Plemena psůPLEMENA PSŮ INDIVIDUÁLNĚ

Slovenský Kopov: Vše o plemeni

Slovenský kopov je středně velký pachový pes a jediné plemeno psa vyšlechtěné na Slovensku. Je také považován za národní plemeno Slovenska. Tito psi jsou známí svou inteligencí a loveckými schopnostmi, díky čemuž jsou oblíbení mezi lovci a milovníky psů.

 

Slovenský kop

 

Slovenský kop

 

Původ tohoto plemene se datuje do roku 15. století, kdy se používal k lovu velké zvěře, jako jsou divočáci a medvědi. Postupem času se plemeno zdokonalilo a stalo se všestrannějším loveckým psem, který dokáže stopovat a lovit menší zvěř, jako jsou králíci a lišky. Dnes se slovenský kopov stále používá k lovu, ale stal se také oblíbeným společenským psem na Slovensku i v jiných částech světa.

Slovenský kopov je silné a svalnaté plemeno s výraznou černou srstí a mahagonovými znaky. Mají věrnou a láskyplnou povahu, která z nich dělá skvělé rodinné mazlíčky. Kvůli svým loveckým instinktům však vyžadují hodně pohybu a duševní stimulace, aby byli šťastní a zdraví. Celkově je slovenský kopov fascinujícím plemenem s bohatou historií a jedinečnými vlastnostmi, díky nimž je oblíbenou součástí slovenské kultury.

 

Historie a původ

 

Historie a původ

 

Slovenský kopov je jediné plemeno ohaře, které pochází ze Slovenska. Její původ sahá až do středověku, kdy se honiči používali k lovu. První zmínka o slovenském kopí pochází z roku 1375 z rukopisu o lovu. V tomto období se plemeno nazývalo „Canis Lupus Hungaricus“, protože bylo chováno na území Maďarska.

 

Během následujících staletí se plemeno vyvíjelo a měnilo své jméno. V 19. století se začaly chovat kopy podobné dnešnímu typu. V tomto období se tedy plemeno nazývalo „slovenský barvář“, protože se používalo k barvení kožešin. Ve 20. století bylo plemeno přejmenováno na slovenského kopova a začalo se chovat jako lovecký pes.

V současné době je slovenský kopov oficiálně uznán jako národní plemeno Slovenska a je registrován v mezinárodní organizaci FCI (Federation Cynologique Internationale). Toto uznání plemene pomohlo zachránit ho před vyhynutím. Slovenští psi – Všech 5 plemen psů ze Slovenska

Slovenský kopov se chová v mnoha zemích světa, ale jeho původ a historie jsou úzce spjaty se Slovenskem a střední Evropou.

 

Vzhled a fyzické vlastnosti

 

Vzhled a fyzické vlastnosti

 

Slovenský kopov je středně velký pes s obdélníkovým tělem. Výška fen v kohoutku je 40-45 cm a psů 45-50 cm. Plemeno má silnou kostru a relativně lehčí tělesnou kondici.

 

Barva a srst

Slovenský kopov má středně dlouhou srst s hustou podsadou. Srst je vždy černá s rezavě hnědým až mahagonovým pálením na čenichu, nad očima, na vnitřní straně uší, na nohách, na spodní straně ocasu a na zadku.

 

Oči a uši

Slovenský Kopov má oválné tmavé oči. Uši jsou vysoko nasazené a zavěšené, přiléhají k hlavě.

 

Výška a hmotnost

Slovenský kopov má výšku 40-45 cm v kohoutku a 45-50 cm v kohoutku. Hmotnost se pohybuje od 16 do 20 kg.

Celkově je slovenský kopov pěkný, vyrovnaný pes s výrazným zbarvením a srstí. Jeho fyzické vlastnosti jsou výsledkem jeho původu a využití jako loveckého psa.

 

Povaha a temperament

Slovenský kopov je plemeno známé svou inteligencí, vytrvalostí a nebojácností. Tento pes má talent na lov divočáků a dokáže se dokonale orientovat v terénu. Jeho temperament je však ve srovnání s jinými plemeny poměrně složitý a vyžaduje od majitele hodně pozornosti, aktivního pohybu a duševního i fyzického přemýšlení.

Slovenský kopov je nezávislý pes, který má rád svobodu a rád si udržuje svůj prostor. Proto je důležité věnovat mu dostatek pozornosti, aby se necítil izolovaný a aby měl dostatek pohybu. Jeho nezávislost může být někdy překážkou ve výcviku, protože může být tvrdohlavý a neochotný učit se novým věcem.

