Plemena psůPLEMENA PSŮ INDIVIDUÁLNĚ

Swiss Durcher: charakteristika plemene

Švýcarský dürcher, plemeno psa původem ze Švýcarska, má velmi bohatou historii. V minulosti se tento pes používal k lovu nejrůznější zvěře, včetně králíků a lišek. Švýcarský dürcher je středně velký pes s hladkou srstí a dlouhým čenichem.

 

Švýcarský durian

 

Švýcarský durian

 

Země původu tohoto plemene, které se vyskytuje ve čtyřech varietách, je Švýcarsko: bernský, búrský, lužický a švýcarský duriš. Tyto podkategorie se liší barvou a mají podobné proporce a vlastnosti. Švýcarský dürcher má dlouhé uši a čtvercový rámec těla a je považován za velmi elegantního psa.

V minulosti se švýcarský doger používal k lovu, ale dnes se stal oblíbeným společníkem a rodinným psem. Toto plemeno je známé svou věrností a přátelskou povahou. Pro ty, kteří hledají psa s bohatou historií a silnou povahou, může být švýcarský doger ideální volbou. Švýcarská plemena psů : 8 plemen psů

 

Vzhled a fyzické vlastnosti

 

Vzhled a fyzické vlastnosti

 

Velikost a hmotnost

Švýcarský doger je středně velký pes o hmotnosti 20 až 30 kg. Jeho kohoutková výška se pohybuje mezi 50 a 60 cm.

 

Barva a srst

Barva srsti švýcarských durianů se liší podle druhu. Bernský durian má bílou srst s černými a oranžovými skvrnami, jurský durian je černý s pálením, lužický durian má skvrnitou modrou srst a švýcarský durian je bílý s oranžovými skvrnami.

 

Hlava a tělo

Švýcarský durian má suchou hlavu s dlouhým nosem a dlouhýma ušima, které mu dodávají ušlechtilý výraz. Má silný krk, hluboký hrudník a dobře vyvážené tělo. Břicho je napjaté a ocas je nesen vodorovně.

 

Nohy a pohyb

Švýcarský durian má silné nohy s dobře vyvinutými svaly. Jeho pohyb je plynulý a ladný, s dobrým krokem. Lopatky jsou dobře zaúhlené, stehna silná a bedra široká.

Celkově je švýcarský honič temperamentní, silný a odolný lovecký pes s vynikajícím čichem. Jeho vzhled a fyzické vlastnosti svědčí o síle a vytrvalosti, ale zároveň má ušlechtilý a příjemný výraz tváře.

 

Charakter a chování Švýcarský durian

 

Charakter a chování Švýcarský durian

 

Švýcarský dürcher je pes s přátelskou, živou, citlivou, věrnou a láskyplnou povahou. Má ostrý lovecký instinkt a je snadno ovladatelný. Jeho povaha je vyrovnaná a bez známek agresivity nebo bázlivosti vůči okolí. Přesto je pracovitý a při kontaktu s divokou zvěří odvážný.

Švýcarský durič je přátelský k lidem a má rád společnost svého majitele. Je to pes, který vyžaduje hodně pohybu a aktivity. Jeho vysoká energetická hodnota a vytrvalost z něj dělají skvělého společníka pro lidi, kteří se rádi věnují outdoorovým aktivitám.

Při práci je švýcarský durian houževnatý, má vynikající čich a orientaci v terénu. Díky svému loveckému instinktu je skvělým loveckým psem, který může pracovat samostatně nebo ve smečce. Při lovu si poradí s náročným terénem i počasím.

Celkově je švýcarský doger skvělým psem pro lidi, kteří mají rádi venkovní aktivity a jsou ochotni mu věnovat dostatek pohybu a pozornosti. Je to pes, který vyžaduje hodně pozornosti a péče, ale odměnou je jeho přátelská a věrná povaha. Šampon na hnojení vlasů: zlepšení zdraví vlasů

 

Školení a péče

Švýcarský dürcher je plemeno, které se snadno cvičí a zvládá různé typy výcviku, včetně poslušnosti a loveckého výcviku. Výcvik by měl začít již v raném věku štěněte, aby se předešlo špatným návykům a zajistila se dobrá socializace.

Při výcviku je důležité používat pozitivní posilování a odměny za dobré chování. Švýcarský durian je vášnivý lovec a má silný lovecký instinkt, proto je důležité tuto vlastnost při výcviku potlačit. Je třeba ho vycvičit k poslušnosti a k tomu, aby se dokázal držet v blízkosti svého pána.

