KOČKY A DOMYZemědělská zvířata

Krůta domácí – Chov a péče

Krocan domácí (Meleagris gallopavo f. domestica) je domestikovaný pták z čeledi bažantovitých, který se původně vyvinul ze svého divokého příbuzného Meleagris gallopavo. Domácí chov krůt má své místo nejen v průmyslovém měřítku, ale také na malých dvorcích, kde si stále více lidí osvojuje radost z péče o tuto neohrabanou, ale atraktivní drůbež. Chov domácích krůt je ceněn pro mnoho výhod, včetně vysokých přírůstků hmotnosti a možnosti produkce kvalitního masa.

Domácí krocan

 

Domácí krocan

 

 

Pokud uvažujete o chovu domácího krůty, je důležité znát správné postupy pro zajištění optimální péče. Stejně jako ostatní druhy drůbeže potřebují krůty bezpečné prostředí, které je chrání před predátory a nepřízní počasí. Klíčové je také vhodné krmení, protože jejich strava by měla být bohatá na užitečné složky a bílkoviny.

Pro úspěšný chov domácích krocanů je důležité seznámit se s individuálními potřebami těchto ptáků a správnou péčí o ně, abyste zajistili zdravý růst a vysokou produktivitu v domácím chovu.

Popis a základní funkce

 

Popis a základní funkce

 

 

Krocan domácí (lat. Meleagris gallopavo var. domesticus) je domestikovaná forma divokého krocana, severoamerického druhu z čeledi bažantovitých. Tito ptáci jsou velmi oblíbení v chovu a jsou snadno rozpoznatelní podle několika charakteristických znaků.

Především je důležité zmínit velikost a hmotnost krůt. Samci krocanů mohou dosáhnout hmotnosti 7,5 až 10 kg, zatímco samice váží 4,5 až 6,5 kg. Patří tak k největším domestikovaným ptákům. Domácí krůty mají silná a robustní křídla, nohy s ostrými drápy a zobák. Jejich ocas je velký a pestře zbarvený, což je zajímavý rys tohoto druhu.

Pokud jde o plemena, existují různé druhy domácích krůt s různým zbarvením peří. Jedním z nich je například krocan bronzový, který má krásný měděnohnědý odstín se žlutými letkami. Dalším plemenem je bílý krocan s černým bůčkem a lysinou, který se také často vyskytuje v chovu. Každé plemeno má své specifické vlastnosti a parametry.

Vnější vzhled krocanů je zajímavý také z hlediska jejich očí, které jsou mírně vystouplé a dobře viditelné. Vzájemné sledování očí umožňuje ptákovi získat dobrý přehled o prostředí a být vždy připraven na možné nebezpečí.

Domácí krocan. Pro chovatele je důležité vědět, že domácí krůty jsou těžcí ptáci, a proto potřebují pevnou a stabilní základnu pro přistání. Proto se ujistěte, že mají kvalitní podestýlku a dostatek prostoru v kurníku.

Nyní, když znáte základní charakteristiky a popisy domácích krůt, je na čase přejít k jejich chovu a péči o ně. Dodržujte doporučení a postupy, které vám pomohou dosáhnout nejlepších výsledků u tohoto krásného ptáka. Šampon na hnojení vlasů

Chov a péče

 

Chov a péče

 

 

Při chovu domácích krůt je důležité věnovat pozornost několika základním aspektům, jako je ustájení, krmení a podmínky ustájení.

Ustájení krůt: krůty potřebují dostatek prostoru k pohybu a odpočinku. Úkryt by měl být čistý, suchý a dobře větraný, aby se zabránilo nadměrné vlhkosti. Ideální teplota pro chov krůt je 18 až 23 °C a krůty by měly být chráněny před průvanem a náhlými změnami teploty. Podestýlka by měla být dostatečně silná, aby krůtám poskytovala tepelnou izolaci a pohodlí.

Krmení a krmivo: Krůty potřebují vyváženou a kvalitní krmnou směs, která by měla obsahovat zeleninu, ovoce, obiloviny a další potřebné živiny. Klíčem k rychlému růstu a dobrému zdravotnímu stavu krůt je správně zvolená krmná směs. Kromě krmné směsi by krůty měly mít neustále k dispozici čerstvou vodu.

Světlo a vlhkost: krůty potřebují přirozené nebo umělé osvětlení, aby se cítily přirozeně a zdravě. Vyhněte se nadměrnému přímému slunečnímu záření, které by mohlo způsobit stres nebo dehydrataci. Vlhkost vzduchu by měla být udržována na vhodné úrovni, aby se zabránilo vzniku plísní a parazitů. Domácí krocan.

