Plemena psůPLEMENA PSŮ INDIVIDUÁLNĚ

Manchesterský teriér: původ, charakteristika a péče

Manchesterský teriér, známý také jako manchesterský teriér, je malé až středně velké plemeno psa, které pochází z anglického Manchesteru. Toto elegantní a atletické plemeno psů je známé svou výraznou černou a pálenou srstí, která je krátká a hladká. Manchesterský teriér je velmi inteligentní a cvičitelné plemeno, proto je oblíbený pro soutěže obedience a agility.

 

Manchesterský teriér

 

Manchesterský teriér

 

Manchesterský teriér patří do skupiny teriérů známých svou vysokou energií a loveckými instinkty. Toto plemeno bylo původně vyšlechtěno pro potkany a králíky a díky své malé velikosti a obratnosti se pro tento úkol dobře hodí. Navzdory svým loveckým instinktům je manchesterský teriér také věrným a láskyplným společníkem a vyžívá se v mezilidských vztazích.

Kromě toho, že je manchesterský teriér oblíbeným plemenem ve své rodné Anglii, získal si oblibu po celém světě, včetně Spojených států a Kanady, kde je někdy řazen mezi toy nebo standardní plemena. Manchesterský teriér je díky svému výraznému vzhledu a živé povaze vynikající volbou pro každého, kdo hledá aktivního a inteligentního společníka.

 

Původ a historie

 

Původ a historie

 

Manchesterský teriér je plemeno, které vzniklo v Anglii v 19. století. století. Jeho předci byli staroangličtí černí teriéři s pálením, kteří se používali k lovu krys. Toto plemeno bylo oblíbené zejména v Manchesteru, kde se pořádaly soutěže v hubení škůdců.

Manchesterský teriér je jedním z nejstarších plemen teriérů. Její počátky sahají až do 15. století. Jeho předky byli vipet a chrt. Manchesterský teriér se zřejmě vyvinul z black and tan teriéra, který byl oblíbeným plemenem. v 16. století.

 

Manchesterský teriér má vynikající lovecké schopnosti a byl používán k hubení hlodavců v domácnostech a k závodům v hubení krys. V 19. století byl zkřížen s vipetem, aby se zvýšila jeho rychlost.

Dnes je manchesterský teriér oblíbený po celém světě jako společenský pes. Je to dobromyslný, zároveň odvážný a veselý pes, který má vyrovnanou a nekonfliktní povahu. Má spoustu energie a je rychlý, což z něj dělá ideálního společníka pro lidi, kteří chtějí se svým psem něco dělat.

 

Fyzikální vlastnosti

 

Fyzikální vlastnosti

 

Manchesterský teriér je malé a štíhlé plemeno psa. Má kompaktní, pevné a elegantní tělo, svalnatý trup a krátké nohy. Výška v kohoutku se pohybuje kolem 25-30 cm a hmotnost psa je asi 7,7-8 kg.

 

Velikost a hmotnost Manchesterský teriér

Manchesterský teriér patří mezi menší plemena psů. Jeho výška v kohoutku je asi 25-30 cm a hmotnost asi 7,7-8 kg.

 

Srst a barva

Srst manchesterského teriéra je hladká a krátká. Barva srsti může být černá nebo černá s hnědým pálením. Výrazné znaky jsou povoleny, ale nejsou vyžadovány.

 

Vlastnosti karoserie

Manchesterský teriér má krátký, kompaktní a dobře proporcionální trup s rovnými a dobře vyváženými partiemi. Lebka je dlouhá, úzká a plochá. Nos je černý a oči jsou tmavé a oválné. Uši jsou malé a trojúhelníkové. Zuby jsou silné a dobře vyvinuté. Krk je silný a dobře osvalený. Hřbet je rovný a silný. Ocas je krátký a vysoko nasazený. Nohy jsou svalnaté a dobře osvalené.

 

Zdraví

Manchesterský teriér je zdravotně velmi odolný. Pro toto plemeno nejsou známy žádné specifické choroby. Aby byl váš pes zdravý, je důležité zajistit mu kvalitní stravu a pravidelnou péči.

 

Povaha a temperament Manchesterský teriér

 

Povaha a temperament Manchesterský teriér

 

Manchesterský teriér je inteligentní, ostražitý a bystrý pes. Jeho povaha je veselá a živá. Je to dobrý hlídač a rád pracuje. Manchesterský teriér je horlivý a oddaný, což z něj dělá skvělého společníka pro jeho pána.

Tento pes je velmi aktivní a potřebuje dostatek pohybu a podnětů. Je to pes s vysokým obsahem energie, který potřebuje zaměstnat, aby se nenudil. Manchesterský teriér má tendenci být dominantní, proto je důležité, aby byl od mládí dobře vychovaný a socializovaný.

