Plemena psůPLEMENA PSŮ INDIVIDUÁLNĚ

Španělský vodní pes: Původ a péče

Španělský vodní pes, známý také jako španělský vodní pes, je plemeno psa, které pochází z Pyrenejského poloostrova. Toto starobylé plemeno bylo znovuobjeveno v 80. letech. 20 let. století ve španělské provincii Ubrique a od té doby se stal oblíbeným plemenem ve Španělsku i po celém světě. Toto plemeno je známé svou robustní a atletickou stavbou těla a hustou kudrnatou srstí, která se často stříhá nakrátko kvůli snadné údržbě.

 

Španělský vodní pes

 

Španělský vodní pes

 

Španělský vodní pes je středně velký pes, který je známý svou všestranností a inteligencí. Toto plemeno bylo tradičně využíváno jako pastevecký pes a v některých částech Španělska se v této funkci používá dodnes. Toto plemeno se však hodí i pro řadu dalších úkolů včetně lovu, rybaření a jako rodinný mazlíček. Jsou známí svou věrností a láskyplnou povahou, takže jsou oblíbenou volbou pro rodiny s dětmi.

Jako plemeno je španělský vodní pes známý svým rustikálním a robustním vzhledem s obdélníkovým rámcem a atletickou postavou. Plemeno má výraznou hlavu s mírným stopem a výrazné, mírně šikmé oči. Srst je hustá a kudrnatá a může mít různé barvy včetně černé, hnědé a bílé. Celkově je toto plemeno vynikající volbou pro ty, kteří hledají všestranného a věrného společníka.

 

Historie a původ

 

Historie a původ

 

Španělský vodní pes je staré plemeno, jehož kořeny sahají až na Pyrenejský poloostrov. První zmínky o tomto plemeni pocházejí z první poloviny 17. století. století. Nejhustší populace španělských vodních psů se nachází v Andalusii, kde jsou využíváni jako hlídací psi.

 

Turecký pes

 

Toto plemeno bylo v minulosti známé také pod názvem turecký pes. Důvodem byl jeho původ, který údajně sahá až do období turecké nadvlády ve Španělsku. Podle některých odborníků je však tato teorie mylná a plemeno má zcela jiný původ.

Podle historie se španělský vodní pes používal k pasteveckým pracím, například k pasení dobytka. Později si ji oblíbili rybáři, kteří ji používali k lovu ryb. Dnes se španělský vodní pes používá především jako pes společník a hlídací pes.

V 80. 19 let. století bylo toto plemeno na pokraji vyhynutí, ale díky zájmu několika nadšenců se mu podařilo přežít a dnes je poměrně běžné. Španělský vodní pes se stal oblíbeným i v jiných zemích, například v USA, kde se používá jako pes pro handicapované.

 

Charakteristika plemene Španělský vodní pes

 

Charakteristika plemene Španělský vodní pes

 

Španělský vodní pes (Perro de Agua Espanol) je plemeno s přátelskou a vyrovnanou povahou, které je vhodné pro každou rodinu. Tito psi jsou velmi vázáni na svou rodinu, jsou oddaní a věrní. Jsou neuvěřitelně inteligentní, rychle se učí nové povely a práce je baví.

 

Důležité proporce

 

Španělský vodní pes je robustní pes dobrých proporcí, spíše obdélníkového tvaru, ale nikdy ne dlouhý. Důležité poměry zahrnují:

Proporce Popis
Délka těla Méně než o 10 % větší než výška v pase
Hlava Střední velikost, harmonická s tělem, moderní a oválná.
Krk Středně dlouhý, silný a dobře osvalený
Hrudník Hluboké, široké a dobře zakulacené
Končetiny Dlouhý, silný a dobře osvalený
Tlapky Zaoblené, dobře tvarované a s pevnými polstrovanými polštáři.
Trup Silný, dobře osvalený a plochý
Kohout Mírně nakloněný
Kříže Krátký a široký

Hlava

 

Hlava španělského vodního psa je středně velká, harmonická s tělem, moderní a oválná. Má mírně vypouklé čelo a mírně zaoblenou špičku. Nos je dobře vyvinutý, černý nebo hnědý. Uši jsou středně velké, vysoko nasazené a svěšené.

