Plemena psůPLEMENA PSŮ INDIVIDUÁLNĚ

Cane Corso: Vše o plemeni

Cane corso je velké a svalnaté plemeno psa, které pochází z Itálie. Toto plemeno je známé svým impozantním vzhledem a mohutnou stavbou těla, díky čemuž je oblíbenou volbou pro ty, kteří hledají hlídacího psa nebo věrného společníka. Cane corso je také velmi inteligentní plemeno, díky čemuž se snadno cvičí a velmi dobře reaguje na povely.

 

Cane Corso

 

Cane Corso

 

Historie plemene cane corso sahá až do starověku, kdy se používalo jako lovecký a hlídací pes. V průběhu let se plemeno vyvíjelo a zdokonalovalo, přičemž důraz byl kladen na jeho temperament a schopnost úzce spolupracovat s člověkem. Dnes je cane corso považován za jedno z nejuniverzálnějších plemen, které může vynikat v různých rolích, včetně role rodinného mazlíčka, pracovního psa nebo výstavního psa.

Při péči o Cane Corso je důležité zajistit jim od útlého věku dostatek pohybu a socializace. Toto plemeno vyžaduje hodně fyzické aktivity, proto je důležité zajistit jim dostatek prostoru pro běhání a hry. Kromě toho cane corso vyžaduje vyváženou stravu a pravidelnou péči, aby byla jeho srst zdravá a lesklá. Při správné péči a pozornosti může být cane corso skvělým doplňkem každé rodiny nebo domácnosti.

Historie a původ

 

Historie a původ

 

Cane corso je starobylé plemeno psů, které pochází z Itálie. Jeho přesný původ však není znám. Existují však důkazy, že se předkové Cane Corso objevují také na starověkých nástěnných malbách nalezených na místě dnešního Říma.

Původ v Itálii

Cane corso patří mezi molosoidní plemena a je přímým potomkem římských válečných psů zvaných Canis Pugnax. Tito psi se používali k bojovým účelům, k lovu divokých prasat a také jako zbraň při gladiátorských zápasech. Po zániku císařství se tito psi začali chovat především jako hlídací. Jejich populace se udržela až do konce 19. století. století, kdy s příchodem techniky nebyl pes na statku nezbytností, a tak se jejich počet snížil na minimum. Italská plemena psů : TOP 15 psů z Itálie

Cane corso byl uznán FCI v roce 1996 a je popsán ve standardu FCI 343.

 

American Kennel Club a Spojené státy americké

 

Cane corso byl do Spojených států dovezen v roce 1988. V roce 2010 byl tento pes oficiálně uznán Americkým kynologickým klubem (AKC). Od té doby se stal v USA oblíbeným psem a jeho popularita stále roste.

Dnes je cane corso považován za vynikajícího strážce a ochránce rodiny. Jeho silná fyzická stavba a inteligence z něj dělají vynikajícího psa pro výcvik.

 

Fyzická charakteristika Cane Corso

 

Fyzická charakteristika Cane Corso

 

Velikost a hmotnost

Cane corso je velké a mohutné plemeno psa, které dosahuje výšky v kohoutku 62 až 70 cm a hmotnosti 40 až 50 kg. Samice jsou obvykle menší než samci. Toto plemeno má robustní stavbu těla a svalnatou strukturu, která mu umožňuje být silným a výkonným psem. Svalnatí psi Top 10 nejsvalnatějších plemen psů

 

Barva a srst

Cane corso má krátkou, hustou a lesklou srst, která se snadno udržuje. Barva srsti může být černá, světle šedá, tmavě šedá (až modrá), hnědá, plavá, tmavě hnědá, červená nebo olověná. Bílá barva cane corso není uznávána jako standardní a není původní barvou srsti tohoto plemene.

 

Výška a svalová struktura

Cane corso má svalnatou stavbu těla, která mu umožňuje být velmi silným a mohutným psem. Jeho svalnaté tělo je dobře vyvážené a má silná záda. Výška v kohoutku je 62 až 70 cm a hmotnost 40 až 50 kg. Jeho svalnatá postava mu umožňuje být velmi silným a mohutným psem.

