HISTORIE A DINOSAUŘIKuriozity z živočišné říše

Triceratops vše o dinosaurech

Triceratops a Lebka triceratopse se třemi rohy, papouščím zobákem a velkým okrajem, který dosahoval téměř 1 metru, je jednou z největších a nejvýraznějších lebek suchozemských zvířat.

 

Triceratops

 

Triceratops

 

  • Strava: býložravci ikona potravy býložravců
  • Zuby: vlnitý zobák a střižné zuby
  • Potrava: tvrdé palmové listy
  • Jak se pohybuje: na 4 nohách
  • Kdy žil: pozdní křída, před 68-66 miliony let
  • Vyskytuje se v: USA Triceratops
  • Druh dinosaura: dinosaurus: ceratopsian
  • Délka: 9,0 m
  • Hmotnost: 5500 kg

Triceratops charakteristiky

 

Triceratops charakteristiky

Rohy mohly sloužit k odrážení útoků tyranosaurů. Částečná fosilie triceratopse získaná v roce 1997 má odkrytý roh se stopami po kousnutí, které se shodují se stopami po kousnutí tyranosaura. Zkameněliny ukazují, že roh se po kousnutí zahojil, takže alespoň někteří triceratopsi tato setkání přežili.

 

Fosilie dinosaura

 

Fosilie dinosaura

 

Stopy po vpichu na fosiliích ukazují, že samci triceratopse používali své rohy také k vzájemnému boji, pravděpodobně aby zapůsobili na samice.Stádní instinkt. O mnoha dalších rohatých dinosaurech je známo, že žili ve stádech, protože na stejném místě byly nalezeny fosilie mnoha různých jedinců. Pohybem ve stádech se dravá zvířata navzájem varují před nebezpečím a snižují tak možnost, že budou predátorem vytipována.

 

Triceratops byl však v tomto ohledu neobvyklý, protože jeho pozůstatky se obvykle nacházejí jednotlivě, což naznačuje, že většinu života mohl strávit sám.Proč ocas? Ocas triceratopse možná pomáhal chránit jeho krk, ale na některých exemplářích jsou patrné stopy po kousnutí tyranosaurem, který ocas propíchl, takže ne vždy stačil.Chlupy mohly sloužit také k přilákání partnerů, aby se příslušníci stejného druhu mohli navzájem poznat.

 

Taxonomické údaje

Taxonomie: Triceratops, Dinosauria, Ornithischia, Genasauria, Cerapoda, Marginocephalia, Ceratopsia, Neoceratopsia, Coronosauria, Ceratopsidae, Chasmosaurinae
Pojmenováno po: Marsh (1889)
Typický druh: horridus

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button