Plemena psůPLEMENA PSŮ INDIVIDUÁLNĚ

Maďarský stavitel: vše o plemeni

Maďarský stavěč, známý také jako vizsla, je lovecký pes pocházející z Maďarska. Tento pes se vyznačuje načervenalou srstí a atletickou postavou. Maďarský stavěč je oblíbeným plemenem psa nejen pro svůj vzhled, ale také pro své schopnosti. Tento pes je skvělým společníkem pro aktivní majitele, kteří jsou rádi venku.

 

Maďarský stavitel

 

Maďarský stavitel

 

Maďarský stavák je plemeno, které má kořeny v Maďarsku. Tento pes byl původně vyšlechtěn jako lovecký pes, který byl schopen pracovat v různých terénech a podmínkách. Maďarský stavák je dnes oblíbeným plemenem nejen pro své lovecké schopnosti, ale také pro svou přátelskou a věrnou povahu. Tento pes dobře vychází s dětmi a je skvělým společníkem pro rodiny, které mají rády pobyt v přírodě.

Pokud hledáte psa, který je aktivní a má rád pohyb, maďarský stavěč může být skvělou volbou. Tento pes má spoustu energie a potřebuje dostatek pohybu. Maďarský stavitel však vyžaduje nejen fyzickou aktivitu, ale také mentální stimulaci. Tento pes potřebuje být v kontaktu s lidmi a mít dostatek společnosti. Pokud hledáte psa, který je přátelský, věrný a plný energie, maďarský stavěč pro vás může být skvělou volbou.

Původ a historie

 

Původ a historie

Původ Maďarska

Maďarský stafbul, známý také jako maďarská vizsla, je plemeno psa pocházející z Maďarska. Její počátky sahají až do středověku, kdy se na území Uher začaly chovat krávy tzv. „žlutí turečtí psi“. Z 15. století se dochoval první popis psa odpovídajícího dnešnímu maďarskému staviteli. Maďarská plemena psů – 9 plemen psů z Maďarska

 

Vývoj plemene

Maďarský stavěč se vyvinul z původních maďarských loveckých psů, kteří se používali k lovu ptáků a drobné zvěře. V 19. století byli tito psi kříženi se staviteli z Německa, zejména se staviteli z Výmaru. Toto křížení zlepšilo lovecké vlastnosti plemene a přispělo k jeho rozšíření.

 

V současné době existují dvě variety maďarského staváka: krátkosrstý maďarský stavák a drsnosrstý maďarský stavák. Maďarský krátkosrstý ohař je známý svou rychlostí, obratností a vynikajícím čichem. Drsnosrstý maďarský stavák má hustou, drátovitou srst, která mu poskytuje ochranu před poškozením při lovu v obtížném terénu. Obě variety jsou velmi věrné a oddané svým majitelům, a proto jsou oblíbenými domácími a loveckými psy po celé Evropě.

 

Charakteristika plemene Maďarský stavitel

 

Charakteristika plemene Maďarský stavitel

 

Obecný vzhled

Maďarský stavěč, známý také jako Viszla nebo Vyzla, je středně velký pes atletické postavy. Barva jeho srsti se pohybuje od světle hnědé po tmavě hnědou. Srst je krátká a drsná s podsadou. Je to pes ušlechtilého vzhledu, který působí elegantně a půvabně. Má velké a svěšené uši, dlouhý a svalnatý krk a krátký a silný kohoutek.

 

Velikost a hmotnost

Maďarský stavitel je vysoký 56 až 64 cm a váží 20 až 30 kg. Samice jsou obvykle menší než samci. Je to plemeno, které má vynikající lovecké vlastnosti a dokáže se rychle a hbitě pohybovat.

Maďarský stavěč je velmi přátelský a společenský pes, který se snadno ovládá a cvičí. Jeho vynikající čich a vrozená ochota aportovat z něj činí vynikajícího loveckého psa. Toto plemeno je ideální pro aktivní majitele, kteří mu mohou dopřát dostatek pohybu a stimulace.

Celkově je maďarský stavitel skvělým společníkem pro rodiny, protože je velmi trpělivý a přátelský ke všem lidem. Je to pes, který se dokáže přizpůsobit různým životním podmínkám, ale potřebuje dostatek pohybu a podnětů, aby byl šťastný a zdravý.

