Plemena psůPLEMENA PSŮ INDIVIDUÁLNĚ

Malorský ovčák: charakteristika plemene

Mallorský ovčák, známý také jako Ca de Bestiar, je plemeno psa, které pochází z Baleárských ostrovů ve Španělsku. Tito střední velcí psi byli vyšlechtěni pro práci v drsném prostředí regionu a jejich původním účelem bylo střežení domů a pozemků. Dnes se mallorský ovčák stále používá k tomuto účelu a je také oblíbeným plemenem pro rodiny, které je milují.

 

Malorský ovčák

 

Malorský ovčák

 

Malorský ovčák je robustní pes se silným a svalnatým tělem. Je známý svou hbitostí a elegancí, pevnou a ladnou chůzí. Toto plemeno je velmi inteligentní a snadno se cvičí, takže je skvělou volbou pro začínající i experimentující majitele psů. Malorský ovčák je také známý svou věrností a oddaností svému majiteli, což z něj dělá skvělého společníka pro věrné a milující hledače domácích mazlíčků. Při následujícím výcviku a socializaci může být toto plemeno skvělým společníkem pro jednu rodinu.

 

Plemeno mallorský ovčák

 

Plemeno mallorský ovčák

 

Mallorský ovčák, známý také jako Perro de Pastor Mallorquín, je plemeno psa pocházející z Baleárských ostrovů ve Španělsku. Tento pes byl vyšlechtěn k hlášení a ochraně ovcí a domácích zvířat před vlky a jinými zvířaty.

Malorský ovčák má robustní a silné tělo, které mu umožňuje být mrštný a rychlý. Jeho výška v kohoutku je přibližně 73 cm a hmotnost se pohybuje mezi 30 a 40 kg. Barva srsti může být černá, hnědá nebo bílá a může být jednobarevná nebo v různých odstínech.

Toto plemeno psů má inteligentní a věrnou povahu, která z něj dělá skvělého společníka pro rodiny s dětmi. Mallorský ovčák je velmi oddaný a ochotný učit se novým věcem. Jeho trénink by měl být pozitivní a motivující a měl by se vyhýbat tvrdým tréninkovým metodám.

 

Průměrná délka života mallorského ovčáka se pohybuje mezi 12 a 14 lety. Jedná se o zdravé plemeno psů, které má sklony k některým genetickým problémům, jako je dysplazie kyčelních kloubů a problémy s očima. Pro majitele mallorquinských ovčáků je důležité, aby pravidelně navštěvovali veterináře a pečovali o jejich zdraví.

Celkově je mallorquinský ovčák skvělým společníkem pro aktivní majitele, kteří jsou ochotni věnovat se jeho výcviku a péči. Toto plemeno psů je inteligentní, věrné a oddané a bude skvělým společníkem pro každou rodinu.

 

Charakteristika a vlastnosti

 

Charakteristika a vlastnosti

 

Fyzikální vlastnosti

Mallorský ovčák, známý také jako Ca de Bestiar, je statný a svalnatý pes. Plemeno dosahuje výšky v rozmezí 52-58 cm a hmotnosti kolem 30-40 kg. Jejich svalnaté tělo je pokryto krátkou nebo dlouhou srstí, která může být černá, uhelná nebo pryskyřičná. Mohou mít středně velké bílé skvrny na dolních končetinách, hrudníku a krku.

 

Charakterové vlastnosti

Malorský ovčák je silný a svalnatý pes s poslušnou a inteligentní povahou. Vnímají potřeby svého majitele a jsou ochotni tvrdě pracovat, aby splnili svou roli pasteveckých psů. Jsou také velmi věrní a oddaní svým majitelům. Šampon na hnojení vlasů: zlepšení zdraví vlasů

 

Srst a barva

Mallorský ovčák může mít krátkou nebo dlouhou srst. Krátkosrstá srst je dlouhá až 3 cm a dlouhosrstá až 7 cm. Hlavní barvou je černá, uhelná nebo odstín pryskyřice. Přítomnost bílých skvrn na dolních částech nohou, na hrudi a krku je přípustná.

Mallorský ovčák je vynikající pastevecký pes s výbornou schopností pracovat v horkém podnebí. Jsou to silní, svalnatí a poslušní psi s úžasnou povahou. Pokud hledáte věrného a oddaného psa, mallorský ovčák by pro vás mohl být tou správnou volbou.

