení plemene, a ne pouze za účelem vydělávání peněz.

Při výběru vrhu je důležité zvážit několik faktorů, například zdravotní stav rodičů, jejich temperament a exteriér. Chovatelé by měli mít informace o zdravotním stavu rodičů a jejich testování na dědičné choroby.

Kontakt s chovatelem je důležitý, abyste se o plemeni dozvěděli více a zjistili, zda je pro vás a váš životní styl vhodné. Chovatelé vám poskytnou informace o výchově štěněte, jeho výživě, očkování a odčervení.

 

Pokud se rozhodnete pořídit si štěně peruánského naháče, můžete očekávat, že vám chovatel poskytne zdravotní knížku štěněte a potřebné dokumenty. Někteří chovatelé také nabízejí záruku zdraví štěňat.

Mezi významné chovatelské stanice peruánských naháčů na Slovensku patří Perro Inka Sagrado, El Major Amigo, Maxipes Fík a Kings Paws Nijani. Pokud hledáte importovanou fenu, můžete se obrátit na chovatelskou stanici v zahraničí.

Při výběru štěněte se ujistěte, že je dobře socializované a zvyklé na kontakt s lidmi a jinými zvířaty. Štěňata by měla být od útlého věku socializována a měly by jim být poskytnuty vhodné životní podmínky.

Odčervení štěněte je důležité pro jeho zdraví a prevenci parazitů. Chovatelé by měli poskytnout informace o odčervení a očkování štěněte a také o tom, jaké krmivo a výživu štěně potřebuje.

 

Srovnání s jinými nahými lidmi

 

Peruánský naháč se od ostatních naháčů liší vzhledem i povahou. Srovnává se například s mexickým bezsrstým psem, americkým bezsrstým teriérem, čínským chocholatým psem a bezsrstými plemeny.

Mexický naháč a chocholatý pes jsou na rozdíl od peruánského naháče pokryti srstí. Americký bezsrstý teriér sice nemá srst, ale má kůži pokrytou jemnou chlupatou vrstvou. Čínský chocholatý pes má na hlavě a ocase chlupy, které tvoří ohon.

V porovnání s bezsrstými fenami a psy potřebuje peruánský naháč méně péče. Bezsrsté fenky a pejsci vyžadují pravidelné koupání a kartáčování, což u peruánského bezsrstého psa není nutné.

Peruánský naháč patří do skupiny primitivních plemen psů, která jsou původní a mají méně pozměněnou genetiku než ostatní plemena. To znamená, že mají méně zdravotních problémů než jiná plemena.

Ve srovnání se srstnatými plemeny není třeba peruánského naháče upravovat, je však důležité věnovat pozornost jeho kůži, která může být citlivější než u srstnatých psů.

Pokud hledáte bezsrstého psa, peruánský naháč může být skvělou volbou. Díky svému původu a genetice je zdravý a má méně zdravotních problémů než jiná plemena.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button