HISTORIE A DINOSAUŘIZajímavosti

Kdo byl muž s přezdívkou Statečné srdce?

Obávaný a nenáviděný muž, který podnítil národ ke vzpouře. Vedl Skoty nejen ke slavnému vítězství, ale také ke kruté porážce.Byl to William Wallace ( 1270-1305). Byl metlou anglických dobyvatelů , takže ho museli exemplárně potrestat. Po zradě svých blízkých byl zajat v Glasgow a převezen do Londýna, kde byl připraven na krutou popravu. Nejdříve ho oběsili, ale vzápětí jeho tělo pověsili na oprátku. Kat Wallaceovi rozřízl břicho a zaživa z něj vytrhl vnitřnosti, které na místě spálil. Pak mu uřízli hlavu a jeho zohavené tělo rozčtvrtili.

statečné srdce

Skotský národní hrdina a vůdce povstání proti Angličanům pocházel z řad nižší šlechty. Když anglický král Eduard I. (přezdívaný Kladivo na Skoty) porazil skotského krále Jana Balliola a ovládl území , začal Wallace podněcovat drobné střety a šarvátky. Jednou ho napadl mladý anglický šlechtic, kterého zabil. Nečekal na soud. Se skupinou mladých dobrodruhů uprchl do hor, odkud podnikal trestné výpravy proti anglickým posádkám.

Wallece měl obrovskou sílu a odvahu. Brzy se k němu přidávali další a další. Jeho charisma přitahovalo i šlechtice a v roce 1297 již velel malé armádě povstalců. Stal se nadějí Skotska, všichni věřili, že jim vybojuje svobodu. Skotská šlechta se přidala a malé povstání se změnilo ve velké národní povstání. Eduard I. již vyslal křížovou výpravu – čtyřicet tisíc vojáků, aby obnovili pořádek. Wallaceův první zápas však skončil vítězstvím.

V bitvě u Stirlingu rozprášil nepřátelské síly a zbytky královské armády se daly na útěk. Krátce poté padla poslední bašta útočníků v Dundee a Skotové se na krátkou dobu zbavili cizí nadvlády. Wallece se stal rytířem a regentem Skotska, protože právoplatný král Jan Balliol byl vězněn v Londýně.

william-wallace


Eduard I. se vrátil z Francie a shromáždil nové vojsko. Sto tisíc pěšáků a osm tisíc jezdců představovalo ohromnou sílu. Ve skotském táboře navíc došlo k rozkolu. Bitvu u Falkirku Skotové prohráli a Eduard poměrně snadno ovládl ztracené pozice. citáty o lásce

V tu chvíli se Wallaceův příběh na několik let ztratí. Moc toho nevíme. Možná uprchl na kontinent, kde hledal pomoc u francouzského dvora. Říká se, že tam byl přijat jako rytíř a hrdina (zejména ženami) , ale žádné materiální pomoci se mu nedostalo. Možná se nedlouho poté vrátil , aby pokračoval v partyzánské válce, možná se spíše skrýval.

poprava Williama Wallace


Když však v roce 1304 Eduard I. John Balliol z vězení a uzavřel se Skoty mír , měl jedinou podmínku: zajetí Wallace. Není to tak dávno, co se z národního hrdiny stal z minuty na minutu hochštapler . A netrvalo dlouho a jeho přátelé ho zradili. Byl zajat a postaven před soud.

Jeho konec byl nečekaně krutý. Po teatrálním rozčtvrcení neměly „klid“ ani jeho ostatky. Naopak, pro výstrahu putovali do různých částí země. Wallaceova uťatá hlava byla nabodnuta na kůl a vystavena na londýnském Tower Bridge.

Jeho pravá ruka a horní část těla „zdobily“ most v Newcastlu, levá ruka putovala do Berwicku, pravá noha skončila v Perthu a poslední „čtvrtina“ nešťastníka byla vystavena v Aberdeenu.

