Plemena psůPLEMENA PSŮ INDIVIDUÁLNĚ

Československý vlčák – kříženec vlka a německého ovčáka

Československý vlčák .Plemeno vzniklo v roce 1958 křížením karpatského vlčáka s vybranými německými ovčáky. Dále se již lépe páří mezi kříženci . Zakladateli plemene jsou plukovník ing. Karol Hartol a major František Rosík . Cílem bylo vytvořit plemeno, které by mělo pracovní schopnosti německého ovčáka a vytrvalost, houževnatost a odolnost vlka.Československý vlčák: 10 psích plemen, která vypadají jako vlci

 

Československý vlčák

Očekávaná délka života: 10-15 let
Srst : krátká, v zimě s hustou látkou.
Barva: žlutošedá , stříbrošedá
Výška: muži: 63-70 cm, ženy: 60-68 cm.
Hmotnost: minimálně 20 – 25 kg

Československý vlčák  Dieta

 

Československý vlčák

 

Pro československého vlčáka je vhodnější syrová strava, ale pro středně velká plemena jsou přijatelné i granule.Strava je individuální volbou každého chovatele a majitele.Je však dobré se zeptat chovatele, od kterého štěně kupujete, a zjistit doporučení, strava dělá u každého psa hodně. Na tom závisí životnost zvířete.Pes by měl mít vždy k dispozici čistou a čerstvou vodu.

 

Československý vlčák  Hygiena

 

Československý vlčák má srst odolnou proti povětrnostním vlivům , sám se čistí od bláta a nečistot . Málokdy potřebuje koupel a má malý nebo žádný zápach. Líná dvakrát ročně a pak se musí kartáčovat. V zimě je jeho srst hustší, těžší a delší.Měli byste mu pravidelně stříhat drápy, aby mu nepřerostly. Pravidelně kontrolujte uši , odstraňujte ušní maz, abyste předešli ušní infekci. Zuby můžete pravidelně čistit nebo používat pamlsky, které psům čistí zuby. 

 

Československý vlčák  Péče

 

kříženec vlka a psa

Toto plemeno je od štěněte velmi energické .Doporučuje se psa denně venčit, nejlepší jsou dlouhé procházky. Není pro něj dobré ho nechat jen tak volně na dvoře , má rád smysluplnou práci . Mají rádi aktivity, jako je turistika , aportování , hry se psem , plavání , …. Vlkodav má tendenci vidět kořist v malých zvířatech a jiných psech, proto se doporučuje držet ho na vodítku.

 

Školení

Po vlkovi má dominantní a nezávislou povahu , takže vyžaduje jiný přístup než ostatní plemena psů. Klíčem k úspěchu je trpělivost a důslednost. Pes je sebevědomý , živý , aktivní , poslušný s rychlými reakcemi . Je také velmi inteligentní a zvídavý. Výcvik a socializaci u tohoto psa nemůžete flákat. Při dobrém výcviku může pes vyniknout v mnoha činnostech , ale musí chápat smysl toho, co po něm chcete. Rozhodně nedoporučuji pro lidi, kteří nikdy neměli psa , potřebuje pevné vedení .

 

Zdraví

 

štěně vlka a psa

 

Československý vlčák je velmi zdravé a odolné plemeno. Je dobré se chovatele zeptat, jaké zdravotní problémy v genetické linii zaznamenal.

 

Československý vlčák  Historie

V roce 1955 byl v Československé socialistické republice proveden biologický pokus, a to křížení německého ovčáka s karpatským vlkem. V roce 1965, po skončení experimentu, byl vypracován šlechtitelský plán pro toto nové plemeno. To mělo spojit užitečné vlastnosti vlka s prospěšnými vlastnostmi psa. V roce 1982 byl československý vlčák uznán Generálním výborem tehdejších Československých svazů chovatelů jako národní plemeno.Mohlo by vás také zajímat : 5 věcí, které byste měli vědět o mužské plešatosti

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button