PLOCHY PRO UŽITKOVÉ ÚPRAVYUžitečné rostliny

Jak skladovat sušené švestky – nejlepší způsoby

Jak skladovat sušené švestky – Jak nejlépe skladovat sušené švestky doma? Na rozdíl od jiných sušených plodů nevyžadují sušené švestky žádný zvláštní vztah. Zajímá se pouze o nízkou vlhkost, tmu a chlad. Přesto je však nutné dodržovat některá doporučení, abyste později nevyhodili cenný výrobek do koše.

Balení a vhodné umístění

 

Balení a vhodné umístění

Na materiálu nádob nebo obalů absolutně nezáleží. Švestka je sama o sobě tak voňavá, že se nebojí cizích vůní. Jiné výrobky však mohou být namočené. Bezpochyby voňavé, šťavnaté vůně a lákadla. Chléb nebo pohanka ochucené sušenými švestkami zde prostě nejsou každému po chuti.

Jediné, co tuto kouzelnou vůni zničí, je domácí chemie. Proto nenechávejte ovoce na stejném místě v blízkosti mycího prostředku nebo prostředku na mytí nádobí, a to ani na krátkou dobu.

Doporučuje se pochoutku pevně zabalit. Například skleněná nádoba s těsně přiléhajícím víčkem, kovová nádoba se šroubovacím uzávěrem nebo keramická nádoba se silikonovou zátkou.

Pokud je skříň, ve které budou sušené švestky uloženy, určena pouze pro něj, je ideální prozaičtější obal:

  • plastové pouzdro se zipem
  • dřevěná nebo kůrová krabice
  • kartonová krabice
  • plátěná nebo lněná taška
  • Švestkový džem

 

Jak skladovat sušené švestky

 

Jak skladovat sušené švestky

 

  • Odolnější materiály jsou tepelně zpracovány. Přelévají se vroucí vodou a suší se, samozřejmě po důkladném opláchnutí horkou vodou a jedlou sodou.
  • Křehké materiály se postříkají silným roztokem soli a důkladně vysuší. Usušené a očištěné švestky lze poté skladovat. Fyziologický roztok připravte takto:
  1. Důkladně rozpusťte 500 g kamenné soli v 1 litru čisté pitné vody. Jodidovaný nebo extra není kategoricky vhodný!
  2. Vnitřní povrch krabic a zásuvek řádně navlhčete.
  3. Textilní sáčky lze namočit celé na 2 minuty a poté je důkladně vysušit.
  4. Velké zásoby sušeného ovoce můžete skladovat ve speciálně navržené spíži. Samozřejmě, pokud ho máte. v tomto případě nemůžete zápasit s obaly, ale jednoduše navlékněte ovoce na silnou nit. Pak už je jen zavěsíte jako korálky na vánoční stromeček.
  5. Aby nedošlo k poškození výrobku, je třeba nitě s ovocem rychle namočit do slabého roztoku soli nebo sody a poté je důkladně osušit. Sušené švestky stačí před použitím důkladně omýt a můžete je jíst.

 

Chladnička

 

Chladnička

Sušené švestky se krásně skladují v lednici. Za tímto účelem se zabalí do potravinářské hliníkové fólie a pak se do svazku udělá několik otvorů párátkem nebo špejlí. A umístěte je na polici ve dveřích chladničky. Během otevírání je zajištěna optimální teplota a dostatečné větrání.

Nebo si vyberte místo na polici pro zeleninu. Není zde tolik vlhkosti jako v celé komoře.

Pokud potřebujete sušené švestky skladovat delší dobu, je nejlepší je uložit do mrazničky. Ovoce je pevně zabalené, jinak bude vše cítit po sušených švestkách. Vhodné jsou polyethylenové nebo speciální plastové nádoby na potraviny. A teprve potom je vyčistěte. Po rozmrazení neztrácí sušené ovoce své vitamíny a výživové hodnoty. Pivo na vlasy.

 

Rada Abyste se vyhnuli udivenému pohledu na to, co ve vás uvízlo, vždy konvici podepište permanentním fixem. Nebo dovnitř vložte papírek s názvem obsahu a datem záložky.

 

Možné problémy

 

Možné problémy

Sušené švestky jsou velmi hygroskopické. Dokonale absorbuje vlhkost z okolního vzduchu. Nezapomeňte každé dva týdny zkontrolovat zásoby. Jinak se může stát, že místo lahůdky v „krásný“ den budete mít slizké, ošklivé kousky nepochopitelné barvy. nebo ještě hůře – pokryté silnou vrstvou plísně.
Takové sušené ovoce nepodléhá regeneraci. Mírně vlhké však lze ještě zachránit. Stačí je trochu vysušit v troubě nebo v elektrické sušičce a nádobu umýt a vytřít dosucha.

 

Tip Při nákupu se švestek dotýkejte prsty. Pokud na nich zůstávají hnědé skvrny, objevuje se pocit kluzkosti nebo je cítit vlhkost, od nákupu upusťte. Takové sušené ovoce se neskladuje. Rychle začnou plesnivět, stěžovat si a vrzat. U samosprašných švestek takové problémy obvykle neexistují.

 

Cenné rady Jak skladovat sušené švestky

 

Cenné rady Jak skladovat sušené švestky

 

Kupované sušené ovoce vždy nezapomeňte usušit. Zpravidla se prodávají sušené, aby přibraly na váze kvůli nadměrné vlhkosti. Vyjměte je z trouby a teprve po vychladnutí je vyjměte k uskladnění. Kondenzace na stěnách teplých sklenic se švestkami může zničit veškeré vaše úsilí.

Někdy se k vašim záložkám dostanou ještě obilní můry nebo brouci. Sušené ovoce jim moc nechutná, ale jak se říká, bez ryb… Abyste se tomu vyhnuli u velkého množství sušených švestek, přidejte do sklenic podél větví sušenou mátu peprnou nebo meduňku. Neprozradí vůni ovoce, ale ochrání ho před nezvanými hosty. Jak skladovat sušené švestky.

Zakoupené sušené švestky lze skladovat maximálně 6 měsíců, v mrazáku maximálně 10 měsíců. Osobně naložené, při správném balení a skladovacích podmínkách vydrží perfektní až 2 roky.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button