 

Charakter a chování

 

Charakter a chování

 

Osobnost

Maďarský stavitel je přátelský, citlivý a vyrovnaný společník. Jeho vynikající kontaktní přátelskost z něj dělá skvělého společníka pro každého majitele. Tento pes je inteligentní a snadno se cvičí, což z něj dělá oblíbené plemeno mezi majiteli psů. Maďarský stavitel nesnáší hrubé zacházení a nesmí být agresivní ani plachý. Plemena psů vhodná pro velké zahrady – Top 10

 

Vztah k dětem a jiným domácím zvířatům

Maďarský stavitel má výborný vztah k dětem a ostatním domácím zvířatům. Jeho přátelská a klidná povaha z něj dělá skvělého společníka pro děti. Tento pes je velmi citlivý a jemný, což z něj dělá ideálního společníka pro lidi, kteří milují zvířata.

Maďarský stavitel dobře vychází s ostatními domácími zvířaty, zejména s jinými psy. Jeho přátelská povaha z něj dělá skvělého společníka pro jiná plemena psů. Tento pes má také tendenci velmi chránit své majitele a jejich majetek, což z něj dělá skvělého hlídače domu.

Maďarský stavěč je přátelský, citlivý a vyrovnaný společník, který má výborný vztah k dětem a ostatním domácím zvířatům. Díky své inteligenci a snadné výchově je oblíbeným plemenem mezi majiteli psů.

 

Zdraví a péče Maďarský stavitel

 

Zdraví a péče Maďarský stavitel

 

Zdravotní problémy

Maďarský stavěč je relativně zdravé plemeno, ale přesto může mít určité zdravotní problémy. Mezi tyto problémy patří:

  • Dysplazie kyčelního kloubu: Jedná se o častý problém u psů, který může být dědičný. Maďarský setr může být k tomuto problému náchylný, proto je důležité, aby byl testován na dysplazii kyčelních kloubů.
  • Oční problémy: Maďarský stavitel může trpět některými očními problémy, například progresivní atrofií sítnice.
  • Alergie: někteří jedinci mohou být náchylní k alergiím, které mohou způsobit svědění a podráždění kůže.

Aby se tyto zdravotní problémy minimalizovaly, je důležité, aby maďarského stavěče pravidelně kontroloval veterinární lékař a aby byl chován u renomovaného chovatele.

 

Péče o kabát

Maďarský setr má krátkou, hustou a lesklou srst.

 

Školení a aktivity

Maďarský stavěč je aktivní a energický pes, který potřebuje dostatek pohybu a pozornosti. Trénink je proto důležitou součástí jeho života. Správná výchova a výcvik mohou pomoci zajistit, že pes bude šťastný a zdravý. Mastné vlasy : 5 domácích prostředků

 

Potřeba pohybu a aktivity

Maďarský stavěč je plemeno, které má vrozenou potřebu pohybu a aktivity. Je to vynikající společník pro lidi, kteří mají rádi aktivní životní styl. Pes potřebuje dostatek pohybu a zábavy, aby byl šťastný a zdravý. Je to výborný pes pro lidi, kteří rádi běhají, chodí na procházky nebo se věnují různým sportovním aktivitám.

 

Vzdělávání a školení

Maďarský setr je inteligentní pes, který se rychle učí. Výchova a výcvik jsou důležité, aby se pes dobře začlenil do rodiny a byl schopen plnit své povinnosti. Je důležité začít s výcvikem co nejdříve, aby se pes naučil správnému chování a byl poslušný.

 

Při výcviku je důležité používat pozitivní motivaci a odměnu. Maďarského stavitele práce baví a snaží se svému majiteli udělat radost. Výcvik by měl být pravidelný a postupný, aby se pes mohl učit novým věcem a nebyl zbytečně stresován.

 

Socializace

Maďarský stavěč je velmi společenský pes a rád se stýká s lidmi i jinými psy. Socializace je důležitá, aby se pes naučil, jak se chovat v různých situacích, a byl připraven na různé situace, se kterými se může setkat.

 

Je důležité začít se socializací co nejdříve, aby se pes naučil, jak se chovat v různých situacích. Maďarský stavitel má rád nové zážitky a je důležité poskytnout mu dostatek příležitostí k sociální interakci.

 

Použití v praxi

Maďarský stavěč je všestranný lovecký pes s vynikajícím čichem a vytrvalostí. Toto plemeno se používá hlavně pro práci v terénu, ale může se uplatnit i v jiných oblastech. V této části se budeme zabývat dvěma nejdůležitějšími způsoby využití tohoto psa – lovem a aportováním.

