Plemena psůPLEMENA PSŮ INDIVIDUÁLNĚ

Maltézský psík: charakteristika plemene

Maltézský psík pochází z oblasti centrálního Středomoří a patří mezi menší plemena. Jeho srst je dlouhá a hedvábná, díky čemuž je mezi milovníky psů velmi oblíbená. Toto plemeno je známé svou láskyplnou a přizpůsobivou povahou, což z něj činí ideálního společníka pro rodiny s dětmi, ale i pro jednotlivce.

 

Maltézský psík

 

Maltézský psík

 

Maltézský psík má neodolatelný obličej s velkýma tmavýma očima a černým čenichem. Jeho kompaktní tělo se pohybuje plynulou a hravou chůzí, což z něj dělá okouzlujícího společníka na procházkách. Toto plemeno potřebuje pravidelnou péči o srst, aby byla zdravá a krásná. Jeho srst je bílá a může být velmi dlouhá, takže je třeba ji často kartáčovat a stříhat.

Maltézský psík je ideální pro ty, kteří hledají společníka na každý den. Jeho přítulná povaha a malá velikost z něj dělají skvělého společníka do bytu. Toto plemeno má spoustu energie a rádo si hraje a cvičí, proto je důležité, aby mělo pravidelný přístup ven. Pokud hledáte milého a energického psa, maltézský psík by pro vás mohl být skvělou volbou.

 

Historie a původ

 

Historie a původ

 

Starověký původ

Maltézský psík je jedním z nejstarších psích plemen na světě. O jeho původu a historii existuje několik teorií. Jedna z nich říká, že předkové tohoto plemene pocházejí z Egypta a odtud se rozšířili do oblasti Středomoří a Jadranu. Archeologové našli v hrobce faraona Ramsese II. sošky psů, které nápadně připomínaly maltézské psy. Tyto sochy jsou datovány do roku 1223 př. n. l. Italská plemena psů : TOP 15 psů z Itálie

 

Vliv na šlechtu

Ve starověku byl maltézský psík ceněným luxusním psem a symbolem bohatých a mocných. Byl také oblíbeným společníkem královen a „paniček“. Ve středověku byl tento pes oblíbeným společníkem rytířů a šlechty. Jeho křehká a elegantní postava byla oblíbená i u královské rodiny. Plemeno se stalo populárním také v období renesance, kdy se jeho obliba rozšířila do Itálie. Šampon na hnojení vlasů: zlepšení zdraví vlasů

 

Maltština získala svůj název podle ostrova Malta, odkud pochází. Patronát nad tímto plemenem má od roku 1989 Itálie. V současné době je toto plemeno oblíbené jako společník a domácí mazlíček. Má velké tmavé oči a černý čenich. Jeho srst je dlouhá a hedvábná a pokrývá kompaktní tělo, které se pohybuje hladkou a hravou chůzí. Maltézští psíci jsou odolná a přizpůsobivá domácí zvířata.

 

Charakteristika a vzhled Maltese

 

Charakteristika a vzhled Maltese

 

Maltézský psík je plemeno, jehož kořeny sahají do oblasti centrálního Středomoří. Jeho vzhled a vlastnosti obdivuje mnoho milovníků psů po celém světě.

 

Fyzikální parametry

Maltézský psík je malý pes, který dorůstá do výšky asi 25 cm a hmotnosti asi 3 až 4 kg. Má štíhlý středně dlouhý krk a širokou kulatou hlavu se špičatým čenichem. Jeho elegantní tělo je protáhlé a ne příliš úzké. Mini psi plemen – 18 mini plemen psů

 

Srst a barva

Nejcharakterističtějším znakem maltézského psíka je jeho srst. Je hustá, dlouhá a měkká a roste velmi hojně. Pod bílou srstí se skrývá kompaktní tělo, které se zdá být pokryto bílou srstí. Barva srsti je vždy bílá a neobsahuje žádné další barvy.

Maltézský psík má velmi výrazné oči, které jsou tmavé a kulaté. Jeho hlava je pokryta hustou srstí, která mu dodává charakteristický vzhled.

Celkově je maltézský psík velmi elegantní plemeno s úžasnou srstí a vzhledem. Díky své bílé srsti a výrazným očím je oblíbeným společníkem mnoha lidí. Neplazí psi : 15 hypoalergenních plemen psů

 

Povaha a temperament

 

Povaha a temperament

 

Maltézský psík je známý svou přátelskou a láskyplnou povahou. Tento čtyřnohý přítel je velmi vnímavý a přizpůsobivý, takže je ideálním společníkem pro rodiny i jednotlivce. Malá štěňata jsou hravá a energická a ráda se učí novým kouskům.

