Plemena psůPLEMENA PSŮ INDIVIDUÁLNĚ

Australský ovčák: původ, charakteristika a péče

Australský ovčák, středně velké plemeno psa, je známý svou inteligencí a pracovitostí. Její počátky sahají do 19. století, kdy byl vyšlechtěn v Kalifornii z různých ovčáckých psů. Používal se hlavně k pasení ovcí, ale dnes se používá i jako záchranářský pes nebo společník.

 

Australský ovčák

 

Australský ovčák

 

S výškou v kohoutku 51 až 58 cm u psů a 46 až 53 cm u fen a maximální hmotností 22 kg je australský ovčák středně velký, ale stále relativně lehký pes. Má ušlechtilý vzhled a vyniká v agility, frisbee a dog dancingu. Jeho povaha je oddaná a velmi aktivní, takže je vhodný pro majitele, kteří jsou ochotni mu věnovat dostatek času a energie.

Australský ovčák je všestranný pes, který vždy umí reagovat. Svou rodinu nade vše miluje a ochotně ji chrání. Díky své pracovitosti a inteligenci se stal oblíbeným plemenem nejen v USA, ale i v Evropě. V tomto článku se dozvíte více o charakteristice plemene, chovu, péči, výcviku, zkušenostech a nemocech.

 

Historie

 

Historie

 

Australský ovčák je plemeno psa, které bylo vyšlechtěno v USA koncem 20. let. století. Tento pes byl vyšlechtěn z různých ovčáckých psů dovezených z Austrálie. Přestože byl vyšlechtěn v USA, nese jméno australský ovčák.

Původně se toto plemeno používalo k pasení ovcí a koní. Díky svému pasteveckému instinktu a vysoké inteligenci je tento pes skvělým pomocníkem pro zemědělce a pastevce. Kromě toho se používá také jako záchranářský pes nebo společník.

 

Původ tohoto plemene sahá až do 19. století, kdy byli do USA dovezeni pastevečtí psi z Austrálie. Až do 50. let 20. století však bylo toto plemeno téměř neznámé. 20s. století. Prvním krokem k uznání bylo založení Australian Shepherd Club of America v roce 1957.

Dnes je australský ovčák oblíbený po celém světě a je známý svou přátelskou a dobromyslnou povahou. Potřebuje hodně pohybu a je ideální pro rodiny s dětmi nebo aktivní majitele.

 

Vzhled

 

Vzhled

 

Australský ovčák je středně velké plemeno psa s velmi osobitým vzhledem. Jeho exteriér se vyznačuje různými barvami srsti a velkou odolností.

Hlava a výraz

Mezi nejcharakterističtější znaky australského ovčáka patří hlava a výraz. Jeho hlava je středně velká a dobře vyvážená. Má poměr 3:2, takže je o něco delší než širší. Výraz jeho tváře je inteligentní a pozorný.

Oči jsou mandlového tvaru a mohou mít různou barvu. Nejčastěji jsou jantarové, modré nebo hnědé. Uši mají trojúhelníkový tvar a jsou středně velké. Zarážka je středně výrazná a vrchol je rovný. 10 plemen psů s modrýma očima

 

Tělo a proporce

Australský ovčák má silnou a vyváženou postavu. Jeho hřbetní linie je rovná a čelní sklon je mírně výrazný. Její velikost se pohybuje od 46 do 58 cm a hmotnost od 16 do 32 kg.

 

Ramena jsou dobře skloněná a hrudník je hluboký a široký. Spodní linie je mírně zúžená a ramena jsou dobře posazená. Končetiny jsou silné a rovné, s dobře posazenými prsty. Pánevní končetiny mají výrazné pánevní úhlení, kolena jsou dobře zaúhlená a paty jsou nízko.

 

Srst a barva

Srst australského ovčáka je hustá a středně dlouhá. Dvakrát ročně pelichá a je třeba ji pravidelně kartáčovat a upravovat. Barva srsti se může lišit od černé přes hnědou až po merle. Merle zbarvení může být červené nebo modré.

Zvláštní pozornost si zaslouží červený merle, který je velmi oblíbený. Jeho srst je jemná a jemně zvlněná s charakteristickými skvrnami. Výjimečné není ani to, že každé oko má jinou barvu. Papuče mohou být černé nebo hnědé.