Manchesterský teriér je velmi přátelský a miluje lidi. Má skvělou povahu a dokáže se snadno přizpůsobit různým situacím. Tento pes je velmi oddaný svému majiteli a rád tráví čas s lidmi, se kterými má blízký vztah.

Manchesterský teriér je díky své ostražitosti dobrým hlídacím psem. Má skvělý sluch a dokáže rychle reagovat na neobvyklé zvuky. Tento pes je také velmi čistotný a snadno se o něj pečuje, takže je skvělým společníkem pro lidi, kteří nemají na péči o svého mazlíčka příliš mnoho času.

 

Školení a aktivity

Školení

Manchesterský teriér je inteligentní a učenlivý pes, což znamená, že se poměrně snadno cvičí. Je důležité začít s výcvikem co nejdříve, aby se pes naučil základní povely a chování. Klíčem k tomu, aby se manchesterský teriér stal dobře vychovaným společníkem, je dobrý výcvik.

Výcvik by se měl zaměřit na poslušnost, ale také na sociální interakci s ostatními psy a lidmi. Je důležité, aby byl pes dobře socializován a naučil se, jak se chovat v různých situacích. Výcvik poslušnosti by měl být založen na pozitivním posilování a odměňování dobrého chování.

Aktivity

Manchesterský teriér je aktivní pes, který potřebuje dostatek pohybu a podnětů. Je důležité, aby měl pes možnost pravidelných procházek a běhání. Tento pes má také sklony k agility a flyballu, což jsou sporty, které jsou pro něj vhodné. Může se také naučit dogdancing, což je taneční styl pro psy a jejich majitele.

Pro majitele manchesterského teriéra je důležité zajistit mu dostatek fyzické aktivity a duševní stimulace, aby byl pes šťastný a zdravý. Pes může být skvělým společníkem pro aktivní lidi, kteří mají rádi pohyb a sport.

Používání Manchesterského teriéra

 

Používání Manchesterského teriéra

Manchesterský teriér je plemeno psa, které se v minulosti používalo jako lovecký pes. Dnes je však znám spíše jako společník a dobrý hlídač. Tito psi jsou k lidem velmi přátelští a milují pozornost svých majitelů. Jsou to také velmi aktivní psi, kteří potřebují pravidelný pohyb a cvičení.

Lovecké plemeno

Manchesterský teriér má lovecké instinkty, a proto se v minulosti používal jako lovecký pes k lovu krys a jiných hlodavců. Tito psi jsou velmi rychlí a obratní, což jim umožňuje rychle pronásledovat kořist. Dnes však tuto práci převzala jiná plemena psů.

Guardian

Manchesterský teriér je také velmi dobrý hlídací pes. Díky své odvážné a ochranné povaze dokáže ochránit svého majitele i jeho majetek. Tito psi jsou velmi všímaví a mají výborný sluch, takže si rychle všimnou přítomnosti cizích lidí.

Společník

Dnes se manchesterský teriér používá především jako společník. Tito psi jsou velmi přátelští a milují pozornost svých majitelů. Jsou to velmi aktivní psi, kteří potřebují pravidelný pohyb a cvičení. Díky svému malému vzrůstu jsou vhodné i pro bydlení v menších bytech.

Přítel

Manchesterský teriér je velmi přátelský a milující pes. Má rád pozornost svých majitelů a rád se s nimi baví. Tito psi jsou velmi inteligentní a učenliví, takže se snadno učí novým věcem. Jsou skvělými společníky pro rodiny a starší lidi. Šampon na hnojení vlasů: zlepšení zdraví vlasů

 

Srovnání s jinými plemeny

 

Manchesterský teriér je jedinečné plemeno, které se liší od ostatních teriérů i jiných plemen. Pro lepší pochopení jeho vlastností a charakteristik je však důležité srovnání s jinými plemeny.

Ve srovnání s anglickým a skotským teriérem je manchesterský teriér menší a elegantnější. Jeho hladká srst a černé a pálené zbarvení mu dodávají stylový vzhled. Ve srovnání s chrtem a vipetem, kteří jsou považováni za moderní plemena, je manchesterský teriér menší a má silnější a robustnější tělo.

Manchesterský teriér má vynikající lovecké a krysařské schopnosti, které se výrazně liší od ostatních plemen. Jeho vzhled a chování jsou jedinečné a ostatní plemena se od něj výrazně liší. Ve srovnání s jinými plemeny má manchesterský teriér vynikající zuby, které jsou silné a zdravé.

Manchesterský teriér je vynikající společník a má výborné hlídací vlastnosti. Jeho chování je ostražité a inteligentní, což z něj činí výborného psa pro rodiny s dětmi. Jeho vzhled a vlastnosti jsou jedinečné a dělají z něj jedno z nejzajímavějších psích plemen.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button