 

Cane corso je molosoidní plemeno, jehož kořeny sahají až do Itálie. Jeho předkové byli zvyklí lovit divočáky a hlídat majetek. Toto plemeno má silnou povahu a je vhodné pro majitele, kteří mají zkušenosti s chovem velkých a silných plemen psů.

 

Temperament a chování

Cane corso je plemeno psa, které má mírnou povahu a je oddané své rodině. Je to aktivní plemeno, které vyžaduje dostatek pohybu a zábavy. Při správné socializaci, výchově a výcviku je cane corso poslušným a bezpečným společníkem.

 

Vztah k rodině a dětem

Cane Corso má silné pouto ke svým pánům a svou rodinu velmi chrání. Je to plemeno, které dobře vychází s dětmi a může být skvělým společníkem pro rodiny. Vzhledem k jejich velikosti a síle je však důležité, aby byly děti poučeny o tom, jak se správně chovat v blízkosti psa, a aby byly vždy pod dohledem dospělé osoby.

 

Vztah k cizím lidem a jiným zvířatům

Cane Corso si může velmi chránit svůj majetek a teritorium, a proto může být ostražitý vůči cizím lidem a zvířatům. Je důležité, aby byl Cane Corso správně socializován a aby byl na veřejnosti držen na vodítku. Pokud je správně socializován, může dobře vycházet s ostatními zvířaty i lidmi.

 

Energie a aktivity

Cane corso je aktivní plemeno, které vyžaduje dostatek pohybu a zábavy. Je důležité, aby byl Cane Corso dostatečně cvičen a zaměstnán, aby byl šťastný a zdravý. Je to plemeno vhodné pro majitele, kteří mají rádi aktivní životní styl a rádi tráví čas venku. Cane Corso může být skvělým společníkem pro majitele, kteří rádi běhají, jezdí na kole, provozují pěší turistiku a podobné aktivity.

 

V následující tabulce jsou uvedeny některé základní temperamentové vlastnosti cane corso:

Charakteristika Popis
Sebaistota Cane Corso je sebevědomý a nebojí se bránit svůj majetek a rodinu.
Společenskost Při správné socializaci vychází cane corso dobře s ostatními zvířaty i lidmi.
Aktivita Cane Corso vyžaduje dostatek pohybu a zábavy.
Oddanost Cane Corso má silné pouto ke svým pánům a svou rodinu velmi chrání.
Zpravodajství Cane Corso je inteligentní a rychle se učí novým věcem.

Cane corso je plemeno psa, které má mírnou povahu a je oddané své rodině. Je to aktivní plemeno, které vyžaduje dostatek pohybu a zábavy. Při správné socializaci, výchově a výcviku je cane corso poslušným a bezpečným společníkem.

 

Školení a socializace

 

Školení a socializace

 

Cane corso je plemeno, které je známé svou ochranitelskou povahou. Správný výcvik a socializace jsou proto velmi důležité, aby se z nich stali dobře vychovaní a sebevědomí psi.

 

Výcvik poslušnosti

Výcvik poslušnosti je důležitou součástí výchovy cane corso. Toto plemeno má silný ochranitelský instinkt a je velmi inteligentní, což znamená, že se rychle učí. Majitelé by měli začít s výcvikem co nejdříve, aby se pes naučil poslouchat základní povely, jako je sedni, jdi, ke mně atd.

Cane corso je velmi učenlivé plemeno, které se rádo učí novým věcem. Výcvik by měl být pozitivní a motivující, aby se pes naučil správně chovat v různých situacích. Je důležité, aby byl majitel důsledný a trpělivý, protože cane corso může být někdy tvrdohlavý.

 

Socializace a adaptace

Socializace je důležitou součástí výchovy cane corso. Toto plemeno má tendenci chovat se k cizím lidem a jiným psům odměřeně, proto je důležité, aby se od štěněte setkávalo s různými lidmi a zvířaty.

Včasná socializace pomůže vašemu psovi naučit se správně vyhodnocovat okolí a chovat se při kontaktu s cizími lidmi nebo jinými psy. Cane Corso je třeba naučit, jak se chovat v různých situacích a jak se přizpůsobit různým prostředím.

