Plemena psůPLEMENA PSŮ INDIVIDUÁLNĚ

Jack Russell teriér: charakteristika plemene

Jack Russell teriér je malé plemeno psa původem z Anglie. Toto plemeno je známé svou živou a temperamentní povahou, a proto se stalo oblíbeným domácím mazlíčkem mnoha lidí. Plemeno Jack Russell teriér je známé také pod zkratkou JRT a existují tři varianty tohoto plemene: krátkosrstý, lomený a drsnosrstý.

Jack Russell teriér

 

Jack Russell teriér

 

Jack Russell teriér je velmi aktivní pes, který má spoustu energie a potřebuje hodně pohybu. Toto plemeno se často využívá v psích sportech, jako je agility, lungeing nebo frisbee. Jack Russell teriér je také známý svou inteligencí a silnou vůlí, protože byl vyšlechtěn k lovu lišek a jiných malých zvířat.

Přestože je toto plemeno obecně považováno za přátelské k dětem, je třeba dbát zvýšené opatrnosti, zejména u malých dětí. Jack Russell teriér bývá velmi hravý a při hře s dětmi může být příliš hrubý. Proto je důležité, aby byl pes správně vychováván a aby byl od útlého věku v kontaktu s dětmi.

 

Původ a historie

 

Původ a historie

 

Jack Russell teriér pochází z Anglie, kde byl vyšlechtěn k lovu lišek. Jeho historie sahá až do 19. století, kdy ho vyšlechtil reverend John Russell, který chtěl psa, který by mu pomáhal při lovu lišek. Russel chtěl psa, který by dokázal vběhnout do liščí nory a vyvést lišku ven. Za tímto účelem vyšlechtil Jack Russell teriéra, který byl menší než ostatní teriéři a měl delší nohy.

 

Jack Russell teriér se používal k lovu lišek, kde se osvědčil jako vynikající lovec. Jeho odvaha a schopnost vběhnout do zákopu byly neocenitelné. Postupem času se Jack Russell teriér stal oblíbeným i jako pes společník a rodinný pes. Jeho zvídavá a hravá povaha z něj dělá skvělého společníka pro aktivní majitele.

Jack Russell teriér byl vyšlechtěn z foxteriéra, který se od 18. století používal v Anglii k lovu lišek. století. Foxteriér byl však větší a neměl tak dlouhé nohy jako Jack Russell teriér. Reverend Russel proto začal vybírat psy menšího vzrůstu a s delšíma nohama. Vznikl tak nový teriér, který byl menší a mrštnější než foxteriér.

 

Charakteristika plemene

 

Charakteristika plemene

 

Jack Russell teriér je malý, ale energický pes o výšce 25 až 30 cm a hmotnosti 5 až 7 kg. Jeho srst může být hladká, drsná nebo lomená, ale vždy bílá s hnědými nebo černými skvrnami. Srst musí být krátká a nesmí být kudrnatá.

Toto plemeno se vyznačuje inteligencí a vysokou aktivitou. Potřebuje hodně pohybu a stimulace, jinak se může stát destruktivním. Je to pes s vysokým loveckým pudem, proto je důležité, aby byl venku na vodítku. Je to také velmi statečný pes, který se ničeho a nikoho nebojí. Mini psi plemen – 18 mini plemen psů

 

Jack Russell teriéři jsou obecně zdraví psi, ale jako každé plemeno mohou mít určité zdravotní problémy. Mezi nejčastější patří ataxie a myelopatie. Je důležité kupovat štěňata pouze od renomovaných chovatelů, kteří provádějí testy na genetická onemocnění.