Kromě výcviku je nutné věnovat pozornost také péči o toto plemeno. Švýcarský durian má krátkou, hladkou srst, která nevyžaduje příliš mnoho péče. Stačí ho občas vyčesat kartáčem na psí srst a podle potřeby vykoupat. Při péči o švýcarský durian je důležité dbát na jeho zdraví. Toto plemeno je náchylné k některým zdravotním problémům, jako je dysplazie kyčelních kloubů a oční problémy.

Kromě toho je důležité, aby měl švýcarský durian dostatek pohybu a podnětů. Denně potřebuje alespoň hodinu pohybu, například procházky, běhání nebo hraní. Toto plemeno je vhodné pro majitele, kteří mají rádi aktivní životní styl a mají čas se svému psovi věnovat.

 

Varianty plemen Swiss Durian

 

Varianty plemen Swiss Durian

 

Švýcarský dürcher je plemeno psa uznané FCI pod číslem 59. Patří do čeledi durianovitých a vyrábí se ve čtyřech odrůdách: bernský, jurský, lužický a švýcarský durian. Každá odrůda má své charakteristické rysy a vzhled.

 

Bernský durič

Bernský durian je trojbarevný, bílý s černými a pálenými skvrnami. Je to silný a odolný lovecký pes s vynikajícím čichem. Bernský durič je považován za jednu z nejstarších variant švýcarského duriče. V minulosti sloužila k lovu divokých prasat a srnčí zvěře. Bernský durian: původ, výskyt a vlastnosti

 

Jurský durič

Jurský durič je černohlavý a je považován za největší variantu švýcarského duriče. Je to odolný lovecký pes s vynikajícím čichem a silnou stavbou těla. Jurský durič se v minulosti používal k lovu lišek, zajíců a srnců. Jurský durian: Vše o plemeni

 

Schwyz Duric

Schwyz durich je bílý s oranžovými skvrnami. Je to živý a vytrvalý lovecký pes s vynikajícím čichem. Schwyzský durič se v minulosti používal k lovu zajíců, lišek a srnčí zvěře.

 

Duric z Lucernu

Lucernský durian je skvrnitě modrý. Je to živý a vytrvalý lovecký pes s vynikajícím čichem. V minulosti se lucernský durič používal k lovu jelenů a lišek.

Každá odrůda švýcarského durianu má své charakteristické vlastnosti a vzhled. Všem variantám je společné, že jsou to odolní a temperamentní lovečtí psi s vynikajícím čichem. Švýcarský dürcher je plemeno s bohatou historií a je považováno za jedno z nejstarších plemen v Evropě.

 

Použití švýcarské cizrny

 

 

Použití švýcarské cizrny

 

Lov

Švýcarský durič je lovecký pes s vynikajícím čichem a vytrvalostí. Jeho hlavním účelem byl lov zvěře, zejména divokých prasat. Dnes se používá i k lovu jiných druhů zvěře. Má dobře vyvinutý nos a uši, takže dokáže vycítit i ty nejmenší stopy zvěře. Jeho výhodou je také to, že je schopen pracovat v různých terénech a podmínkách.

 

Sociální pes

Kromě svého loveckého původu se švýcarský durič může stát také skvělým společníkem. Je to inteligentní a přátelský pes, který si rychle získá srdce svých majitelů. Jeho povaha je vyrovnaná a klidná, a proto je vhodný do rodin s dětmi.

Při výchově je důležité věnovat mu pozornost důsledně a trpělivě. Švýcarský durič potřebuje dostatek pohybu a aktivity, proto je důležité mu zajistit dostatek pohybu a zábavy. Jeho výcvik by měl probíhat bez hrubosti a násilí, jinak se může stát plachým a nedůvěřivým.

Výskyt švýcarského duriče je ve Švýcarsku, ale i v dalších evropských zemích poměrně častý. Jeho výhodou je také to, že se dobře přizpůsobuje různým klimatickým podmínkám.

 

Výhody Nevýhody
Vynikající čich Potřebuje hodně pohybu
Vytrvalost Náchylnost k některým nemocem
Přizpůsobivost Požadavek na zvýšení
Zpravodajství
Přátelská povaha

Celkově je švýcarský durič skvělý lovecký pes, ale může být také vynikajícím společníkem pro celou rodinu. Jeho výcvik a výchova vyžadují určitou dávku trpělivosti a důslednosti, ale výsledkem bude věrný a oddaný pes, který bude svým majitelům sloužit mnoho let.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button