Plemena psůPLEMENA PSŮ INDIVIDUÁLNĚ

Rumunský pastevecký pes Mioritic: Charakteristika plemene

Rumunský pastevecký pes miorit je starobylé plemeno, které pochází z rumunských Karpat. Toto velké a silné plemeno je určeno k aktivní ochraně hospodářských zvířat, zejména ovcí. Mioritic je známý svou impozantní velikostí a silou, což z něj činí skvělou volbu pro práci v oblastech, jako je pastevectví a ochrana přírody.

 

Rumunský ovčácký pes Mioritic

 

Rumunský ovčácký pes Mioritic

 

 

Rumunský pastevecký pes Mioritic měří v kohoutku nejméně 70 cm a feny nejméně 65 cm. Jejich hmotnost je úměrná jejich velikosti. Ačkoli tito psi nebyli původně vyšlechtěni k lovu, někteří lovci zjistili, že jsou díky svým silným smyslům a obratnosti také účinnými loveckými psy. Ačkoli je toto plemeno známé svou tvrdohlavostí a odvahou, je také velmi dobromyslné a přátelské.

Mioritic je plemeno, které vyžaduje velkou pozornost a péči, zejména pokud jde o hustou srst. Přesto se o ně snadno stará a zvykne si na svého majitele. Výcvik a socializace jsou proto velmi důležité, aby byli poslušní a přátelští k lidem i zvířatům.

 

Historie a původ

 

Historie a původ

 

 

Rumunský pastevecký pes miorit je starobylé plemeno, které pochází z karpatské oblasti Rumunska. Jeho původ sahá až do doby před 2000 lety, kdy se pastevci v Karpatech snažili vyšlechtit psa, který by jim pomohl ochránit stáda ovcí před dravou zvěří.

V minulosti byli tito psi považováni za nedílnou součást pasteveckého života v Karpatech. Díky své síle, odvaze a věrnosti svému majiteli byli oblíbení u pastevců, kteří si jich cenili jako spolehlivých a výkonných pracovníků.

V 80. Byl přijat první standard plemene a v roce 2002 byl rumunský ovčák mioritic zapsán u Mezinárodního kynologického svazu (FCI). Dnes je toto plemeno stále velmi oblíbené v Rumunsku i v zahraničí.

Rumunský pastevecký pes mioritic byl v minulosti využíván k ochraně stád ovcí před dravou zvěří, dnes se však používá i jako pes společenský a rodinný. Díky své síle, odvaze a věrnosti svému majiteli je skvělým společníkem pro aktivní lidi, kteří mají rádi pohyb v přírodě a sportovní aktivity.

 

Fyzické vlastnosti

 

Fyzické vlastnosti

 

 

Vzhled

Rumunský ovčák mioritský je plemeno psa, které se vyznačuje impozantní velikostí a silou. Jeho výška v kohoutku se pohybuje minimálně kolem 70 cm a v ideálním případě by měla být u samců kolem 75 cm a u samic 65 cm, což je minimálně do ideálních 70 cm. Mioritský pastevecký pes má robustní stavbu těla, která mu umožňuje vykonávat náročnou práci, například při pasení a ochraně.

Toto plemeno má bílou základní barvu s černým nebo šedým lemem. Může mít také jednolitou bílou nebo šedou barvu. Jeho hustá srst ho chrání před nepřízní počasí a napadením parazity.

 

Hmotnost

Mioritský pastevecký pes má v poměru ke své velikosti přiměřenou hmotnost. Průměrně váží kolem 50-60 kg. Vzhledem k jeho velikosti a síle je důležité, aby byl správně živen a měl dostatek pohybu, aby se předešlo problémům s obezitou a souvisejícím zdravotním problémům.

Mioritický pastevecký pes pochází z Karpat a má v sobě vlčí krev, která mu dodává silnou a nezávislou povahu. Jeho fyzické vlastnosti mu umožňují vykonávat náročnou práci v oblastech, jako je pastevectví a ochrana přírody. Díky své věrné a ochranitelské povaze je oblíbeným rodinným mazlíčkem.

 

Temperament a osobnost Rumunský ovčák Mioritic

 

Temperament a osobnost Rumunský ovčák Mioritic

 

 

Rumunský ovčák mioritic má velmi silnou a nezávislou osobnost, která mu umožňuje být vynikajícím pastýřem a hlídačem. Toto plemeno je také velmi inteligentní a rychle se učí, takže je skvělým společníkem pro zkušené majitele psů.

Mioritský ovčák je velmi věrný svému majiteli a má tendenci velmi chránit svou rodinu a majetek. Toto plemeno je také velmi odvážné a má silný lovecký instinkt, což znamená, že musí být dobře socializováno a vycvičeno, aby se vyhnulo agresi vůči jiným zvířatům a lidem.

