PLOCHY PRO UŽITKOVÉ ÚPRAVYUžitečné rostliny

Nejlepší odrůdy brambor – 11 silných odrůd

Nejlepší odrůdy brambor – 11 silných odrůd. Skromné brambory. Smažené, šťouchané, pečené, zapékané nebo (moje oblíbené) vařené a podávané s kouskem másla – brambory jsou základem spíže a dokonalým pohodlným jídlem.

 

Někteří zahrádkáři si možná kladou otázku, zda pěstování této levné a hojné plodiny stojí za námahu, místo, čas a energii. Je pravda, že pěstování vlastních brambor s sebou přináší určité problémy, ale není nic lepšího než čerstvě sklizené brambory.

 

Kromě toho existuje mnoho odrůd, se kterými lze experimentovat a které mají různé chutě, textury a vlastnosti a při vaření se chovají odlišně.

 

Nejlepší odrůdy brambor – 11 silných odrůd

 

Nejlepší odrůdy brambor - 11 silných odrůd

 

Ať už nevíte, kde začít, nebo jste si už téměř zúžili výběr chutných odrůd, podívejte se na tento přehled jedinečných, chutných a vizuálně atraktivních odrůd brambor, které můžete pěstovat na vlastní zahradě, a na naše oblíbené návrhy.

 

Co je třeba vědět před výsadbou

 

Co je třeba vědět před výsadbou

Při výběru druhu nebo druhů brambor, které chcete pěstovat na vlastní zahradě, je třeba mít na paměti několik věcí:

Nejprve si promyslete, co chcete se svou sklizní dělat. Chcete například připravit tu nejúžasnější nadýchanou kaši, nejkřupavější pečené brambory nebo dokonalé smažené hranolky?

Může to znít jako hloupost – brambora je přece brambora? Ve skutečnosti má však každá odrůda své jedinečné vlastnosti a charakteristiky, díky nimž se některé hodí k určitému použití lépe než jiné.

Různé druhy obsahují různé množství škrobu a také různé množství cukru. Množství škrobu rozhoduje o tom, zda jsou brambory moučnaté nebo nadýchané a po uvaření se rozpadají, nebo zůstávají neporušené a mají pevnou, vlhkou a voskovitou strukturu.

 

Škrob v bramborách

 

Škrob v bramborách

 

Čím vyšší je obsah škrobu, tím více se brambory při vaření rozpadají. Brambory s vysokým obsahem škrobu jsou proto naprosto ideální k pečení a rozmačkání nebo k výrobě hranolků.

Naopak odrůdy s nízkým obsahem škrobu jsou voskovité a při vaření dobře drží pohromadě, takže jsou ideální pro použití do polévek, dušených pokrmů a salátů.

 

Rané a pozdní odrůdy brambor

 

Rané a pozdní odrůdy brambor

 

Dalším tipem při výběru odrůd je uvědomit si, že odrůdy se volně dělí do tří různých skupin podle počtu dní, které potřebují k dosažení zralosti: rané, střední a pozdní.

Někdy se také setkáte s odrůdami první sezóny, druhé sezóny a hlavní odrůdou, přičemž některé druhy tyto dvě kategorie překlenují, například odrůdy střední a pozdní sezóny.

Není divu, že rané odrůdy dozrávají nejdříve. Potřebují asi 75 až 90 dní pod zemí, někdy i méně.

Rané rostliny zabírají na zahradě méně místa než jiné odrůdy a jsou méně náchylné k plísni bramborové, protože se obvykle sklízejí dříve, než se choroba stihne projevit.

Následují středně rané typy, které dozrávají přibližně za 95 až 110 dní. Obvykle jsou připraveny ke sklizni kolem poloviny léta.

Pozdní odrůdy obvykle dozrávají 120-135 dní, některé odrůdy až 160 dní.

 

Velikost odrůd brambor

 

Velikost odrůd brambor

 

Dalším rozdílem mezi těmito odrůdami je jejich velikost – rané brambory jsou obecně menší než hlavní nebo pozdní odrůdy. To však neplatí vždy, protože hlíznaté druhy obvykle spadají do kategorie pozdních brambor. Jak sázet brambory Sázení, pěstování a sklizeň brambor

 

Brambory označené jako „nové“ ve skutečnosti nemají svůj vlastní typ, ale sklízejí se brzy, když jsou malé.

