O ZEMÍCHZajímavosti

Zajímavá fakta o Africe

Zajímavá fakta o Africe. Mnoho vědců považuje Afriku za místo, kde vzniklo lidstvo…

Afrika, kterou mnozí vědci považují za kolébku lidstva, je kontinent s 54 nezávislými zeměmi a bohatou směsicí původních obyvatel, kultur, ekonomik a historie.
Jeho malebnost a rozmanitost je ohromující, najdete zde rozsáhlé pouště, tropické deštné pralesy, drsné hory i úrodné pastviny. Je bohatý na flóru a faunu, kterou žádný jiný kontinent nepřekoná.

Zajímavá fakta o Africe

Každý rok přijíždí na tento neuvěřitelný kontinent stále více turistů z celého světa, aby poznali jeho krásy.

Navzdory svému přírodnímu bohatství a kráse patří Afrika mezi patnáct nejméně rozvinutých zemí světa, 70 % jejích obyvatel přežívá za méně než 2 dolary na den, nemoci a hladomor každoročně zabíjejí miliony lidí a velkému procentu dětí je odepřeno i to nejzákladnější vzdělání.

Rychlá fakta o Africe Zajímavá fakta o Africe

 

  • Velikost kontinentu: druhý největší na světě
  • Rozloha: 11 700 000 čtverečních mil
  • Odhadovaná populace: 877 milionů lidí
  • Největší město: Káhira, Egypt, 9,2 milionu obyvatel
  • Největší země: Káhira, 2,5 mil: Alžírsko – 919 595 čtverečních mil (dříve to byl Súdán, 968 000 čtverečních mil)
  • Nejdelší řeka: Nil, 4160 mil
  • Největší jezero: Nil: Victoria, 26 828 mil čtverečních
  • Nejvyšší hora: Viktorie – 8,5 km: Kilimandžáro, Tanzanie, 19 340 metrů

 

Některé zajímavosti Zajímavá fakta o Africe

 

  • Afrika na zeměkouli Afrika je považována za druhý největší kontinent na světě s celkovou rozlohou přibližně 11 milionů kilometrů čtverečních, což představuje 5,7 % povrchu Země a 20 % celkové rozlohy planety.

Afrika je považována za druhý největší kontinent

  • Má bohatou geografii i zajímavou historii, a proto je kontinentem s tak obdivuhodnou biologickou rozmanitostí. Afrika má mnohem víc než jen chudobu a apartheid, kterými je známá po celém světě.
  • Je zde 54 zemí a několik sporných území. Súdán býval největší zemí Afriky, dokud nebyl rozdělen na Súdán a Jižní Súdán. Alžírsko je v současnosti největší zemí Afriky co do rozlohy. Káhira je hlavním a největším městem Egypta.
  • Z hlediska rozlohy a počtu obyvatel je Afrika druhým největším kontinentem. Afrika je plná největších divů přírody, zde je několik faktů o Africe, které vám pomohou lépe pochopit tento krásný kontinent.

 

Mohlo by vás zajímat:

 

Úžasná fakta o Africe

– Jedním z nejzajímavějších faktů o Africe je, že délka a šířka kontinentu jsou přibližně stejné. Od severu k jihu a od východu k západu měří přibližně 4 660.

– Afrika je nejen druhým největším, ale také druhým nejlidnatějším kontinentem s přibližně 12 % světové populace.

– Nigérie je nejlidnatější zemí Afriky, její počet obyvatel se odhaduje na 120-140 milionů. Seychely mají přibližně 80 000 obyvatel a jsou nejméně zalidněnou zemí.

Nigérie je nejlidnatější zemí Afriky

– Na africkém kontinentu žije přibližně 3 000 různých etnických skupin, přičemž jen v Nigérii je oficiálně uznáno přibližně 370 z nich. Více informací o africké kultuře najdete zde.

– V Africe se mluví přibližně 2 000 různými jazyky, z nichž každý má jiné nářečí, přičemž nejrozšířenějším jazykem na africkém kontinentu je arabština.

– Rovník prochází napříč africkým kontinentem přibližně 2 500 km od západu k východu a rozděluje jej na dvě odlišné poloviny – severní a jižní. Prochází mnoha africkými zeměmi, například Kongem, Somálskem, Ugandou a Keňou.

– Na základě fosilních nálezů se zdá, že Afrika je prvním kontinentem, na kterém byli lidé nalezeni. Fosilní pozůstatky naznačují, že lidé obývali africký kontinent přibližně před 7 miliony let.

– V Africe se také nachází nejdelší řeka světa, Nil, který před ústím do oceánu měří asi 4150 kilometrů. Protéká několika africkými zeměmi, například Etiopií, Súdánem, Ugandou a Egyptem, a činí zemi mimořádně úrodnou.

– Viktoriiny vodopády jsou největším vodopádem v Africe a nacházejí se na hranicích Zimbabwe a Zambie. Jeho výška je 355 stop a šířka vodopádu dosahuje téměř jedné míle.

Zajímavá fakta o Africe

 

– Největší poušť světa, Sahara, se rovněž nachází v Africe a pokrývá území nejméně deseti zemí – přibližně 3,5 milionu čtverečních kilometrů.

Největší poušť světa Sahara

– Kilimandžáro je největší horou Afriky a dosahuje výšky 19 340 metrů. Viktoriino jezero je největším jezerem v Africe, má rozlohu 26 560 km2.

– Madagaskar je největším ostrovem afrického kontinentu a leží u východního pobřeží Afriky. Je přibližně 1 000 mil dlouhý a 350 mil široký. Tento ostrov je zároveň čtvrtým největším ostrovem na světě.

– Afrika se také může pochlubit nejlepší flórou a faunou na světě. Žije zde nejvíce divoké zvěře na celém světě. Žijí zde některá z nejrychlejších suchozemských zvířat, například gepardi, pakoně, gazely a lvi. Více informací o afrických zvířatech najdete zde.

– Africká těžba je dobře známá a na tomto kontinentu se těží nejméně 50 % světové produkce diamantů a zlata. Zbylých 50 % produkce těchto drahých kamenů a kovů připadá na ostatní země světa.

– V Jihoafrické republice se nachází také „největší zelený kaňon na světě“, známý jako kaňon řeky Blyde, který je zároveň třetím největším kaňonem na světě.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button