 

Vznik a historický vývoj

 

Vznik a historický vývoj

 

Mallorský ovčák, známý také jako Ca de Bestiar, je plemeno psa, které se vyvinulo ve Španělsku, konkrétně na Baleárských ostrovech. Její počátky sahají do roku 16. století, kdy Španělé přivezli na ostrovy své čtyřnohé společníky, kteří se zde pohybovali se svými rodinami a stády dobytka. V té době psi vykonávali důležitou práci, hlídali a řídili stáda dobytka spolu s pastevci.

Mallorský pastevecký pes vznikl postupným křížením různých pasteveckých plemen, která byla schopna pracovat v drsných podmínkách Baleárských ostrovů. Původně sloužila především k hlídání domu a stáda. Díky své inteligenci, věrnosti a ochranitelské povaze se však stal oblíbeným i jako společník a rodinný pes. Španělská plemena psů :7 španělských plemen psů

 

Ačkoli mallorský ovčák není mimo Španělsko a okolní země příliš známým plemenem, jeho obliba v jiných částech světa roste. V současné době je chován nejen jako pracovní pes, ale také jako pes společenský a soutěžní v různých psích sportech.

Celkově se mallorský ovčák stal oblíbeným plemenem díky svým vlastnostem a schopnostem, které se vyvíjely po staletí křížením a šlechtěním. Jeho historie a původ jsou zajímavé a ukazují, jak se plemena vyvíjejí a přizpůsobují různým podmínkám a potřebám.

 

Klasifikace a standardy mallorquinský ovčák

 

Klasifikace a standardy mallorquinský ovčák

 

Klasifikace FCI

Mallorský ovčák, známý také jako Ca de Bestiar nebo CB, patří podle klasifikace FCI (Fédération Cynologique Internationale) do skupiny ovčáckých a honáckých psů, sekce 1 – ovčáčtí psi se zkouškou výkonu. Do této skupiny patří plemena určená pro práci s ovcemi a dalšími hospodářskými zvířaty.

FCI je mezinárodní organizace, jejímž cílem je propagovat a chránit plemena psů na celém světě. FCI klasifikuje plemena psů do deseti skupin podle jejich původu, vzhledu a použití.

 

Standard plemene Mallorský ovčák

Mallorský ovčák má standardy společné pro obě své variety. K těmto standardům patří bezchybně rovný hřbet, žádné prohnutí, dobře vyvinutý hrudník a silný a mírně protáhlý tvar těla s vynikajícím osvalením. Široké kostnaté nohy, svalnaté končetiny, velké a rovné, široké tlapy s pohyblivými prsty. Hlava z profilu trojúhelníkovitá, s mírně zploštělou lebkou.

Malorský ovčák musí mít trojúhelníkové a malé uši, vysoko nasazené. Musí mít vyvinuté stoličky, bílé a silné zuby. Skus by měl být nůžkový. Rty tohoto psa jsou suché a černé.

Celková výška psa by měla být 52-58 cm a hmotnost 30-40 kg. Malorský ovčák je známý svou černou srstí a výbornou snášenlivostí vysokých teplot.

Standardy mallorského ovčáka jsou důležité pro zachování plemene a pomáhají určit, co se od psů tohoto druhu očekává. Kachna divoká: charakteristika, historie a využití plemene

 

Použití mallorského ovčáckého psa

Malorský ovčák je vynikající společník a hlídač, který má mnohostranné využití. Díky své inteligenci a pracovitosti je často využíván jako ovčácký pes, ale hodí se i k hlídání domu a jako společník pro aktivní majitele.

Malorský ovčák je známý svou schopností pracovat nepřetržitě a být vynikajícím pastevcem. Jeho silný teritoriální instinkt a vynikající smysly z něj dělají skvělého strážce domu a majetku. Tento pes vyniká také v agility a poslušnosti, takže je skvělým společníkem pro aktivní majitele.

Mallorský ovčák je také skvělým společníkem pro rodiny s dětmi. Jeho láskyplná a věrná povaha z něj dělá skvělého společníka pro děti i dospělé. Jeho potřeba pohybu a hry z něj činí ideálního společníka pro rodiny, které mají rády aktivní životní styl.

 

Díky svému silnému teritoriálnímu instinktu a schopnosti pracovat nepřetržitě je mallorquinský ovčák ideální pro majitele, kteří hledají psa na hlídání domu a majetku. Jeho vynikající smysly a schopnosti z něj dělají skvělého strážce, který dokáže ochránit své majitele a majetek před nebezpečím.

Mallorský ovčák je vynikajícím společníkem pro majitele, kteří mají rádi aktivní životní styl a potřebují psa, který bude schopen pracovat celý den. Jeho schopnosti ovčáckého psa, silný teritoriální instinkt a vynikající smysly z něj dělají skvělého strážce domu a majetku.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button