Plemena psůPLEMENA PSŮ INDIVIDUÁLNĚ

Jorkšírský teriér: charakteristika plemene

Jorkšírský teriér, známý také jako yorkshire terrier nebo YT, je malé plemeno psa, které pochází z Anglie. Tito psi jsou známí svým jedinečným vzhledem s dlouhou hedvábnou srstí, která vyžaduje pravidelnou péči. Jorkšírský teriér je také známý pro svou živou a sebevědomou povahu, což z něj dělá oblíbeného společníka.

 

Jorkšírský teriér

 

Jorkšírský teriér

 

Navzdory své malé velikosti je jorkšírský teriér odvážný a ostražitý pes, který byl původně vyšlechtěn k lovu krys a jiných malých hlodavců. Dnes jsou tito psi chováni především jako domácí mazlíčci a jsou známí svou láskyplnou a hravou povahou. Jsou také velmi inteligentní a lze je vycvičit k provádění různých triků a úkolů.

Pokud zvažujete, že do své rodiny pořídíte jorkšírského teriéra, je důležité znát jedinečné potřeby a vlastnosti tohoto plemene. Při péči o tyto psy je třeba zvážit několik faktorů, od péče o ně až po cvičení a výcvik. Při správné péči a pozornosti však může být jorkšírský teriér skvělým doplňkem každé domácnosti.

 

Původ

 

Původ

 

Jorkšírský teriér je plemeno psa, které má kořeny v Anglii a vzniklo v roce 19. století. Její původ sahá do oblasti Yorkshiru, kde se používala k lovu hlodavců.

 

Anglický původ

Existuje několik teorií o vzniku plemene jorkšírský teriér. Jedním z nich je, že jeho předci byli krátkonozí skotští teriéři, kteří se křížili s clydesdaleskými a skye teriéry. Tento kříženec byl později zkřížen s malými anglickými psy a vznikl tak jorkšírský teriér, jak ho známe dnes.

 

Americký původ

Jorkšírský teriér se v USA objevil v 19. století. století. Poprvé byl představen na výstavě v Bostonu v roce 1872. V témže roce byl založen první klub jorkšírských teriérů v USA.

Jorkšírský teriér se v USA rychle stal oblíbeným plemenem a byl používán jako společník a hlídací pes. Dnes je jorkšírský teriér jedním z nejoblíbenějších plemen v USA.

Celkově je jorkšírský teriér plemeno s bohatou historií, které má kořeny v anglickém Yorkshiru. Její počátky sahají do 19. století a používal se k lovu hlodavců. Dnes je jorkšírský teriér oblíbeným společníkem a domácím mazlíčkem po celém světě.

 

Charakteristika a vzhled Jorkšírský teriér

 

Charakteristika a vzhled Jorkšírský teriér

 

Jorkšírský teriér je malý pes, který patří do skupiny teriérů. Jejím charakteristickým znakem je dlouhá, jemná a hedvábná srst, která může být pálená, černá s pálením, čokoládová nebo ocelově modrá. Tělo je kompaktně stavěné, se silným a krátkým hřbetem. Mini psi plemen – 18 mini plemen psů

 

Velikost a hmotnost

Ideální výška jorkšírského teriéra je 20 až 24 cm a ideální hmotnost 1,8 až 2,8 kg. Norma povoluje hmotnost až 3,2 kg.

 

Barva a srst

Barvy srsti jorkšírského teriéra mohou být pálená, černá s pálením, čokoládová nebo ocelově modrá. Srst by se neměla kroutit a neměla by psovi bránit v pohybu.

 

Hlava a oči

 

Hlava jorkšírského teriéra by měla být malá a relativně plochá s měkkým a hladkým čelem. Oči jsou středně velké, tmavé a kulaté.

Celkově je jorkšírský teriér živý, energický, energický a nebojácný pes, který je odměřený vůči cizím lidem, ale věrný a oddaný svému majiteli. Nejlepší psi, plemena psů pro začínající majitele

 

Povaha a temperament jorkšírského teriéra

 

Povaha a temperament jorkšírského teriéra

 

Jorkšírský teriér je inteligentní a sebevědomý pes, který má spoustu energie a vášně. Jeho povaha a temperament jsou důležité pro jeho výchovu a péči. Tento pes má mnoho vlastností, které z něj dělají skvělého společníka pro lidi všech věkových kategorií.

 

Společenský pes

Jorkšírský teriér je velmi společenský pes, který je rád v blízkosti svých majitelů. Je to skvělý společník pro lidi, kteří hledají psa, který s nimi bude trávit hodně času. Tento pes je věrný a oddaný své rodině a své majitele bude vždy chránit. Pes do bytu : 15 nejlepších plemen do bytu

 

Aktivní a učenlivý

Jorkšírský teriér má spoustu energie a je velmi aktivní. Aby byl šťastný a zdravý, potřebuje hodně pohybu a zábavy. Tento pes je také velmi učenlivý a má zvídavou povahu. Rád se učí novým věcem a je velmi zvědavý na svět kolem sebe.