 

Vztahy s lidmi

Maltézský psík je velmi oddaný svým majitelům a rád se s nimi stýká. Je dobrým přítelem dětí a starších osob. Toto plemeno je také velmi inteligentní a učenlivé, což znamená, že se snadno naučí nové triky a povely. Pes do bytu : 15 nejlepších plemen do bytu

 

Vztahy se zvířaty

Maltézský psík je díky své přizpůsobivé povaze považován za velmi tolerantního psa. K ostatním psům a zvířatům je velmi přátelský a mazlivý. Je to dobrý společník pro ostatní domácí zvířata.

Malťané jsou známí svou dobrou náladou a přátelskou povahou. Je to ideální společník pro rodiny a jednotlivce, kteří hledají inteligentního, vnímavého a přizpůsobivého psa.

 

Péče a údržba

Při péči o maltézského psíka je důležité věnovat pozornost jeho srsti, výživě a pohybu. Majitel by měl být informován o správné péči a výchově svého psa, aby se mu dostávalo odpovídající péče a aby byl zdravý a spokojený.

 

Péče o kabát

Maltézský psík vyžaduje pravidelnou péči o srst. Srst má dlouhou a hedvábnou strukturu, která má silnou tendenci se při procházkách zauzlovat a zachycovat nečistoty. Proto je důležité srst pravidelně kartáčovat a česat, aby se zabránilo jejímu zauzlování a zlepšila se její kvalita. Koupání by se mělo provádět alespoň jednou za měsíc nebo dokonce jednou za dva týdny, aby se ze srsti odstranily nečistoty.

 

Výživa a cvičení

Maltézský psík potřebuje přiměřenou výživu a dostatek pohybu. Strava by měla být zdravá a vyvážená, aby se předešlo obezitě a zdravotním problémům. Majitel by měl psovi zajistit dostatek pohybu, aby se cítil zdravý a spokojený. Maltézský psík je malý pes, který se dokáže přizpůsobit menšímu bytu, ale přesto potřebuje dostatek pohybu na procházkách a při hrách.

Při péči o maltézského psíka je důležité dbát na jeho potřeby a zdraví. Pravidelná péče, výživa a pohyb jsou klíčem ke zdraví a spokojenosti tohoto plemene.

 

Zdraví a genetické vady

Maltézský psík je považován za plemeno s vynikajícím zdravím a dlouhověkostí. Při správné péči se může dožít až 20 let. I když jsou však tito psi zdraví, mohou se u nich vyskytnout některé zdravotní problémy a genetická onemocnění. 10 nejmenších plemen psů na světě

 

Běžné zdravotní problémy

Maltézský psík může trpět některými běžnými zdravotními problémy, které souvisejí především s jeho velikostí. Pokud sní velké množství jídla, může trpět bolestmi žluči a průjmem. Proto je důležité kontrolovat jeho hmotnost a nepodávat mu nadměrné množství potravy.

Maltézský psík může také trpět nedostatkem energie a častým problémem může být únava. Proto je důležité věnovat pozornost jeho fyzické kondici a zajistit mu přiměřené množství pohybu a zábavy.

 

Genetická onemocnění

Maltézský psík je obvykle zdravý a nevykazuje žádné genetické vady. U některých jedinců se však mohou vyskytovat genetická onemocnění. Mezi tato onemocnění patří například portosystémový zkrat, který se projevuje jako problém s játry a může být život ohrožující. Dalším genetickým onemocněním je luxace pately, která se projevuje jako problém s kolenem a může způsobovat bolest a potíže s pohybem.

 

Je důležité, aby majitelé maltézských psíků pravidelně kontrolovali zdravotní stav svého psa a pravidelně navštěvovali veterináře. Tímto způsobem lze včas odhalit a léčit případné zdravotní problémy a genetická onemocnění.

 

Výběr a koupě štěněte maltézského psíka

 

Výběr a koupě štěněte maltézského psíka

 

Výběr a koupě štěněte maltézského psíka může být obtížný proces, ale pomocí několika jednoduchých kroků jej lze úspěšně zvládnout. Zde je několik tipů pro výběr a koupi štěněte maltézského psíka.

 

Výběr

Při výběru štěněte maltézského psíka je důležité zvážit několik faktorů. Zde jsou některé z nich:

  • Chovatel: Je důležité najít důvěryhodného a registrovaného chovatele, který má dobré reference. Chovatel by měl být ochoten zodpovědět všechny vaše otázky a poskytnout vám informace o štěňatech a jejich rodičích.
  • Zdraví: Důležité je zjistit, zda jsou štěňata očkovaná a odčervená. Měli byste také zjistit, zda byli rodiče testováni na dědičné choroby, které jsou u této rasy běžné.
  • Povaha: maltézský psík je známý svou přátelskostí a laskavostí. Při výběru štěněte byste měli hledat štěně, které je společenské a přichází k vám s radostí.