Film Statečné srdce

Jmenoval se William Wallace a stal se jedním z největších skotských hrdinů. Jeho příběh začal v roce 1280, kdy jeho otec a mladší bratr padli v boji proti anglické nadvládě. Vychovával ho strýc Argyle, zkušený válečník a moudrý muž, který Williama naučil nejen zacházet s mečem, ale také cizím jazykům, psaní a mnoha dalším užitečným věcem.

William však nechce bojovat proti anglickým okupantům, protože jeho jedinou touhou je žít v míru se svou milovanou Murron, chovat ovce a mít spoustu dětí. Ani jedno z jeho přání se však nesplní. Anglický král Eduard I. zavedl pro své šlechtice v dobytém Skotsku tzv. právo první noci – právo strávit první noc s jakoukoli nevěstou.

William se proto v lese tajně ožení se svou milovanou Murron. Hned po tajném svatebním obřadu je Murron přepadena anglickými vojáky, kteří se ji pokusí znásilnit. Když se vzepře, arogantní anglický šlechtic jí pro výstrahu podřízne hrdlo.

William Wallace gif


Williamova odplata je krutá a nelítostná. S pomocí svých přátel zabije vojáky a také podřízne vraha své ženy. Ještě téhož dne se k Williamovi přidávají další muži a postupně jich přibývá. Celé Skotsko povstane a William se pro Angličany stane noční můrou. V roce 1297 Vilém získává na svou stranu váhající skotskou šlechtu a vítězí v bitvě u Stirlingu, kde lstí poráží dosud nezničitelnou těžkou jízdu. Dobývá jednu pevnost nebo hrad za druhou, nezná slitování a nebere zajatce. V Edinburghu je povýšen do rytířského stavu a oslavován jako zachránce Skotska. Skotské armádě se dokonce podaří dobýt severoanglické město York.

Král Eduard I. chce vyjednáváním získat čas. Proto posílá svou nevěstu, francouzskou princeznu Isabelu, do Yorku za Vilémem. Je překvapena jeho vzděláním. Žena, která žije se slabošským princem Edwardem v politickém manželství bez lásky, je dojata zjištěním, že Wallace bojuje za svobodu ve jménu své mrtvé lásky. Varuje proto Viléma před králem Eduardem I. Vilém však pozve krále na schůzku, který ho chce lstí získat.

Film Statečné srdce

Vilém požádá svého přítele, šlechtice Roberta Bruce, aby mu pomohl sjednotit skotské klany. Slíbí mu to, ale William netuší, že ho pod vlivem svého otce zradil. Vilémova armáda je Angličany poražena na hlavu. William však Roberta v souboji muže proti muži nezabije. Je zoufalý ze své zrady. Vilém zabíjí zrádné skotské rytíře, legendy o něm kolují po celé zemi. Eduard I. za ním opět pošle Isabelu, ale netuší, že oba jeho záměry přehlédli. William se s princeznou setká v lese a stráví spolu noc.

Skotští rytíři chtějí, aby se Wallace setkal s Robertem, jeho přátelé ho však varují. Zradu však zosnuje Robertův umírající otec a jeho šlechtici, aniž by o tom Robert věděl. Robert se zřekne svého otce. Anglický soudce odsoudí rebela k pomalé smrti. Isabela marně prosí umírajícího Eduarda I. o milost. Proto mu hrdě oznámí, že dítě, které čeká, není z jeho krve. Milenci se naposledy setkávají v temné komoře. Isabella mu podá lék, aby mu ulevila od bolesti z jeho krvavé smrti.

Kati odsouzence krutě mučí, ale William se odmítá podrobit. Dav, v němž jsou i jeho věrní přátelé, se nečekaně postaví na stranu skotského hrdiny. Eduard I. umírá téměř současně se svým dlouholetým nepřítelem. Po Vilémově smrti ho však vystřídá Robert, který pokračuje v boji proti Angličanům, a v roce 1314 Skotové získávají nezávislost v bitvě u Bannockburnu.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button