 

Tvrdohlavý a sebevědomý

Jorkšírský teriér je také velmi tvrdohlavý a sebevědomý pes. Jeho sebedůvěra mu dodává odvahu a vášeň potřebnou pro jeho bojovnou povahu. Jeho tvrdohlavost však může být pro majitele výzvou při jeho výchově. Je důležité, aby jeho majitel byl při výchově trpělivý a důsledný. Šampon na vlasy: nejlepší rady a účinky

 

V následující tabulce jsou uvedeny některé klíčové vlastnosti jorkšírského teriéra.

Funkce Popis
Loajální Oddaný své rodině
Smart Rychle se učí a má zvídavou povahu.
Společenský pes Rád je v blízkosti svých majitelů
Aktivní Potřebuje hodně pohybu a zábavy
Vědecký Rád se učí novým věcem
Zvědavost Má zvědavou povahu
Tvrdohlavý Může být výzvou v jeho výchově
Sebevědomý Má odvahu a vášeň potřebnou pro svou bojovnou povahu.

Jorkšírský teriér je skvělým společníkem pro lidi, kteří hledají psa s bojovnou povahou a velkým srdcem. Jeho povaha a temperament mu dávají všechny potřebné vlastnosti, aby byl skvělým společníkem pro celou rodinu.

 

Péče a vzdělávání

 

Péče a vzdělávání

 

Koupání a péče o srst

Jorkšírský teriér má specifickou srst, která vyžaduje pravidelnou péči. Aby byla srst zdravá a krásná, je třeba ji alespoň jednou týdně kartáčovat a pravidelně trimovat. Koupání se doporučuje jednou měsíčně, ne však častěji, protože příliš časté koupání může poškodit kůži a srst. Při koupání je důležité používat speciální šampony a kondicionéry pro jorkšírské teriéry, které pomáhají udržet srst zdravou a lesklou. Po koupeli je nutné srst důkladně osušit, aby nedošlo k podráždění kůže. Nejmenší pes na světě : 12 nejmenších psů na světě

 

Školení a vzdělávání

 

Jorkšírský teriér je velmi inteligentní a rychle se učí, ale je také poměrně tvrdohlavý a může být obtížné ho vycvičit. Je důležité začít s výcvikem co nejdříve, aby se pes naučil základní povely a chování. Při výcviku je důležité používat pozitivní posilování a trpělivost. Jorkšírský teriér je také skvělý společník a je velmi oddaný svému majiteli. Potřebuje dostatek času a pozornosti, aby byl šťastný a spokojený.

Při výcviku a výchově jorkšírského teriéra je také důležité věnovat pozornost jeho nosu. Tento pes má velmi citlivý nos a může být skvělým pomocníkem při různých činnostech, například při hledání věcí nebo lovu. Je nutné trénovat nos jorkšírského teriéra a pomoci mu rozvíjet jeho přirozené schopnosti.

 

Zdraví a nemoci jorkšírského teriéra

 

Jorkšírský teriér je relativně zdravé plemeno, ale stejně jako ostatní psi jsou i jorkšíři náchylní k určitým onemocněním. Proto je důležité zajistit jim pravidelné veterinární prohlídky a pečlivou péči.

Mezi nejčastější onemocnění jorkšírského teriéra patří:

  • Kolaps průdušnice: tento stav nastává, když chrupavka v krku zeslábne a způsobí zúžení dýchacích cest. To může vést k potížím s dýcháním a kašli. Kolaps průdušnice je častější u starších psů a může být způsoben také obezitou a nadměrným cvičením.
  • Patelární dislokace: tento stav nastává, když je čelist mimo své místo a způsobuje, že se koleno nemůže správně pohybovat. To může vést k bolesti a citlivosti kolen.
  • Luxace krčních obratlů: K tomuto stavu dochází, když krční obratle nejsou správně uloženy. To může vést k bolesti, slabosti a závažným neurologickým problémům.
  • Kryptorchismus: Tento stav se vyskytuje u psů, kteří mají jedno nebo obě varlata nesestouplá do šourku. To může vést ke zvýšenému riziku rakoviny varlat a dalších zdravotních problémů.
  • Oční problémy: jorkšírský teriér může trpět různými očními chorobami, jako je šedý zákal, glaukom a progresivní atrofie sítnice. Nejdéle žijící psi Top 10 psích plemen

Je důležité, aby majitelé jorkšírských teriérů o těchto onemocněních věděli a nechali je pravidelně kontrolovat u veterináře. Pravidelné veterinární prohlídky a zdravý životní styl mohou pomoci minimalizovat riziko těchto onemocnění a zajistit vašemu psovi dlouhý a zdravý život.

 

Chov a kluby jorkšírského teriéra

Chovatel a chovatelský klub

Chov jorkšírských teriérů má svá pravidla a etiku, které je třeba dodržovat. Proto je důležité vybrat si kvalitního chovatele, který má zkušenosti a dbá na zdraví a kvalitu svých štěňat. Na Slovensku je několik chovatelských stanic, které se zabývají chovem jorkšírských teriérů.