Výcvik Jack Russell teriéra může být náročný, ale s trpělivostí a důsledným výcvikem může být velmi úspěšný. Je důležité začít s výcvikem co nejdříve a používat pozitivní posilování. Toto plemeno je také velmi společenské a rádo tráví čas se svými majiteli. Pes pro krysy – 10 nejlepších plemen psů pro krysy

 

Osobnost a temperament

 

Osobnost a temperament

 

Jack Russell teriér je plemeno, které se vyznačuje živou a temperamentní povahou. Jsou to inteligentní a nebojácní psi, kteří mají spoustu energie a potřebují dostatek pohybu. Jejich povaha je někdy popisována jako tvrdohlavá, ale ve skutečnosti jsou to velmi oddaní a věrní psi.

Tito psi jsou velmi veselí a rádi se vrhají do jakékoli činnosti. Mají spoustu energie a potřebují dostatek pohybu a podnětů. Vzhledem k jejich energii a temperamentu nejsou vhodní pro každého majitele. Potřebují majitele, který bude mít dostatek času a trpělivosti na jejich výchovu a péči.

 

Ačkoli jsou Jack Russell teriéři známí svou tvrdohlavostí a nezávislostí, jsou to také velmi přátelští a milí psi. Jsou velmi oddaní svým majitelům a rádi jsou se svou rodinou. Jsou to také velmi houževnatí psi a mají tendenci lovit a hrabat, což může být problém, pokud nejsou dostatečně vycvičeni. Pes pro kuny – 10 plemen psů pro kuny

Osobnost a temperament Jack Russell teriéra jsou celkově charakterizovány jako energické, přátelské a houževnaté. Jsou to psi, kteří milují své majitele a potřebují dostatek pohybu a podnětů. Pokud jste připraveni věnovat jim dostatek času a trpělivosti, mohou být skvělými společníky.

 

Fyzická aktivita a úroveň energie

 

Jack Russell teriér je plemeno, které má velmi vysokou hladinu energie. Tito psi jsou velmi aktivní a potřebují hodně pohybu. Majitelé by měli dbát na to, aby jejich pes měl dostatek fyzické aktivity, jinak může docházet k nežádoucímu chování, jako je ničení věcí v domě.

Jack Russell teriéři jsou velmi hraví a rádi si hrají. Majitelé by jim měli věnovat dostatek času na hraní, aby si udrželi jejich aktivní povahu. Tito psi jsou také velmi vhodní pro různé aktivity, jako je psí agility nebo flyball. Zvířata s písmenem j – 14 zvířat s písmenem j
Pokud majitel nemá čas na pravidelné aktivity s Jack Russell teriérem, může se stát, že pes bude mít nadměrnou energii, kterou se bude snažit uvolnit nežádoucím chováním. Majitelé by měli dbát na to, aby jejich pes měl dostatek fyzické aktivity, a předejít tak nežádoucímu chování.

Jack Russell teriéři jsou velmi aktivní, a proto mají vysokou potřebu pohybu. Majitelé by měli dbát na to, aby jejich pes měl dostatek pohybu. Tito psi jsou vhodní pro různé aktivity, jako je běh, procházky, plavání nebo hra s míčem. Nejrychlejší psi : 12 nejrychlejších psích plemen

Níže uvedená tabulka uvádí doporučené doby cvičení pro Jack Russell teriéry v závislosti na jejich věku:

 

Věk psa Délka cvičení
3 – 6 měsíců 15 – 20 minut
6 – 12 měsíců 30 – 45 minut
1 – 3 roky 1 – 1,5 hodiny
3 roky a více 1,5 – 2 hodiny

Majitelé by měli dbát na to, aby jejich pes měl dostatek fyzické aktivity, aby byl aktivní a hravý.

 

Výcvik a chování Jack Russell teriéra

 

Jack Russell teriér je inteligentní a aktivní pes, který vyžaduje důsledný výcvik a pozornost majitele. Je důležité začít s výcvikem v raném věku, aby se pes naučil základní povely a příkazy.

Při tréninku musíte být důslední a trpěliví. Jack Russell teriér bývá tvrdohlavý a nezávislý, takže může být náročné naučit ho novým věcem. Je důležité používat pozitivní posilování a odměňovat psa za dobré chování.

