PÉČE A UŽITEK PŘI VÝSADBĚUžitečné rostliny

Kdy sázet cibuli? Výsadba, pěstování a sklizeň cibule

Kdy sázet cibuli? Cibule je chladná podzimní nebo jarní plodina, která se díky své mrazuvzdornosti snadno pěstuje. Ať už cibuli zakládáte ze semen nebo ze sazenic, existuje několik triků, které rozhodnou o tom, zda budete mít skvělou úrodu. Ukážeme vám, jak vypěstovat dokonalou cibuli, která vás rozpláče!

 

Cibuli můžete sázet na jaře nebo na podzim. Cibuloviny dobře rostou na vyvýšených záhonech nebo v řádcích vysokých alespoň 4 cm. Cibuli můžete pěstovat také v nádobách. Obvykle sázíme směs bílé, žluté a červené cibule.

 

Mám pěstovat cibuli ze semen nebo ze sazenic?

 

Mám pěstovat cibuli ze semen nebo ze sazenic?

 

Dáváme přednost pěstování cibule ze sazenic před pěstováním ze semen, protože sadba se rychle ujme a snáze se vysazuje. Cibulové sady jsou malé cibule, které se prodávají speciálně pro zahradnické účely. Po výsadbě se asi za 14 týdnů vyvinou v cibule plné velikosti.

 

  • Vybírejte sady cibule o průměru asi 2 cm. Ty větší mají tendenci tvořit tuhé krčky a vysemenit se.
  • Sazenice cibule lze vysazovat bez obav z poškození mrazem a mají vyšší úspěšnost než výsadba ze semen nebo přesazených rostlin.
  • Samozřejmě je možné pěstovat cibuli ze semen a v chladnějších oblastech (zóna 5 a chladnější) to může být dokonce nezbytné.

 

Kdy sázet cibuli

 

Kdy sázet cibuli

 

Cibuli můžete sázet na jaře i na podzim. Obecně platí, že sazenice cibule vysazujte venku za chladného, ale ne studeného počasí. Obvykle se sází brzy na jaře a sklízí se na podzim, když začnou odumírat vrcholky. Na jihu lze některé odrůdy cibule vysazovat na podzim.

 

Kdy sázet cibuli

 

Pokud zakládáte cibuli ze semen, začněte ji pěstovat v místnosti asi 6 týdnů před plánovaným přesazením na zahradu. Semena cibule potřebují ke správnému klíčení teplotu alespoň 10 °C.

V oblastech s mrazivými zimami nezapomeňte cibuli vysadit na jaře, jakmile lze půdu zpracovat, obvykle v březnu nebo dubnu. V ideálním případě by výsadba měla být načasována tak, aby venkovní teploty neklesly pod 10 °C.

Kdy sázet cibuli? Cibuloviny vysazené na podzim potřebují alespoň 4 až 6 týdnů teplých teplot, aby se v půdě uchytily. Během chladného období zůstávají v klidu, ale s příchodem jara jsou připraveny k růstu.

Cibule vysazené na podzim jsou skvělým způsobem, jak se těšit z dřívější a větší úrody cibule ze zahrady v příštím roce. Vysaďte je do teplé podzimní půdy, aby před příchodem zimy vytvořily silný kořenový systém. Když přijde chladná zima, plodiny usnou. Když se pak na začátku jara teploty a půda opět oteplí, cibule opět ožije.

 

Jak sázet cibuli

 

Jak sázet cibuli

 

Jak sázet cibuli. Vyberte místo s plným sluncem, kde cibulky nebudou zastíněny jinými rostlinami. Čím více energie ze slunečního světla získají, tím větší cibule mohou vyrůst. Jak sázet cibuli.

 

Při výsadbě přidejte na dno každého řádku před výsadbou asi centimetr kompostu. Nebo vykopejte v půdě rýhu hlubokou asi 2 cm a širokou 3 cm a poté ji zasypte asi centimetrem kompostu.

 

U cibule dodržujte střídání plodin. Nesázejte ji rok co rok na stejné místo, protože to může podpořit šíření chorob, které plodinu napadají.

 

Růst vysazené cibule – Kdy sázet cibuli?

 

Růst vysazené cibule. Cibuli považujte za listovou plodinu, ne za kořenovou jako řepu nebo mrkev. Cibule je náročná na výživu a potřebuje stálou výživu, aby vytvořila velké cibule. Růst vysazené cibule.

 

Pěstování velkých cibulí, ať už na jaře nebo na podzim, začíná dobře propustnou, kyprou a úrodnou půdou. Zhutněná, kamenitá nebo jílovitá půda ovlivňuje vývoj cibulí.

