SLAVNÉ OSOBNOSTISportSPORT

Slováci v NHL : 10 nejlepších slovenských hráčů v historii NHL

Slovensko je malá země, ale hokej miluje snad každý Slovák. Slováci v NHL. Za posledních 30 let vyrostlo na Slovensku několik talentovaných hokejistů, z nichž mnozí se dostali do nejlepší hokejové ligy světa, NHL. A my jsme pro vás připravili seznam 10 nejlepších slovenských hráčů v NHL.

 

10. Anton Stastny

 

Anton Stastny

 

Sezóny NHL: 1980 – 1989
Týmy.

 

Anton, nejmladší ze tří bratrů Štastných, přešel do Kanady se svým bratrem Petrem během mistrovství světa v ledním hokeji v Rakousku v roce 1980. Slováci v NHL. Anton odehrál všech devět sezón NHL v Quebecu společně s Peterem – ve čtyřech z nich ho doplnil bratr Marian – a osm let po sobě vstřelil alespoň 25 gólů. Přestože Anton nebyl tak rychlý jako jeho bratr Peter, zažil několik skvělých sezón. Jeho nejlepší sezónou byla třetí, ve které nasbíral 92 bodů. V roce 1989 ukončil kariéru s 636 body v 650 duelech.

 

9. Miroslav Šatan

 

Miroslav Satan

 

Sezóny NHL: 1995 – 2010
Edmonton Oilers, Buffalo Sabres, New York Islanders, Pittsburgh Penguins, Boston Bruins

 

Rychlý a všestranný útočník s vynikající střelou Miroslav Šatan je jedním z nejlepších slovenských hokejistů vůbec. Během své kariéry jednou vyhrál Stanley Cup a jednou byl ve finále. V roce 1999 prohrál se Sabres a v roce 2009 vyhrál s Pittsburghem. V roce 2010 ukončil kariéru v NHL s 735 body v 1050 zápasech.nNaneštěstí za Devils nikdy nehrál.

 

8. Pavol Demitra

 

Pavol Demitra

 

Sezóny NHL: 1993 – 2010
Ottawa Senators, St. Louis Blues, Los Angeles Kings, Minnesota Wild, Vancouver Canucks

 

Pavol Demitra, který byl rychlý a schopný hrát na jakémkoli místě v útoku i obraně, vždy vynikal v každém zápase. Slováci v NHL. V sezóně 2002/2003 nasbíral v týmu St. Louis Blues 93 bodů. Třikrát se také zúčastnil Utkání hvězd NHL, za což byl v roce 2000 oceněn Lady Byng Trophy. V roce 2010 ukončil kariéru se 768 body v 847 zápasech.

 

7. Zikmund Pálffy

 

Slováci v NHL Žigmund Pálffy

 

Sezóny NHL: 1993 – 2006
New York Islanders, Los Angeles Kings, Pittsburgh Penguins

 

Zikmund Pálffy byl rychlý bruslař s kouzelnýma rukama. Kvůli zranění však musel předčasně ukončit kariéru. Čtyřikrát se stal členem All-Star NHL a v roce 2006 ukončil kariéru s průměrem 1,04 bodu na zápas.

 

6. Marián Gáborík – Slováci v NHL

 

Slováci v NHL Marián Gáborík

 

Sezóny NHL: 2000 – současnost
Minnesota Wild, New York Rangers

 

Marian Gáborík má velkou rychlost, šikovné ruce a dobrý individuální pohyb. Je to nebezpečný útočník a mohl by být nejlepším střelcem NHL. 20. 1. prosince 2007 se Marián Gáborík stal prvním hráčem po jedenácti letech, který vstřelil pět gólů v jednom zápase. Je dvojnásobným účastníkem Utkání hvězd, dvakrát nastřílel 40 gólů a jeho průměr je 0,44 gólu na zápas. Škoda, že ho dost omezují zranění.

 

5. Marian Hossa – Slováci v NHL

 

Slováci v NHL Marian Hossa

 

Sezóny NHL: 1997 – současnost
Ottawa Senators, Atlanta Thrashers, Pittsburgh Penguins, Detroit Red Wings, Chicago Blackhawks

 

Marián Hossa, zkušený snajpr, hokejista a tvůrce hry, je nominován na Calder Trophy a čtyřikrát se zúčastnil Utkání hvězd. Marián Hossa má na kontě tři čtyřicetigólové sezóny a je prvním hráčem Atlanty, který v jedné sezóně zaznamenal 100 bodů. 5 věcí, které byste měli vědět o mužské plešatosti.  Jako první hráč v historii NHL, který se třikrát po sobě zúčastnil finále Stanley Cupu se třemi různými týmy, ukončil Hossa své „prokletí“ v roce 2010, kdy konečně vyhrál s Blackhawks.

