CestováníZAHRANIČNÍ

10 nejúžasnějších kostelů na světě

Top 10 nejúžasnějších kostelů na světě .Kromě bohoslužeb představují kostely také ikonickou architekturu země. Mnohé kostely vypadají jako ráj na zemi a stávají se hlavní turistickou atrakcí. Následující seznam obsahuje 10 úžasných kostelů na světě.

 

10. Katedrála v Brazílii

 

Katedrála v Brazílii

Hyperboloidní styl tohoto kostela každoročně přiláká miliony návštěvníků. Kostel se také každý den otevírá pro návštěvníky, ale není jim to umožněno během modlitby. Tento kostel navrhl Oscar Niemeyer, stavba byla zahájena v roce 1958 a dokončena za dva roky. Brazilská katedrála je zasvěcena Panně Marii. Kostel se skládá ze 16 stejných betonových sloupů, které mají hyperbolický tvar. Tento design symbolizuje ruce směřující vzhůru k nebi.

Kostel má také skleněnou střechu a mezera mezi betonovými sloupy je vyplněna modrými a bílými skly. Za jasného slunečního světla se kostel přirozeně osvětluje. V kryptě tohoto kostela se nacházel také malý kus plátna, kterým bylo po ukřižování přikryto tělo Ježíše Krista, známé jako Turínské plátno.

9. Kostel Stykkishólmskirkja , Island

 

Kostel Stykkishólmskirkja , Island

 

Tento kostel se nachází ve městě Stykkisholmur na Islandu. Návštěvníci v kostele najdou výjimečné architektonické styly a design. Dvě ramena vedoucí k vysokým zvonicím zvyšují atraktivitu kostela. Kostel Stykkisholmur byl postaven v roce 1980 podle moderních návrhů. Tento kostel slouží také jako koncertní síň.

8. Kostel Borgund Stave, Norsko

 

 

  Kostel Borgund Stave, Norsko

 

Jedná se o jeden z nejstarších dochovaných kostelů v Norsku, který se nachází ve vesnici Borgund. Název tohoto kostela je odvozen od stylu jeho zdí. Použité svislé dřevěné desky. V tomto kostele bylo nalezeno sedm různých typů nápisů, z nichž jeden má nápis „Ave Maria“. Tato kultovní církev má od středověku mnoho globálních významů. Dnes slouží borgundský kostel jako muzeum, jedna z nejvýznamnějších památek a atrakcí v zemi. Samotný silný kamenný základ pomáhá tomuto kostelu zůstat na místě.

 

7. Kostel Panagia Paraportiani

 

  Kostel Panagia Paraportiani

 

Je to nejfotografovanější kostel na řeckém ostrově Mykonos. Byl postaven u brány starého středověkého hradu, proto se kostelu říká „Panna Maria od boční brány“. Celý komplex se skládá z pěti kostelů, čtyři kostely jsou spojeny do jednoho základního komplexu a pátý kostel je postaven nad ním.

Pátý kostel v tomto komplexu je zasvěcen Panně Marii. Stavba tohoto kostela se datuje od roku 1425 do současnosti.
na 17. století. Při jeho stavbě byl použit nejpozoruhodnější styl kykladské architektury.

 

6. Kaple kadetů Letecké akademie USA

 

  Kaple kadetů US Air Force Academy 2

 

Tento velkolepý kostel v Coloradu byl postaven pro duchovní potřeby americké armády. Jsou zde oddělené místnosti pro katolickou, buddhistickou a židovskou víru a další dvě sekce pro lidi všech náboženství, samostatný vchod pro kaple každého náboženství. Sedmnáct věží v řadě za sebou je nejpřitažlivějším prvkem tohoto kostela, který je vyroben z oceli a skla.10 nejúžasnějších kostelů na světě.

Podívejte se také na :

10 nejslavnějších schodišť z celého světa

 

Kaple kadetů Letecké akademie USA

 

Tento kostel je vysoký 150 metrů a má zlatě eloxované hliníkové dveře. Stavba kostela trvala tři roky, začala v roce 1959. navrhl Walter Netsch.

 

5. Kostel Grundtvigs, Dánsko

 

  Kostel Grundtvigs, Dánsko 10 nejúžasnějších kostelů na světě

 

Je to nejoblíbenější kostel v dánské Kodani. Svým neobvyklým vzhledem se tento kostel zcela odlišuje od ostatních kostelů ve městě. Většina částí kostela je z červených cihel. Kostel se otevírá návštěvníkům rok co rok, v době modliteb se do něj návštěvníci nedostanou.

Kostel navrhl Jensen Kline, který spojil geometrickou formu cihlového expresionismu s gotikou. Hlavní atrakcí tohoto kostela se stala 49 metrů vysoká zvonice v západním průčelí. Na vnitřní úpravy kostela bylo použito 6 milionů cihel.

 

4. Kostel sv. Michaela

 

Katedrála svatého Michala 10 nejúžasnějších kostelů na světě

 

Tento nádherný kostel se zlatou kupolí se nachází v hlavním městě Kyjevě na Ukrajině. Tento kostel byl první ruskou katedrálou s atraktivní kopulí. Původně byl postaven v roce 1108 a mnohokrát renovován, otevřen byl v roce 1993. Zlatá kopule a modrý exteriér tohoto kostela se stávají zvláštním lákadlem pro návštěvníky.

Zvonice kostela byla také vybavena elektrickými hodinami. Když byl kostel v roce 17 přestavěn. století bylo použito ukrajinské baroko. Interiér kostela zdobí byzantské mozaiky a fresky.

 

3. Svatyně Las Lajas

 

Svatina 10 nejúžasnějších kostelů na světě

Tato římskokatolická katedrála byla postavena na svazích kaňonu Guitara v jižní Kolumbii. Tento úžasný kostel byl postaven na památku zjevení Panny Marie na skále na tomto místě. Kostel byl postaven v letech 1916-1944 v gotickém slohu. Katedrála Las Lajas je od 18. po staletí oblíbeným turistickým a poutním místem tohoto místa.

 

2. Katedrála Narození Panny Marie , Itálie

 

Katedrála Narození Panny Marie , Itálie 10 nejúžasnějších kostelů na světě

 

Tato katedrála v italském Miláně je pátou největší katedrálou na světě. Je zasvěcen svaté Marii Narození Panny Marie. Tato obrovská katedrála se stavěla šest století, od roku 1386. Bronzová socha Madony byla umístěna také na vrcholu jedné z hlavních věží katedrály. K dispozici je také 40 pětipatrových lodí, které jsou od sebe odděleny 40 různými sloupy. Na stavbu této katedrály byly použity miliony cihel, na její design byly použity také mramory.

 

1. Kostel v Hallgrimskirkja, Island

 

 

Kostel

Hallgrimskirkja je největší kostel na Islandu, měří 73 metrů. Hlavní dominantou kostela je unikátní věž, která je navržena tak, aby připomínala čedičový lávový proud v krajině. Tento kostel byl ve skutečnosti zasvěcen populárnímu islandskému básníkovi Hallgrimuru Peturssonovi.

 

  10 nejúžasnějších kostelů na světě ze zadní strany

Stavba tohoto kostela byla zahájena v roce 1945 a dokončena v roce 1986. Na vrchol kostela se návštěvníci dostanou výtahem, díky němuž kostel funguje také jako rozhledna. V interiérech se uplatňuje luteránská tradice designu. Před kostelem Hallgrimskirkja stojí také sochařský badatel Leif Erikson.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button