Důkladná péče, správné ustájení a krmení jsou klíčem k úspěšnému domácímu chovu krůt. Dodržujte tyto základní podmínky a vaše krůty se budou cítit dobře a budou zdravě růst. Jak chovat krůty na maso

Strava a výživa Turecko domácí

 

Strava a výživa Turecko domácí

 

 

Při chovu krocana domácího je důležité zajistit správnou stravu a výživu, aby byla zvířata zdravá a spokojená. Věnujte prosím pozornost následujícím aspektům:

Ve stravě domácího krocana je důležitá strava bohatá na vápník, fosfor, mangan, vitamíny, bílkoviny a dostatek čerstvé vody. Při výběru krmiva věnujte pozornost obsahu těchto živin a minerálů.

Dbejte na to, abyste svým zvířatům poskytovali dostatek zeleniny, například mrkev, brambory nebo jinou zeleninu. Ty pomáhají regulovat citlivý trávicí systém krocana domácího a dodávají mu potřebné vitamíny. Zelenina je zároveň dobrým zdrojem bílkovin.

Vápník je důležitý pro růst a vývoj kostí a zubů krůty domácí. Zajistěte zvířeti přístup k vápníku, například prostřednictvím krmiva nebo doplňků.

Bílkoviny jsou nezbytné pro růst svalů a celkové zdraví krůtího domu. Dodávejte jim kvalitní živočišné bílkoviny, jako jsou vejce, maso nebo ryby, a kombinujte je s rostlinnými bílkovinami z krmiva nebo zeleniny.

Důležité je také nezapomínat na dostatek čerstvé vody pro krůty doma. Vždy jim poskytněte čistou a nezávadnou vodu, kterou mohou pít kdykoli během dne.

Domácí krocan. Klíčovým faktorem úspěšného chovu a péče o krocana domácího je správná výživa a krmení. Dbejte na složení krmiva, rozmanitost zeleniny a dostatek vody pro vašeho mazlíčka. Tímto způsobem zajistíte jeho dobré zdraví, růst a spokojenost.

Rozmnožování a mláďata

 

Rozmnožování a mláďata

 

 

Při chovu krocana domácího je důležité věnovat pozornost chovu a péči o mláďata. Abyste mohli tato zvířata úspěšně chovat, měli byste znát některé základní informace o jejich chovu a odchovu mláďat.

Krůty jsou považovány za poměrně snadno chovatelná zvířata. Samice začínají klást vajíčka přibližně v 6 měsících věku a snášejí je až do 2 let věku. Samice jsou schopné klást vajíčka v teplejších měsících každých 4 až 5 dní a ke kladení vajíček dochází každé čtyři týdny.

V případě krocanů je důležité zajistit vhodné podmínky pro kladení hnízd. Můžete si postavit jednoduché hnízdo z hliníku nebo plastu, které poskytne samičkám hnízdní budky a ideální podmínky pro inkubaci vajec. Samice by měly mít dostatek klidu na snůšku vajec a pečlivě sledovat nosnice.

Domácí krocan. Pokud chováte malé krůty, musíte je bezpečně oddělit od ostatních zvířat, protože malé krůty jsou náchylné k nemocem a stresu způsobenému jinými zvířaty. Inkubace vajíček může trvat přibližně 28 dní. Pro zvýšení šance na úspěšnou inkubaci můžete použít inkubátor, do kterého vejce přenesete, nebo můžete mláďata odchovat přímo vlastníma rukama a péčí.

Aby byla mláďata zdravá, je nutné je nepřekrmovat a dbát na jejich výživu. Měli by dostávat vyváženou a pestrou stravu, která jim poskytne všechny potřebné živiny pro jejich růst a zdraví. Krmení štěňat umělou stravou je možné, ale pozor – měli byste se poradit s odborníky na veterinární medicínu a dodržovat příslušná doporučení. Inseminace je metoda, která se v chovu krůt obvykle upřednostňuje pro kontrolované a přesné páření. Pomocí inseminace lze reprodukční proces dobře naplánovat a kontrolovat.

Při chovu morčat je třeba dbát na jejich dobrý růst a kondici. Nedílnou součástí péče je pravidelný dohled. Klíčem k úspěchu chovu morčat je bezpečné a čisté prostředí. Díky dobře vybavenému a udržovanému prostoru pro péči o krůty se můžete těšit na úspěšný chov těchto zajímavých zvířat. Největší pták světa : 10 největších ptáků světa

Plemena a kříženci Krůta domácí

 

Plemena a kříženci Krůta domácí

 

 

Při chovu krůt je důležité znát rozdíly mezi plemeny a hybridy, abyste si mohli vybrat to nejlepší pro své potřeby. V následujících odstavcích vám představíme některá zajímavá plemena a křížence.

Jedním z nejznámějších zástupců plemen krocanů, který se vyskytuje i na našem území, je moskevský bronzový a severokavkazský bronzový. Tato plemena patří mezi tzv. brojlerová plemena, což jsou plemena určená k produkci masa. Mají silnou kostru a svalnaté tělo, což z nich činí ideální volbu pro domácí chov.

Dalšími oblíbenými plemeny krocanů jsou krocani širokoprsí a kříženci. Tato plemena jsou schopna rychlého růstu a mají vyšší obsah masa ve srovnání s jinými plemeny. Jsou odolné vůči chorobám a snadno se přizpůsobují podmínkám chovu.