Hrudník

 

Hrudník španělského vodního psa je hluboký, široký a dobře zaoblený. Žebra jsou dobře klenutá a dobře spojená. Hřbet je rovný a silný.

Krk

 

Krk španělského vodního psa je středně dlouhý, silný a dobře osvalený. Má mírně klenutý tvar a přechází v dobře osvalená ramena.

Končetiny

 

Končetiny španělského vodního psa jsou dlouhé, silné a dobře osvalené. Mají dobré úhly a jsou dobře spojeny s tělem. Tlapky jsou zaoblené, dobře tvarované a s pevnými polštářky.

Trup

 

Tělo španělského vodního psa je silné, dobře osvalené a ploché. Hřbet je rovný a silný. Hrudník je hluboký, široký a dobře zaoblený. Žebra jsou dobře klenutá a dobře spojená.

Kohout

 

Španělský vodní pes má mírně skloněný kohoutek.

Kříže

 

Kříže španělského vodního psa jsou krátké a široké.

Srst a barva

 

Španělský vodní pes má kudrnatou srst, která může být krátká nebo dlouhá. Srst musí být po celém těle stejně dlouhá. Maximální doporučená délka srsti na výstavu je 15 cm a minimální 3 cm, aby byla vidět kvalita srsti. Srst španělského vodního psa je hypoalergenní, nevydává specifický zápach a nelíná. Psi, kteří se účastní výstav, stejně jako lovečtí psi potřebují pravidelnou péči.

Nátěry

 

Povlak je důležitou součástí péče o španělského vodního psa. Při správné péči může být srst lesklá a zdravá. Španělský vodní pes má kudrnatou srst, která vyžaduje pravidelnou péči. Při správné péči se srst nevytahuje a netvoří uzly.

Při stříhání srsti je tedy vždy třeba brát v úvahu standard plemene a délku srsti. U krátkých střihů se nedoporučuje stříhat srst na méně než 3 cm, aby se zachovala kvalita srsti.

Albinismus

 

Albinismus je genetická porucha, která může postihnout některé psy. U španělského vodního psa může albinismus způsobovat bílou srst, růžové oči a kůži. Albinismus může také způsobovat zvýšenou citlivost na sluneční světlo a zhoršené vidění.

Při koupi španělského vodního psa je důležité zjistit, zda pes netrpí albinismem. Pokud ano, je nutné mu zajistit dostatečnou ochranu před slunečním zářením a pravidelné veterinární prohlídky.

Péče o srst španělského vodního psa je obecně důležitou součástí péče o toto plemeno. Správná péče zajistí zdravou a lesklou srst a zdraví psa.

 

Temperament a povaha Španělský vodní pes

 

Temperament a povaha Španělský vodní pes

 

 

Španělský vodní pes je známý svou přátelskou a vyrovnanou povahou. Je to velmi inteligentní plemeno, které se rychle učí novým povelům a rádo trénuje. Tito psi jsou velmi oddaní a věrní svým majitelům a mohou ke své rodině velmi přilnout.

Kromě toho je španělský vodní pes také ostražitý a má silný instinkt hlídat svůj domov a rodinu. V přítomnosti cizích lidí se může chovat opatrně a trochu podezřívavě, ale obecně je to velmi přátelský pes.

 

Tito psi mají spoustu energie a rádi si hrají, takže jsou vhodní pro aktivní majitele, kteří jim mohou dopřát dostatek pohybu a zábavy. Je důležité je pravidelně cvičit a socializovat, aby se z nich stali dobře vychovaní společníci.

Celkově je španělský vodní pes skvělým společníkem pro každou rodinu, která má ráda aktivní životní styl a chce se se svým mazlíčkem bavit.

 

Výška a hmotnost

 

Výška a hmotnost

 

Španělský vodní pes je středně velké plemeno s výškou od 40 do 50 centimetrů. Samci jsou vždy vyšší než samice. Maximální odchylka výšky je 2 cm, pokud celkový vzhled ptáka odpovídá jeho výšce v kohoutku. Hmotnost španělského vodního psa se pohybuje mezi 14 a 22 kilogramy, přičemž samci jsou těžší než samice.

Španělský vodní pes má silné a vyvážené tělo s pevnou kostrou. Jeho stavba těla je vhodná pro práci v obtížných podmínkách, například při lovu nebo plavání.