Kromě základních povinností, jako je sedni, lehni a zůstaň, je důležité naučit Jack Russell teriéra ovládat jeho přirozené instinkty. Tento pes má vysoký lovecký pud a sklon k hrabání, takže může být nutné ho vycvičit, aby se vyhnul hrabání v zemi nebo ničení zahrady. Nejdéle žijící psi Top 10 psích plemen
Jack Russell teriér je také známý pro své charakteristické hlasové projevy. Při výcviku je důležité naučit ho, kdy je vhodné štěkat a kdy ne.

Výcvik Jack Russell teriéra může být náročný, ale s trpělivostí a důsledností je možné naučit ho zvládat základní povely a chovat se společensky.

 

Jack Russell teriér Péče a zdravotní problémy

 

Jack Russell teriér Péče a zdravotní problémy

 

Jack Russell teriér je zdravé a srdečné plemeno, ale přesto je třeba věnovat péči a zdraví psa pozornost. Zde je několik věcí, které by měli majitelé Jack Russell teriéra zvážit:

 

Péče

Péče o Jack Russell teriéra není příliš náročná. Jejich srst má různé barvy a není nijak zvlášť náročná na údržbu. Stačí ji jednou týdně vykartáčovat nebo vyčesat a psa koupat jen v případě potřeby. Agresivní plemena psů : 5 nejagresivnějších psů

Jack Russell teriér je aktivní pes, který potřebuje dostatek pohybu, a proto by měl být pravidelně cvičen a venčen. Výcvik by měl být pozitivní a motivující, aby se pes učil s radostí.

 

Zdravotní problémy

Jack Russell teriér je obecně zdravé plemeno, ale mohou se vyskytnout určité zdravotní problémy. Zde jsou některé z nich:

  • Luxace čočky: jedná se o stav, kdy se čočka v oku posune z místa. Může způsobit zhoršení zraku nebo dokonce slepotu.
  • Glaukom: Jedná se o stav, kdy dochází ke zvýšení nitroočního tlaku. Pokud se neléčí, může způsobit poškození zraku nebo dokonce slepotu.
  • Luxace čéšky: jedná se o stav, kdy čéška vyklouzne z místa. Může způsobit bolest nebo dokonce invaliditu.
  • Hluchota: jedná se o stav, kdy pes ztrácí sluch. Může být způsobena geneticky nebo vnějšími faktory.
  • Všeobecné zdravotní problémy: Jack Russell teriéři mohou trpět různými zdravotními problémy, jako jsou alergie, zažívací problémy a ušní infekce.

Majitelé by měli pravidelně navštěvovat veterinárního lékaře, aby se ujistili, že je jejich pes zdravý, a aby předešli vzniku zdravotních problémů. Šampon na vlasy: nejlepší rady a účinky

 

Chov a odchov

Chov Jack Russell teriérů je zodpovědná práce, která vyžaduje mnoho času, úsilí a znalostí. Pokud hledáte štěně, je důležité vybrat si spolehlivého chovatele, který se zaměřuje na zdraví, temperament a vzhled plemene.

Při výběru chovatele je důležité ověřit, zda je registrován ve Slovenském kynologickém svazu nebo v mezinárodní organizaci, jako je FCI (Fédération Cynologique Internationale). Další možností je vyhledat chovatele na internetu a ověřit si jejich pověst a recenze.

 

Při chovu Jack Russell teriérů je důležité zajistit, aby byli použiti pouze zdraví a geneticky testovaní jedinci. Chovatelé by měli mít jasný chovatelský plán a zaměřit se na zlepšování plemene. Je důležité, aby se při šlechtění dbalo na zachování typických vlastností plemene, jako je inteligence, veselost a aktivita.

Na Slovensku existuje Klub Jack Russell teriérů, který se zaměřuje na propagaci a ochranu tohoto plemene. Tento klub pořádá různé akce, jako jsou výstavy a školení, a pomáhá chovatelům a majitelům s jakýmkoli problémem souvisejícím s plemenem.