Cane corso může být skvělým hlídacím psem, ale klíčem k tomu, aby byl dobře vychovaný a spolehlivý, je správná socializace a výcvik. Majitelé by měli být důslední ve výcviku a socializaci, aby se cane corso stal skvělým společníkem a ochranným psem. 15 nejoblíbenějších plemen bojových psů

 

Zdraví a péče

Cane corso je plemeno psa, které potřebuje správnou péči, aby bylo zdravé a šťastné. V této části se věnujeme možným zdravotním problémům, stravě a výživě a také hygieně a péči.

 

Potenciální zdravotní problémy

Cane corso patří mezi plemena, která jsou náchylná k některým zdravotním problémům. Mezi nejčastější zdravotní problémy tohoto plemene patří dysplazie kyčelních kloubů, která může vést k artritidě a bolesti. Dalším problémem může být idiopatická epilepsie, která se projevuje záchvaty. Cane Corso může také trpět torzí žaludku, což je život ohrožující stav. Proto je důležité včas vyhledat veterinární péči.

Cane corso může navíc trpět očními problémy, jako je šedý zákal nebo progresivní atrofie sítnice. Je také důležité věnovat pozornost zdraví zubů a dásní, protože Cane Corso je náchylný k tvorbě zubního kamene.

 

Stravování a výživa

Správná výživa je pro zdraví Cane Corso klíčová. Je důležité zajistit psovi dostatečný přísun bílkovin, tuků, vitaminů a minerálních látek. Základem stravy by mělo být kvalitní krmivo pro psy, které obsahuje všechny potřebné živiny.

Je také důležité věnovat pozornost množství krmiva, které pes dostává. U plemen se sklonem k obezitě je důležité kontrolovat množství krmiva a zajistit dostatečnou fyzickou aktivitu.

 

Hygiena a péče

Cane corso má krátkou a hustou srst, která není náročná na péči. Psa je třeba jednou týdně kartáčovat, aby se odstranily odumřelé chlupy a zabránilo se jejich tvorbě v domě. Kromě toho je důležité pravidelně kontrolovat zuby a čistit uši a oči.

Důležité je také dbát na hygienické návyky, jako je pravidelné koupání a stříhání nehtů. Cane corso má tendenci rychle růst, proto je důležité pravidelně je kontrolovat a zastřihávat.

Celkově je důležité věnovat pozornost zdraví a péči o Cane Corso. Pravidelné návštěvy veterináře, odpovídající výživa a hygienické návyky pomohou zajistit zdraví a spokojený život tohoto plemene.

 

Cane Corso jako pracovní pes

Cane corso je plemeno psů, které má bohatou historii jako pracovní pes. Toto plemeno je známé svou odvahou, inteligencí a schopností pracovat v různých pracovních prostředích. V této části se dozvíte více o tom, jak se cane corso uplatňuje jako pracovní pes.

 

Cane Corso jako hlídací pes

Cane Corso byl vyšlechtěn k hlídání majetku a jeho schopnost chránit svého majitele a jeho majetek je jednou z jeho nejvýraznějších vlastností. Toto plemeno je svému majiteli velmi věrné a je ochotné ho chránit za všech okolností. Cane corso má silný čich a dokáže rozpoznat nebezpečí na velkou vzdálenost. Toto plemeno se často používá jako hlídací pes v různých podnicích a organizacích i v soukromých domácnostech.

 

Cane Corso v zemědělství

Cane corso může být také vynikajícím pracovníkem v zemědělství. Toto plemeno má silnou stavbu těla a je schopné tahat těžká břemena, což z něj dělá vynikajícího pomocníka při zemědělských pracích. Cane Corso se také používá k ochraně hospodářských zvířat před predátory. Toto plemeno má silný ochranářský instinkt a dokáže ochránit hospodářská zvířata před zvířaty, jako jsou vlci a medvědi. Kromě toho se cane corso používá také k lovu divokých prasat a dalších druhů velké zvěře.

