Plemena psůPLEMENA PSŮ INDIVIDUÁLNĚ

Bull teriér: vše o plemeni

Bullteriér je plemeno psa, které pochází z Anglie. Toto plemeno je známé svou odvahou a silným obranným instinktem. Býci byli využíváni k zápasům s býky a psy v arénách a také k lovu divokých prasat. Dnes jsou však tyto činnosti zakázány a bulteriéři se používají jako společníci a ochránci.

 

Bullteriér

 

Bullteriér

 

Bulteriér je středně velký pes s pevnou a svalnatou stavbou těla. Dospělí jedinci měří 35-50 cm a váží 20-35 kg. Tito čtyřnožci mají velmi krátkou, přiléhavou, lesklou srst, která je tvrdá na dotek. Jejich podrost se vyvíjí minimálně a vyskytuje se pouze na některých místech. Bulteriéři se vyskytují v různých barvách, a proto nejsou dva stejní.

Pokud hledáte psa, který je výjimečný svou odvahou a věrností, bulteriér může být tou správnou volbou. Toto plemeno je velmi inteligentní a snadno se učí novým věcem. Jako společník je velmi oddaný a miluje svou rodinu. Bulteriér je však plemeno, které potřebuje spoustu pohybu a zábavy, proto je důležité mu poskytnout dostatek pohybu a podnětů.

 

Historie bulteriéra

 

Historie bulteriéra

 

Bullteriér je anglické plemeno psa, které vzniklo v 19. století. století v Anglii. Jeho předci byli využíváni k boji a vytvořením bulteriéra se lidé chtěli pokusit zvýšit úspěšnost bojových úkolů.

19. století

 

V 19. století byl výraz „teriér“ společný pro všechny psy, kteří byli používáni k lovu krys a měli velmi ostrý jazyk. V tomto období se začali chovat psi určení k boji, kteří se stali velmi oblíbenými.

James Hinks

 

James Hinks byl chovatel psů, který se zasloužil o vznik moderního bulteriéra. V 19. století začal křížit staroanglického buldoka s teriérem, aby vytvořil psa, který by byl zdatným bojovníkem v aréně, ale zároveň byl přátelský k lidem. Hinks se snažil vytvořit psa, který by měl charakteristické rysy obou plemen.

 

Anglický bulteriér

 

Anglický bulteriér

 

Anglického bulteriéra vyšlechtil James Hinks v roce 19. století v Anglii. Původně byl křížencem staroanglického buldoka a staroanglického teriéra „Black and tan“, který je dnes známý jako manchesterský teriér. Bulteriér byl stvořen pro boj, ale díky své přátelské povaze se stal oblíbeným společníkem.

Celkově lze historii bulteriéra charakterizovat jako vývoj plemene, které bylo původně určeno k boji, ale postupně se stalo oblíbeným i jako společník. Bulteriér je dnes populární po celém světě a své příznivce má i na Slovensku.

Charakteristika plemene

 

Charakteristika plemene

 

Vzhled

Bulteriér je plemeno psa robustní a svalnaté postavy. Má velkou a silnou hlavu s krátkým a širokým čenichem. Uši jsou přilehlé a středně velké, obvykle ve tvaru vlašského ořechu. Jejich oči jsou tmavé a oválné. Bulteriér má krátkou a hustou srst, která může být žíhaná, bílá, černá nebo trikolorní.

 

Velikost a hmotnost

 

Bulteriér je středně velké plemeno, jeho výška v kohoutku se pohybuje od 53 do 56 cm a hmotnost od 23 do 32 kg. Samice jsou obvykle menší než samci.

 

Barvy kabátů

Bulteriér má krátkou a hustou srst, která může být žíhaná, bílá, černá nebo trikolorní. Žíhaná srst má obvykle tmavší pruhy na světlém pozadí, zatímco trikolorní bulteriéři jsou černí a hnědí s bílými znaky.

 

Bulteriér má jedinečný vzhled a svalnatou stavbu těla, která mu dodává robustnost a sílu. Jeho srst je krátká a snadno se udržuje, takže je ideálním společníkem pro lidi, kteří mají rádi aktivní životní styl. Bulteriér je známý svou oddaností a věrností majiteli, a proto se stal oblíbeným domácím mazlíčkem.

