Plemena psůPLEMENA PSŮ INDIVIDUÁLNĚ

Appenzellský ovčák – Vše o plemeni

Appenzellský salašnický pes, známý také jako Appenzeller Sennenhund, je původní švýcarské plemeno psa. Patří do skupiny švýcarských salašnických psů a je jedním z nejstarších plemen této skupiny. Appenzellský ovčák je středně velký, silný a odolný pes, který byl původně vyšlechtěn pro práci na salaších v horách.

Toto plemeno je známé svou schopností pracovat v obtížných podmínkách a je oblíbené u pastevců a zemědělců. Appenzellský ovčák má krátkou, hrubou srst a trojbarevné zbarvení. Jeho barva může být černá, hnědá nebo bílá s různými kombinacemi těchto barev. Má energickou a věrnou povahu a je skvělým společníkem pro aktivní rodiny.

 

Appenzellský ovčák

 

 

Pokud hledáte věrného a pracovitého psa, může být appenzellský ovčák tím pravým plemenem pro vás. Jeho schopnost pracovat v obtížných podmínkách a věrnost rodině z něj dělají skvělého společníka pro lidi, kteří mají rádi aktivní životní styl.

 

Historie a původ

 

Historie a původ

 

Appenzellský ovčák pochází ze Švýcarska a patří do skupiny ovčáckých psů, kteří byli původně vyšlechtěni k pasteveckým a hlídacím účelům. Plemeno má kořeny v oblasti Appenzell, kde se v minulosti používalo jako pomocník při pasení dobytka.

Historie tohoto plemene sahá až do středověku, ale jako samostatné plemeno bylo uznáno až na konci 19. století. 19. století. První standard plemene vytvořil Max Sieber, který byl zodpovědný za čistokrevný chov tohoto plemene. Ve 20. století byl založen první oficiální klub tohoto plemene, což přispělo ke zvýšení jeho popularity. Švýcarská plemena psů : 8 plemen psů

 

Appenzellský ovčák je jedním ze čtyř plemen švýcarských ovčáků, která se vyznačují silnou stavbou těla, vynikajícím zdravím a vysokou inteligencí. V minulosti se tito psi používali nejen k pasení dobytka, ale také jako hlídací a ochranní psi. Jejich silná a odolná povaha z nich dělá ideální společníky pro aktivní lidi, kteří se rádi hýbou a mají zájem o trénink. Entlebušský ovčácký pes

 

Dnes je appenzellský salašnický pes oblíbeným plemenem po celém světě. Jeho charakteristickým znakem je zvlněná srst a ocas stočený ke stehnu. Tito psi mají vysokou hladinu energie a potřebují dostatek pohybu a výcviku, aby byli šťastní a zdraví.

Charakteristické rysy

 

Charakteristické rysy

 

Vzhled

 

Appenzellský ovčák je středně velké psí plemeno, které pochází ze Švýcarska. Jeho vzhled je charakteristický svalnatou postavou a krátkou srstí, která může být trojbarevná. Tento pes má hladkou a lesklou srst, která mu dodává elegantní vzhled. Má tmavě hnědé oči a trojúhelníkovitý tvar uší.

Výška a hmotnost

 

Podle standardu FCI dosahuje výšky 50 až 56 cm a hmotnosti 22 až 32 kg. Samice jsou obvykle menší než samci. Výška v kohoutku by měla být v poměru 9:10 k délce těla.

Barva srsti

 

Má tříbarevnou srst složenou z černé, rezavě hnědé a bílé barvy. Na černém podkladu je rezavohnědá až žlutá kresba. Tento pes má krátkou a hustou srst, která je lesklá.

Při chovu tohoto plemene je třeba dbát na jeho charakteristické vlastnosti, mezi které patří silná a sebevědomá povaha, inteligence a oddanost svému majiteli. Jeho hrudník by měl být dobře vyvinutý a krk silný. Rty by měly být pevné a záda rovná.

