BLOODZemědělská zvířata

Chov krav 10 nejoblíbenějších plemen

Krávy chovají 10 nejoblíbenějších plemen skotu. Vzhledem k tomu, že je uznáváno více než 70 plemen skotu, může být obtížné jednotlivá plemena identifikovat. Většinu genetických zdrojů používaných pro komerční produkci hovězího masa však tvoří pouze malý počet plemen skotu (méně než 20).

 

Aberdeen-anglický skot

 

Aberdeen-anglický skot

 

Skot plemene aberdeen-angus je nejrozšířenějším plemenem skotu s více než 330 000 registrovanými kusy. Jedním z důvodů, proč je toto plemeno tak oblíbené, jsou jeho jatečné vlastnosti, které jsou uváděny na trh jako dobré a chutné hovězí maso. Kromě toho anguský skot nevyžaduje v období telení mnoho údržby, je to dobrý a velmi výkonný krmič.

 

Skot plemene Charolais

 

Skot plemene Charolais

 

Žádné jiné plemeno neovlivnilo masný průmysl tak výrazně jako skot plemene Charolais. Skot plemene charolais se v chovatelském průmyslu rozšířil v době, kdy chovatelé hledali skot většího rámce a těžší než tradiční britská plemena. Skot plemene charolais má bílou nebo krémově bílou barvu a jeho srst je v létě obvykle krátká, ale v chladném počasí se zhušťuje a prodlužuje.

 

Krávy plemene Hereford

 

Krávy plemene Hereford

 

Plemeno Hereford pocházející z Anglie se stalo velmi oblíbeným pro svou ranou zralost a výkrmnost. Tmavě červené až červenožluté herefordky s bílou tváří jsou známé svou dlouhověkostí, učenlivostí, snadným telením, dobrou dojivostí a dobrými matkami.

 

Simentálský skot

 

Simentálský skot

 

Simentálské plemeno je jedním z nejstarších a nejrozšířenějších plemen skotu na světě. Mají velký tělesný rámec, ale v období otelení vyžadují jen malou pomoc a mají vynikající potenciál přírůstku hmotnosti.

 

Plemena krav Red Angus

 

Plemena krav Red Angus

 

Červený angus není tak oblíbený jako černý angus, ale nabízí stejně hodnotné vlastnosti jatečně upraveného těla – vyšší hmotnost a chuť. Červený angus je také učenlivé plemeno skotu a má dobré mateřské vlastnosti. Jsou odolnější vůči vysokým teplotám než černé angusy.

 

Texaský dlouhorohý skot

 

Texaský dlouhorohý skot

 

Texaský dlouhorohý skot je konečným produktem „přežití nejsilnějších“. Toto plemeno skotu je známé svými charakteristickými rohy, které mohou být u býků dlouhé od špičky ke špičce více než 1,8 m a u volů a výjimečných krav 2,1 m od špičky ke špičce. Texaské dlouhorohé krávy jsou známé svým pestrým zbarvením a mohou mít jakoukoli barvu nebo směs barev, ale nejčastěji převládá tmavě červená a bílá.
Krávy plemene Jersey
– Vše o plemeni dojnic.

 

Gelbvieh

 

Gelbvieh

 

Plemeno Gelbvieh má červenou barvu s výraznou pigmentací kůže a rohů. Příznivci tohoto plemene tvrdí, že plemeno má vynikající plodnost, snadnost otelení, mateřské schopnosti a rychlost růstu telat.

 

Plemena krav Holštýnský skot

 

Plemena krav Holštýnský skot

 

Zatímco černostrakatý skot je nejoblíbenějším plemenem pro produkci mléka, holštýnská plemena, která se nepoužívají pro chov nebo produkci mléka, jsou chována pro svou užitnou hodnotu. Hovězí maso z hotových holštýnských býků má mnoho žádoucích vlastností a poskytuje konzistentní produkt. Genetická podobnost významně přispívá ke stálosti kvality hovězího masa holštýnských volů. Mastné vlasy : 5 domácích prostředků.

 

Skot plemene limousin

 

Skot plemene limousin

 

Zlatočervené plemeno pochází z jižní části střední Francie z regionů Limousin a Marche. Skvělé jatečné vlastnosti tohoto plemene přitahují pozornost celého hovězího průmyslu.

Jerseyská kráva – chov a péče

Plemena krav Skotský náhorní skot

 

Plemena krav Skotský náhorní skot

 

Skotský skot s dlouhými rohy a dvojitou srstí nepotřebuje k dosažení a udržení dobré kondice a vytrvalosti mnoho přístřeší, krmných doplňků ani drahého obilí. Chladné počasí a sníh na ně mají jen malý vliv. Byli chováni až na Aljašce a ve skandinávských zemích. Plemena krav se dobře přizpůsobují jižnějšímu podnebí. Jejich dlouhé řasy a přední tváře chrání oči před létajícím hmyzem, proto se u nich vzácně vyskytují záněty očí a rakovina očí. Skotský náhorní skot je chutné maso s malým množstvím odpadního tuku.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button