Slovenský kopov má schopnost chránit své území a své majitele. Je to pes, který se dokáže postavit cizím lidem a chránit svůj domov. Jeho ochranitelský instinkt však musí být řádně kontrolován a vycvičen, aby se zabránilo agresivnímu chování vůči nevinným lidem. Šampon na vlasy: nejlepší rady a účinky

 

Slovenský kopov je poměrně inteligentní pes, který rychle chápe nové věci. Jeho inteligence však může být někdy na překážku, protože může být tvrdohlavý a neochotný přizpůsobit se novým situacím. Jeho výborný nos a vynikající stopařské schopnosti ho předurčují k lovu divokých prasat a zvěře.

Slovenský kopov je poměrně hlasitý pes, který rád používá svůj hlas. Její hlasitost se používá při horkém stopování a při varování před nebezpečím. Jeho hlasitost však může být někdy na překážku, protože může rušit okolí a způsobovat problémy sousedům.

Celkově je slovenský kopov velmi zajímavé plemeno, které vyžaduje od svého majitele hodně pozornosti, trpělivosti a lásky. Jeho temperament a povaha jsou velmi výjimečné a dokáží zaujmout každého, kdo se s ním setká.

 

Školení a chování

Slovenský kopov je plemeno známé svou vytrvalostí a vynikajícími stopařskými schopnostmi. Proto je důležité, aby byl řádně vycvičen a veden, aby mohl úspěšně plnit své lovecké úkoly.

Výcvik slovenského kopova může být náročný, protože je to plemeno známé svou tvrdohlavostí a nezávislostí. Je důležité, aby byl trénink založen na pozitivní motivaci a trpělivosti. Je důležité si uvědomit, že slovenský kopov není pes, kterého je snadné ovládat na vodítku. Proto je důležité, aby byl cvičen ve volné přírodě, kde si může užívat volnosti.

Slovenský kopov je také pes, který je velmi citlivý na své okolí. Proto je důležité, aby byl na vodítku a byla mu věnována dostatečná pozornost. Pokud se pes chová nevhodně, musíte mu to dát jasně najevo, ale nikdy ho fyzicky netrestejte.

 

Slovenský kopov je také pes, který má vynikající stopařské a pachové smysly. Proto je důležité, abyste byli vycvičeni ke sledování stopy a dokázali ji sledovat na delší vzdálenosti. Je nutné, aby se pes naučil pracovat s hlasem, aby dokázal komunikovat se svým pánem a aby dokázal varovat před nebezpečím.

Výcvik slovenského kopova je proto náročný, ale zároveň velmi důležitý pro toto vynikající lovecké plemeno. Při správném výcviku a zacházení může být pes při lovu neocenitelným pomocníkem.

 

Zdraví a péče

 

Prevence a léčba

Slovenský kopov je v podstatě zdravé plemeno. Zřídkakdy trpí nemocemi. Nejčastěji se můžeme setkat s dysplazií kyčelních kloubů a dysplazií loktů. Pokud se vyskytnou zdravotní problémy, je důležité vyhledat veterinární péči. Včasná diagnóza a léčba mohou zabránit závažným zdravotním komplikacím.

Kromě toho je důležité pravidelně kontrolovat zuby a uši psa. Zuby by se měly čistit alespoň jednou týdně a uši jednou měsíčně. To pomáhá předcházet vzniku zubního kamene a ušních infekcí.

 

Strava a výživa

Slovenský kopov potřebuje vyváženou stravu, která mu poskytne všechny potřebné živiny. Výběr krmiva by měl být založen na věku, hmotnosti a aktivitě psa. Je důležité dávat pozor na množství jídla, aby nedocházelo k přejídání a následné obezitě.

Kromě toho je důležité zajistit dostatečný přístup k čisté vodě. Voda by měla být vždy k dispozici a pravidelně měněna.

 

Cvičení a aktivita

Slovenský kopov je silný lovecký pes a potřebuje dostatek pohybu a aktivity. Dlouhé procházky, běhání a hra s míčem jsou ideálními způsoby, jak udržet psa v dobré kondici. Je důležité přizpůsobit množství pohybu a aktivity věku a zdravotnímu stavu psa.

Při cvičení je také důležité dbát na správný trénink. Základní cviky poslušnosti, jako je sedni, lehni a místo, jsou důležité pro správné chování psa v každodenním životě.

Celkově je slovenský kopov nenáročné plemeno, které nevyžaduje zvláštní péči. Pravidelná péče a zdravý životní styl pomáhají předcházet zdravotním komplikacím a udržovat psa v dobré kondici.

