Plemena psůPLEMENA PSŮ INDIVIDUÁLNĚ

Kern teriér: charakteristika plemene

Cairn teriér, známý také jako cairn teriér, je malé plemeno psa, které pochází ze Skotska. Název „cairn“ je odvozen od gaelského slova „cairn“, což znamená „hromada kamení“. Původně byli vyšlechtěni k lovu a odchytu škůdců ve skalnatém terénu Skotské vysočiny. Díky svým vynikajícím loveckým schopnostem byli využíváni také jako ochránci úrody a domácího ptactva.

 

Kern teriér

 

Kern teriér

 

Cairn teriéři jsou známí svou nebojácnou a veselou povahou. Jsou velmi sebevědomí, ale nejsou agresivní, takže jsou skvělými společníky pro rodiny s dětmi a seniory. Mají malou, ale přiměřenou hlavu, která je dobře osrstěná. Jejich srst je huňatá a má různé barvy, například černou, krémovou, šedou a žíhanou. Jsou velmi inteligentní a snadno se cvičí, takže jsou skvělými domácími mazlíčky pro začínající majitele psů.

Celkově jsou cairn teriéři skvělou volbou pro ty, kteří hledají malé plemeno psa s velkou osobností. Jsou věrní, energičtí a láskyplní, takže jsou skvělými společníky pro rodiny i jednotlivce. Při správném výcviku a socializaci se mohou dobře přizpůsobit různým životním prostředím, jako jsou byty nebo domy se zahradou.

 

Historie a původ

 

Historie a původ

 

Kern teriér neboli cairn teriér pochází ze Skotska. Jeho název je odvozen od gaelského slova cairn, což znamená skála. Tito psi se původně vyskytovali na Skotské vysočině a na ostrově Skye, kde byli využíváni k lovu vyder a dalších drobných škůdců v divočině, ale také na farmách jako ochránci úrody a domácího ptactva.

 

Skotská vysočina a ostrov Skye

 

Tyto oblasti byly v minulosti známé svým členitým terénem a skalnatými oblastmi, kde se nacházelo mnoho cairnů – kamenných mohyl, které sloužily k různým účelům. Jedním z nich bylo vytvoření útulků pro lovená zvířata. Cairn teriéři byli používáni k lovu vyder, které se v těchto kamenech ukrývaly. Kromě toho se však používaly i k odchytu dalších drobných škůdců, jako jsou myši a krysy.

Cairn teriéři se stali vysoce ceněnými pro své schopnosti a byli také využíváni na farmách jako ochránci úrody a domácí drůbeže. Jejich malá velikost a odvaha jim umožňovaly proniknout do malých prostor a vyhnat zvířata, která by mohla způsobit škody.

V roce 1912 byl založen klub cairn teriérů a v roce 1920 byl tento pes oficiálně uznán jako samostatné plemeno. Cairn teriéři se stali oblíbenými domácími mazlíčky a stále se používají k lovu a jako společníci lidí.

 

Charakteristika a chování kerna teriéra

 

Charakteristika a chování kerna teriéra

 

Fyzická aktivita a hry

Kernteriér je plemeno, které je velmi aktivní a pro udržení své kondice a zdraví potřebuje fyzickou aktivitu i hru. Toto plemeno si rádo hraje s míčky, plyšovými hračkami a dokonce i se žvýkacími hračkami. Pro kernteriéra je důležitý pravidelný pohyb a procházky, aby se mohl pohybovat a udržovat v dobré kondici. Mini psi plemen – 18 mini plemen psů

 

Chování vůči kočkám a lidem

Kernteriér je nezávislý a inteligentní pes, který je většinou sám sebou. Toto plemeno je často považováno za tvrdohlavé a nezávislé. Kernteriér je však také velmi přátelský a hravý pes, který dobře vychází s ostatními psy i lidmi. Toto plemeno se však může chovat agresivně vůči kočkám a jiným menším zvířatům, protože má vrozenou touhu lovit.

Kernteriér je také velmi ostražitý a pozorný pes, který se rychle učí a má zvídavou povahu. Toto plemeno se rádo pohybuje a zkoumá své okolí, proto je důležité, aby bylo vždy pod dohledem svého majitele. Kernteriér je také velmi hravý pes, který si rád hraje a povídá si s lidmi.