 

  • Pokud žijete v oblasti s těžkou jílovitou nebo tvrdou půdou, přidejte vyzrálý kompost (humus), abyste zlepšili strukturu půdy.
  • Na podzim nebo brzy na jaře přidejte do půdy vyzrálý hnůj nebo kompost.
  • Každých několik týdnů hnojte dusíkem, abyste získali velké cibule. Přestaňte hnojit, když cibulky vyrazí do půdy a začne se tvořit cibulka. Cibuli nezasypávejte zeminou, musí se objevit nad zemí.
  • Když se cibulky začnou vyvíjet, zamulčujte je lehkou půlcentimetrovou vrstvou slámy (na podzim je vhodné i drcené listí). Mulčování pomáhá udržovat vlhkost, potlačovat plevel a umožňuje cirkulaci vzduchu. Vznikající žárovky nezakrývejte.
  • Přestaňte hnojit, jakmile cibule zatlačí půdu a začne se tvořit cibulka.
  • Obecně platí, že rostliny cibule nepotřebují dodatečnou zálivku, pokud se použije mulč. Stačí přibližně 2 cm vody na metr čtvereční týdně, včetně dešťové vody. Pokud chcete sladší cibuli, zalijte ji více vodou.
  • Cibule bude vypadat zdravě, i když bude na kost suchá, proto ji v období sucha nezapomeňte zalévat. To pomůže zabránit bolševníku, což je stav, kdy stresovaná rostlina urychlí vývoj květů.

 

Choroby a onemocnění cibule 

 

Choroby a onemocnění cibule

 

Choroby a onemocnění cibule – Brouci: v boji proti třásněnkám – drobnému hmyzu silnému jako šicí jehla – vezměte na zahradu tmavý papír a poklepejte na něj vrcholky cibule; pokud jsou na cibuli přítomny třásněnky, uvidíte na papíře jejich hnědě zbarvená těla. Několikrát je ošetřete insekticidním mýdlem. Postupujte podle pokynů na obalu. Rostliny postříkejte dvakrát s odstupem tří dnů a třásněnky by měly zmizet. Vypadávání vlasů? Jezte těchto 9 potravin, které zabraňují vypadávání vlasů.

Choroby a onemocnění cibule – Cibulové larvy: Zakryjte vzcházející porost cibule jemnou síťovinou. Uzavřete ji navršením zeminy kolem okrajů. Larvy cibule rády kladou vajíčka k bázi rostlin, takže by tomu mělo zabránit pletivo. Měli byste se také vyvarovat mulčování, protože hmyz má rád rozkládající se organickou hmotu, a dbát na to, abyste cibuli během sezóny zcela sklidili. Cibuloví červi jsou obvykle problémem v období velkých dešťů, takže v případě suchého období mohou být tato opatření zbytečná.

 

Odrůdy cibule Kdy sázet cibuli

 

Odrůdy cibule Kdy sázet cibuli

 

Odrůdy cibule. Cibule je citlivá na délku dne, proto se odrůdy obecně dělí do tří kategorií: dlouhý den, krátký den a neutrální den. Hranice mezi dlouhodenními a krátkodenními odrůdami leží přibližně na 36. stupni severní šířky (tzv. 36. rovnoběžka) – severně od této hranice pěstujte dlouhodenní odrůdy. Při výsadbě cibule na jih od ní sázejte krátkodenní odrůdy. Denně neutrální odrůdy lze úspěšně pěstovat kdekoli! Odrůdy cibule.

 

Odrůdy s dlouhou životností

 

‚Yellow Sweet Spanish‘: velký, kulatý tvar; žlutobílá barva.

‚First Edition‘: vysoce výnosný, dobře skladovatelný, aromatický, krémově žlutý.

‚Red Wethersfield‘: ploché cibule, které se dobře skladují, bílá dužnina, červená barva

‚Aisa Craig‘, ‚Walla Walla‘: obrovské cibule

‚Buffalo‘, ‚Norstar‘: rychle plodí, ale po sklizni dlouho nevydrží.

‚Copra‘, ‚Southport Red Globe‘, ‚Sweet Sandwich‘, ‚Yellow Globe‘: velmi dobře se skladují.

‚Red Florence‘: vytváří podlouhlé cibule

 

Krátkodenní odrůdy

 

‚Stuttgarter‘: prodává se v sadách, raná zralost s mírně plochým tvarem, žlutá.

‚White Bermuda‘: velmi mírný, s hustými, plochými cibulkami, bílý

‚Red Burgundy‘: dobrá stolní cibule s měkkou, sladkou bílou dužinou a červenou slupkou.

‚Crystal Wax White Bermuda‘: skvělá cibule na nakládání, pokud se sklízí ve velikosti „perla“.

