O ZEMÍCHZajímavosti

Zajímavá fakta o Indii 25 úžasných faktů o Indii

Zajímavá fakta o Indii 25 úžasných faktů o Indii, které ukazují, jak působivá je tato země.

Zajímavá fakta o Indii 25 úžasných faktů o Indii

V Indii žije více než 1,3 miliardy lidí, což z ní činí druhou nejlidnatější zemi světa. Od rozlehlých pouští Rádžasthánu a blažených pláží Goa až po rušné čajové plantáže Kéraly a rušné metropole Bombaje a Kalkaty. Tato fakta o Indii, která se vyznačuje obrovskou rozmanitostí zemí, náboženství a kultury, jsou schopna povzbudit vaše smysly. Zajímalo vás někdy, jaký je národní jazyk Indie nebo kde je Bollywood na světové scéně filmové produkce? Objevte více o této fascinující zemi s těmito 25 nejzajímavějšími fakty o Indii.

 

Zajímavá fakta o Indii

1. Jediná indická premiérka byla zavražděna

Indira Gándhíová byla první a jedinou ženou v indické vládě. Byla dcerou prvního indického premiéra Džawaharlála Néhrúa, nikoliv dítětem vůdce Mahátmy Gándhího, jak by se mohlo zdát z jejího příjmení. Funkci zastávala v letech 1966-1977, v roce 1980 byla znovu zvolena a v roce 1984 na ni byl spáchán atentát.

2. Sárí Matky Terezy je stále symbolické

Matka Tereza si poprvé oblékla své slavné sárí v roce 1948; dnes je to uniforma jeptišek jejího řádu Misionářek lásky. Matka Tereza – známá také jako svatá Tereza z Kalkaty – se narodila v roce 1910 v Makedonii a byla římskokatolickou jeptiškou a misionářkou. Svůj život zasvětila pomoci chudým v Kalkatě, i když její metody někteří považovali za kontroverzní.

3. Indické svatby jsou pestrou událostí

Ženě může být zakázáno vykonávat domácí práce, dokud má na rukou jakoukoli barvu ze svatební mendhi (henny). Indické svatby jsou často pestré a dlouhé události, které mohou trvat od tří dnů až po celý týden. Obřady začínají Ganéš púdžou, obvykle soukromým obřadem, který se koná za účasti páru a jeho nejbližších rodin na oslavu štěstí, a následující den následuje obřad mendhi, při kterém se na nevěstu a její přátele a rodinu malují vzory henny. Večer se často koná sangeet – hudební večer na přivítání všech svatebních hostů – a třetí den se koná hlavní obřad a hostina.

 

4. Síla indických železnic Zajímavá fakta o Indii 

 

Síla indických železnic Zajímavá fakta o Indii 


Indické železnice jsou jedním z nejlepších zaměstnavatelů na světě. Indická státní železniční síť, která zaměstnává 1,4 milionu zaměstnanců, provozuje rozsáhlou síť, která se táhne napříč celou zemí v délce stovek tisíc kilometrů. Touto rozsáhlou sítí cestuje denně přibližně 23 milionů cestujících.

5. Noviny za miliony Zajímavá fakta o Indii 

 

Noviny za miliony Zajímavá fakta o Indii 

Indie je druhým největším novinovým trhem na světě – více než 100 000 publikací a 1 300 milionů čtenářů.

6. Outsourcing Experti Zajímavá fakta o Indii 

Přibližně 67 % světového outsourcingu se uskutečňuje v Indii. Indický IT průmysl má hodnotu 150 miliard dolarů.

7. Nalanda International University je jedním z nejstarších na světě

Na venkově v Biháru se obnovuje Nalanda, jedna z nejstarších univerzit na světě. Jako centrum vzdělanosti byl poprvé založen v 5. století n. l., kdy na jeho místě stál velký buddhistický klášter. V roce 2021/22 má být dokončena nová Mezinárodní univerzita Nalanda, která bude nabízet postgraduální studium nejrůznějších oborů.
Univerzita se nachází ve venkovské oblasti Biháru, doporučujeme vám, abyste se při poznávání historie ubytovali v pohodlí.

 

Mohlo by vás zajímat

 

6 zajímavostí o indických potravinách/nápojích Zajímavosti o Indii 

Indická kuchyně připravovaná z místního koření, bylinek, zeleniny a ovoce ovlivnila další kuchyně z celého světa – od Evropy po Karibik.

o indických nápojích Zajímavá fakta o Indii ..

