KOZY A OVCEZemědělská zvířata

Koza – Koza domácí a vše o ní a jejím životě

Koza je zemědělské zvíře, které bylo jedním z prvních domestikovaných zvířat. Koza se používá pro mléko, maso a srst. Koza se využívá především pro mléko.

Koza je poddruh C. aegagrus, který byl domestikován z divokých koz jihozápadní Asie a východní Evropy. Koza patří do čeledi skotovitých a podčeledi kozovitých, což znamená, že je příbuzná ovcím. Na světě existuje více než 300 různých plemen koz. Podle archeologických nálezů je to jeden z nejstarších domestikovaných živočišných druhů. Nejdříve byla domestikována v Íránu před 10 000 lety.

 

koza

 

Původ slova goat

Novočeské slovo goat pochází ze staroanglického slova „koza, kozel obecně“, které je odvozeno z pragermánského – gaitaz (srov. norské/islandské geit, německé Geiß a gótské gait), nakonec z praindoevropského *ǵʰaidos s významem „mladý kozel“ (srov. latinské haedus „dítě“).

 

Historie

 

Alpská koza

 

Kozy patří mezi nejstarší domestikovaná zvířata. Nedávná genetická analýza potvrzuje archeologické důkazy, že divoký kozorožec bezoárový z pohoří Zagros je pravděpodobným předkem dnešních pravděpodobně všech domácích koz.

Plešatění a jak mu čelit , Vypadávání vlasů u mužů

První zemědělci začali chovat divoké kozy především kvůli snadnému přístupu k mléku a masu a také kvůli trusu, který se používal jako palivo (lidé jím topili), a jejich kosti, kůže a šlachy se používaly na oděvy, šperky a nástroje. Nejstarší pozůstatky domestikovaných koz, staré 10 000 let, se nacházejí v íránském Ganj Darehu. Pozůstatky koz byly nalezeny na archeologických nalezištích v Jerichu, Choga Mami , Djeitunu a Çayönü a pocházejí z doby domestikace koz v západní Asii před 8 000 až 9 000 lety.

 

Reprodukce u koz

 

amglonumbijská koza

 

Kozy dospívají v závislosti na plemeni a výživném stavu od tří do patnácti měsíců. Mnoho chovatelů dává přednost odložení plemenitby, dokud koza nedosáhne 70 % hmotnosti dospělého jedince. V extenzivně obhospodařovaných stádech ve volné krajině je však toto oddělení možné jen zřídka.

 

V mírném podnebí a u švýcarských plemen začíná období rozmnožování s prodlužujícím se dnem a končí brzy na jaře nebo dříve. V rovníkových oblastech se kozy mohou pářit kdykoli během roku. Úspěšné rozmnožování v těchto oblastech závisí více na dostupné potravě než na délce dne. Kromě přirozeného, tradičního páření si mezi chovateli koz získalo oblibu umělé oplodnění, které umožňuje snadný přístup k široké škále krevních linií.

 

Délka březosti je přibližně 150 dní. Kozy mohou rodit 1,2,3 kůzlata, méně časté jsou 4,5 kůzlat a existují i případy, kdy koza porodila až 6 kůzlat.

 

Produkce kozího mléka

 

kozí kůzle

 

Produkce mléka se liší v závislosti na plemeni, stáří, kvalitě a výživě koz; mléčné kozy obvykle produkují 680 až 1 810 kg mléka za 305 dní laktace. Kvalitní dojná koza dává v průměru nejméně 3 kg mléka. Ve výjimečných případech může prvotřídní kojící matka produkovat méně nebo až 7 kg či více mléka denně.18 nejlepších kmenů koz pro produkci mléka a masa 

 

Maso

 

Koza búrská – je obecně chované masné plemeno.18 nejlepších plemen koz pro produkci mléka a masa 
Chuť kozího masa je podobná chuti jarního jehněčího . Někteří však přirovnávají chuť kozího masa k telecímu nebo zvěřině, v závislosti na stáří a stavu kozy. Jeho chuť je údajně spojena především s přítomností kyselin 4-methyloktanové a 4-methylnonanové. Lze ji připravovat různými způsoby, včetně dušení, pečení, grilování, konzervování a smažení; lze ji mletou, na kari nebo použít do klobás. Vzhledem k nízkému obsahu tuku může maso při vysoké teplotě ztvrdnout, pokud se vaří bez dodatečné vlhkosti.

 

Kozí mléko, máslo a sýr

 

nejlepší mléčná koza

 

Kozy produkují přibližně 2 % celkové roční světové produkce mléka. Některé kozy jsou chovány speciálně pro mléko. Kozí mléko má přirozeně malé, dobře emulgované tukové kuličky, což znamená, že smetana zůstává v mléce suspendovaná, místo aby stoupala vzhůru jako v případě syrového kravského mléka, a proto není třeba ji homogenizovat. Pokud má být mléko použito k výrobě sýra, homogenizace se skutečně nedoporučuje, protože mění strukturu mléka a ovlivňuje schopnost kultury mléko srážet a konečnou kvalitu a výtěžnost sýra. Kozí mléko se běžně zpracovává na sýr, máslo, zmrzlinu, jogurt a další výrobky.18 nejlepších plemen koz pro produkci mléka a masa 

 

Průměrná délka života kozy

 

uzávěr

 

Průměrná délka života koz je 15 až 18 let. Byly zaznamenány případy, kdy se koza dožila až 24 let. Délku života může zkrátit několik faktorů; problémy během rozmnožování mohou zkrátit délku života kozy na 10 až 11 let a stresy při vstupu do říje mohou zkrátit délku života na 8 až 10 let.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button