 

 

Kern Terrier Zdraví a péče

 

Kern Terrier Zdraví a péče

 

Stříhání a česání

Kernteriér má hustou, huňatou a nepromokavou srst, která vyžaduje pravidelnou péči. Je třeba ji česat alespoň jednou týdně, aby se zabránilo tvorbě uzlíků a matných chomáčů. Kromě toho je třeba ji stříhat alespoň dvakrát ročně, aby se udržela správná délka srsti. Stříhání by mělo být jemné a méně agresivní, aby nedošlo k poranění srsti. Pokud chcete, aby vypadala estetičtěji, můžete si ji nechat zastřihnout u profesionálního kosmetičky. Neplazí psi : 15 hypoalergenních plemen psů

 

Zdravotní problémy kernského teriéra

Kernteriér je relativně zdravé plemeno, ale přesto se mohou vyskytnout určité zdravotní problémy. Mezi nejčastější problémy patří katarakta, dysplazie kyčelních kloubů, melanóza oka a progresivní atrofie sítnice. Je důležité pravidelně kontrolovat stav očí a kloubů, abyste předešli vážným zdravotním problémům. Kromě toho může mít kernteriér problémy s pšenicí nebo alergií. V případě zdravotních problémů je třeba vyhledat veterináře.

 

Celkově je kernteriér zdravé a odolné plemeno, které vyžaduje pravidelnou péči a pozornost. Pravidelné ošetřování a zdravotní kontroly jsou nezbytné pro udržení jeho zdraví a pohody.

 

Školení a přizpůsobivost

 

Školení a přizpůsobivost

 

Kernteriér je inteligentní plemeno psa, které je velmi přizpůsobivé a snadno se učí. Jeho tradiční úlohou je vyhánět hlodavce z nor, takže má přirozené sklony k lovu a je velmi ostražitý a všímavý. Toto plemeno je také velmi energické a potřebuje dostatek pohybu a zábavy.

Výcvik kernteriéra může být náročný, protože bývá tvrdohlavý a paličatý. Proto je důležité začít s výcvikem v raném věku a používat pozitivní posilování. Toto plemeno si však uvědomuje, kdo je jeho majitel, a je ochotno se učit, pokud je výcvik veden správně.

Kernteriér je velmi přizpůsobivý a dokáže se dobře adaptovat na různé životní podmínky. Jsou vhodné pro rodiny s dětmi i pro jednotlivce. Toto plemeno se hodí i do bytů a malých domů, protože je malého vzrůstu a má nízké nároky na pohyb. Šampon na vlasy: nejlepší rady a účinky

Pokud si chcete získat náklonnost a oddanost kernteriéra, musíte mu dopřát dostatek pohybu a zábavy. Toto plemeno je vhodné pro lidi, kteří mají rádi aktivní životní styl a jsou ochotni se mu věnovat. Pokud se mu věnuje dostatek pozornosti a lásky, bude kernteriér věrným a oddaným společníkem.

 

Barvy a plemena Kern Terrier

 

Kern teriér je plemeno původem ze Skotska, jehož srst se vyskytuje v různých barvách. Barvy jsou červená, šedá, krémová, pšeničná a téměř černá. Srst může být také pruhovaná, ale nikdy ne bílá nebo černá. Tmavé znaky na čenichu a uších jsou velmi typické.

Kernteriér má ideální výšku v kohoutku 28-31 cm při hmotnosti 6-7,5 kg. Charakteristické tmavé zakončení srsti na uších a čenichu dělá z tohoto psa jedinečného společníka. Kernteriér je hravé, extrovertní, učenlivé a ostražité plemeno.

 

Srovnání s jinými plemeny

 

Kernteriér má několik společných znaků s jinými plemeny, zejména se skotským teriérem, skye teriérem a west highland white teriérem. Všechna tato plemena mají silné kosti, silné čelisti a jsou energická a odolná. Každé z těchto plemen má však své vlastní vlastnosti a barvy srsti.

Srst skotského teriéra se vyskytuje v různých barvách, například v černé, plavé a pšeničné. Skye teriér má srst v různých odstínech šedé, černé a krémové barvy. West highland white teriér má bílou srst a je menší než kern teriér.

Oproti těmto plemenům má kernteriér tu výhodu, že má hustší a nepromokavou srst, která mu umožňuje pobyt venku i za deště. Charakteristická tmavá srst na uších a čenichu dělá z tohoto psa jedinečného společníka.

 

Kluby a chovatelé kern teriérů

 

Kernteriér je plemeno, které má své příznivce a chovatele po celém světě. Ve Slovenské republice existují kluby a chovatelé, kteří se věnují chovu a propagaci tohoto plemene.

Jedním z klubů, který na Slovensku zastupuje chov kernteriérů, je Slovenský klub chovatelů teriérů a foxteriérů (SKCHTaF). Tento klub pořádá různé akce, jako jsou chovatelské zkoušky, výstavy a podobně. Členové klubu mají přístup k řadě výhod, včetně informací o chovu, odborné pomoci a podpory.

Kromě SKCHTaF existují i další kluby a organizace, které se zabývají chovem kernteriérů. Mezi nejznámější patří American Kennel Club (AKC), který je největším světovým klubem chovatelů psů. AKC uznává kernteriéra jako samostatné plemeno a pořádá různé výstavy a akce, kde se mohou majitelé a chovatelé setkat a dozvědět se nové informace.