Cane corso je vynikající pracovní pes, který se uplatní v různých pracovních prostředích. Jeho inteligence, odvaha a schopnost chránit svého majitele a jeho majetek z něj činí vynikajícího pracovníka v mnoha oblastech. Mastné vlasy : 5 domácích prostředků

 

Nákup a adopce Cane Corso

 

Nákup a adopce Cane Corso

 

Nákup štěňat

Pokud hledáte štěně Cane Corso, je důležité vybrat si spolehlivého chovatele, který se snaží chovat zdravá a dobře socializovaná štěňata. Je vhodné požádat o informace o rodičích štěněte, zjistit, zda byli zdravotně testováni a zda mají platný rodokmen FCI. Kromě toho je dobré se informovat o možných zdravotních problémech plemene a zjistit, jak se s nimi chovatel v minulosti vypořádal.

Mnoho chovatelů nabízí štěňata s různými barvami srsti, včetně modré, která je však u plemene cane corso sporná, protože může být spojena se zdravotními problémy. Je důležité si uvědomit, že cena štěněte od spolehlivého chovatele může být vyšší, ale získáte zdravé a kvalitní štěně.

Někteří chovatelé také nabízejí štěňata bez průkazu původu, což by mělo být varovným signálem. Bez rodokmenu není možné ověřit, zda byli rodiče štěněte zdravotně testováni a zda se jedná o skutečně čistokrevné zástupce plemene.

 

Adopce ze záchranné skupiny

Pokud máte zájem o adopci dospělého psa plemene Cane Corso, můžete se obrátit na záchranné skupiny, které zachraňují a vracejí psy tohoto plemene do nových domovů. V těchto skupinách mohou být psi různého věku a barvy srsti.

Před adopcí je důležité zjistit, jakou má pes povahu a zda bude vyhovovat vašemu životnímu stylu. Někteří psi mohou mít problémy s agresivitou nebo separační úzkostí, proto je důležité zjistit, jaké máte zkušenosti se psy a zda máte dostatek času a prostoru pro péči o psa.

Je také důležité si uvědomit, že adopce psa ze záchranné skupiny může být dražší než koupě štěněte od chovatele. Záchranné skupiny mohou vyžadovat adopční poplatky a budou muset také zajistit zdravotní péči o psa, pokud není zahrnuta v adopčních poplatcích.

Ať už se rozhodnete pro koupi štěněte nebo adopci dospělého psa, je důležité si uvědomit, že Cane Corso jsou velcí a silní psi, kteří potřebují dostatek pohybu a socializace. Jsou to věrní společníci, kteří se rádi přizpůsobí svému majiteli, ale také vyžadují důsledný a důsledný výcvik. Pokud máte zájem o toto plemeno, je důležité být dobře informován a připraven na péči o něj.

 

Zajímavosti

 

Cane corso je plemeno psa, které pochází z Itálie a patří do skupiny molossoidních plemen. Jeho latinský název je Canis Corsi, což znamená pes z ostrova Korsika. Toto plemeno je velmi podobné neapolskému mastifovi, ale cane corso je menší a elegantnější.

Cane corso se průměrně dožívá 9 až 12 let. Jeho obličej se vyznačuje silnými čelistmi a mohutnými lícními svaly. Toto plemeno je velmi oblíbené v Itálii a v poslední době se stává populárním i v jiných zemích.

Cane corso může mít různé barvy srsti, nejčastěji černou, šedou, hnědou a žíhanou. Jejich srst je krátká a lesklá, což jim dodává velmi elegantní vzhled.

Podle Mezinárodní kynologické federace (FCI) je cane corso velmi silný a sebevědomý pes. Toto plemeno je velmi inteligentní a snadno se učí, ale vyžaduje přísný výcvik a socializaci.

K přednostem cane corso patří jeho silná povaha a ochranitelský instinkt, což z něj dělá skvělého hlídacího psa. Mezi nevýhody však patří jeho velikost a nutnost fyzické aktivity. Toto plemeno potřebuje dostatek pohybu a je vhodné pro majitele, kteří mají čas a prostor se mu věnovat.

Celkově je cane corso skvělým společníkem pro majitele, kteří mají zkušenosti s velkými psy a jsou ochotni investovat čas a úsilí do jeho výchovy a péče.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button