 

11 nejlepších odrůd brambor pro domácí pěstování

 

11 nejlepších odrůd brambor pro domácí pěstování

Ať už toužíte po bramborách s voskově žlutou slupkou, červených bramborách s tenkou slupkou nebo po bramborách bílých či modrých, máme pro vás ten nejlepší výběr, který si určitě zamilujete! Je čas podívat se na náš přehled…

 

1. Daisy Gold – Nejlepší odrůdy brambor

 

1. Daisy Gold - Nejlepší odrůdy brambor

„Daisy Gold“ je exkluzivní odrůda brambor, která je ideální pro všestranné použití, má vločkovitou a vlhkou dužinu, která je ideální na vaření, pečení a kaši.

Tento veselý žlutý brambor je stejně krásný jako silný a odolný vůči virózám a balení 10 minibubrů s 3-5 očky na každém z nich poskytne 50-80 kg brambor. Je také odolný vůči háďátkům.

Odrůda je připravena ke sklizni přibližně v polovině sezóny a hlízy dozrávají 80 dní po výsadbě.

 

2. Kennebec

 

2. Kennebec

Odrůda „Kennebec“ je velmi oblíbená univerzální odrůda brambor.
Díky hladké, tenké slupce a krémové struktuře je na těchto bramborách obzvláště skvělé, že si při vaření zachovávají svůj tvar – ideální pro použití v salátech, kari, polévkách a dušených pokrmech – a zároveň obsahují dostatek škrobu, aby se daly snadno rozmačkat nebo usmažit.

 

Nejlepší odrůdy brambor. Pokud pěstujete tuto odrůdu, můžete očekávat, že sníte hodně brambor, protože poskytuje vysoké výnosy. A co víc, tato odrůda brambor se dobře skladuje, takže si na ní můžete pochutnávat ještě mnoho měsíců po skončení produkce.

Jedná se o ranou odrůdu pro hlavní sklizeň, která je připravena ke sklizni za 80 dní. Je odolná vůči pozdní plísni, černé noze a virům brambor A a Y.

 

3. Red Gold – Nejlepší odrůdy brambor

 

3. Red Gold - Nejlepší odrůdy brambor

 

Bramborová kaše „Red Gold“ má lahodnou oříškovou chuť, jakou nenajdete v žádném jiném obchodě s potravinami. Díky žluté dužině a malinově červeným očím je tato brambora velmi pěkná.

Pochází z lesů severní Evropy a je to všestranná odrůda středního ročního období, která se dá kašírovat, péct, zapékat nebo smažit. Brambory dozrávají za 90 dní. Mějte na paměti, že jsou nejvhodnější pro krátkodobé skladování.

 

4. Červený Pontiac

 

4. Červený Pontiac

Tato raná červená odrůda, která je dalším vítězem v kategorii univerzálních odrůd, má navíc tu výhodu, že má obzvláště tenkou slupku, takže je velmi atraktivní volbou, ať už se sklízí ve fázi mladé zralosti, nebo se pěstuje až do zralosti.

Červený Pontiac má voskovitou dužinu a je ideální pro pečení, vaření, mačkání, zapékání nebo zejména pro použití do salátů. Tento druh není vhodný ke smažení. Rostliny dobře snášejí sucho. Hlízy odrůdy ‚Red Pontiac‘ dozrávají za 80 dní.

 

5. Rio Grande Russet – Nejlepší odrůdy brambor

 

5. Rio Grande Russet - Nejlepší odrůdy brambor

Tohle je jeden z typů, které si můžete vychutnat bez pocitu viny! Pokud konzumujete slupku, jsou tyto brambory plné antioxidantů, což z nich činí vysoce výživnou odrůdu. Russets mají moučnou, nadýchanou strukturu s aromatickou slupkou.

Navíc se jedná o vysoce výnosnou odrůdu, což znamená, že v době sklizně jí bude určitě více než dost. Díky nízkému obsahu škrobu je ideální na saláty, krájení a přípravu hranolků.