Jelikož se jedná o vodní plemeno, měla by jeho hmotnost odpovídat jeho schopnosti plavat a pracovat ve vodě. Příliš vysoká hmotnost by mohla zhoršit jeho schopnost plavat a zvýšit riziko zdravotních problémů, jako jsou kloubní problémy a srdeční choroby.

Správná výška a hmotnost španělského vodního psa jsou důležité pro jeho zdraví a pohyblivost. Proto by se majitelé měli snažit udržovat své psy v dobré kondici a dodržovat správnou výživu a pohyb.

 

Zdraví a péče Španělský vodní pes

 

Péče

 

Španělský vodní pes je zdravý a odolný pes, ale jako každé zvíře potřebuje pravidelnou péči a veterinární prohlídky. Při péči o španělského vodního psa je třeba věnovat pozornost jeho stravě, pohybu, hygienickým návykům a zdravotním problémům.

Jedním z nejdůležitějších aspektů péče o španělského vodního psa je jeho výživa. Je důležité, aby pes dostával kvalitní a vyvážené krmivo, které obsahuje všechny potřebné živiny. Při výběru krmiva je třeba dbát na to, aby bylo vhodné pro jeho velikost, věk a aktivitu.

Kromě správné výživy je pro španělského vodního psa důležitá i dostatečná fyzická aktivita. Tento pes má spoustu energie a potřebuje pravidelný pohyb a cvičení. Proto je důležité, aby byl pes pravidelně venčen a cvičen.

 

Další důležitou součástí péče o španělského vodního psa je jeho hygiena. Je nutné pravidelně čistit uši, zuby a drápy. Při čištění uší je nutné používat speciální roztoky, které pomáhají odstraňovat nahromaděné nečistoty a předcházet infekcím. Při čištění zubů je proto důležité používat speciální zubní kartáčky a pasty, které pomáhají udržovat zuby zdravé a čisté. Při stříhání drápků je třeba dbát na to, aby nebyly příliš krátké, což může způsobit bolest a krvácení.

V neposlední řadě je důležité pravidelně kontrolovat zdravotní stav španělského vodního psa. Veterinární prohlídky jsou důležité pro prevenci a včasné odhalení zdravotních problémů. Je důležité, abyste svého psa pravidelně kontrolovali, zda nejeví známky nemoci, například změny v chování, stravě nebo trusu.

 

Školení a aktivity

 

Španělský vodní pes je velmi učenlivý a inteligentní pes, který se rychle učí novým věcem. Proto je důležité začít s výcvikem a socializací již od útlého věku. Výcvik by měl být pozitivní a motivující, založený na odměnách a pochvale.

Agility

 

Agility je sportovní disciplína, při které se běhá přes překážky. Španělský vodní pes je pro tento sport vhodný, protože má dobrý smysl pro rovnováhu a koordinaci. Agility pomáhá psům rozvíjet fyzickou kondici, zlepšuje koordinaci a posiluje vztah mezi pánem a psem. Mastné vlasy : 5 domácích prostředků

Při tréninku agility je důležité dodržovat správnou techniku běhu přes překážky, aby se předešlo zraněním. Výcvik by měl probíhat postupně, aby se pes postupně naučil různé překážky a postupy.

 

Poslušnost

 

Poslušnost je disciplína, která zahrnuje poslušnost psa vůči pánovi. Španělský vodní pes je vhodný pro poslušnost, protože má smysl pro spolupráci a je ochotný učit se novým věcem.

Výcvik poslušnosti se zaměřuje na základní cviky poslušnosti, jako je sedni, lehni, stůj, pojď sem, zůstaň atd. Důležitou součástí výcviku je také socializace psa, aby byl schopen reagovat na různé situace a podněty.

Při výcviku poslušnosti je důležité dodržovat správné výcvikové techniky, aby se předešlo negativnímu dopadu na psa. Výcvik by měl být postupný a motivující, aby se pes učil novým věcem s radostí. Nejnovější plemena psů – 15 nových plemen

Španělský vodní pes je vhodný pro různé aktivity, jako je agility, obedience, ale také mantrailing, záchranářské práce, pasení, flyball nebo dogdancing. Důležité je vybrat činnost, která bude odpovídat potřebám a povaze psa.