Díky těmto vlastnostem je australský ovčák jedinečným a krásným plemenem. Jeho vzhled je jedním z důvodů, proč si ho mnoho lidí oblíbilo jako domácího mazlíčka.

 

Povaha a temperament Australský ovčák

 

Povaha a temperament Australský ovčák

 

Australský ovčák je známý svou pracovitostí a ochranitelským instinktem. Je to inteligentní a oddaný společník, který má silný obranný instinkt. Jeho povaha je energická a vytrvalá, což z něj dělá skvělého pracovního psa.

Toto plemeno má vrozený pastevecký a hlídací instinkt, proto se doporučuje majitelům, kteří mají zkušenosti s výcvikem a vedením psa. Australský ovčák je také velmi inteligentní, což znamená, že se rychle učí a umí řešit problémy.

 

Ačkoli je australský ovčák skrz naskrz pracovní pes, může být také skvělým společníkem v domácnosti. Je to věrný a oddaný pes, který dobře vychází s dětmi a ostatními domácími zvířaty.

Je důležité si uvědomit, že australský ovčák potřebuje hodně pohybu a aktivity, takže není vhodný pro majitele, kteří nemají čas nebo možnost věnovat mu dostatek pohybu.

Vzhledem ke svému temperamentu a potřebě pohybu je australský ovčák nejvhodnější pro majitele se zkušenostmi s výcvikem psů a pro rodiny se staršími dětmi.

 

Vzdělávání a odborná příprava

Australský ovčák je plemeno, které vyžaduje důslednou a přímočarou výchovu a výcvik. Je to věčně energické plemeno, které má svá úskalí při výchově a výcviku. Díky své inteligenci a učenlivosti se však učí velmi rychle. Snadno cvičitelní psi Top 10 psích plemen

Při výcviku australského ovčáka je důležité používat pozitivní metody. Vzhledem k jeho jemné a citlivé povaze je vhodné používat metody, které nepoškozují jeho psychickou a fyzickou pohodu.

Výcvik australského ovčáka by měl být flexibilní a přizpůsobený jeho potřebám. Je to plemeno, které má různé zájmy a dovednosti. Školení by proto mělo být zaměřeno na rozvoj jeho schopností a dovedností.

 

Australský ovčák je snadno ovladatelný a dokáže se naučit různé triky a povely. Je však důležité, aby školení probíhalo pravidelně a průběžně. Ztrátu pozornosti mohou způsobit vnější podněty, proto je důležité, aby byl trénink zaměřen na zvýšení jeho pozornosti a soustředění.

Celkově výchova a výcvik australského ovčáka vyžaduje důslednost, trpělivost a pozitivní přístup. Je to plemeno, které se rychle učí a je velmi přizpůsobivé. Aby bylo školení úspěšné a účinné, mělo by být přizpůsobeno jejich potřebám a zájmům. Psi pro pěší turistiku : 10 plemen vhodných pro pěší turistiku

 

Chov a péče

 

Australský ovčák je plemeno, které vyžaduje velkou pozornost a péči. Tento pes je velmi energický a potřebuje hodně pohybu, proto je vhodný pro majitele, kteří jsou aktivní a mají na něj čas.

Při chovu australského ovčáka je důležité zajistit psovi dostatek prostoru pro pohyb. V ideálním případě by měl mít přístup na zahradu nebo alespoň dostatek prostoru k procházkám. Je to také plemeno, které vyžaduje důslednou a přímočarou výchovu a výcvik, aby se zabránilo nežádoucímu chování.

Péče o australského ovčáka je důležitá pro jeho zdraví a pohodu. Denní péče zahrnuje kartáčování jeho husté srsti, která mu poskytuje ochranu před nepříznivými povětrnostními podmínkami. Kromě toho je důležité pravidelně navštěvovat veterináře a zajistit mu dostatek pohybu a zábavy.

 

Při výběru chovatele australského ovčáka je důležité, abyste měli informace o zdravotním stavu štěněte a o podmínkách, ve kterých se narodilo a bylo vychováváno. Důležité je také pořídit si štěně od prověřeného chovatele, který dbá na jeho zdraví a výchovu. Mastné vlasy : 5 domácích prostředků

Australský ovčák je vhodným společníkem pro rodiny s dětmi, je však důležité dbát na to, aby byly děti naučeny, jak se ke psovi správně chovat, a aby se předešlo nežádoucímu chování psů i dětí.