 

Při výchově psa je důležité nezapomínat na trpělivost a důslednost, aby se z něj stal skvělý společník a hlídací pes. Výcvik by měl zohledňovat potřeby psa a poskytovat mu dostatek pohybu a stimulace.

Pokud se pes nechová podle očekávání, může to být způsobeno jeho nedostatečným výcvikem nebo jeho přirozenými vadami. Při výběru štěněte je proto důležité vybrat si spolehlivého chovatele, který dbá na kvalitu svých štěňat.

 

Povaha a temperament

 

 

Appenzellský ovčák je považován za všestranného pracovního a rodinného psa. Jeho povaha se vyznačuje odvahou, hbitostí, inteligencí, velkou vytrvalostí a pohotovostí. Toto plemeno má vynikající smysly a je velmi bystré.

Appenzellský ovčák je milující a oddaný společník. Je velmi přátelský a loajální ke svým lidem. Je ochranitelský a nedůvěřivý vůči cizím a neznámým lidem. Jeho charakteristický štěkot je projevem ostražitosti a ochranitelského instinktu.

Je to pes, který potřebuje harmonické prostředí a hodně pohybu. Jeho temperament a povaha ho předurčují k širokému využití, ať už jako pasteveckého psa, záchranářského psa nebo pro agility. Appenzellský ovčák je skvělý plavec a miluje vodu.

 

Výchova a výcvik appenzellského ovčáka není snadná a vyžaduje mnoho času a trpělivosti. Je důležité ho správně socializovat a naučit poslušnosti. Jeho temperamentní povaha vyžaduje trénink, aby byl správně nabitý a choval se co nejlépe.

Celkově je apenzellský ovčák inteligentní a vynikající společník, který se hodí pro aktivní majitele, kteří mu mohou věnovat dostatek pohybu a pozornosti.

 

Zdraví a péče

 

 

Péče

 

Appenzellský ovčák je zdravé plemeno s hustou podsadou, která ho chrání před chladem a vlhkem. Péče o toto plemeno zahrnuje pravidelné koupání a stříhání srsti, stejně jako pravidelnou péči o zuby a uši. Tento pes také potřebuje dostatek pohybu a zdravou stravu, aby byl zdravý a šťastný.

 

Zdraví

 

Appenzellský salašnický pes je považován za zdravé plemeno, ale jako každé plemeno může mít určité zdravotní problémy. Během chovu se pravidelně provádí rentgenové vyšetření kyčelních a loketních kloubů na dysplazii. Ostatní vyšetření nejsou pro chovná zvířata povinná. Pro majitele tohoto psa je však důležité pravidelně navštěvovat veterináře, aby se vyhnuli možným zdravotním problémům. Mastné vlasy : 5 domácích prostředků

Při péči o toto plemeno je důležité, aby majitelé věděli o možných zdravotních problémech a pravidelně navštěvovali veterináře. Tento pes potřebuje dostatek pohybu a zdravou stravu, aby byl zdravý a šťastný.

 

Vzdělávání a odborná příprava

 

Appenzellský ovčák je inteligentní, pozorný a učenlivý pes, který vyžaduje důsledný a pozitivní výcvik. V rukou zkušeného majitele je appenzellský ovčák doslova pokladem. Vhodné pro všestranný výcvik, psí sporty, záchranářství a mnoho dalších odvětví kynologie. Je však téměř nezbytné mít nějaké zkušenosti, zejména s výchovou dětí.

 

Klíčem k úspěšné výchově apenzellského ovčáka je socializace. Od útlého věku by měl být pes vystavován různým situacím, lidem a zvířatům, aby se naučil, jak se v různých situacích chovat. Je důležité, aby byl pes veden k pozitivním zážitkům a aby dostával pozitivní posilu.

 

Výcvik appenzellského salašnického psa by měl být založen na pozitivním posilování a motivaci. Tento pes bývá tvrdohlavý a může mít sklony k dominanci, proto je důležité, aby byl majitel důsledný a trpělivý. Je vhodné používat různé metody výcviku, například výcvik klikrem, který pomáhá psům učit se nové věci rychleji a efektivněji.

