PLOCHY PRO UŽITKOVÉ ÚPRAVYUžitečné rostliny

Jak vysadit avokádo

Jak vysadit avokádo ? Vypěstujte avokádový stromek z avokádové pecky.

Avokádo je jedním z nejkrásnějších plodů léta. Má vysoký obsah živin a chuti a nic nesignalizuje začátek léta tak jako pikantní limetkový dip guacamole s tortillovými chipsy. Až budete příště připravovat guacamole nebo krájet avokádo na salát, zkuste odložit pecky, aby z nich mohly vyrůst avokádové stromy. Vypěstovat si vlastní avokádovník ze semen je překvapivě snadné a je to skvělý vzdělávací projekt pro domácnosti i třídy.

 

avokádové ovoce
Záběr zblízka na avokádo rostoucí na stromě

 

Jak postupovat při výsadbě avokáda

Krok 1 – Vyjmutí a vyčištění jámy
Na začátku je třeba opatrně vyjmout pecku z avokáda (aniž byste ji rozřízli) a poté ji očistit od všech plodů (často pomáhá namočit pecku na několik minut do vody a poté vydrhnout všechny zbylé plody). Dávejte pozor, abyste neodstranili hnědou slupku na pecce, což je obal semen.

Krok 2 – Nalezení konců
Některé avokádové pecky jsou mírně protáhlé, jiné mají tvar téměř dokonalé koule, ale všechny avokádové pecky mají „základnu“ (z níž vyrůstají kořeny) a „vrchol“ (z něhož vyrůstá výhonek). Mírně zašpičatělý konec je horní a plochý konec je spodní. Aby kámen vyklíčil, je třeba spodní konec s kořeny umístit do vody, proto je velmi důležité zjistit, který konec je „horní“ a který „spodní“, než začnete kámen propichovat párátky.

Krok 3 – Propíchnutí čtyřmi párátky
Vezměte čtyři párátka a zapíchněte je pod mírným úhlem směrem dolů do semínek avokáda, rovnoměrně rozmístěných po obvodu avokáda. Tato párátka tvoří lešení avokáda a umožňují opřít spodní polovinu avokáda o vodu, takže párátka musí být pevně zaklíněna. Doporučuji je vložit pod mírným úhlem (směrem dolů), aby byla většina avokáda ve vodě, když je položíte nad sklenici.

 

jak vysadit avokádo

 

Výsadba avokáda Jak vysadit avokádo 

 

Krok 4 – Polovinu avokáda vložte do sklenice vody.
a postavit se na klidný parapet se slunečním světlem. Je vhodné použít průhledný kelímek, abyste snadno viděli, kdy začínají růst kořeny a kdy je třeba vyměnit vodu. Mnohé příručky doporučují měnit vodu každý den, ale já jsem metodou pokusu a omylu zjistil, že je lepší měnit vodu každých pět dní až týden. Vodu je třeba pravidelně měnit, abyste zabránili růstu plísní, bakterií a hub, které mohou váš malý výhonek avokáda zničit.

Krok 5 – Počkejte, až semínka avokáda vyklíčí
V mnoha internetových příručkách, které jsem četl, se uvádí, že klíčení může trvat 2 až 4 týdny, ale podle mých zkušeností trvá obvykle nejméně 8 týdnů, než se objeví klíček, takže buďte trpěliví. Zde je proces, jehož budete svědky:

1. Vrchní část avokádové pecky vyschne a vytvoří se na ní prasklina a vnější hnědá slupka semen se odloupne.

2. Prasklina se rozšíří až na dno avokádové jamky a přes prasklinu na dně začne prorůstat malý kořínek.
3. Kořen se bude stále více prodlužovat (a může se větvit) a nakonec z něj vyrazí malý výhonek.

4. NIKDY nedovolte, aby kořenový krček vyschl a nepropadl se – to by znamenalo smrt rostliny.

avokádový strom

 

Krok 6 – Vsypání zeminy
Když je stonek dlouhý 6-7 cm, zkraťte ho na délku asi 3 cm, abyste podpořili nový růst. Když dosáhne výšky 6-7 cm, zasaďte ji do bohaté humusovité půdy v květináči o průměru 8-10 cm, přičemž horní polovinu semínka nechte odkrytou. Umístěte ji na slunný okenní parapet. Avokádo miluje slunce – čím více slunce, tím lépe.

 

Masožravé rostliny Úžasné 8 masožravých rostlin

Kdy sázet cibuli? Výsadba, pěstování a sklizeň cibule

Ostropestřec mariánský – pomocník pro játra

Vypadávání vlasů? Jezte těchto 9 potravin, abyste zabránili vypadávání vlasů

 

 

Jak zasadit avokádo 

 

Krok 7 – Zalévejte a sledujte, jak roste
Často ji zalévejte a občas ji důkladně namočte. Půda by měla být vždy vlhká, ale ne nasycená. Žloutnoucí listy jsou známkou přemokření; nechte rostlinu několik dní vyschnout.

Krok 8 – Odštípněte horní listy
Když je stonek vysoký 12 cm, odřízněte horní dva listy. To rostlinu povzbudí k růstu postranních výhonků a dalších listů, čímž se stane vitální. Pokaždé, když rostlina povyroste o dalších 6 cm, zaštípněte 2 nejnovější sady listů na vrcholu.

Krok 9 – Ladění
Zdá se, že se na mých avokádových stromech množí mšice – ty otravné potvůrky se nemohou nabažit chutných avokádových listů. Pokud je máte, zde je návod, jak se jich zbavit: Mšice z rostliny smyjte venku nebo ve dřezu/sprše. Jakmile se malých škůdců zbavíte, postříkejte rostlinu směsí vody s malou kapkou prostředku na mytí nádobí a lžičkou neemového oleje. Tím zabráníte návratu mšic. Každých 4-5 dní rostlinu zkontrolujte a v případě potřeby ji vyčistěte a znovu postříkejte.

Krok 10 – Přezimování
Malé avokádovníky mohou být v létě venku, ale pokud žijete v místě, kde je chladněji než 45 stupňů Celsia, budete je muset na podzim/zimu vrátit do interiéru, než teploty klesnou.

 

Avokádo

 

Vypěstování avokádového stromu z avokádové pecky

 

Někdy začnou avokádovníky plodit už po 3 nebo 4 letech, jiným trvá více než 15 let, než začnou plodit, a některým se to nepodaří nikdy. Pro usnadnění opylení pomáhá, když několik stromů avokáda roste společně. Neočekávejte však, že plod bude podobný avokádu, z něhož jste získali semena. Komerční avokáda se pěstují z roubovaných větví, aby se kontroloval výsledek plodů – přirozeně vypěstované avokádo se může od svého rodiče značně lišit!

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button