 

1. Nejstarší kuchyně v dějinách lidstva Zajímavá fakta o Indii 

Indická kuchyně je pravděpodobně nejstarší nepřetržitě připravovanou kuchyní ve známé historii lidstva. To, co doma známe pod pojmem „indické jídlo“, se samozřejmě v jednotlivých místech země značně liší. Během své cesty do této země můžete objevovat nejrůznější pokrmy, od kuchyně inspirované portugalskou kuchyní v Goa až po tandoori pece v Paňdžábu.

2. Dabbawallahové dodávají ohromující množství obědů

Bombajská síť stravovacích služeb známá jako dabbawallah denně rozveze na kole a vlakem z domova do kanceláře více než 200 000 obědových balíčků. Pandemie bohužel drasticky ovlivnila jejich služby – mnoho studentů a zaměstnanců zůstává doma. V rámci komplexního systému dostane každý člověk správnou krabičku tiffinu naplněnou teplým jídlem, které mu připraví jeho rodina, a odpoledne se prázdné krabičky vyzvednou a vrátí zpět domů. Podle tohoto fenoménu byl dokonce natočen film The Lunchbox z roku 2013.

 

3. Čaj z doby 750 let před naším letopočtem. l.

Čaj se v Indii pěstoval po staletí předtím, než Britové zahájili jeho komerční pěstování. První písemná zmínka o čaji v zemi pochází z roku 750 př. n. l. l. a údajně se jedl jako zeleninový pokrm, smažený na oleji s česnekem. V 18 letech. století začali Britové pěstovat čaj v komerčním měřítku, aby snížili svou závislost na nákupu čaje z Číny.

4. Alkohol je zakázán Zajímavá fakta o Indii 

V pěti indických státech je konzumace alkoholu zakázána, v ostatních státech se věk pro konzumaci alkoholu pohybuje od 18 do 30 let. Pokud cestujete do Gudžarátu, Biháru, Nagalandu nebo svazového území Lakshadweep, vězte, že si zde nebudete moci koupit alkohol. V mnoha státech se navíc během významných náboženských svátků praktikují „suché dny“, kdy je prodej alkoholu zakázán.

5. Oblíbené britské jídlo má indické kořeny

Kuřecí tikka masala se stala jedním z britských národních jídel – někteří říkají, že předčila i Fish and Chips. Ačkoli se vedou spory o tom, jak se toto oblíbené kari dostalo do Velké Británie – zda bylo zavedeno v 70. letech 20. století, nebo v 70. let vytvořil bangladéšský šéfkuchař v Glasgow, nebo se prostě inspiroval kuřecím máslem – část tikka vznikla asi před 5000 lety v Indii.

6. Největší asijský velkoobchodní trh s kořením

Khari Baoli v Dillí je největší velkoobchodní trh s kořením v Asii. Probíhá od 17. září. století a je pojmenován podle ulice, na které se nachází.

 

3 fakta o indické divoké přírodě Zajímavá fakta o Indii 

Indie, kde žije více než 8 % světové biologické rozmanitosti, se vyznačuje drsnou krásou od pobřeží až po lesy.

Fakta o indické divoké přírodě Zajímavá fakta o Indii 

 

 

1. Nachází se zde nejvlhčí obydlené místo na Zemi.

Stát Meghalaya, „sídlo mraků“ na severovýchodě Indie, je nejvlhčím obydleným místem na Zemi. V zalesněné oblasti spadne ročně v průměru 12 000 mm srážek. To je téměř 33 mm srážek denně. Meghalajské lesy jsou domovem obrovského množství rostlinných a živočišných druhů, včetně himálajského černého medvěda, pangolina (mravenečníka šupinatého) a zebřičky.

2. Zajímavosti o Indii Bílí tygři se vyskytují pouze zde. 

Bílí tygři se vyskytují pouze mezi tygry indickými. Bílí tygři jsou druhem tygra bengálského, což je způsobeno odchylkou v pigmentaci. Často z nich vyrostou větší zvířata než z jejich oranžově zbarvených příbuzných.

Pokud jste v Rádžasthánu a chcete vidět tyto majestátní bengálské tygry ve volné přírodě, vydejte se do národního parku Ranthambore a odškrtněte si to ze svého seznamu.

 

3. Tygr bengálský je jejím národním zvířetem Zajímavá fakta o Indii 

Tygr bengálský je národním zvířetem Indie. Považován za indické symbolické zvíře – přijat v roce 1972. Tygří rezervace Corbett je domovem největší populace tygrů bengálských, které mohou návštěvníci doufající, že je zahlédnou, sledovat zblízka v národním parku Bandipur v Karnátace.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button