 

Celkově je appenzellský ovčák vhodný pro majitele, kteří jsou ochotni věnovat mu dostatek času a pozornosti. Při důsledné a pozitivní výchově a výcviku se může stát skvělým společníkem pro aktivní majitele, kteří se svými psy rádi provozují různé aktivity.

 

Aktivity a sporty

 

Appenzellský ovčák je velmi aktivní pes a ke štěstí potřebuje hodně pohybu. S Appenzellem můžete provozovat různé sporty a aktivity, které mu umožní využít jeho energii a zlepšit jeho fyzickou kondici.

Agility je jedním z nejoblíbenějších psích sportů pro appenzellského salašnického psa. Tento sport zahrnuje překonávání překážek a závodní okruh. Appenzellský ovčák je rychlý a mrštný, a proto se pro tento sport dobře hodí. Dalším oblíbeným psím sportem, který může appenzellský salašnický pes provozovat, je flyball. Tento sport spočívá v běhu na závodním okruhu a v získávání míče.

 

Kromě toho můžete Appenzellského ovčáka cvičit i v psích sportech, jako je poslušnost a disciplína nebo záchranářství, které spočívá ve vyhledávání a záchraně osob. Appenzellský salašnický pes je všestranný pes a může se účastnit různých sportů a aktivit.

Je důležité, aby měl apenzellský ovčák dostatek pohybu a využíval svou energii. Pokud nemá dostatek pohybu, může být nešťastný a podrážděný. Proto by měl být majitel připraven věnovat výcviku a cvičení dostatek času a energie.

 

Chov a chovatelské stanice

 

Appenzellský ovčák je středně velký, aktivní a temperamentní pes, který je všestranný a velmi aktivní. Jeho povaha ho předurčuje k širokému využití a výcviku, ať už jako rodinného, hlídacího, pasteveckého nebo záchranářského psa. Proto se stává stále oblíbenější a chovná základna se pomalu, ale jistě rozrůstá.

 

V současné době existuje ve Slovenské republice několik chovatelských stanic, které se věnují chovu tohoto plemene. Mezi nejznámější chovatelské stanice patří například LAURENTIUS nebo zahraniční chovatelské stanice, jako je Sennenhund Appenzeller v Německu. Tyto chovatelské stanice usilují o chov zdravých, standardně odpovídajících jedinců, kteří splňují požadavky plemenné knihy.

 

Pro ty, kteří by chtěli mít Appenzellského salašnického psa, ale nechtějí si pořídit štěně od chovatele, je tu možnost adopce z útulku. V některých útulcích se můžete setkat i s tímto plemenem, které se tam dostalo z různých důvodů. Při adopci z útulku je však třeba počítat s tím, že pes může mít určité zdravotní problémy nebo problémy s chováním, které vyžadují zvláštní pozornost a trpělivost.

 

Klasifikace

 

Appenzellský salašnický pes patří do skupiny 2 FCI, která zahrnuje pinče, knírače, molossoidy a švýcarské salašnické psy. Tento pes je zařazen do sekce 3 FCI, která zahrnuje švýcarské salašnické psy.

Tento pes je střední velikosti, silné a svalnaté postavy. Jeho výška se pohybuje od 50 do 56 cm a hmotnost od 23 do 30 kg. Jeho barva je trojbarevná, černá, hnědá a bílá.

Appenzellský ovčák má silný instinkt hlídat svůj domov a své majitele, což z něj dělá skvělého hlídacího psa. Je to také skvělý společník pro aktivní majitele, kteří si rádi užívají venkovní aktivity se svým psem.

Toto plemeno je inteligentní a snadno se učí, takže je skvělým kandidátem na výcvik. Má energickou a hravou povahu, takže je skvělým společníkem pro děti.

Appenzellský salašnický pes je celkově skvělým plemenem pro majitele, kteří hledají věrného a spolehlivého společníka se silným instinktem hlídat svůj domov.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button