 

4. Zdeno Chára – Slováci v NHL

 

Slováci v NHL Zdeno Chára

 

Sezóny NHL: 1998 – současnost
New York Islander, Ottawa Senators, Boston Bruins

Zdeno Chára je jediným obráncem na našem seznamu a zároveň nejlépe bodujícím hráčem v historii NHL. Agresivní a zastrašující obránce je v celé lize známý svými drtivými údery. Zdeno Chára má jednu z nejtvrdších střel v NHL – 105,9 km/h. Až 6krát se objevil v NHL All-Star. V roce 2009 se Chára stal po Bobbym Orrovi a Rayi Borqueovi třetím hráčem Bruins, který získal Norris Trophy. Chára je intenzivní a soustředěný na hru. Je to silný vůdce, který se nebojí hodit rukavici.

 

3. Peter Bondra – Slováci v NHL

 

Peter Bondra

 

Sezóny NHL: 1990 – 2007
Washington Capitals, Ottawa Senators, Atlanta Thrashers, Chicago Blackhawks

Bondra, smrtící ostrostřelec, vedl ligu ve skóre v letech 1994-95 a v letech 1997-98 se dělil o prvenství s Teemu Selännem. Jeho 52 gólů v sezoně vyneslo Capitals do play-off a do jejich jediného finále Stanley Cupu, kde je smetl Detroit Red Wings. Bondra, pětinásobný účastník Utkání hvězd a dvojnásobný padesátigólový střelec NHL, ukončil kariéru v roce 2007 s 503 góly a 892 body. Nejlepší slovenský hokejista : 10 slovenských hokejistů.

 

2. Stan Mikita

 

Stan Mikita

 

Sezóny NHL: 1958-1980
Chicago Blackhawks

 

Stan Mikita, který se narodil na Slovensku a vyrůstal v kanadském St. Catherines Ontario, zahájil profesionální kariéru v 19 letech v týmu Chicago Blackhawks, v jehož dresu strávil všech 22 sezón v NHL. Společně s Bobbym Hullem pomohl Mikita pozvednout klub z nejhorší ligy na vítěze Stanley Cupu v roce 1961.

 

Mikita, osminásobný účastník Utkání hvězd, je rekordmanem Blackhawks v počtu bodů, zápasů, sezón a asistencí a v počtu gólů je druhý za Bobbym Hullem. Jeho číslo 21 bylo prvním číslem, které Blackhawks přenechali Mikitovi téměř okamžitě po jeho odchodu do důchodu v roce 1980, a v roce 1983 byl uveden do Hokejové síně slávy. Mikita ukončil kariéru s 1 467 body v 1 394 zápasech.

 

1. Peter Stastny – Slováci v NHL

 

Peter Šťastný Slováci v NHL

 

Sezóny NHL: 1980 – 1995
Quebec Nordiques, New Jersey Devils, St. Louis Blues

 

Začali jsme Happy a končíme Happy. Peter Šťastný vstoupil na scénu NHL v roce 1980 ve svých 23 letech a se 109 body za sezonu vytvořil tehdejší nováčkovský rekord. Spolu s bratry Antonínem a Mariánem překonal během prvních osmi sezón sedmkrát hranici 100 bodů. Peter Šťastný byl prvním hráčem, kterého trenér v Evropě trénoval a který v kariéře zaznamenal více než 1000 bodů.

 

Šestinásobný vítěz All-Star a Calder Trophy, tvrdý, silný bruslař a velmi zkušený tvůrce hry, byl jedním z prvních Evropanů, kteří se stali superhvězdami NHL. Jeho úspěch pomohl otevřít dveře další generaci evropských hráčů, zejména z bývalého východního bloku. Happy ukončil kariéru v roce 1995 s 1239 body v 977 zápasech a v listopadu 1998 byl uveden do Hokejové síně slávy. Je otcem současného útočníka Colorada Avalanche Paula Stastného.

 

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button