Odrůda „Rio Grande“, která je v době zralosti dlouhá 4-5 cm, má rezavě hnědou slupku a bílou dužinu a je zralá za 59-65 dní.

 

6. Kouzelná Molly

 

6. Kouzelná Molly

‚Magic Molly‘ je půvabná odrůda, která vás jistě okouzlí. Tento druh má stejně bohatou barvu jako chuť a je sytě fialový uvnitř i na povrchu. A tuto krásnou barvu si zachovává i po uvaření. Připravte se na kulinářská kouzla s touto živou odrůdou! Vypadávání vlasů u mužů

 Ožívá v kombinaci s teplými, dřevitými a kouřovými akcenty, takže je naprosto ideální pro grilování. Na její kouzlo si budete muset počkat o něco déle, protože odrůda potřebuje 95 až 100 dní, aby dosáhla plné zralosti.

7. Masquerade – Nejlepší odrůdy brambor

 

7. Masquerade - Nejlepší odrůdy brambor

Maškaráda je jako „jedlé umění“.

Tento jedinečný dvoubarevný typ je skutečně pozoruhodný. Kůže „Masquerade“ je mramorovaná zářivě fialovou a bílou barvou a musíte ji vidět, abyste uvěřili.

Tato odrůda s nízkým obsahem škrobu má vlhkou, bílou dužinu, která je ideální na pečení, kaši a zapékání, a plné zralosti dosahuje za pouhých 63 dní.

 

8. Princezna Laratte

 

8. Princezna Laratte

Ve Francii je velmi oblíbená, a to natolik, že ji  označuje za „kulinářskou superhvězdu evropské vysoké kuchyně“. Nejlepší odrůdy brambor.

Proč je tato odrůda u Francouzů, kteří milují jídlo, tak oblíbená? Její chuť je mírně nasládlá a lehce oříšková, téměř jako směs kaštanů, lískových oříšků a mandlí.

Tato odrůda dozrává pomalu, za 90 až 110 dní, ale rozhodně se vyplatí počkat.

 

9. Purple Majesty – Nejlepší odrůdy brambor

 

9. Purple Majesty - Nejlepší odrůdy brambor

Jako člověk, který vyrůstal a znal jen světlé, žluté brambory, jsem na fialových bramborách našla něco neodolatelného, co mě okouzlilo. A vsadím se, že děti a hosté, kteří s vámi budou večeřet, budou mít stejný pocit!

Tyto fialové, sladké, máslové brambory s vínově tmavou slupkou a šťavnatou fialovou dužinou dodají vašemu talíři zajímavou barvu a jsou ideální ke smažení.

‚Purple Majesty‘ prospívá na plném slunci, dozrává za 85 dní a plodí 3-4 cm dlouhé brambory.

 

10. Švédské arašídy Fingerling

 

10. Švédské arašídy Fingerling

Tento dědičný druh arašídů má voskovitou, pevnou žlutou dužinu a bohatou chuť. Brambory se výborně hodí na smažení nebo pečení a jsou vhodné i do salátů. Vyznačuje se vysokou odolností proti strupovitosti.

„Swedish Peanut Fingerling“ je pozdní odrůda. Rostliny dozrávají za 90 dní.

 

11. Yukon Gold

 

11. Yukon Gold

S touto mimořádně oblíbenou zlatožlutou odrůdou se určitě trefíte do černého.

Jedná se o hybridní odrůdu, která byla vyšlechtěna v 60. letech 20. století. 20 let. století v Kanadě a rychle si získala oblibu, protože nabízí to nejlepší ze všech světů – je dostatečně voskovitá, aby vydržela vaření, ale zároveň dostatečně nadýchaná, aby se z ní dala připravit úžasná kaše.

Nicméně podle mého názoru je nejlepším způsobem přípravy Yukon Gold rozhodně pečení v troubě.

Po upečení se vytvoří působivá kombinace křupavé kůrky na povrchu a krémové máslové dobroty uvnitř. Nejlepší odrůdy brambor.

‚Yukon Gold‘ je raná odrůda, která dozrává za 65 dní a vyžaduje plné slunce. Tento druh je známý svou odolností vůči chorobám, včetně odolnosti vůči strupovitosti.

 

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button