Bronzové a bronzové krůty jsou vhodné i pro domácí chov. Obě plemena mají velmi podobný název, ale mírně se liší svými vlastnostmi. Bronzový krocan je tradičnější plemeno s jemným masem a dobrou snáškou vajec. Bronzový krocan má naopak rychlejší růst a vyšší výtěžnost masa.

Některá zahraniční plemena krůt, která můžete zvážit pro svůj chov, jsou španělská kuřata a turecká kuřata. Španělské kuře je známé svou elegantní postavou a pestrým zbarvením. Turecké kuře patří mezi těžší plemena s vynikající kvalitou masa a přizpůsobivostí suchozemským podmínkám.

Na trhu jsou také různá hybridní plemena, například kanadský hybrid, který v sobě spojuje přednosti několika plemen. Tito kříženci mohou mít výhody, jako je rychlý růst, vyšší odolnost vůči chorobám nebo lepší snáška vajec.

Výběr plemene by měl záviset na vašem chovatelském cíli, prostoru, který máte k dispozici, a vašich očekáváních. Každé z těchto plemen vám však může přinést radost z chovu a zajistit bohatou produkci masa nebo vajec.

Význam a použití

 

Význam a použití

 

 

Krocan domácí (Meleagris gallopavo) je velký domestikovaný pták, který patří mezi severoamerické druhy bažantů. Je to jeden z největších domestikovaných ptáků, přičemž některé chované exempláře dosahují hmotnosti až 22 kg.

Krůtí maso je velmi oblíbené díky svým zdravým vlastnostem a chutným kulinářským vlastnostem. Krůtí maso je bílé, lehké a dietní maso s nižším obsahem cholesterolu, takže je ideální pro lidi, kteří se snaží vést zdravý životní styl. Krůty také poskytují peří, které lze použít na výrobu polštářů, peřin nebo oblečení. Nejzdravější maso na světě – 10 nejzdravějších druhů masa

Krůty se živí především hmyzem a rostlinným krmivem, což jim dodává výživnou hodnotu a také snižuje potřebu krmit kuřata jinými krmivy. Jejich peří slouží jako ochrana před chladem a vlhkem, což jim zajišťuje vhodné podmínky pro hnízdění v různých podmínkách.

Domácí krocan. Při chovu krůt je důležité dbát na odchov mláďat. Morčata jsou citlivá na chlad, a proto jim musí být zajištěno teplé a suché prostředí. Je dobré zajistit mrkvím čerstvou podestýlku, aby bylo zajištěno příjemné prostředí pro jejich chov.

Výhodou chovu krůt je jejich rychlý růst a dospělost. Spotřeba krmiva ve výkrmu je relativně nízká, přibližně 3 kg krmiva na kg přírůstku. Pštros je podobný pták, ale tento druh je ještě větší a těžší.

Krůty jsou proto důležitým zdrojem potravin a výživy pro lidi různých věkových skupin a zdravotních potřeb, včetně dětí a žen. Jejich chov navíc nabízí mnoho příležitostí pro zemědělce a dvorní chovatele, kteří se zabývají chovem drobného a hrubého hmyzu a chovem brojlerů.

Zdraví a nemoci Domácí krůta

 

Zdraví a nemoci Domácí krůta

 

 

Při péči o krůty je důležité věnovat pozornost jejich zdravotnímu stavu. Pohlavní dospělost samců nastává přibližně v 8 týdnech, zatímco u samic o něco později, přibližně v 10 týdnech. Jako chovatel drůbeže musíte být připraveni řešit různé zdravotní problémy, které se mohou u vašich krůt nebo kuřat vyskytnout.

Morčata mohou být náchylná k různým onemocněním trávicího traktu. Příznaky, které mohou naznačovat problémy, jsou například zánět slinných žláz, život ohrožující tympanie (striktury) nebo různé bakteriální (E. coli) a parazitární infekce. V případě dutiny je důležité odstranit z krůty na 24 hodin veškerou potravu a co nejdříve vyhledat veterinárního lékaře.

Domácí krocan. Abyste se vyhnuli většině těchto problémů, dbejte na vyváženou stravu se správným množstvím základních živin pro zdravý růst a udržení zdraví drůbeže. Správná výživa také přispívá ke zvýšení užitkovosti krůt, což vede k vyšší snášce a nakonec i k chutnějšímu masu.

Neberte na lehkou váhu ani podmínky, ve kterých krocani žijí. Je důležité poskytnout jim dostatečný prostor pro pohyb a kvalitní ubytování. Krůta beltsvillská je vhodná i pro intenzivní halový chov, zatímco krůta kröllwitzská je univerzální typ vhodný pro intenzivní halový i pastevní chov v malém měřítku.

Pro úspěch chovu na dvorku je důležité věnovat pozornost zdraví, dodržovat zásady péče a sledovat případné příznaky onemocnění krůt a kuřat. Důsledná péče a prevence nemocí udrží vaši drůbež zdravou a spokojenou.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button