 

Využití práce

 

Australský ovčák je plemeno vyšlechtěné pro pasení ovcí a koní. Je to tedy skutečně pracovní pes, který má vrozené pastevecké a hlídací instinkty. Jeho práce je pro něj vášní a dokáže se jí věnovat s velkým nasazením.

Toto plemeno se také využívá pro různé psí sporty, jako je agility nebo frisbee. V těchto disciplínách prokazuje svou vysokou inteligenci a schopnost rychle se učit novým trikům a povelům.

Australský ovčák je také velmi užitečný jako společník a ochránce svého majitele. Díky svým silným ochranitelským instinktům a věrnosti je skvělým hlídačem domu i rodiny.

 

Vzhledem k jeho pracovnímu využití je důležité, aby byl australský ovčák dostatečně vycvičený a disciplinovaný. Jeho majitel by mu měl být schopen poskytnout dostatek fyzické a psychické stimulace, aby se cítil šťastný a spokojený.

Celkově je australský ovčák skutečně všestranný pes, který se může věnovat různým činnostem a povoláním. Jeho inteligence, vytrvalost a ochranitelské instinkty z něj dělají vynikajícího pracovního psa a skvělého společníka pro aktivní majitele.

 

Zdraví a nemoci

 

Australský ovčák je plemeno, které se v průměru dožívá 12 až 15 let. Zdraví je ovlivněno mnoha faktory, včetně výživy, pohybu a genetiky. Proto je důležité, aby majitelé pravidelně navštěvovali veterináře a dbali na zdravý životní styl svého psa.

Jedním z nejčastějších onemocnění, kterým australský ovčák trpí, je dysplazie kyčelních kloubů. Toto onemocnění se projevuje bolestí a omezením pohybu v kloubech. Kromě toho mohou australští ovčáci trpět různými očními chorobami, jako je šedý zákal nebo progresivní atrofie sítnice.

Je důležité, aby majitelé sledovali váhu svého psa, protože obezita může způsobit mnoho zdravotních problémů, například kloubní potíže a cukrovku. Aby se předešlo obezitě, je třeba psovi zajistit dostatečné množství kvalitní potravy a dostatek pohybu.

 

Kromě toho mohou australští ovčáci trpět také alergiemi, které se projevují kožními problémy a svěděním. Majitelé by měli být při výběru krmiva opatrní a sledovat, jak jejich pes reaguje na některé složky.

Celkově je důležité, aby majitelé australských ovčáků dbali o zdraví svého psa a pravidelně navštěvovali veterináře. Tímto způsobem mohou předejít mnoha zdravotním problémům a zajistit svému psovi dlouhý a zdravý život.

 

Australský ovčák v kultuře

 

Australský ovčák v kultuře

 

Australský ovčák je plemeno psa, které se vyskytuje v různých kulturních oblastech. Podívejte se, jak se tento pes objevuje v různých oblastech kultury.

Film

Australský ovčák se objevil v mnoha filmech a televizních pořadech. V roce 1995 se objevil v animovaném filmu „Babe“, kde hrál roli psa Fly. Tento film získal mnoho ocenění a stal se velmi populárním. Kromě toho se australský ovčák objevil také v televizních pořadech, jako jsou „Full House“ a „Walker, Texas Ranger“.

Kluby

Australský ovčák je uznané plemeno psa a má své vlastní kluby. Ve Spojených státech je největším klubem Australian Shepherd Club of America (ASCA). Tento klub byl založen v roce 1957 a má více než 8000 členů. Kromě toho existují další kluby, jako je American Kennel Club (AKC) a Fédération Cynologique Internationale (FCI).

Pastva

Australský ovčák byl původně vyšlechtěn k pasení ovcí a stále se k tomuto účelu používá. Tento pes má skvělé schopnosti a je velmi inteligentní. Kromě pastevectví se australský ovčák používá i k dalším účelům, například pro záchranářské práce a psí sporty. Ovčácký pes – 10 nejlepších plemen pro práci na salaši

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button