 

Lov

Maďarský stavák je jedním z nejoblíbenějších plemen loveckých psů. Jeho vynikající čich a vrozená ochota sledovat zvěř z něj dělají ideálního společníka pro každého lovce. Tento pes je houževnatý a neúnavný, a proto dokáže hledat a pronásledovat zvěř celé hodiny. Lovecký pes – 11 nejlepších loveckých psů

Maďarský stavěč se používá především k lovu drobné zvěře, jako jsou zajíci, lišky a srnci. Jeho vynikající čich mu také umožňuje najít zvěř, která se skrývá v hustém porostu nebo ve vysoké trávě. Díky své univerzálnosti ji však lze použít i pro lov větší zvěře, jako jsou divočáci nebo jeleni.

 

Aporting

Maďarský stavitel je také vynikající montér. Tento pes má vrozenou ochotu aportovat předměty a je schopen pracovat ve vodě. Jeho nadšení a ochota pracovat z něj dělají skvělého společníka pro každého, kdo se chce věnovat aportování.

Při výcviku aportování se doporučuje používat různé pomůcky, jako jsou míčky nebo kousky dřeva. Maďarský stavitel se rychle učí a je nadšený z každého nového úkolu. Jeho vynikající aportovací schopnosti z něj dělají skvělého společníka pro každého, kdo se chce této zábavě věnovat.

 

Celkově je maďarský stavěč skvělým společníkem pro každého, kdo se chce věnovat lovu nebo aportování. Díky svým výjimečným schopnostem a všestrannosti je jedním z nejoblíbenějších plemen loveckých psů.

 

Klasifikace FCI

Maďarský stavitel patří do skupiny 7, která zahrnuje stavitele. Tito psi jsou známí svou schopností pracovat v terénu i ve vodě. FCI dělí konformní psy na dvě sekce – kontinentální konformní psy s pracovní zkouškou a anglické konformní psy. Maďarský stavitel patří do první části.

 

Skupina

Maďarský stavitel patří do skupiny 7, která zahrnuje stavitele. Tito psi jsou původně lovecká plemena, která byla vyšlechtěna k záchraně a aportování zvěře. Jsou známí svou schopností pracovat v terénu i ve vodě.

Sekce

Maďarský stavitel patří do první sekce kontinentálních stavitelů s pracovní zkouškou. Tato sekce zahrnuje stavitele z celého světa, kteří jsou schopni pracovat v terénu i ve vodě.

 

Kód FCI

Maďarský setr má dva kódy FCI – 7/1/57 a 7/1/239. Kód 7 znamená, že patří do skupiny 7 – stavitelé. Další číslice označují, do kterého oddílu a pododdílu patří. Kód 57 znamená, že patří do první sekce kontinentálních stavitelů s pracovní zkouškou. Kód 239 znamená, že patří do podsekce „stavitelé typu spaniel“.

 

Různé typy stavitelů

Maďarský stavěč je původní lovecký pes z Maďarska, který byl vyšlechtěn k lovu ptáků a drobné zvěře. Existuje několik typů maďarského stavitele, které se liší především podle typu srsti.

 

Krátkosrstý maďarský stavitel

Krátkosrstý maďarský stavák, známý také jako rövidszörü magyar vizsla, je nejběžnějším typem maďarského staváka. Tento typ stavěče má krátkou, rovnou a přiléhavou srst, která může mít různé odstíny žluté až rezavé barvy. Maďarský krátkosrstý ohař má štíhlou postavu a je velmi rychlý a mrštný. Jsou to velmi energičtí a oddaní psi, kteří milují pohyb a jsou skvělými společníky na dlouhých procházkách.

 

Drsnosrstý maďarský stavitel

Drsnosrstý maďarský stavěcí pes, známý také jako maďarská vizsla, je druhým typem maďarského stavěcího psa. Tento typ stavěče má hrubou, drsnou a přiléhavou srst s hustou podsadou. Barva srsti může mít různé odstíny žluté až rezavé. Hrubosrstý maďarský setr je silnější a robustnější než krátkosrstý maďarský setr. Jsou to velmi inteligentní a oddaní psi, kteří jsou skvělými společníky na dlouhých procházkách a loveckých výpravách.

Oba typy maďarských stavitelů mají mnoho společných rysů, například inteligenci, odhodlání a energii. Jsou skvělými společníky pro aktivní majitele, kteří mají rádi pohyb a venkovní aktivity.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button