 

Koupit

Po výběru štěněte maltézského psíka je důležité zajistit, aby byl nákup proveden správně. Zde je několik tipů pro nákup štěněte maltézského psíka:

  • Smlouva: Je důležité, abyste s chovatelem uzavřeli písemnou smlouvu. Smlouva by měla obsahovat informace o štěňatech, včetně jejich zdravotního stavu a očkování, a podmínky nákupu.
  • Cena: Cena štěněte maltézského psíka se může lišit v závislosti na chovateli a kvalitě štěněte. Je důležité se ujistit, že cena je přiměřená a že neplatíte příliš mnoho.
  • Příprava na příchod štěněte: Před příchodem štěněte do domu byste měli mít vše potřebné, například misku na krmení, pelíšek pro štěně a hračky.

Výběr a koupě štěněte maltézského psíka může být obtížný proces, ale díky těmto tipům by měl být o něco snazší. Je důležité zvážit všechny faktory a zajistit, aby byl nákup proveden správně.

 

Školení a socializace

Maltézský psík je inteligentní a pozorný pes, který se snadno učí. Proto není náročný na vzdělání ani na odbornou přípravu. Je nutné trénovat pozitivní metodou, pomocí pamlsků nebo klikru. Špatně snáší hrubé zacházení, což ho může frustrovat.

Je důležité začít s výcvikem a socializací maltézského psíka co nejdříve. Socializace zajistí, že pes bude schopen komunikovat s ostatními psy a lidmi a že ho budou mít rádi nejen jeho majitelé.

Při tréninku je důležité, aby nebyl příliš tvrdý ani příliš měkký. Maltézský psík potřebuje jasný a důsledný výcvik. Je důležité, aby byl výcvik pro psa zábavný a motivující.

 

Maltézský psík si vede dobře v agility, kde může ukázat svou inteligenci a rychlost. Pokud se majitel rozhodne pro tuto aktivitu, je důležité, aby se pes nejprve účastnil základního výcviku a poté postupně přecházel na vyšší úrovně.

Výcvik a socializace jsou důležité pro správné chování a vývoj maltézského psíka. Majitel by měl být trpělivý a důsledný, aby se pes mohl dostat na nejvyšší úroveň výkonu.

 

Maltština v popkultuře

 

Maltézský psík je plemeno, které se objevuje v mnoha filmech, televizních pořadech a knihách. Díky své bílé srsti a královskému vzhledu je maltézský psík oblíbeným společníkem v popkultuře.

V některých filmech a seriálech se maltézský pes objevuje jako symbol luxusu a bohatství. V seriálu Sex ve městě měla postava Charlotte Yorkové maltézského psíka jménem Elizabeth Taylor, který byl jejím věrným společníkem. V seriálu Beverly Hills 90210 měl Brandon Walsh maltézského psíka jménem Chester, který byl ukázkou jeho bohatství a vlivu.

 

Maltézský pes se objevuje také v knihách a pohádkách pro děti. V knize Maltézský pes Max od autorky Doris Jannauschové je hlavní postavou maltézský pes Max, který se snaží najít svého majitele. V příběhu „Maltézský pes a kočka“ autorky Mary Man-Kong se maltézský pes a kočka snaží najít společnou řeč a naučit se žít společně.

Maltézský pes se objevuje také v reklamách a módních kampaních. V roce 2016 se maltézský psík objevil v reklamě na parfém Dolce & Gabbana. V reklamě se maltský pes prochází ulicemi Itálie a je zobrazen jako symbol módy a elegance.

Shrnutí: Maltézský psík je v popkultuře vnímán jako vznešený pes, symbol luxusu a bohatství. Díky svému bílému plášti a elegantnímu vzhledu je oblíbeným společníkem v knihách, filmech, televizních pořadech a reklamách.

 

Závěr

 

Maltézský psík je skvělým společníkem pro každou rodinu, která hledá malého psa s velkým srdcem. Toto plemeno je známé svou věrností a přátelskostí, takže je ideální pro děti i seniory. Kromě toho je maltézský psík také velmi inteligentní a má tendenci se rychle učit novým trikům a povelům.

Malťané jsou také skvělým přístavem pro lidi, kteří trpí úzkostmi nebo depresemi. Jeho přítomnost a přátelskost vám pomůže zbavit se stresu a zlepšit náladu.

Maltézský psík má však své kořeny také v lovu myší a krys. Proto je důležité, aby měl dostatek pohybu a aby měl možnost chodit na procházky.

 

Pokud hledáte podobné plemeno, můžete zvážit také boloňského psíka, coton de tulear nebo bišonka. Všechna tato plemena mají podobné vlastnosti jako maltézský psík a jsou skvělými rodinnými společníky.

Pokud se rozhodnete pořídit si maltézského psíka, nezapomeňte se pravidelně starat o jeho dlouhou bílou srst a oči. Maltézský psík je také známý svým výrazným čenichem a stopem, které jsou pro toto plemeno charakteristické.

Na závěr je důležité zdůraznit, že maltézský psík je skvělým společníkem pro každou rodinu, která hledá malého a přátelského psa. Díky svým vlastnostem si získal obdiv mnoha lidí a stal se jedním z nejoblíbenějších plemen na světě.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button