 

Povaha a chování bulteriéra

 

Povaha a chování bulteriéra

 

Temperament

 

Bulteriér je energický, hravý a živý pes s vysokou úrovní aktivity. Tito psi jsou velmi veselí a rádi si hrají se svými majiteli. Jsou to vynikající společníci, kteří se rychle přizpůsobují svému prostředí. Bulteriéři jsou známí svou tvrdohlavostí, ale jsou také velmi oddaní a věrní svým majitelům. Mastné vlasy : 5 domácích prostředků

Školení

 

Bulteriér je inteligentní pes, který se rychle učí. Kvůli jejich tvrdohlavosti však může být výcvik náročný. Je důležité začít s tréninkem v co nejranějším věku a být trpělivý. Bulteriéři potřebují důsledný výcvik a jasnou hierarchii, aby byli dobře vedeni. Pozitivní posilování a motivace jsou účinné metody při výcviku bulteriéra.

Interakce s dětmi a zvířaty

 

Bulteriéři mají velmi hravou a živou povahu, což z nich dělá výborné společníky pro děti. Pro svou energii a hravost však mohou být pro malé děti příliš hravé a náročné. Je důležité dohlížet na interakci mezi bulteriérem a dětmi a naučit děti, jak se mají při hře se psem chovat.

Bulteriéři jsou také známí svou tvrdohlavostí, což může být problém, pokud se dostanou do kontaktu s jinými zvířaty. Při důsledném výcviku a socializaci však mohou být bulteriéři dobrými společníky pro ostatní domácí zvířata. Je důležité, aby se bulteriér naučil správně chovat v přítomnosti jiných zvířat a nechal se vést svým majitelem.

 

Zdraví a péče

 

Zdravotní problémy

 

Bulteriér je obecně zdravé plemeno, ale stejně jako jiná plemena může být náchylný k určitým nemocem. Dobří chovatelé nechávají své chovné psy testovat na dysplazii, srdeční vady a onemocnění štítné žlázy. U bílých psů se navíc provádí test sluchu BAER. Bulteriéři jsou také náchylní k hluchotě, proto je důležité, aby byli testováni v raném věku.

 

Péče o kabát

 

Bulteriéři mají krátkou, dobře udržovanou srst, která je jen mírně lněná. Je důležité pravidelně čistit uši a zuby, aby se předešlo infekcím. Srst by se měla kartáčovat alespoň jednou týdně, aby se předešlo kožním problémům. Důležité je také pravidelné zastřihávání drápků, aby nebyly příliš dlouhé.

Výživa

Bulteriéři jsou velmi energičtí psi, kteří potřebují vyváženou stravu s dostatkem bílkovin a živin. Je důležité, aby byly krmeny kvalitním krmivem a nedostávaly příliš mnoho pamlsků, které by mohly vést k obezitě. Je také důležité, aby měly během dne k dispozici čistou vodu k pití. 15 nejoblíbenějších plemen bojových psů

Všechny tyto faktory jsou důležité pro to, aby byl bulteriér zdravý a spokojený. Pokud majitel dodržuje doporučenou péči a výživu, může se těšit z dlouhého a zdravého života svého psa.

 

Bullteriér v populární kultuře

 

Bulteriér je nejen oblíbeným domácím mazlíčkem, ale také se často vyskytuje v populární kultuře. V této části se podíváme na to, jak se bulteriér objevuje v reklamách, filmech a televizi.

Bullteriér v reklamách

 

Bulteriér se často objevuje v reklamách na různé výrobky. Jednou z nejznámějších reklamních kampaní s bulteriérem byla kampaň na značku Bud Light, v níž vystupoval pes jménem Spuds Mackenzie. Tento pes se stal ikonou a byl použit v mnoha reklamách na Bud Light. 10 nejsilnějších psích plemen na světě

Bulteriér se objevil také v reklamě pro společnost Target. Reklama zobrazovala psa oblečeného do různých oblečků a ukazovala, že oblečení a doplňky pro domácí mazlíčky mohou být moderní a zábavné.

