CestováníO PŘÍRODĚ

Největší ostrov světa – 10 největších ostrovů světa

Největší ostrov na světě .Zajímá vás, jaký je největší ostrov na světě? Možná budete překvapeni. Najít největší ostrovy na světě není tak snadné, jak by se mohlo zdát. Za prvé není zcela jasné, co přesně představuje ostrov a co kontinent. Austrálie je klasifikována jako kontinent, zatímco Grónsko jako ostrov? Přečtěte si konec článku a dozvíte se to.

 

Největší ostrov na světě

Přečtěte si také : Pes do bytu

 

 

10. Ellesmerův ostrov (196 236 km2)

 

Ellesmerův ostrov Největší ostrov na světě
Ellesmerův ostrov je třetím největším ostrovem Kanady. Je to největší ostrov královny Alžběty v provincii Nunavut a vyznačuje se zvlněnými horami a nádhernými ledovými poli.

Ellesmerův ostrov Největší ostrov na světě


Kanadský Ellesmerův ostrov, který se nachází mezi Baffinovým zálivem a Severním ledovým oceánem, je plný historie. Nacházejí se zde geografické prvky z poslední doby ledové. Patří k nim řada sedimentárních hornin a ledovcový šelf Ward Hunt, který vznikl před tisíci lety.

 

9. Velká Británie (209 331 km2)

 

Velká Británie Největší ostrov na světě

Velká Británie je největší z britských ostrovů, ostrov v severním Atlantiku, oddělený od evropského kontinentu Lamanšským průlivem a Severním mořem. Je největším ostrovem v Evropě – navzdory dramatickému a hojně medializovanému odchodu z Evropské unie.

 

Spojené království

Ve Spojeném království žijí lidé již více než 500 000 let a Londýn je jeho největším městem. Stále přitahuje turisty z celého světa, kteří hledají svůj podíl na historii a kultuře.

Největší ostrov na světě je Grónsko

 

8. Viktoriin ostrov (217 291 km2)

 

  Ostrov Victoria Největší ostrov na světě

Ostrov Victoria, který je dlouhý více než 514 km, je druhým největším ostrovem kanadského arktického souostroví. Ostrov objevil arktický badatel Thomas Simpson na počátku 30. let 20. století. 19 let. století. Ostrov byl pokřtěn po královně Viktorii.

  Ostrov Victoria Největší ostrov na světě

Přestože je zde již po staletí, je stále řídce osídlená – žije zde pouze 2 000 lidí. Nejznámější památkou na ostrově je impaktní kráter Tunnunic, který vznikl dopadem meteoritu, jenž sem dopadl asi před 350 miliony let.

 

7. Honšú (225 800 km2)

 

Honšú Největší ostrov světa

Honšú je největší ze čtyř hlavních japonských ostrovů. Přestože se nachází mezi Japonským mořem a Tichým oceánem, je považován za součást japonské pevniny. S délkou přes 1287 km je více než o polovinu větší než Japonsko!

Honšú

Na ostrově Honšú se nachází některá z nejznámějších japonských měst, jako je Tokio, Hirošima a Ósaka. Nachází se zde také nejvyšší hora Japonska Mount Fuji a největší jezero v zemi Lake Biwa.

 

6. Sumatra (443 065 km2)

 

Sumatra Největší ostrov na světě

 

Sumatra je šestý největší ostrov na světě a druhý největší ostrov Indonésie. Nachází se v subdukční zóně indoaustralské a euroasijské tektonické desky a často zde dochází k zemětřesením a tsunami.

Sumatra Největší ostrov na světě
Je obklopen krásným tropickým deštným pralesem. Velkou část atraktivity ostrova tvoří jeho relativně nedotčená příroda a divoká zvěř. Mezi kriticky ohrožené druhy patří tygr sumaterský, orangutan sumaterský a nosorožec sumaterský.

 

5. Baffinův ostrov (507 451 km2)

 

Baffinův ostrov

Baffinův ostrov je největším kanadským ostrovem. Navzdory fantastickým scenériím fjordů, sladkovodních jezer a národních parků plných ledovců je jedním z nehostinnějších ostrovů na Zemi s průměrnou roční teplotou minus osm stupňů Celsia.

Baffinův ostrov Největší ostrov na světě
Ostrov pojmenovaný po britském badateli Williamu Baffinovi se nachází nedaleko polárního kruhu. Proto se sem jezdí hlavně za nádhernými výhledy na polární záři nebo za vzácným pohledem na arktické vlky, lední medvědy a lumíky, kteří jsou na ostrově doma. Největší ostrov na světě.

 

4. Madagaskar (587 041 km2)

 

Madagaskar

Madagaskar se nachází na východním pobřeží Afriky uprostřed Indického oceánu. Tento ostrov je proslulý svou úžasnou divokou přírodou, která je domovem přibližně 250 000 druhů zvířat, včetně slavných lemurů pruhovaných. Zajímavé je, že dvě třetiny zdejší fauny a flóry nenajdete nikde jinde na Zemi. Největší ostrov na světě.

Na Madagaskaru se nachází třetí největší korálový systém na světě, který vznikl před více než 100 miliony let, a nabízí tak vynikající možnosti potápění v teplých vodách Indického oceánu.

 

3. Borneo (748 168 km2)

 

Borneo
Borneo je obrovský ostrov, který je téměř dvakrát větší než Německo. Je to také jediný ostrov, který ovládá trojice zemí – Brunej, Malajsie a Indonésie, ale většina ostrova je indonéským územím. Největší ostrov na světě.

 

Na Borneu se nachází nejstarší deštný prales na Zemi, jehož stáří přesahuje 100 milionů let. Svěží zelená zeleň je domovem fascinující fauny a flóry, například orangutana bornejského a netopýrů Dayak – dvou ohrožených druhů, které se nevyskytují nikde jinde na světě.

 

2. Nová Guinea (785 753 km2)

 

Nová Guinea

Nová Guinea je obrovský ostrov, který měří více než 2414 km. Stejně jako Borneo ji vedou Indonésie a Papua-Nová Guinea. Když se na ostrově před více než 40 000 lety usadili první obyvatelé, byl po staletí vyhledáván pro své obrovské zásoby mědi a zlata. Největší ostrov na světě .

Ostrov Nová Guinea je od Austrálie oddělen Torresovým průlivem, z jedné strany Korálovým mořem a z druhé Arafurským mořem. Zajímavé je, že Nová Guinea je zároveň největším ostrovem jižní polokoule i Oceánie.

 

1. Grónsko (2 130 800 km2)

 

1. Grónsko
Grónsko je největším ostrovem na světě a stav kontinentu mu uniká pravděpodobně jen kvůli počtu obyvatel. Nachází se mezi severním Atlantikem a Severním ledovým oceánem, je samostatným územím Dánska a navzdory své rozloze je většinou neobydlený.

 

Grónsko
Žije zde 50 000 lidí a velkou část jeho území tvoří nehostinné ledovce – největší z nich jsou mimo polární oblasti – a druhý největší ledový příkrov na planetě. Hlavní města na ostrově nespojují žádné silnice. Obyvatelé Grónska jsou závislí na rybolovu, lovu tuleňů a velryb. Mnoho lidí navštěvuje Grónsko, aby si prohlédli národní park na severovýchodě Grónska, který je největším národním parkem na světě. Největší ostrov na světě.

Ačkoli neexistují žádná oficiální pravidla, která by rozlišovala mezi ostrovem a kontinentem a vylučovala tak Grónsko jako potenciální kontinent, Gróňané jsou neoblomní – považují se za ostrovany.

 

 

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button