Mioritský ovčák je také velmi trpělivý a vyrovnaný, což znamená, že se hodí do rodiny s dětmi. Toto plemeno má také tendenci být velmi nezávislé, takže majitelé by měli být připraveni na to, že jejich pes bude mít vlastní nápady a bude se snažit dělat věci po svém.

Celkově je mordýřský ovčák skvělým společníkem pro majitele s bohatými zkušenostmi se psy, kteří jsou připraveni věnovat mu dostatek pohybu a duševní stimulace. Toto plemeno je inteligentní, věrné a ochranitelské, ale také nezávislé a trpělivé, takže je skvělou volbou pro rodiny a majitele, kteří hledají spolehlivého a výkonného pracovního psa.

 

Školení a chování

 

Rumunský ovčák mioritic je inteligentní a pracovité plemeno, které vyžaduje důsledný výcvik a socializaci. Výcvik tohoto psa by měl být založen na pozitivní motivaci a odměnách. Mioritický ovčák je schopen naučit se mnoho povelů a triků, ale jeho výcvik by měl být postupný a přizpůsobený jeho individuálním potřebám.

Toto plemeno je známé svou odvahou a silou, proto je důležité, aby bylo řádně socializováno a vycvičeno. Mioritický ovčák je přirozeně nedůvěřivý k cizím lidem a při nedostatečném výcviku může mít sklony k agresi. Proto je důležité, aby ho vedl zkušený majitel, který mu poskytne dostatek fyzické i psychické stimulace.

Mioritický ovčák je vynikající hlídací pes a jeho výcvik by měl zahrnovat i výcvik k hlídání majetku a rodiny. Jeho přirozená odvaha a ochranitelské instinkty z něj dělají skvělého strážce. Majitel by si však měl dávat pozor, aby nebyl příliš agresivní vůči návštěvníkům nebo jiným domácím zvířatům.

Výcvik pasteveckého psa mioriti by měl být založen na pozitivní motivaci a odměnách, ale musí být také důsledný a přísný. Toto plemeno vyžaduje dostatek fyzické aktivity a duševní stimulace, proto je důležité, aby mu majitel věnoval dostatek času a pozornosti.

 

Zdravotní problémy

 

Rumunský ovčák mioritic je celkově zdravé plemeno s dlouhou životností. Jako každé plemeno však mají i mioritští ovčáci určité zdravotní problémy.

Jedním z nejčastějších problémů je dysplazie kyčelních kloubů, která může způsobovat bolest a omezovat pohyb psa. Proto je důležité, aby rodiče štěňat byli na toto onemocnění testováni a aby štěňata byla vybírána od rodičů s negativním výsledkem testu.

Dalším zdravotním problémem, který se může u mioritických ovčáků vyskytnout, je obezita. Toto plemeno má tendenci přibírat na váze, pokud není dostatečně aktivní a pokud má nevyváženou stravu. Proto je důležité, aby měl pes pravidelný pohyb a vyváženou stravu.

Mioritičtí pastevečtí psi mohou také trpět očními problémy, jako je katarakta a progresivní atrofie sítnice. Tyto problémy mohou vést ke ztrátě zraku a měly by být co nejdříve diagnostikovány a léčeny.

Kromě těchto problémů se u mioritických ovčáků mohou vyskytnout i další zdravotní problémy, jako jsou kožní problémy, alergie a dýchací potíže. Proto je důležité, aby majitelé těchto psů pravidelně navštěvovali veterináře a pečovali o jejich zdraví a pohodu.

 

Péče Rumunský ovčák Mioritic

 

Péče Rumunský ovčák Mioritic

 

 

Rumunský ovčák mioritic je nenáročný na péči, přestože má dlouhou srst. V této části se dozvíte, jak o toto plemeno správně pečovat. Rumunský karpatský ovčák: charakteristika plemene

 

Výživa

Správná výživa je pro zdraví a pohodu rumunského pasteveckého psa Mioritic klíčová. Štěňata by měla být krmena speciálním krmivem pro štěňata s PP a poté by měla být převedena na krmivo pro dospělé psy. Je důležité dodržovat správné dávkování a frekvenci krmení. Doporučuje se krmit dvakrát denně, ráno a večer.

 

Péče o tělo

Rumunský ovčák mioritic má dlouhou a hustou srst, která vyžaduje pravidelnou péči. Srst je nutné česat každý den, aby se zabránilo tvorbě zámotků a uzlíků. Kromě toho je důležité pravidelně stříhat drápky a čistit uši a oči. Doporučuje se také pravidelné koupání, ale ne častěji než jednou za měsíc, aby se zachovala přirozená ochrana srsti. Šampon na vlasy

Je také důležité zajistit, aby byl rumunský ovčák Mioritic odčervený, očkovaný a označený mikročipem. Předejdete tak infekcím a ztrátě psa, pokud se ztratí.

Všechna tato opatření pomohou udržet rumunského ovčáckého psa Mioritic v dobrém zdravotním stavu a zajistí, že bude šťastný a spokojený.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button