 

Bullteriér ve filmu a televizi

 

Bulteriér se objevil v mnoha filmech a televizních pořadech. V televizi se bulteriér objevil v seriálu Frasier, kde si Eddie, pes hlavní postavy, získal velkou popularitu. Eddie byl bulteriér s výrazným obličejem a velkýma ušima.

Bullteriér se objevil také ve filmu Medový strom Zlé oko, kde pes vystupoval jako jedna z hlavních postav. Tento film byl o psích zápasech a jedním z účastníků byl i bulteriér.

Bullteriér se objevil také v animovaném filmu Oliver a spol., kde vystupoval jako jedna z hlavních postav. Pes byl v tomto filmu vyobrazen jako věrný přítel a odvážný dobrodruh.

Bullteriér se objevil také v reklamní kampani pro Bullseye, maskota společnosti Target. Tento pes byl použit v mnoha reklamách a stal se oblíbeným nejen mezi fanoušky obchodu Target, ale také mezi fanoušky bulteriérů.

Různé typy bulteriérů

 

Plemeno bulteriér se vyskytuje ve dvou velikostních variantách – standardní a miniaturní. Obě verze mají stejnou povahu bulteriéra, ale liší se výškou a hmotností.

 

Standardní bulteriéři

Standardní bulteriér je středně velký pes s mohutným a svalnatým tělem. Výška v kohoutku se pohybuje od 45 do 55 centimetrů a hmotnost od 20 do 40 kilogramů. Charakteristickým znakem standardního bulteriéra je oválná hlava s římským nosem a šikmýma očima. Jejich srst je krátká, lesklá a tvrdá na dotek.

Standardní bulteriér je sebevědomý, odvážný a má silný obranný instinkt. Je to pes, který miluje svou rodinu, ale není příliš přátelský k cizím lidem. Jeho výchova vyžaduje trpělivost a důslednost.

 

Miniaturní bulteriér

 

Miniaturní bulteriér je menší než jeho standardní bratr. Jeho výška v kohoutku se pohybuje od 25 do 35 centimetrů a hmotnost od 7 do 15 kilogramů. Jeho hlava má rovněž oválný tvar s římským nosem a šikmýma očima. Jejich srst je krátká, lesklá a tvrdá na dotek.

Miniaturní bulteriér je stejně sebevědomý a odvážný jako jeho větší bratr, ale bývá o něco méně dominantní. Je to pes, který se hodí do bytu, ale potřebuje pravidelný pohyb a cvičení.

 

Souhrn

Plemeno bulteriér se vyskytuje ve dvou velikostních variantách – standardní a miniaturní. Obě verze mají stejnou povahu bulteriéra, ale liší se výškou a hmotností. Standardní bulteriér je středně velký pes s mohutným a svalnatým tělem, zatímco miniaturní bulteriér je menší a lehčí. Obě verze jsou sebevědomé, odvážné a mají silný obranný instinkt. Jejich výchova vyžaduje trpělivost a důslednost.

 

Závěr

 

Bulteriér je plemeno, které má mnoho pozitivních vlastností a je vhodné jako společník pro aktivní lidi. Jeho postava je veselá, hravá a plná energie. Bulteriér je také oddaný a ochraňuje svou rodinu, takže je skvělým společníkem pro děti.

Výchova bulteriéra vyžaduje trpělivost a důslednost. Je důležité začít s výcvikem co nejdříve a používat pozitivní posilování. Bulteriér je inteligentní pes, který se rychle učí, ale může být také tvrdohlavý, takže je důležité být přísný, ale nikdy ne násilný.

Bulteriér je ideální pes pro aktivní lidi, kteří mu mohou poskytnout dostatek pohybu a podnětů. Toto plemeno má také skvělou kondici a je vhodné pro sportovní aktivity, jako je agility.

Pokud hledáte společníka, který bude věrný a bude mít spoustu energie, je bulteriér skvělou volbou. Díky své veselé povaze a ochranitelským instinktům bude skvělým společníkem pro celou rodinu.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button