ZdravíZDROJ

Zápach z úst – 9 způsobů, jak se ho zbavit

Co můžete udělat proti zápachu z úst? Špatný dech Zlepšit dech a zároveň udržet zdravé zuby a dásně je snadné. Vyzkoušejte tyto jednoduché kroky, abyste si udrželi svěží a čistá ústa.

 

 

1. Častěji si čistěte zuby a používejte zubní nit.

 

Častěji si čistěte zuby a používejte zubní nit

 

Zubní plak, lepkavá usazenina na zubech, shromažďuje bakterie, které způsobují zápach z úst. K problému přispívají i uvězněné potraviny. Čistěte si zuby alespoň dvakrát denně a alespoň jednou použijte zubní nit. Pokud vám vadí dech, čistěte si zuby o něco častěji.

 

Nepřehánějte to však. Pokud si zuby čistíte příliš intenzivně, můžete je opotřebovat a způsobit tak jejich náchylnost ke vzniku zubního kazu.

 

 

2. Vypláchněte si ústa.

 

Vypláchněte si ústa

 

Ústní voda kromě osvěžení dechu poskytuje další ochranu tím, že vás zbavuje bakterií. Svěží mátová chuť vám může navodit dobrý pocit. Dbejte však na to, aby vámi vybraná ústní voda ničila bakterie způsobující zápach z úst. Nezakrývejte pouze zápach. Vyplachujte si denně ústa kvalitní ústní vodou a zastavte zápach z úst hned u zdroje. Ideální čas na to je před spaním.

 

Dech si můžete zlepšit také tím, že si po jídle vypláchnete ústa čistou vodou. Můžete se zbavit částic jídla uvízlých v zubech.

 

 

3. Oškrábejte si jazyk.

 

Oškrábejte si jazyk.

 

Povlak, který se obvykle tvoří na jazyku, může hostit zapáchající bakterie. Chcete-li se jich zbavit, jemně si vyčistěte jazyk zubním kartáčkem.

 

Pokud je váš zubní kartáček příliš velký na to, aby pohodlně dosáhl na zadní část jazyka, vyzkoušejte škrabku. „Jsou speciálně navrženy tak, aby vyvíjely rovnoměrný tlak na celý povrch jazyka. Tím se odstraní bakterie, zbytky jídla a odumřelé buňky, které samotné čištění zubů nedokáže odstranit.

 

4. Vyhněte se potravinám, které způsobují kyselý dech

 

potraviny, které způsobují kyselý dech

 

Cibule a česnek jsou velkými viníky. Čištění zubů po jejich konzumaci však nepomáhá. Látky, které způsobují jejich nepříjemný zápach, se dostávají do krevního oběhu a putují do plic, kde je vydechujete.

 

Nejlepší způsob, jak tento problém zastavit? Nejezte je, nebo se jim alespoň vyhněte před odchodem do práce nebo za přáteli.

 

5. Zbavte se návyku na tabák. Špatný dech

 

špatný dech

 

Kromě toho, že kouření způsobuje rakovinu, může poškozovat dásně, způsobovat skvrny na zubech a zápach z úst.

 

Nikotinové náplasti, které jsou volně prodejné, mohou pomoci potlačit nutkání. Pokud potřebujete trochu pomoci, domluvte si schůzku s lékařem a poraďte se s ním o programech odvykání kouření nebo o lécích na předpis, které vám pomohou s kouřením nadobro skoncovat.
Jak přestat kouřit
.

 

 

6. Vynechejte mentolky po večeři a místo nich žvýkejte žvýkačku.

 

Vynechejte mentolky po večeři a místo nich žvýkejte žvýkačku.

 

Bakterie v ústech milují cukr. Využívají ji k tvorbě kyseliny. To způsobuje opotřebení zubů a zápach z úst. Místo toho žvýkejte žvýkačku bez cukru.

 

„Žvýkačky stimulují tvorbu slin, které jsou přirozeným obranným mechanismem ústní dutiny proti kyselinám zubního plaku, které způsobují zubní kaz.

 

7. Udržujte dásně zdravé. Špatný dech

 

  Udržujte dásně zdravé. Špatný dech

 

Onemocnění dásní způsobuje zápach z úst. Bakterie se shromažďují v kapsách na bázi zubů a vytvářejí zápach. Pokud máte onemocnění dásní, může vám váš zubní lékař doporučit návštěvu parodontologa, který se specializuje na jejich léčbu. Co je dobré na zácpu? 14 nejlepších potravin.
 

 

8. Zvlhčujte si ústa. Špatný dech

 

Zvlhčujte si ústa. Špatný dech

 

Pokud se vám netvoří dostatek slin, můžete mít zubní kazy a zápach z úst. Pokud máte sucho v ústech, pijte během dne hodně vody.

 

Žvýkejte žvýkačky bez cukru nebo cucejte tvrdé bonbony bez cukru. Vyzkoušejte také noční zvlhčovač vzduchu, který zvlhčí vzduch v domácnosti.

 

9. Navštivte svého lékaře. Špatný dech

 

  Navštivte svého lékaře. Špatný dech

 

Pokud zápach z úst i přes veškerou snahu přetrvává, objednejte se k lékaři. Ověří, zda vaše problémy nesouvisejí se zdravotním stavem. Mastné vlasy : 5 domácích prostředků.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button