 

Slovenský kopov jako lovecký pes

 

Slovenský kopov jako lovecký pes

 

Slovenský kopov je známý svou vysokou výkonností jako lovecký pes. Její počátky sahají do 15. století a byl vyšlechtěn na Slovensku pro lov divokých prasat. Jeho výjimečná schopnost sledovat a chytat zvěř z něj dělá vynikajícího společníka pro každého vášnivého lovce. Lovecký pes – 11 nejlepších loveckých psů

Slovenský kopov má vynikající kondici a vytrvalost, což ho předurčuje k lovu divočáků. Jeho schopnost sledovat zvíře a udržet s ním krok po dlouhou dobu z něj dělá vynikajícího společníka pro každého, kdo se zajímá o boj s divočáky.

 

Slovenský kopov je vynikající pro lov divokých prasat, zejména prasete divokého. Jeho schopnost sledovat a chytat zvěř je vynikající a dělá z něj vynikajícího společníka pro každého vášnivého lovce. Díky své výjimečné schopnosti sledovat zvěř po dlouhou dobu a udržet tempo je vynikajícím společníkem na každé lovecké výpravě.

Slovenský kopov je známý svým vysokým výkonem a vytrvalostí, díky čemuž je ideální pro lov divočáků. Jeho schopnost sledovat a chytat hru je vynikající a dělá z něj vynikajícího společníka pro každého, kdo se zajímá o bojové hry. Jeho výjimečná schopnost udržet dlouho tempo z něj dělá vynikajícího společníka na každé lovecké výpravě.

Slovenský kopov má vynikající schopnost dlouho držet krok, což ho předurčuje k lovu divokých prasat. Jeho výjimečná schopnost sledovat hru a udržovat tempo z něj dělá vynikajícího společníka pro každého, kdo se zajímá o bojové hry. Jeho vynikající kondice a odolnost z něj dělají skvělého společníka na každé lovecké výpravě.

Slovenský kopov je vynikající pro lov divokých prasat, zejména prasete divokého. Jeho schopnost sledovat a chytat zvěř je vynikající a dělá z něj vynikajícího společníka pro každého vášnivého lovce. Jeho výjimečná schopnost sledovat zvěř po dlouhou dobu a udržet tempo z něj dělá vynikajícího společníka na každé lovecké výpravě.

 

Slovenský kopanec v rodině

Slovenský kopov je plemeno, které se hodí do rodinného prostředí. Je to věrný a oddaný pes, který se dobře snáší s dětmi a ostatními domácími zvířaty. Kopov je inteligentní a rychle se učí, takže ho můžete cvičit na různé triky a povely.

Vzhledem ke svému původu loveckého psa může být Kick někdy trochu ochranářský vůči své rodině. To však neznamená, že je agresivní nebo nebezpečný. Ve skutečnosti je Kopov spíše opatrný a ostražitý vůči cizím lidem.

Jelikož se jedná o plemeno, které má rádo pohyb, může být dobrým společníkem pro rodiny, které mají rády turistiku a procházky. Kopov se rád pohybuje a má spoustu energie.

Vzhledem ke své velikosti a energii může být kicks vhodnější pro rodiny s větším domem nebo s přístupem na zahradu. Pokud žijete v bytě nebo máte malé děti, možná bude lepší zvážit jiné plemeno.

Celkově je slovenský kopov skvělým společníkem pro rodiny, které mají rády aktivní životní styl a chtějí věrného a oddaného psa.

 

Uznání a popularita

Slovenský kopov je národním plemenem Slovenska a je uznáván jako jedno z nejvýznamnějších plemen duričů. Přestože je toto plemeno považováno za vzácné, získává na popularitě a uznání.

Slovenský kopov byl uznán Mezinárodní kynologickou federací (FCI) v roce 1964 a je zařazen do skupiny 6 – Duriči, stopaři a příbuzná plemena.

Ve Spojených státech amerických není slovenský kopov uznáván Americkým kynologickým klubem (AKC), ale je uznáván Spojeným kynologickým klubem (UKC) a Americkou asociací vzácných plemen (ARBA).

Slovenský kopov má také svůj standard plemene, který popisuje vzhled, temperament a chování plemene. Standard plemene byl naposledy aktualizován v roce 2014.

 

Existuje také Slovenský kopov klub, který sdružuje chovatele slovenských kopovů a propaguje toto plemeno. Klub pořádá různé akce a aktivity pro majitele a příznivce tohoto plemene.

Slovenský mývalovitý pes má také několik blízkých příbuzných, jako je americký mývalovitý pes s černým pálením, polský ogar, polský chart, maďarský chrt, rakouský chrt s černým pálením, polský chrt, schwarzwildbracke a černý lesní chrt.

Wikipedie popisuje slovenský kopov jako velmi chytré a silné plemeno duriana. Toto plemeno je vhodné pro majitele, kteří mají zkušenosti s chovem psů a jsou schopni zajistit psovi dostatek pohybu a podnětů.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button