Pokud si chcete pořídit štěně Jack Russell teriéra, je důležité si uvědomit, že se jedná o celoživotní odpovědnost. Psu je třeba poskytnout odpovídající péči, výchovu a výcvik. Pokud jste si jisti, že jste na tuto zodpovědnost připraveni, může být Jack Russell teriér skvělým společníkem pro vás i vaši rodinu.

 

Jack Russell teriér v médiích

 

Jack Russell teriér je plemeno psa, které se v minulosti objevilo v mnoha filmech a televizních pořadech. Toto malé a energické plemeno se stalo oblíbeným nejen pro svou vizuální přitažlivost, ale také pro svou inteligenci a schopnost rychle se učit.

Jedním z nejznámějších filmů, ve kterém se Jack Russell teriér objevil, byl film Maska z roku 1994. V tomto filmu hrál tento pes důležitou roli jako společník hlavního hrdiny, který se po získání masky stal superhrdinou. Jack Russell teriér se objevil i v dalších filmech, například ve filmech „Můj pes Skip“ nebo „Hotel pro psy“.

Kromě filmů se Jack Russell Terrier objevil také v mnoha televizních pořadech. Jedním z nejznámějších je animovaný seriál „Kočičí princ“, kde se Jack Russell teriér jménem Rags stal nejlepším přítelem hlavní hrdinky, princezny. Tento pes se objevil také v seriálech jako Frasier nebo Wishbone.

 

V současné době se Jack Russell teriéři neustále objevují v médiích, zejména na sociálních sítích, kde majitelé sdílejí fotografie a videa svých mazlíčků. Toto plemeno je stále oblíbenější nejen v USA, ale i v Evropě.

Vzhledem k jeho mediální popularitě by však potenciální majitelé měli být dobře informováni o potřebách a nárocích tohoto aktivního psa. Jack Russell teriér vyžaduje dostatek pohybu a výcviku, jinak může mít sklony k destruktivnímu chování a nežádoucímu štěkání.

 

Rady pro majitele

Majitelé Jack Russell teriéra musí být připraveni na to, že jejich pes má hodně energie a potřebuje hodně pohybu. Zde je několik tipů pro majitele, které jim pomohou zajistit, aby byl jejich pes zdravý a spokojený.

 

Pracovní činnosti

Jack Russell teriér byl původně vyšlechtěn jako pracovní teriér, proto je důležité mu poskytnout dostatek příležitostí k práci. Majitelé by měli zvážit zapojení svého psa do různých pracovních aktivit, jako jsou lovecké zkoušky nebo výcvik agility. Tyto aktivity pomáhají udržet psa zdravého a šťastného.

 

Fyzická aktivita

Jack Russell teriéři potřebují hodně pohybu. Majitelé by měli zajistit, aby měl jejich pes každý den dostatek pohybu. To může zahrnovat chůzi, běhání po dvoře nebo skákání přes překážky. Je důležité, aby majitelé zajistili svému psovi dostatek fyzické aktivity, aby se vyhnuli problémům s váhou a zdravotním problémům.

 

Sociabilizace

Jack Russell teriér má tendenci velmi chránit svého majitele a svůj domov. Proto je důležité, aby se člověk od mládí socializoval a byl vystaven různým situacím a lidem. Majitelé by měli zajistit, aby jejich pes chodil na procházky do různých prostředí a setkával se s různými lidmi a zvířaty, aby se naučil, jak se chovat v různých situacích.

 

Poradenství

Mezi další rady pro majitele Jack Russell teriéra patří:

  • Zajistěte svému psovi dostatek příležitostí k práci a fyzické aktivitě.
  • Socializujte svého psa od útlého věku, aby se naučil, jak se chovat v různých situacích.
  • Při výcviku psa buďte trpěliví a důslední.
  • Dbejte na to, aby měl váš pes dostatek kvalitního krmiva a vody.
  • Pokud plánujete adoptovat Jack Russell teriéra z útulku, zjistěte si co nejvíce informací o jeho historii a potřebách.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button