‚Hybrid Yellow Granex‘: sladká cibule Vidalia

‚Southern Belle‘: rubínová barva masa a kůže

„Texas 1015-Y Supersweet“: velmi dobře se skladuje

 

Denně neutrální odrůdy

 

‚Candy‘: zlatavá, hustá dužina; velké cibule; dobře se skladuje.

‚Red Stockton‘: velké cibule s červenými kroužky a bílou dužinou

‚Super Star‘: velká, sladká, bílá cibule

 

 

Sklizeň a sklizeň cibule

 

Sklizeň a sklízení cibule. Vytrhněte všechny cibule, které vysílají květní stonky. To znamená, že cibulky přestaly růst. Tato cibule se špatně skladuje, ale do několika dnů ji lze použít v receptech.Sklizeň a sklizeň cibule.

 

Cibule vysazená na jaře bývá připravena ke sklizni v polovině léta.

Jakmile cibule začne dozrávat, její vrcholky (listy) zežloutnou a začnou opadávat. Pak ohněte vršky dolů nebo na listy dokonce dupněte, abyste urychlili konečné dozrávání.

Uvolněte půdu kolem cibulí, abyste podpořili jejich vysychání. Kdy sázet cibuli.

Když vršky zhnědnou, cibuli vytáhněte. Zacházejte s nimi opatrně, protože i sebemenší pohmoždění může způsobit hnilobu. Kdy sázet česnek? Nejlepší doba pro výsadbu.

Zralé cibule sklízejte koncem léta v suchých podmínkách. Cibule sklizená za mokra se špatně skladuje a při skladování může shnít. Zralá cibule se může v chladném podzimním počasí zkazit.

 

Jak skladovat cibuli – Kdy sázet cibuli?

 

Jak skladovat cibuli - Kdy sázet cibuli?

 

Jak skladovat cibuli? Odřízněte kořeny a zkraťte vršky na 1 až 2 cm (pokud však plánujete cibuli zaplést do copu, vršky si ponechte). Cibuli nechte několik dní dozrát na suché půdě, pokud to počasí dovolí, nebo na chráněném místě, jako je garáž nebo stodola. Jak skladovat cibuli?

 

Po zrání cibuli zavěste do síťového sáčku nebo nylonové punčochy, vrstvíte ji (až dvě vrstvy) do krabice nebo ji upleťte a zavěste na chladném, suchém a dobře větraném místě. Ideální teplota pro skladování je 4 až 15 °C. Neskladujte je v lednici, protože by byly příliš vlhké.

Pravidelně kontrolujte, zda cibule neklíčí nebo nehnijí, a odstraňte je.

Cibuli neskladujte s jablky nebo hruškami, protože etylenový plyn produkovaný ovocem přeruší klidový režim cibule. Cibule může také zkazit chuť těchto plodů (stejně jako brambor).

Pálivá cibule vydrží déle než sladká. Nejprve snězte sladké druhy a ostřejší cibuli si nechte na později.

Sladká cibule má vysoký obsah vody a špatně se skladuje.

 

 

Moudrost o cibuli 

 

Můžete vysadit naklíčenou cibuli?

Ano, naklíčenou cibuli můžete vysadit, i když z ní nezískáte více cibule. Ale získáte spoustu chutných zelených klíčků! Zde je návod, jak to udělat:

 

Naplňte květináč zeminou a uprostřed udělejte otvor o hloubce a šířce cibule.

Cibuli vložte do jámy a zasypte ji zeminou.

Zalijte a postavte květináč na slunné místo.

Zelené klíčky sklízejte podle potřeby na vaření.

Pokud se vám objeví výhonek s květem, počkejte, dokud květ nezapadne. Semena si schovejte pro jarní výsadbu.

 

Cibulové léky a domácí prostředky

 

Ve středověku se věřilo, že cibulová šťáva dokáže léčit plešatost, hadí uštknutí a bolesti hlavy.

Před několika generacemi se děti léčily obkladem z rozdrcené cibule, který se přikládal na rány.

Celá cibule snědená před spaním pomáhala překonat nachlazení až do rána a nakrájená cibule se přikládala na chodidla, aby se odstranila horečka.

První osadníci vyráběli sirup proti kašli tak, že plátky syrové cibule namočili přes noc do medu.

Syrová cibule potřená na včelí bodnutí nebo štípnutí hmyzem zmírní bolest a svědění.

 

Cibulové pověsti o počasí Kdy sázet cibuli

 

Kdy sázet cibuli? Slupka cibule je velmi tenká, Blíží se mírná zima;

Cibulové slupky jsou tlusté a tvrdé, zima přichází chladná a drsná.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button