 

Existuje také Cairn Terrier Club of America (CTCA), který je zaměřen na chov cairn teriérů, ale zahrnuje také kern teriéry. CTCA pořádá různé akce a nabízí svým členům různé výhody, například informace o chovu, zdravotní péči a výživě.

Na Slovensku je také několik chovatelů, kteří chovají kernteriéry. Tito chovatelé se snaží chovat zdravé a kvalitní jedince, kteří budou vhodní nejen na výstavy, ale také jako rodinní mazlíčci. Pokud máte zájem o štěně kernteriéra, doporučujeme vám kontaktovat některého z chovatelů a informovat se o volných štěňatech.

Kern teriér je plemeno, které má své místo v srdcích mnoha majitelů a chovatelů. Ve Slovenské republice existuje několik klubů a chovatelů, kteří se zabývají chovem a propagací tohoto plemene.

 

V popkultuře

 

Kernteriér se objevil v mnoha filmech a televizních seriálech, což z něj činí oblíbené plemeno. V roce 1939 se objevil ve slavném filmu Toto, čaroděj ze země Oz jako Toto, pes Dorothy Galeové. Jedná se o skutečného psa jménem Terry, který se proslavil díky tomuto filmu.

Kern teriér se objevil také v několika televizních seriálech, například v seriálu Fraiser, kde ztvárnil psa jménem Eddie. Eddie byl jedním z nejoblíbenějších televizních psů a svou nezávislou a tvrdohlavou povahou si získal mnoho fanoušků.

V roce 2001 se objevil v reklamě na automobilovou značku Mitsubishi, kde ztvárnil cairn teriéra jménem „Duke“. V reklamě se Duke snažil chytit auto, které se kolem něj pohybovalo.

Kern teriér se stal oblíbeným plemenem i v literatuře. V knize Dawn Phillips „The Cairn Terrier“ se dozvíte více o historii a vlastnostech tohoto plemene.

 

Závěr

 

Kernteriér je skvělým společníkem pro každého, kdo hledá psa s vlastnostmi, jako je robustnost a odolnost. Díky těmto vlastnostem je kernteriér skvělým psem pro rodiny s dětmi, ale také pro jedince, kteří hledají věrného a aktivního společníka.

Toto plemeno má velmi hustou a tvrdou srst, která ho chrání před povětrnostními vlivy a dalšími vnějšími faktory. Je to pes, který má velmi volný pohyb a dokáže se přizpůsobit jakémukoli terénu. Jeho silné a svalnaté nohy mu umožňují snadno běhat a skákat.

Kernteriér působí velmi sugestivním dojmem odvážného, aktivního a robustního psa. Je to nebojácný a veselý pes, velmi sebevědomý, ale ne agresivní. Díky své povaze a chování je skvělým společníkem pro každého, kdo hledá věrného a aktivního psa.

Díky svým vlastnostem je kernteriér ideálním psem pro každého, kdo hledá věrného a aktivního společníka. Jeho schopnost přizpůsobit se jakémukoli terénu a odolnost z něj dělají skvělého psa pro rodiny s dětmi, ale také pro jedince, kteří hledají věrného a aktivního společníka.

Odkazy

Kern teriér je plemeno psa, které má kořeny ve Skotsku. Tento lovecký pes se stal oblíbeným i jako společník. Pokud hledáte další informace o tomto plemeni, zde je několik užitečných zdrojů:

  • Národní klub kernteriérů – oficiální stránky klubu, který se věnuje chovu a propagaci tohoto plemene ve Slovenské republice.
  • Světová kynologická federace (FCI) – oficiální organizace zodpovědná za uznávání a standardizaci psích plemen. Na stránkách FCI najdete podrobné informace o standardech a historii kernteriéra.
  • Cairn Terrier Club of America – oficiální klub zabývající se chovem a ochranou tohoto plemene v USA. Na webových stránkách klubu najdete mnoho užitečných informací o výcviku, zdraví a výživě kernteriéra.
  • Kniha „Kern teriér“ od Jany Štefančíkové – kniha, která se zabývá historií, chovem a výcvikem kern teriéra. Jeho autorkou je zkušená chovatelka a kynoložka Jana Štefančíková.
  • Diskusní fóra pro majitele plemene – na internetu existuje mnoho diskusních fór a komunit o kernteriérech. Tam můžete získat užitečné rady a zkušenosti od majitelů tohoto plemene.

Pokud plánujete pořídit si kernteriéra jako domácího mazlíčka, je důležité získat o tomto plemeni co nejvíce informací. Pomocí těchto zdrojů se dozvíte více o tom, jak se starat o svého nového psího přítele.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button