ZdravíZDRAVÍ A VÝŽIVA

Co obsahuje zinek 10 potravin s vysokým obsahem zinku

Co obsahuje zinek? Zinek je minerál, který je nezbytný pro zdraví organismu. Je nezbytný pro funkci více než 300 enzymů a je nutný pro mnoho důležitých procesů v našem těle. Metabolizuje živiny, udržuje imunitní systém a opravuje tělesné tkáně. Tělo si zinek nevytváří ani neukládá, proto je třeba ho užívat každý den, abyste ho měli vždy dostatek.

 

co obsahuje zinek

 

Kolik zinku denně potřebujeme ?

 

Kolik zinku denně potřebujeme

 

Mužům se doporučuje přijímat 11 mg zinku denně, zatímco ženy potřebují 8 mg. Pokud jste však těhotná, budete potřebovat 11 mg denně a pokud kojíte, budete potřebovat 12 mg. Zdravá vyvážená strava, která zahrnuje potraviny bohaté na zinek, by však měla uspokojit potřeby každého člověka. Zde je 10 nejlepších potravin s vysokým obsahem zinku.

 

Zinek a zdraví

 

Zinek a zdraví

 

Zinek je nezbytný minerál a jeho dostatek je důležitý pro udržení zdraví. Nejlepším způsobem, jak si zajistit dostatek zinku, je pestrá strava. Co obsahuje zinek? Například maso, mořské plody, ořechy, semena, luštěniny a mléčné výrobky.

1. Co obsahuje zinek? Maso

 

1. maso Co obsahuje zinek

 

Maso je vynikajícím zdrojem zinku . Červené maso je obzvláště skvělým zdrojem, ale velké množství se nachází v různých druzích masa, včetně hovězího, jehněčího a vepřového. Obsah zinku v mase :100gramová porce syrového mletého hovězího masa obsahuje 4,8 mg zinku, což je 44 % denní hodnoty. Toto množství masa obsahuje 176 kalorií, 20 gramů bílkovin a 10 gramů tuku. Kromě toho je skvělým zdrojem mnoha dalších důležitých živin, jako je železo, vitaminy skupiny B a keratin.

 

2. Měkkýši

 

2. mořské plody

 

Korýši a měkkýši jsou zdravými nízkokalorickými zdroji zinku. Obzvláště vysoké množství zinku obsahují ústřice – 6 středně velkých ústřic poskytuje 32 mg zinku, což je 291 % denní hodnoty. Ostatní druhy měkkýšů obsahují méně zinku než ústřice, ale i tak jsou jeho dobrým zdrojem.

Aljašský krab obsahuje 7,6 mg na 100 gramů, což je 69 % denní hodnoty. Vhodným zdrojem jsou také menší měkkýši, jako jsou krevety a slávky, které obsahují 14 % denní hodnoty na 100 gramů.

 

3. Luštěniny

 

  Luštěniny Co obsahuje zinek

 

Luštěniny, jako je cizrna, čočka a fazole, obsahují značné množství zinku. Ve 100 gramech vařené čočky je obsaženo přibližně 12 % denní hodnoty. Obsahují však také fytáty. Tyto antinutrienty brání vstřebávání zinku a dalších minerálních látek, což znamená, že zinek z luštěnin se nevstřebává tak dobře jako zinek z živočišných produktů.

Přesto jsou skvělým zdrojem zinku pro vegany a vegetariány. Jsou také dobrým zdrojem vlákniny a bílkovin.

 

4. Co obsahuje zinek? Semena

 

semena Co obsahuje zinek

 

Semínka jsou zdravým doplňkem stravy a mohou pomoci zvýšit příjem zinku. Některá semena jsou však lepší volbou než jiná. Například 3 polévkové lžíce (30 gramů) konopných semínek obsahují 31 % a 43 % doporučené denní dávky pro muže a ženy. K dalším semenům obsahujícím významné množství zinku patří dýňová a sezamová semínka . Kromě zvýšeného příjmu zinku obsahují semínka vlákninu, zdravé tuky, vitaminy a minerály, takže jsou vynikajícím doplňkem vašeho jídelníčku.