Pro chovatele jorkšírských teriérů je důležité být členem Kennel Clubu. Tento klub zajišťuje registraci plemene, pořádá výstavy a soutěže a poskytuje informace o chovu a péči o zvířata. Proto je vhodné, aby každý chovatel jorkšírského teriéra byl členem Kennel Clubu. Nejoblíbenější plemena psů 10 oblíbených plemen psů

 

Klub chovatelů slovenských teriérů a foxteriérů

Slovenský klub chovatelů teriérů a foxteriérů (SKCHTaF) je organizace, která zastupuje chovatele teriérů a foxteriérů na Slovensku. Tento klub pořádá různé akce, jako jsou výstavy, soutěže, ale i kurzy a školení pro chovatele.

Pro chovatele jorkšírských teriérů je výhodné být členem SKCHTaF. Tento klub poskytuje informace o chovu a péči o zvířata a také o aktuálních akcích pro chovatele. Kromě toho mají členové klubu možnost účastnit se různých akcí a aktivit pořádaných klubem.

Důležitou událostí pro chovatele jorkšírských teriérů je výstava psů. Tato výstava se koná každoročně a je otevřená všem plemenům psů. Chovatelé jorkšírských teriérů mají na této výstavě možnost vystavit svá štěňata a porovnat je s ostatními plemeny. Výstava je pro chovatele také příležitostí k získání nových kontaktů a vzájemných zkušeností s chovem. 10 nejmenších plemen psů na světě

 

Aktivity a soutěže

Jorkšírský teriér je malý, ale aktivní pes, který potřebuje každodenní dávku pohybu a duševní stimulace. Proto může být účast na různých aktivitách a soutěžích pro vašeho jorkšíra skvělým způsobem, jak ho zabavit a udržet v kondici.

 

Agility a flyball

Agility je soutěž, která se skládá z překážek, které musí pes překonat v co nejkratším čase. Tento druh aktivity je pro jorkšíra skvělou příležitostí ukázat svou rychlost a obratnost. Flyball je další soutěž, kde psi soutěží v běhu a překonávání překážek, ale tentokrát zároveň nesou v tlamě míček.

Pro jorkšíra mohou být agility a flyball náročné, protože se jedná o aktivity vyžadující rychlost a koordinaci. Pokud je však pes dobře vycvičený a motivovaný, může se těchto soutěží účastnit a velmi si je užít.

 

Pes trpaslík a výstava psů

Psí trpaslíci a výstavy jsou soutěže, kde psi soutěží v kráse a dokonalosti svého vzhledu. Tyto soutěže jsou určeny pro plemena, která jsou nápadná svým vzhledem a mají specifické vlastnosti, které jsou pro dané plemeno charakteristické. Jorkšírský teriér je jedním z plemen, která se těchto soutěží účastní.

Na výstavách trpasličích psů se nehodnotí pouze vzhled psa, ale také jeho chování a temperament. Proto je důležité, aby byl jorkšír dobře socializován a vycvičen, aby se mohl ukázat v tom nejlepším světle. Tyto soutěže jsou pro majitele jorkšírů skvělou příležitostí ukázat svého psa a setkat se s dalšími majiteli psů tohoto plemene.

V závislosti na zájmu majitele a jeho psa se jorkšír může účastnit různých aktivit a soutěží. Tyto aktivity jsou nejen zábavou pro psa, ale také pro majitele, kteří se mohou seznámit s dalšími majiteli psů a získat nové zkušenosti a znalosti o svém psovi a jeho plemeni.

 

Závěr

Jorkšírský teriér je malý, ale živý a bystrý pes, který je vhodný jako společník pro každého majitele. Díky svému roztomilému vzhledu, hebké srsti a přátelské povaze je oblíbeným plemenem. Vzhledem ke své malé velikosti je jorkšírský teriér vhodný i do bytů a malých domů.

Pokud chcete chovat jorkšírského teriéra jako domácího mazlíčka, musíte se připravit na péči o jeho srst. Aby byla jeho srst zdravá a krásná, je třeba ho často kartáčovat a stříhat. Kromě toho jorkšírský teriér potřebuje pravidelné procházky a pohyb, aby byl zdravý a fit.

 

Jorkšírský teriér je inteligentní a snadno se učí, takže ho lze vycvičit v různých tricích a poslušnosti. Jako každé plemeno má však i jorkšírský teriér svá specifika a není vhodný pro každého majitele. Než se rozhodnete pro adopci, je důležité zvážit jeho potřeby a povahu.

Vzhledem ke své malé velikosti a mírné povaze nemusí být jorkšírský teriér vhodný pro rodiny s malými dětmi. Pro starší osoby nebo jednotlivce je však ideálním společníkem. Pokud hledáte malého, živého a přátelského psa, jorkšírský teriér by pro vás mohl být tou správnou volbou.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button