 

Použití plemene

 

Španělský vodní pes je vynikající společník a pracovní pes, který byl v minulosti využíván k různým účelům. V současné době je stále využíván jako pracovní pes, ale také jako skvělý rodinný společník.

Lov

 

Španělský vodní pes byl v minulosti používán jako lovecký pes na ptáky a drobnou zvěř. Díky svému vynikajícímu čichu, rychlosti a obratnosti se dokázal dobře přizpůsobit a zvládnout různé terény. V dnešní době se tento pes nepoužívá k lovu tak často jako dříve, ale stále je schopen úspěšně lovit drobnou zvěř.

Shepherd

 

Španělský vodní pes se používal také jako pastevecký pes. Díky své inteligenci a učenlivosti se dokázal dobře přizpůsobit a zvládnout různé činnosti, které k pasení patří. V dnešní době se tento pes nepoužívá tak často jako dříve, ale stále je schopen úspěšně zvládnout pastvu menších hospodářských zvířat.

Společník

 

Španělský vodní pes je skvělým společníkem pro každého, kdo má rád aktivní životní styl. Je to pes, který má spoustu energie a potřebuje být aktivní. Je to pes, který se velmi dobře přizpůsobuje rodinnému životu a dobře vychází s dětmi. Španělský vodní pes je také velmi oddaný svému majiteli a dokáže se dobře přizpůsobit různým situacím. Španělská plemena psů :7 plemen psů ze Španělska

Sniffer

 

Španělský vodní pes má vynikající čich a dokáže se dobře přizpůsobit různým činnostem s ním spojeným. Je to pes, který dobře vychází s ostatními zvířaty a dokáže se dobře přizpůsobit různým situacím. Španělský vodní pes je také velmi inteligentní pes a dokáže se naučit různé triky a povely, které mu pomohou při různých činnostech.

 

Chovatel a nákup

 

Při koupi španělského vodního psa je důležité najít spolehlivého chovatele. Chovatel by měl být registrován u Slovenského kynologického svazu a jeho reference a zkušenosti by měly být ověřitelné.

Před koupí by měl potenciální majitel zvířete zvážit, zda má pro toto aktivní plemeno dostatek času a prostoru. Španělský vodní pes potřebuje dostatek pohybu a stimulace a jeho srst vyžaduje pravidelnou péči.

Cena španělského vodního psa se může lišit v závislosti na kvalitě a původu psa. Při koupi zvířete by si měl potenciální majitel vyžádat zdravotní osvědčení a genetické testy rodičů, aby se minimalizovalo riziko dědičných chorob.

Je důležité si uvědomit, že pořízení psa je závazek na mnoho let a vyžaduje finanční, časovou a citovou investici. Budoucí majitel by měl být připraven starat se o svého psa po celý jeho život.

 

Závěr

 

Španělský vodní pes, známý také jako španělský vodní pes, je starobylé plemeno, které si získalo své příznivce díky svým výjimečným vlastnostem. Je to inteligentní, pracovitý a přátelský pes, který se hodí pro různé aktivity, jako je stopování, mantrailing, záchranářské práce, poslušnost, pasení menších hospodářských zvířat, agility, flyball nebo dogdancing.

Tento pes je ostražitý, ale ne agresivní, a jeho povaha je vyrovnaná a stabilní. Jeho hladká, kudrnatá srst vyžaduje pravidelnou péči, včetně stříhání a kartáčování. Španělský vodní pes dobře vychází s dětmi a ostatními domácími zvířaty, takže je skvělou volbou pro rodiny.

Toto plemeno je poměrně vzácné i v Evropě, ale nejčastěji se vyskytuje na jižním pobřeží Španělska. Jeho populace je nejhustší v Andalusii, kde se používá jako hlídací pes a kde je od starověku známý jako turecký pes.

Španělský vodní pes je rustikální, robustní, středně velký, s dobrými proporcemi a atraktivním vzhledem. Jeho dobře vyvinuté osvalení a výborná fyzická kondice z něj dělají skvělého společníka pro aktivní lidi.

Celkově je španělský vodní pes skvělou volbou pro lidi, kteří hledají inteligentního, pracovitého a přátelského psa, který se hodí pro různé aktivity. Jeho výjimečné vlastnosti a vzácnost z něj činí jedinečného a zajímavého společníka pro každou rodinu.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button