 

Jejich zařazení mezi zdravé potraviny je rovněž spojeno s některými zdravotními přínosy, včetně snížení hladiny cholesterolu a krevního tlaku. Pokud chcete do svého jídelníčku přidat konopná, lněná, dýňová nebo sezamová semínka, můžete je zkusit přidat do salátů, polévek, jogurtů nebo jiných pokrmů.

 

5. Ořechy

 

Ořechy Co obsahuje zinek

 

Konzumace ořechů, jako jsou piniové oříšky, arašídy, kešu a mandle, může zvýšit příjem zinku. Ořechy obsahují také zdravé živiny, včetně zdravých tuků a vlákniny, a řadu dalších vitaminů a minerálů. Pokud hledáte ořechy s vysokým obsahem zinku, kešu ořechy jsou dobrou volbou. 28gramová porce obsahuje 15 % denní hodnoty. Vypadávání vlasů? Jezte těchto 9 potravin, abyste zabránili vypadávání vlasů

 

Ořechy jsou také rychlou a pohodlnou svačinou a jsou spojovány se snižováním rizikových faktorů některých onemocnění, jako jsou srdeční choroby, rakovina a cukrovka. Lidé, kteří jedí ořechy, se navíc dožívají vyššího věku, a proto jsou ořechy velmi zdravým doplňkem jídelníčku.

 

6. Mléčné výrobky

 

mléčné výrobky

 

Mléčné výrobky, jako je sýr a mléko, poskytují mnoho živin včetně zinku. Mléko a sýry jsou dva významné zdroje, protože obsahují vysoké množství biologicky dostupného zinku, což znamená, že většinu zinku z těchto potravin může tělo vstřebat.

 

Například 100 gramů sýra obsahuje přibližně 28 % denní hodnoty, zatímco jeden šálek plnotučného mléka 9 % .Mléčné výrobky jsou zdrojem vitaminu D, vápníku a bílkovin.

 

7. Vejce

 

vejce

 

Co obsahuje zinek? Vejce obsahují střední množství zinku a mohou vám pomoci splnit váš denní cíl. Například 1 velké vejce obsahuje přibližně 5 % denní hodnoty. Obsahuje 77 kalorií, 6 gramů bílkovin, 5 gramů zdravých tuků a řadu dalších vitaminů a minerálů, včetně vitaminů skupiny B a selenu. Vejce jsou zdrojem cholinu, živiny, která většině lidí chybí.

 

8. Celozrnné produkty

 

Celá zrna Co obsahuje zinek

 

Celozrnné obiloviny, jako je pšenice, quinoa, rýže a oves, obsahují určité množství zinku. Stejně jako luštěniny obsahují obiloviny fytáty, které se vážou na zinek a snižují jeho vstřebávání. Co obsahuje zinek ? Co obsahuje vitamin D 7 potravin s vysokým obsahem D.

Jsou však výrazně prospěšnější pro vaše zdraví a jsou dobrým zdrojem mnoha důležitých živin, jako je vláknina, vitaminy skupiny B, hořčík, železo, fosfor, mangan a selen. Konzumace celozrnných obilovin je spojena s delším životem a řadou dalších zdravotních výhod, včetně nižšího rizika obezity, cukrovky 2. typu a srdečních onemocnění.

 

9. Některé druhy zeleniny

 

Ovoce a zelenina Co obsahuje zinek

 

Ovoce a zelenina jsou obecně špatným zdrojem zinku. Některé druhy zeleniny však obsahují přiměřené množství a mohou přispět k vaší denní potřebě, zejména pokud nejíte maso. Co obsahuje zinek?

Brambory obsahují přibližně 1 mg v jedné velké bramboře, což je 9 % denní hodnoty. Ostatní druhy zeleniny, jako jsou zelené fazolky a kapusta, obsahují méně, přibližně 3 % denní hodnoty na 100 gramů.

 

10. Hořká čokoláda

 

Čokoláda Co obsahuje zinek

Možná vás překvapí, když vám řekneme, že hořká čokoláda obsahuje přiměřené množství zinku. Co obsahuje zinek? 100 gramů 70-85% hořké čokolády obsahuje 3,3 mg zinku, což je 30 % denní hodnoty.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button